Tuesday, January 19, 2010

KES SMS UGUT BUNUH DI MAHKAMAH HARI INI?

Firman Allah s.w.t. dalam surah al-baqarah ayat 191: Maksudnya: “...dan fitnah itu adalah lebih besar bahayanya dari pembunuhan.”

Masih ingatkah anda semua kepada kes sms ugut bunuh -membabitkan Setiausaha Politik bekas Menteri Besar Terengganu, Dr. Ahmad Ramzi Mohamad Zubir?

Timbalan Ketua Polis Terengganu, Senior Asisten Komisioner II Hamzah Mohd. Jamil sebelum ini berkata mereka mempunyai bukti untuk mempercayai Dr Ramzi terlibat dengan penghantaran SMS itu.

Pada 13 April lepas, tiga ADUN Umno: Datuk Rosol Wahid (Ajil), Abdul Halim Jusoh (Permaisuri) dan Zakaria Abdullah (Paka) menerima SMS ugutan, antaranya dilaporkan berbunyi "YB tak sayang nyawa?".

SMS itu dijadikan alasan 10 ADUN BN termasuk ketiga-tiga mereka yang menerima SMS itu enggan hadir pada hari kedua persidangan DUN Terengganu pada keesokan hari.

Sms itu yang menggugat ‘ketenangan politik Terengganu’ dan menyebabkan ada yang tertuduh sebagai pengirimnya, meninggalkan kesan pahit kepada UMNO dan Barisan Nasional (BN) Terengganu.

Malah kes itu yang meninggalkan kesan mendalam kepada individu tertentu, pastinya tidak akan berakhir dengan keputusan mahkamah semata-mata.

Akibat sms berkenaan, ADUN UMNO bercakaran sesama sendiri, pemboikotan sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) yang menyebabkn campurtangan pentadbiran di Putrajaya.

Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak menjadi pemimpin pertama yang ‘tidak percaya’dan menafikan ia disebarkan oleh Setiausaha Sulit Kanan Menteri Besar Terengganu.

Kesan besar kes ini terbukti apabila Khutbah Jumaat 8 Mei 2009 di masjid fi Terengganu membawa tajuk ‘Bahaya Fitnah’ mengingatkan kaum Muslimin dan rakyat Terengganu supaya:

“Marilah kita sama-sama beriman dan berusaha dari masa kesemasa mempertingkatkan keimanan ke hadrat Allah s.w.t. dengan menjunjung tinggi segala titah perintahnya dan menjauhi segala larangan. Maka muga dengan keimanan, ketaatan dan ketakwaan itu akan membahagiakan kehidupan kita di duniadan memberi keselamatan di akhirat kelak.

Kita mengakui bahawa kita sekarang berada dizaman serba moden, dan tidak mustahil akan datang, kita temui zaman yang lebih canggih lagi. Banyak peralatan baru yang talah diciptakan seperti kemajuan ICT dan komunikasi, akibat dari perkembangan minda manusia yang dianugerahkan oleh Allah s.w.t. Walau bagaimanapun disebalik kemunculan alat-alat canggih , timbul pula perkara-perkara negative yang betentangan dengan jaran islam sekiranya tidak digunakannya secara betul seperti budaya fitnah dan penyebaran khabar angin melalui kemudahan peralatan tersebut.”

Malah rakyat diingatkan bahawa “Islam mengigatkan kita agar berwaspada dan berhati-hati terhadap sesuatu berita atau perkhabaran yang diterima, sama ada melalui seseorang, media cetak, media elektronik seperti televisyen, internet dan sebagainya, supaya tidak mudah dipercayai sebelum diperiksa terlebih dahulu kebenarannya, lebih-lebih lagi orang yang membawa berita itu orang fasik.”

Sebagaimana firman Allah dalam surah al-hujrat ayat 6:
Maksudnya: “wahai orang yang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidiklah (untuk menetukan) kebenaran, supaya kamu tidak menimpa sesuatu kaum dengan perkara tidak diingini, dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.”

Anehnya, pihak-pihak yang terbabit dalam penyebaran sms berkenaan bagaikan ‘tidak berdosa’dan sehingga kini lepas bebas daripada sebarang tindak-tanduk mereka!

Hari ini kes berprofil tinggi itu disebut semula di Mahkamah Sesyen, Kuala Terengganu.

