Wednesday, April 19, 2017

HADI AKAN LEPASKAN JAWATAN PRESIDEN DI MUKTAMAR PAS ALOR SETAR?


Kemenangan tanpa bertanding Muhammad Khalil Abdul Hadi bagi  jawatan Ketua Pemuda PAS Pusat perlu dilihat dalam konteks beberapa dimensi.

Jangan lihat di permukaan tetapi selamilah ‘lautan dalam PAS’  mengenai lantikan ini. Teroka apa berlaku di dasarnya.

Jangan cepat membuat kesimpulan kerana Presiden PAS dan kepemimpin PAS mungkin sedang membuat percatusan dan perkiraan besar di luar kotak pemikiran penyokong biasa PAS.

Melihat secara mudah, Pemuda PAS sah sudah mendapat ketua baru apabila anak kepada presiden parti,  Datuk Seri Abdul Hadi Awang menang tanpa bertanding semalam.

Kenapa sampai tiada pencabar kepada Muhammad Khalil juga perlu dilihat dengan otak bukan dengan mata.

Muktamar Tahunan PAS ke-63 pada 28 April hingga 1 Mei ini sangat penting kepada kedudukan PAS menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) selain masa depan PAS pasca PRU-14.

Kenapa penulis mengatakan demikian?

Pertama, PAS mungkin bertanding secara solo atau menjalankan persefahaman dengan parti Melayu-Islam lain di beberapa negeri, kalaupun tidak di peringkat nasional.


PAS mahu menang besar kali ini dan berharap dengan bertanding 80 kerusi Parlimen,  ia kekal relevan selepas beberapa parti lain semakin ‘tepu’ dan munculnya dua parti baru iaitu AMAMAH dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPM) yang turut memperjuangkan kepentingan Melayu-Islam.

PAS perlu terus relevan dengan perjuangan Islamnya pada ketika UMNO pula berdepan dengan asakan pembangkang kerana pemimpinnya yang dituduh bersekongkol dengan Datuk Seri Najib Razak sebagai MO1 yang menyebabkan Malaysia dikenali sebagai negara Kleptokrasi.

Kedua, PAS sedang berdepan dengan perubahan penting saf kepimpinan apabila Hadi dilihat ‘sukar menyesuaikan dirinya’ dengan tuntutan baru ahli dan kesihatannya yang kurang memuaskan.

Ketiga, PAS berdepan dengan asakan orang muda yang melihat bahawa isu di Malaysia bukan semata-mata pindaan RUU355 tetapi soal tekanan kos kehidupan, kemiskinan, keperluan asasi yang semakin mengecil, rasuah, penyelewengan, isu pendidikan, pemilikan rumah, pengangguran dan sebagainya.

Apakah PAS akan hanya bercakap dan berjuang mengenai Islam per se atau lebih kepada pembangunan ummah yang mengambil kira kepeluan semasa dan kepentingan kehidupan hari ini?

Kemenangan Muhammad Khalil sebagai pemimpin muda dalam PAS menggambarkan betapa perlunya orang muda turut menentukan hala tuju parti.

Kegagalan Nik Abduh Nik Abdul Aziz sudah nyata. Dia tidak mempunyai arah dan asyik bernostalgai mengenai bapanya.


Malah dia juga dikatakan gagal menjaga kawasan Parlimennya, Pasir Mas dan dipersoalkan kewujudnya di sana. Elok sangat Nik Abduh tidak mempertahankan jawatannya.

Apapun kenyataan dan tohmahan bahawa wujudnya kroni dalam PAS iaitu bapa menjadi Presiden dan anak menjadi Ketua Pemuda hanya sementara.

Hadi dan kepimpinan PAS sedang mempersiapkan bapa dan anak untuk ke suatu kedudukan  di mana Hadi akan mengososongkan jawatanya dan berpindah mungkin ke Dewan Ulamak dan anaknya akan ‘bebas’ mengembangkan sayap politiknya tanpa ada ‘arahan dan pengaruh bapanya’.

Kemenangan tanpa bertanding Datuk Tuan Ibrahim Man Tuan Ibrahim juga memberi signal bahawa beliau adalah pengganti Hadi, walaupun mungkin tidak dikuatkuasakan segera.

Hadi sudah memerhati dan mempelajari bagaimana kecaman terhadap PKR apabila anak beranak dalam sebuah parti, UMNO ada Najib dan Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein, DAP ada dua Lim – bapa seorang ‘Supremo’ dan anak Setiausaha Agung.

Sementara PPBM ada Pengerusi dan Timbalan Presiden daripada satu keluarga iaitu Datuk Seri Mukhriz Mahathir yang kemunculannya dalam UMNO sebelum ini pun selepas bapanya bersara.


Hadi tidak mampu untuk melarang anaknya bergiat politik seperti dilakukan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad yang melarang Datuk Seri Mokhzani Mahathir dan Mukhriz menyertainya dalam UMNO ketika beliau masih Presiden UMNO dan Perdana Menteri.

Hadi akan dihormati dan dilihat ‘tiada cacat celanya’ sekiranya beliau meletakkan jawatan dan menjadi Musyridul Am PAS dan anaknya berada di suatu anak tangga yang tinggi dalam hiraki parti.

Malah, bukan sesuatu yang pelik sekiranya Muhammad Khalil mengambil alih sebagai calon PAS di Parlimen Marang dan Dewan Undangan Negeri Rhu Rendang pada pilihan raya umum nanti.

Beliau perlu mengukuhkan kedudukannya dalam parti dan dengan menjawat jawatan sebagai ADUN atau Ahli Parlimen, ini akan menguat dan mengukuhkan kedudukan politiknya.

Dewan Ulama Pusat PAS juga jelas menunjukan persefahaman apabila semua jawatan pada pegerakan berkenaan - termasuk anggota jawatankuasa - diisi oleh tokoh yang menang tanpa bertanding.

Keadaan itu menyaksikan Datuk Dr Mahfodz Mohamad, Datuk Dr Nik Zawawi Mohd Salleh dan Datuk Dr Johari Mat masing-masing terpilih sebagai ketua, timbalan dan naib ketua dewan ulama.

Pergerakan perubahan kepimpinan dalam PAS kini nampak bergerak dengan licin dan kehadirian Muhammad Khalil membawa makna yang besar.

PAS di bawah Tuan Ibrahim  dijangka akan lebih jelas perjuangannya kerana departi dilihat sebelum ini, beliau turut menyuarakan kebimbangannya kepada perbuatan rasuah, penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa,


Pada ketika Hadi nampak mengelak dan berkias mengkritik BN dan Najib, Tuan Ibrahim lebih terbuka.

Namun, banyak kali kenyataan Tuan Ibrahim 'dibentes'  oleh Hadi tetapi selepas muktamar di Alor Setar nanti, pendirian PAS akan semakin jelas.

PAS perlu membuat pendirian tegas kerana rakyat memerhatikan pendirian PAS sejauh ini.

Jika PAS mahu tidak mahu AMANAH dan PPBM menyainginya, PAS perlu tegas seperti yang ditunjukkan oleh kepimpinan sebelum Hadi.

Dan hanya melalui Tuan Ibrahim fungsi dan perjuangan politik PAS akan dapat dibaca dan dinilai dengan mudah.


PAS tidak akan lagi berfungsi seperti di bawah kepimpinan Presiden PAS sekarang yang dilihat sering berubah warna , bergantung semata-mata kepada keperluan dan kepentingan semasa Hadi semata-mata!!!