Friday, November 14, 2008

HENDAK SERIBU DAYA...

Anak saya adalah seorang daripada 518,616 pelajar yang menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun 2008 dan semalam, Aniq Farhan mendapat keputusan dengan kedua-dua A dalam Sains dan Matematik.

Anak saya adalah kumpulan pertama yang terbabit dalam Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sejak 2003 (Tahun Satu).

Dia belajar di sekolah rendah jenis kebangsaan Cina (SRJKC) yang juga belajar kedua-dua mata pelajaran –Sains dan Matematik - dalam Bahasa Cina.

Semalam Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishamuddin Hussein, berkata daripada 511,875 sampel calon, 159,234 pelajar atau 31.1 peratus menjawab soalan Sains dalam bahasa Inggeris, berbanding 1,324 pelajar (2007) dan 1,035 pelajar (2006), manakala 108,842 pelajar (21.3 peratus) menggunakan campuran bahasa ibunda, Melayu dan Inggeris.

Seramai 238,153 pelajar atau 46.6 peratus pula menjawab soalan Matematik dalam bahasa Inggeris dan 39,570 pelajar atau 7.7 peratus menggunakan bahasa ibunda, Melayu dan Inggeris.

Memanglah pada peringkat permulaan kami bimbang kerana menghadapi kadaan sedemikian berbanding abangnya yang pada UPSR 2006 mengambil ujian Matematik dan Sains dalam bahasa Cina yang kedua-duanya juga mendapat pangkat A.

Saya bersetuju dengan kata-kata Menteri berkenaan bahawa keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2008 yang diumumkan semalam membuktikan pelaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sejak 2003, dikatakan tidak menjejaskan prestasi murid.

Jadi kenapakah kita perlu undur dan tunduk kepada desakan-desakan pihak tertentu sedangkan apa yang cuba diperkenalkan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad ini terbukti berjaya.

Persoalannya daripada pemerhatian saya ialah, kenapa pihak tertentu yang mirip kepada sekolah kebangsaan (Sk) banyak membuat bising sedangkan suara daripada mereka mewakili SRJKC begitu sedikit?

Soal menegakkan bahasa atau mementingkan bahasa ibunda tidak timbul sekarang kerana bahasa bagi orang Malaysia kini bukan bukan lagi Bahasa Melayu semata-mata.

Kebimbangan itu apakah berkisar sekitar masalah guru yang tidak berkemampuan mengajar dalam Matematik dan Sains bahasa Inggeris atau penerimaan murid?

Jika demikian, latihan hendaklah diperhebat dan kementerian perlu mengenal pasti mengatasi masalah ini.

Sebenarnya tidak rugi kalau mahir dalam bahasa tambahan selain bahasa ibunda.

Kritik terhadap pelaksanaan PPSMI juga selalunya dirujuk kepada kebimbangan bagi sekolah pedalaman dan luar Bandar.

Namun, menurut Hishammuddin, sebelum ini sekolah yang gagal biasanya di pedalaman atau luar bandar serta daif, tetapi tahun ini sekolah di kawasan berkenaan turut mencatat kejayaan.
“Ini menunjukkan agenda merapatkan jurang digital tercapai, sekali gus menjayakan matlamat saya untuk ‘meratakan padang permainan’ tadi,” katanya.

Memanglah hak kerajaan untuk menentukan sama ada PPSMI akan terus dilaksanakan bukan semata-mata bergantung kepada keputusan peperiksaan kali ini kerana ia memerlukan perbincangan dan kajian menyeluruh.

Kata Hishamuddin, kementerian sedang meneliti keputusan UPSR dan akan dibentangkan ke mesyuarat meja bulat sebelum sebarang kata putus dibuat.

Beliau berjanji untuk mengambil pendekatan yang realistik dengan mendengar pandangan semua pihak, antaranya ahli akademik serta ahli politik termasuk pembangkang.

Baiklah jika demikian tetapi apa juga keputusan, kita perlu juga berfikir mengenai kualiti pelajar kita dan jika perlu pembaikan, lakukan segera.

Walaupun ada yang menganggap keputusan UPSR bukan untuk mencari atau mendapatkan pekerjaan tetapi persediaan ke arah bersaing dalam dunia yang mencabar di masa hadapan bermula dari sekolah rendah lagi.

Minda perlu berubah – jangan mengharapkan pekerjaan dengan kerajaan semata-mata!
Ibu bapa jangan mengeluh dan menyalahkan orang lain jika anak kita tidak diterima bekerja kerana kekurangan bahasa.

Dalam dunia pekerjaan, kemahiran satu perkara tetapi komunikasi dan seninya menjadi antara penentu penting dalam budaya dan pergaulan antara pekerja.

Gagal berkomunikasi dengan baik akan menjejaskan perhubungan antara pekerja dengan pekerja dan pekerja dengan bosnya atau orang di bawahnya.

Jika masalah ini berlaku akan wujud kepincangan kepada sesebuah syarikat atau organisasi.
Persoalannya apakah majikan atau pemilik sesebuah syarikat mahu mengambil risiko dengan pekerja kurang mahir, termasuk kurang mah

SIAPA MAKAN CILI, DIALAH ‘BERASAP’

Siapa mereka? Sudah tentu bukan Muhyiddin!