Tidaklah diketahui apakah – kes sms ugut bunuh – ini akan terlepas daripada liputan media sekali lagi.

Perbicaraan selama tiga hari bermula hari ini seharusnya mendapat liputan meluas kerana ia membabitkan teknologi terkini, selain smsnya ‘berbau fitnah’.

Sebelum ini Ketua Biro dan wartawan akhbar dan media elektronik bagaikan ‘terlepas pandang’ apabila kes ini disebut di Mahkamah Sesyen Ahad 27 September .

Perbicaraan yang ditetapkan bermula hari ini, esok dan lusa (19,20 dan 21 Januari 2010) akan disambung pada 9,10,11 Februari 2010.

Menjadi pertanyaan ialah bagaimana Jabatan Pendaftar Mahkamah Tinggi di Kuala Terengganu untuk kali pertamanya gagal menghubungi akhbar dan media elektronik untuk membuat liputan.

Malah, mengejutkan, Ibu Pejabat Kontinjen Polis Kuala Terengganu yang selalunya ‘begitu intim’ dengan wartawan seolah-olah ‘menutup mulut’ pada kes ini.

Rakyat Terengganu sebenarnya ‘rindu’ dengan kes ini. Malah, kes ‘sms ugut bunuh’ ini dikatakan menjadi ‘pemanas’ kepada kemelut UMNO Terengganu yang kemudian menyebabkan sebilangan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) mendesak Menteri Besar meletakkan jawatan.

Ia kini diperkatakan bagaimana semua wartawan di Terengganu tidak tahu kes itu disebut pada hari berkenaan.

Pada Jun pula Dr Ramzi mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di Kuala Terengganu semalam atas empat tuduhan menghantar ugutan jenayah menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) terhadap tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Barisan Nasional (BN), April lalu.

Beliau menghadapi empat pertuduhan bagi kes itu.

Bagi pertuduhan pertama, Ahmad Ramzi, 37, didakwa melakukan ugutan jenayah dengan mengancam hendak mendatangkan kematian kepada ADUN Paka, Mohd. Ariffin Abdullah untuk menimbulkan kegentaran kepada beliau.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu di E726 Jalan Kubang Parit, Kampung Kubang Parit, di Kuala Terengganu kira-kira pukul 11.21 malam, 13 April lalu.

Dua tuduhan ialah menakutkan ADUN Permaisuri dan ADUN Ajil sementara tuduhan keempat ialah memfitnah Wan Ahamad Wan Muda menggunakan telefon bimbit untuk mengugut ketiga-tiga ADUN berkenaan.

Kita mengharapkan mahkamah akan membawa keadilan kepada yang dituduh dan yang kena tuduh dalam kes ini kerana ‘sms’ini berniat jahat dan memang sengaja direka.

Juga, jika ada ‘kepala’atau yang merancang perbuatan terkutuk ini, ia hendaklah diseret sama ke mahkamah kerana perancang ini lebih bahaya daripada sesiapa juga yang melakukan penghantaran atau penyebaran sms ugutan bunuh ini.

KEMELUT KELANTAN - SIAPA CAH KETING SIAPA?

EXCO Kerajaan Kelantan bercakaran sesama sendiri. Apakah ini tanda-tanda bahawa Kerajaan PAS Kelantan akan lingkup pada pilihan raya akan datang?

Goyahnya Kerajaan PAS Kelantan kini bukan kerana ‘serangan UMNO’yang dipimpin oleh Datuk Seri Mustapa Mohamed yang dilihat ‘lembik’tetapi kerana perbalahan dan ‘Cah Keting’ di kalangan pemimpin PAS Kelantan sendiri.

Pertelingkahan antara Exco Kanan dalam kerajaan Kelantan jelas terpancar dan kedudukan ini sewajarnya digunakan sebaik-baiknya oleh UMNO Kelantan.

Perbalahan demi perbalahan di kalangan pemimpin PAS Kelantan yang sesetengahnya ada menjadi Exco Kerajaan dan pemimpin penting kerajaan negeri sukar disorok lagi.

“Sampah sudah tidak boleh disorok di bawah permaidani lagi”oleh Menteri Besar Kelantan.

Yang jelas, di kalangan Exco kerajaan Kelantan pun ada mainan di kalangan mereka sendiri.

‘Tok Guru’ sebagai Menteri Besar tidak mampu membendung perpecahan yang semakin ketara di kalangan pemimpin PAS Kelantan.

