Wednesday, December 10, 2008

PM – NAJIB SUDAH PASTI

Satu ‘peluru’ sudah mengena.

Saya tidak mahu mengulas lanjut. Hanya orang yang faham dan tahu apa maksud ‘peluru’ saya itu.

Pak Lah (Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi) semalam menganggap spekulasi beliau akan kekal sebagai Perdana Menteri selepas Mac sebagai ‘mengarut’.

Ini bermakna Datuk Seri Najib Razak yang akan menjadi Presiden UMNO secara sah pada Mac 2009 akan pasti menjadi Perdana Menteri.

Saya yakin dengan pengesahan oleh Abdullah ini, serangan terancang terhadap Najib akan menjadi bertambah sengit dan menjijikkan.

Najib diserang bertalu-talu dan secara terancang – kononnya terbabit dengan kes Altantuya, rasuah di Kementerian Pertahanan serta penyalahgunaan kuasa – dan kebanyakannya datang daripada pemimpin dan penyokong Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Sementara cerita mengenai ‘kenapa Abdullah mesti dipertahankan’ dan perlu kekal sebagai Perdana Menteri sehingga tamat tempoh mandat pilihanraya umum 2008 sehingga semalam, begitu menarik dan panas.

Jika sebelum itu ia bagaikan ramalan, tetapi apabila saya ‘jolok’ kali pertama, ia nampaknya mungkin berlaku sehinggalah penafian Abdullah semalam.

Tetapi apakah dengan penafian itu ia ‘membakar dan meranapkan’ semua usaha terancang sebelum ini?

Tun Dr Mahathir Mohamad pada 2 Disember 2008 lalu berkata berita angin sudah tersebar luas bahawa walaupun Najib akan jadi Presiden Umno, tidak semestinya dia akan jadi Perdana Menteri. Berita yang didengar ialah Abdullah masih berminat meneruskan jawatan Perdana Menteri.

Kata Dr Mahathir: “ Jika diambil kira sikap pemimpin dan ramai ahli Umno, kemungkinan ini berlaku tidak mustahil. Mereka tidak akan menentang Abdullah kerana mereka amat selesa dengan kepimpinan beliau dan nikmat tertentu yang mereka dapati darinya.”

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, pada 7 Disember 2008 meminta secara khusus supaya Perdana Menteri jangan lepaskan jawatan.

Presiden PAS mencadangkan agar Perdana Menteri terus menjalankan tugas-tugasnya sebagai Perdana Menteri walaupun melampaui tarikh penyerahan kuasa yang disepakati dalam Umno iaitu pada bulan Mac 2009 nanti.

Demi memberi peluang kepada Abdullah bersara dalam keadaan yang baik, maka PAS menyeru agar beliau diberikan masa untuk menyelesaikan tugas-tugas besar ini dan tidak harus melepaskan jawatannya pada bulan Mac 2009 nanti selagi tugas-tugas berkenaan tidak selesai sepenuhnya.

Ini kerana menurut Dato' Abd. Hadi Awang, beberapa perkara besar yang melibatkan pentadbiran negara termasuklah sebahagiannya yang merupakan janji Abdullah kepada rakyat Malaysia amnya masih belum tertunai.

"Penubuhan Suruhanjaya Anti Rasuah Malaysia, umpamanya masih di peringkat rang undang-undang dan berkemungkinan akan mengambil masa dan belum dapat dilaksanakan sepenuhnya.

"Begitu juga dengan Suruhanjaya Kehakiman yang sepatutnya mengembalikan kewibawaan badan kehakiman, masih belum terlaksana," kata Hadi dalam kenyataan media kepada Harakahdaily kelamrin.

Hadi turut merasakan Abdullah wajar menyelesaikan beberapa tuntutuan ke arah penambahbaikan urusan Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) yang masih diragui oleh rakyat Malaysia sehingga kini.

"Biarlah segala ketempangan dan kepincangan badan yang sepatutnya menguruskan proses pilihan raya dalam negara ini secara telus, dirawat dan diperbaiki sebelum beliau melepaskan jawatannya,"katanya yang juga Ahli Parlimen Marang.

Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim turut terjerumus dengan isu ini apabila mengatakan ‘huru hara melanda UMNO” kerana ketidakpuasan hati komponen BN selain Najib terus dikaitkan dengan pembunuhan, rasuah dalam kontrak kelengkapan pertahanan dan penyalahgunaan kuasa.

Kerana itu beliau percaya, Abdullah mempunyai sebab (kelebihan) untuk memanjangkan tempoh sebagai Perdana Menteri walaupun Najib sudah menang Presiden UMNO tanpa bertanding.

Katanya secara persefahaman biasa, Presiden UMNO yang juga Pengerusi BN menjadi Perdana Menteri tetapi secara perlembagaan, mereka yang mendapat majoriti di Parlimen patut menjadi Perdana Menteri.

Laporan The Malaysian Insider semalam (9 Disember 2008) bertajuk ‘Anwar: Umno stoking racial fires’ memetik Anwar sebagai berkata beliau sendiri tidak pasti senario berkenaan kerana kemungkinan Abdullah akan kekal berkuasa hanya ditimbulkan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed, yang berpihak kepada Najib.

Yang menariknya, The Malaysian Insider, yang begitu berminat dengan isu ‘mempertahankan Abdullah ini” pada 3 Disember 2008 lalu, memetik Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah sebagai berkata, Abdullah tidak perlu meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri selepas Datuk Seri Najib Razak mengambil alih Presiden UMNO pada Mac.

“Ia adalah prerogatifnya kerana beliau (Abdullah) mendapat mandat untuk lima tahun,” kata Razaleigh .

Beliau menjawab tulisan Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Abdullah masih berminat kekal berkuasa selepas adanya pemilihan parti berkenaan.

Tengku Razaleigh mengakui akan terus menyokong kepimpinan Abdullah dan kerajaan dalam kapasitinya sebagai Ahli Parlimen.

Razaleigh berpendapat: “Dia (Abdullah) mendapat keyakinan majoriti Ahli Parlimen. Dan Perdana Menteri dilantik oleh Yang DiPertuan Agong, bukannya Perhimpunan Agung,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Menariknya dalam satu rencana bertajuk “So, is he going... or staying? “ kelmarin (8 Disember 2008) The Malaysian Insider yang memetik sumber mengatakan Abdullah sudah pun membuat perancangan bagi kehidupannya selepas Perdana Menteri.

Sememangnya Abdullah akan keluar dari Seri Perdana dan akan tinggal di rumah ala-kampung di Sungai Penchala. Perdana Menteri dikatakan sudah memberitahu kawan rapatnya bahawa beliau akan menumpukan usaha mengukuhkan hubungan Malaysia dengan Asia Barat.

Dengan kata-kata Abdullah ini, harapan untuk Hadi dan Anwar ‘menyekat’ Najib menjawat Perdana Menteri terbantut sementara.

Apakah usaha lain pembangkang untuk ‘mengucar-kacirkan UMNO’ dan ‘memenderemkan Najib’ selepas ini?