Dengan mengutuk dan membantah kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad percaya ada calon jawatan Timbalan Presiden menggunakan wang bagi mendapatkan pencalonan melayakkannya bertanding, tidak akan membersihkan UMNO.

Cara membersihkan UMNO ialah menolak pemimpin berkenaan jika tahu mereka bermain ‘politik wang’.

Memcerca, membelasah, mengutuk dan menganggap pemimpin seperti Dr Mahathir celupar tidak akan membersihkan UMNO.

Kenyataan Dr Mahathir yang hanya percaya ada calon jawatan Timbalan Presiden menggunakan wang bagi mendapatkan pencalonan melayakkannya bertanding.

Beliau percaya ada calon yang berhasrat merebut jawatan Timbalan Presiden menggunakan wang bagi mendapatkan pencalonan melayakkannya bertanding pada pemilihan parti, Mac depan.

Kemungkinan itu besar kerana ada calon yang ketinggalan pada peringkat awal persidangan perwakilan Umno bahagian tiba-tiba mendapat banyak pencalonan sehingga layak bertanding.
Yang layak bertanding jawatan Timbalan Presiden ialah Tan Sri Muhyiddin Yassin (92 pencalonan, Datuk Seri Mohd Ali Rustam 47 pencalonan Tan Sri Muhammad Muhd Taib, 45 pencalonan.

Dalam konteks ini yang sah, Dr Mahathir tidak merujuk kepada Muhyiddin tetapi mungkin dua calon lain.

Muhyiddin ketika diminta mengulas isu sama pula berkata: “Saya tak nak cakap benda itu (politik wang)... saya rasa malu, saya dah selalu kata (mengenainya), saya malu untuk bercakap sebab mendedahkan kelemahan parti sendiri.

“Saya adalah calon dalam pemilihan, kalau saya cakap banyak, nanti undi saya kurang tapi sebagai ahli Umno dan sebagai Naib Presiden hal ini sudah selalu kita bincangkan,” katanya.

Hakikatnya, inilah masanya UMNO perlu melakukan sesuatu, bukan dengan membuat kenyataan-kenyataan membidas Dr Mahathir kononnya ‘aku tidak melakukan politik wang’.
Apakah Dr M begitu bodoh dan tidak tahu mendapatkan sumber dan menapis sumber berkenaan?

Bekas Perdana Menteri itu sendiri mengatakan beliau membuat kenyataan selepas menerima maklumat daripada beberapa individu.

Sudah pasti bekas Perdana Menteri itu enggan mendedahkan nama individu terbabit bagi melindungi sumbernya.

“Saya hanya mendengar cerita mengenainya daripada beberapa individu... saya pun sama macam kamu (pemberita) juga yang dapat maklumat dari sumber tersendiri. Tapi saya tak bolehlah dedahkan sumber itu,” katanya kepada wartawan semalam.

Jadi UMNO kenalah membuktikan bahawa ia parti ‘bersih rasuah’ dan pemimpinnya jangan cepat melatah.

Cara pemimpin UMNO mengutuk Dr Mahathir seakan-akan ‘orang yang memakan cili terasa pula pedasnya”.

Semalam calon Timbalan Presiden Umno, Muhammad berkata, kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa ada pemimpin yang bertanding jawatan kedua tertinggi parti itu terbabit dengan politik wang, bersifat cuba memburuk-burukkan orang lain.

Muhammad yang juga Ketua Penerangan Umno berkata, sebagai bekas pemimpin parti dan bekas Perdana Menteri, Dr Mahathir tidak sepatutnya bertindak membuat tuduhan sedemikian kerana ia hanya akan memburuk-burukkan orang lain.

Katanya, usaha membanteras rasuah dan politik wang politik dalam Umno perlu dilaksanakan secara bersama-sama dengan semua pihak menjauhinya terutama dalam tempoh empat hingga lima bulan ini sebelum pemilihan parti pada Mac depan.

Seorang lagi calon Timbalan Presiden, Mohd Ali kelmarin memberikan jawapan yang lebih bijak apabila mengatakan beliau mengambil perhatian terhadap dakwaan Dr Mahathir itu.
Bagaimanapun, tidak menolak pendapat yang dilontarkan bekas Perdana Menteri itu sekadar pandangan peribadi beliau.

Ahli Majlis Tertinggi (MT), Datuk Seri Nazri Aziz semalam menanggap tuduhan main duit adalah serius, jadi menuduh seseorang calon yang nak bertanding ini adalah tuduhan amat serius.
“Saya harap Dr Mahathir tak usahlah celupar cakap begitu saja kerana ia memberi kesan kepada calon dan juga parti,” katanya.

Menurutnya, Dr Mahathir perlu mengemukakan bukti adanya calon Timbalan Presiden yang menggunakan wang untuk mendapatkan pencalonan pada persidangan perwakilan seperti yang didakwanya.

Jika demikian, Jawatankuasa Disiplin serta sesiapa juga pihak yang menyiasat politik wang, termasuk Badan Pencegah Rasuah perlu menyiasat dengan sebaik-baiknya, termasuk mendapatkan bukti daripada Dr Mahathir.