Jelas kini doa mohon dijauhkan amalan 'cah keting' oleh Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak berkesan kerana Cah Keting sesama Exco semakin menonjol.

Akhbar semalam melaporkan Nik Abdul Aziz secara terbuka mengakui wujud budaya 'cah keting' atau cantas-mencantas dalam Pas sehingga menimbulkan kepincangan dalam parti tersebut.

Walaupun tidak menjelaskan secara mendalam sejauhmana seriusnya perkara itu, pada Jumaat lalu selepas kuliah mingguannya Nik Aziz telah membaca doa khusus memohon perlindungan Allah supaya menjauhkan parti itu daripada amalan 'cah keting.'

Cah Keting semakin ketara apabila ada pihak mahu mendedahkan pihak yang lain dalam isu pembelian tingkat bawah Bazar Tok Guru disiasat bagi mengelakkan ada mana-mana pihak "menjadi mangsa permainan".

Malah pendedahan demi pendedahan dirasakan juga mahu Cah Keting Nik Aziz sendiri, selain keluarga Menteri Besar itu sendiri.

Semalam Exco kanan kerajaan Kelantan, Datuk Husam Musa menyokong saranan supaya kebocoran maklumat mesyuarat exco negeri dengan Nik Aziz Nik Mat memulakan siasatan dengan memanggil anggota exco terlebih dahulu.

Ini ekoran maklumat tersebut didedahkan oleh penulis blog Kickdefella Syed Azidi Syed Abdul Aziz, yang diketahui umum pernah rapat dengan Husam. Syed Azidi dilapor mendakwa, projek tersebut, yang merupakan usahasama Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) dengan syarikat Sensatimur Sdn Bhd, dikatakan rugi kira-kira RM50 juta.

Kelmarin, seorang lagi exco kerajaan tempatan Datuk Takiyuddin Hassan meminta Nik Aziz menyiasat kebocoran maklumat itu, kerana keputusan mesyuarat exco tertakluk di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).

"Jalan yang paling mudah, rasa saya, ialah Tok Guru (Nik Aziz) memanggil majlis dan dengan menggunakan apa-apa kaedah yang diajar oleh Islam, mencari orangnya. Ia boleh bermula dengan ahli exco sendiri supaya ia (tuduh-menuduh) tidak berpanjangan dan berterusan dalam prasangka (sesama sendiri)," tulisnya lagi.

Husam di blognya itu turut membayangkan maklumat yang didedahkan Syed Azidi bukanlah rahsia kerana perbincangan projek tersebut melibatkan banyak pihak.

"Pertama, ia dibincang oleh jawatankuasa (yang dibentuk kerajaan negeri). Jawatankuasa ini ada ahlinya. Pemaju juga mungkin dijemput untuk berbincang dan persetujuan mereka tentulah perlu.

"(Oleh) kerana itu, mereka mungkin orang paling awal tahu tentang maklumat ini. Wakil PMBK juga mungkin hadir dan wakil ini mungkin pula perlu berbincang dengan rakan sejawatan mereka di PMBK," tulisnya lagi.

Dalam perkembangan berkaitan, Syed Azidi dilihat mempertahankan Husam kerana menurutnya, beliau "akrab dengan hampir semua barisan exco kerajaan negeri."

"Oleh yang demikian, hampir semua mereka boleh dituduh sebagai suspek yang membocorkan rahsia kerajaan negeri kepada saya, termasuklah YB Datuk Takiyuddin sendiri. Yang jelas, bukan Husam yang memberi maklumat itu kepada saya," tulisnya semalam, dipercayai untuk mempertahankan mantan naib presiden PAS itu.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali pula berkata dalam isu doa Cah Keting ini, Nik Aziz bagaikan tidak bersedia menerima pendedahan yang dibuat individu tertentu berhubung kepincangan perjalanan kerajaan negeri mahupun Pas Kelantan.

Benar juga kata Ibrahim, sebagai pemimpin yang digambarkan telus, sepatutnya Nik Abdul Aziz berdoa supaya tembelang mana-mana pemimpin yang mengamalkan rasuah dan salah guna kuasa terus terdedah.

“Janganlah kita lupa bahawa Allah itu Maha Berkuasa, lambat laun akan terdedah juga sesiapa yang menyeleweng,” katanya.

Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan, Datuk Alwi Che Ahmad berkata, doa tersebut menjadi petunjuk kerajaan Kelantan dan Pas di negeri itu mahupun di peringkat Pusat berada dalam keadaan bercelaru. Ia juga mengesahkan berlakunya pergeseran antara tokoh tertentu dalam kerajaan negeri dan Pas walaupun ia cuba disembunyikan.

Beliau memberi contoh hubungan yang dikatakan tidak begitu baik antara Timbalan Pesuruhjaya II Pas Kelantan, Datuk Husam Musa dengan Ahli Jawatankuasa Dewan Pemuda Pas Pusat, Nik Abduh Nik Abdul Aziz dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) Ir. Abdul Ariffahmi Ab. Rahman.

“Begitu juga di peringkat Pusat, Nik Aziz kata lain, (Timbalan Mursyidul Am Pas) Datuk Dr. Haron Din kata lain, (Timbalan Presiden Pas), Nasharuddin Mat Isa pun kena marah dengan Nik Aziz. “Ini menunjukkan kedudukan kerajaan negeri dan Pas itu sendiri daripada segi politiknya amat bercelaru,” katanya.

Sementara itu Pergerakan Pemuda Umno Kelantan hari ini membuat laporan polis meminta siasatan dibuat terhadap pengakuan Menteri Besar semalam berhubung urusniaga pembelian kompleks perniagaan Bazaar Tok Guru di Kota Bharu.

Laporan polis itu dibuat oleh Ketua Penerangan Pemuda Umno negeri Che Othman Che Will di Balai Polis Kota Baharu pada kira-kira pukul 11.30 pagi semalam.

"Apakah ada konspirasi di sebalik pembelian balik bazaar itu yang seolah-olah sudah dirancang oleh pihak tertentu untuk mengaut wang kerajaan bagi kepentingan syarikat terlibat," katanya selepas membuat laporan itu hari ini.

.

RAJA PETRA – PERMAINAN KUCING & TIKUS?

Persoalannya kini bukan di mana Raja Petra Kamarudin berada tetapi bagaimana rakyat negara ini diberikan hak untuk mengetahui apakah tuduhan beliau benar atau sebaliknya.

Jika tidak benar, hukumlah beliau kerana membuat tuduhan palsu.

Raja Petra menghilangkan diri selepas dua waran tangkap dikeluarkan terhadapnya kerana gagal hadir ke mahkamah pada 23 April dan 23 Mei lalu bagi perbicaraan menerbitkan artikel berbaur hasutan dan memfitnah isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Dia dituduh menerbitkan artikel bertajuk Let's Send the Altantuya Murderers to Hell dalam blog www.malaysia-today.net, bertarikh 25 April 2008.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan pada 7 Januari lalu menegaskan pihaknya akan menggunakan saluran undang-undang antarabangsa untuk memburu pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Raja Kamarudin.


"Dalam perkara ini kena bersabar kerana permohonan ekstradisi memerlukan masa yang lama," katanya minggu lalu.

Banyak berita ialah mengenai beliau berada bukannya perkembangan sejauh mana polis mengesan Raja Petra. Jalan jadi ‘kucing kejar tikuS’ sudahlah. Bukan sahaja polis akan dilihat hilang kredibiliti tetapi lama kelamaan rakyat akan mempercayai Raja Petra akan berada di pihak yang benar kerana banyak sangat orang mahu membantunya.

Raja Petra dalam artikel yang disiarkan 31 Januari lalu mendakwa dia berada di Poland dan sebelum itu menurut polis, lelaki terbabit berada di pangsapuri mewah Gloucester Terrace, Bayswater, London.

Yang tidak sedapnya, Pengerusi Eksekutif ECM Libra Financial Group Bhd., Datuk Seri Kalimullah Hassan terpaksa menegaskanpada 13 Januari lalu yang beliau tidak mempunyai hubungan dengan Raja Petra yang kini diburu polis apatah lagi mahu membenarkan pengendali portal berita Malaysia Today itu menetap di apartmen miliknya di London.

Sehubungan itu, beliau menyangkal sekeras-kerasnya kenyataan-kenyataan yang cuba membabitkan namanya dengan kedua-dua individu tersebut.

Kalimullah berkata demikian bagi mengulas dalam laporan blog seperti dipetik akhbar menyatakan beliau menaja pengendali portal berita Malaysia Today itu yang kini dilaporkan bersembunyi di London.

