Saturday, April 30, 2011

PEMBANTAH DOKONGAN PEMBANGKANG LAKSANAKAN ‘LAW OF THE JUNGLE”

"A'uzubillahi minal syaitanirrajim. Bismillahirahma nirrahim. (Mengucap 3 kali). Pada hari ini, 29 April 2011, dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, saya Shazryl Eskay Abdullah berikrar dan bersumpah seperti berikut: A'uzubillahi minal syaitanirrajim, wallahi, wabillah, watallahi, aku bersumpah bahawa aku dan Datuk Seri Anwar Ibrahim berada dalam paparan video yang dirakamkan pada 21 Februari 2011. Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah pelaku dalam video tersebut. Sekiranya aku melakukan fitnah, maka Allah akan melaknat akanku."

Episod Pertama:Belum jadi pemerintah lagi atau belum takluki Putrajaya perangai pembangkang sudah dapat rakyat tonton dengan jelas.

Ambil tindakan ikut rasa atau ‘dengan tangan sendiri’!

Buatlah begini banyak lagi. Lagi mudah rakyat mahu menilai siapa pembangkang.

Dan akan beginilah jadinya kalau bertuankan pemimpin yang tidak reti menghormati undang-undang negara.

Memang patutlah sebahagian penyokong pembangkang menjadi ganas. Ingatkan penyokong HINDRAF sahaja yang berlagak sedemikian.

Laporan menyebut majlis angkat sumpah lakmat salah seorang trio 'Datuk T', Datuk Shazryl Eskay Abdullah yang dijadual diadakan di Masjid Amru Al-As, Bandar Baru Sentul kecoh apabila jemaah dan penyokong Parti Keadilan Rakyat (PKR) masuk ke ruang solat utama di hadapan mimbar masjid.

Suasana menjadi tidak terkawal sekitar pukul 2.10 petang apabila mereka melaungkan takbir sambil dipercayai bagi menghalang majlis angkat sumpah diadakan. Bagaimanapun Eskay yang pada mulanya dijadual turut sama menunaikan solat Jumaat di masjid berkenaan.

Kekecohan seterusnya berlaku apabila Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin masuk ke ruang solat di tengah-tengah kekecohan berkenaan. Shamsul Iskandar kemudiannya dijulang oleh penyokong PKR sambil menunjukkan buku 'Qazaf' - hukum Islam.

Ketegangan terus berlaku apabila penyokong yang dipercayai di pihak Eskay bertindak mengganggu ceramah ringkas Shamsul Iskandar. Penyokong PKR kemudiannya menunaikan solat sunat hajat.

Berikutan itu majlis angkat sumpah laknat itu dibatalkan ekoran kekecohan itu. Pembatalan upacara angkat sumpah berkenaan diumumkan Pengerusi Masjid, Abdul Razak Husin kira-kira pukul 2.30 petang. Ketika itu kira-kira 2,500 orang memenuhi ruang masjid berkenaan.

"Saya difahamkan angkat sumpah yang dijadual diadakan oleh pihak-pihak tertentu itu telahpun dibatalkan. Saya merayu kepada tuan-tuan supaya beredar daripada runag solat ini bagi mengelakkan suasana terus tegang. Saya tidak menyebelahi mana-mana pihak, hanya sekadar mahu memastikan kesucian masjid tidak tercemar," katanya.

Semalam Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan ( Jawi) menyebut, ia tidak halang Eskay, seorang ahli perniagaan, hendak sumpah laknat. Jakim membenarkan Eskay untuk melafazkan sumpah laknat di Masjid Amru al-As, Bandar Baru Sentul Kuala Lumpur selepas solat Jumaat semalam.

Pengarah Jawi Datuk Che Mat Che Ali berkata hari ini , tiada sebarang halangan untuk ahli perniagaan itu untuk berbuat demikian meskipun masjid berkenaan adalah di bawah pentadbiran agensi agama itu.

Kelmarin, Eskay mengajak Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk melafazkan sumpah laknat atau bermubahalah bersama beliau di masjid berkenaan hari ini bagi merungkai isu video seks yang dikaitkan dengan pemimpin pembangkang tersebut.

Sebaliknya Anwar dalam nada berang semalam mempertikaikan soalan wartawan ketika ditanya sama ada beliau akan menyahut cabaran ahli perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah untuk bersumpah laknat di Masjid Amru Al-As di Bandar Baru Sentul, selepas solat Jumaat nanti.

Anwar menegaskan bahawa dalam hal seperti itu orang yang mahu mengangkat sumpah harus bebas daripada dosa besar iaitu tidak pernah minum arak dan tidak pernah berzina.

Persoalannya:

1. Apabila Jawi mengatakan ia tiada halangan, kenapa pula kumpulan penyokong pembangkang diketuai Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin menceroboh masuk masjid berkenaan?

2. Shamsul Iskandar dijulang oleh penyokong PKR sambil menunjukkan buku 'Qazaf' - hukum Islam. Siapakah yang menyuruh Samsul Iskandar bertindak sedemikian, lebih-lebih lagi dalam masjid?;

3. Layakkan Shamsul Iskandar bercakap mengenai Qazaf walaupun penyokong menjulang beliau?


4. Dia kemudian berdoa. Menyelamatkan Anwar? Minta sumpah laknat tidak jadi?

5. Kenapa mahu menghalang sumpah dilakukan? Takut Anwar dicabar untuk melakukan perkara yang sama?


Jawapannya - Tidak perlu takut kerana Eskay melakukan bagi pihak dirinya dan rakannya. Eskay hanya menyatakan KEBENARAN!

Bersambung - Ikuti Episod Kedua