"Memang benar saya ada sebuah apartmen di London tetapi Raja Petra tidak pernah menetap di apartmen itu. Seperti yang diketahui umum, Raja Petra banyak melemparkan tuduhan tidak berasas terhadap saya, keluarga saya dan sahabat saya seperti bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi,'' jelas Kalimullah.

Ini berikutan ada laporan dalam blog bahawa Raja Petra bersembunyi di rumah isteri Kalimulah (baca petikan yang disertakan di bawah).

Kalimullah mengatakan beliau langsung tidak terlibat dengan kedua-dua laman berita propembangkang seperti dilaporkan sama ada dalam pembiayaan, pengendalian, pemilikan saham atau penubuhan organisasi itu.

Sebuah entri pada blog pisau.net yang mendakwa Raja Petra bersembunyi di sebuah apartment.

XKLUSIF : PETRA BERSEMBUNYI DIRUMAH HELINNA HANUM DADAMEAH !
Posted On 1/11/2010 05:44:00 PM by pisau.net
benarkah raja petra bersembunyi di rumah seorang wanita bernama helinna hamun dadameah. perkara ini gap sahkan memang benar. siapa wanita ini yang sanggup bersekongkol dengan pengkhianat negara ?

helinna hanum dadameah adalah isteri kepada kalimullah hasan,agen bertaraf bangkai daripada singapura yang bersekongkol dengan raja gila. petra mencipta teori fantasi politik untuk meenjatuhkan ds najib dan mengaibkan rosmah mansor. sayang tuduhan dan akuan bersumpah petra dan pi bodoh bernama balasubramaniam yang mengatakan rosmah berada di tempat kejadian pembunuhan altantuya pada jam 10 malam telah kami nafi dan sangkalkan.

dengan keluarnya gambar alibi rosmah yang sedang berbuka puasa dan menyampaikan sumbangan jelas menunjukkan bahawa petra ini adalah manusia sundalan,bangkrap politik dan kering iman namun sayang manusia setaraf bangkai ini dianggap sebagai hero demokrasi oleh anwar dan pas !

hari ini petra bertembung dengan kumpulan kami..yang secara perlahan-lahan akan mengeluarkan satu persatu bukti mengenai fitnah yang sedang anwar/petra/kalimullah rencanakan untuk mengkucar kacirkan kestabilan politik negara.

hari ini seperti yang dijanjikan,kami mengeluarkan bukti pemilik tempat persembunyian raja petra. dimiliki oleh isteri kepada kalimullah di no 20 apartment trinity court bayswater london.

selanjutnya blog gap sini

Komen Pisau; Kaitan RPK dan Kallimulah amat ketara, konspirasi menjatuhkan Ds Najib telah bermula sejak zaman pemerintahan Tun Abdullah .perancangan rapi mereka atas kuasa Allah telah mendedahkan tembelang mereka satu demi satu.

Pisau pernah bertemu dengan seorang penyelidik yang menjejaki kes Altantuya , begitu mengejutkan apabila beberapa nama yang terkenal terbabit dalam perancangan konspirasi ini.Mereka telah merancang sebegitu rapi agar rakyat lebih percaya kepada fitnah dan persepsi ,perkara yang sama berlaku apabila mereka menimbulkan isu arsenik yang menimbulkan rasa simpati rakyat terhadap Anwar Ibrahim.Dengan mengunakan modus operandi yang sama kes Altantuya di garap sebegitu rupa agar mereka yang tidak terlibat dilihat benar benar terlibat.Ketika itu rakyat diperbodohkan secara terang terangan,fitnah yang berterusan dan konsisten yang tidak benar akan menjadi benar benar berlaku.

Menurut penyelidik ini,Kalimulah menempatkan 4 orang wartawan di NST khas untuk spinkan fakta kes Altantuya,katanya fakta kes dan sebutan di makhamah cukup berbeza yang dipaparkan di surat khabar. Tujuannya untuk mengambarkan secara halus penglibatan seorang vvip didalam kes tersebut.

Pendedahan dan penemuan yang dibuat oleh penyelidik ini cukup mengemparkan,dan sudah pun diserahkan kepada PM Ds Najib .

Pisau kata " banyak lagi akan didedahkan ...sabaaarrrr!"