Thursday, February 3, 2011

Selamatkan Pelajar - PAS, Pembangkang Jangan Pandai Mengkritik Sahaja

Empat pelajar yang tiba dengan Gulf Air pagi ini.

Apakah yang dilakukan oleh pembangkang, khususnya PAS Terengganu dalam misi membawa pulang pelajar dari Mesir?

Sekadar membuat bising dan tidak boleh bertindak apa-apa?
Sedangkan kerajaan negeri Terengganu, pimpinan Datuk Seri Ahmad Said berusaha berbagai cara sama ada melalui kerajaan negeri dan juga kerajaan Pusat.

Sejak beberapa hari lalu, beliau melakukan pelbagai cara sama ada menghubungi Pejabat Perdana Menteri, Kementerian Luar serta pihak-pihak lain untuk membawa pulang pelajar Terengganu di Mesir.

Menurut laporan teganuku, Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said sudah mengarahkan pentadbiran negeri membuka seketeriat di Jeddah bagi memantau misi membawa pulang pelajar Terengganu.

Setiausaha Kerajaan Terengganu Datuk Mazlan Ngah bertindak pantas mewujudkan Seketeriat Terengganu di Jeddah yang di anggotai oleh Pegawai Tadbir Negeri, Pegawai Yayasan Terengganu dan Pegawai Majlis Agama Dan Adat Terengganu (MAIDAM).

Pentadbiran Negeri diwakili oleh Ustaz Haji Lukema Meri Saleh, Yayasan Terengganu diwakili oleh Ustaz Ahmad Kamal bin Abdullah dan MAIDAM diwakili oleh Ustaz Yaacob bin Abdullah. Beliau seterusnya berkata pegawai bekenaan akan bertugas secara bergilir-gilir mengikut tempoh yang akan ditetapkan.

Ketiga-tiga pegawai ini telah berlepas dari Kuala Terengganu Ke KLIA jam 10.00 pagi hari ini (3Febuari 2011) dan meneruskan penerbangan ke Jeddah jam 3.00 petang hari yang sama menggunakan Saudi Arabian airalines 3811 dan dijangka akan tiba diJeddah jam 16.40 petang waktu Arab Saudi.

Mazlan seterusnya berkata Seketeriat Negeri juga telah ditubuhkan yang diketuai oleh Datuk Haji Wan Ahamad bin Wan Muda Tmbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) dan Razali Mahmud Ketua Penolong Pengarah Yayasan Terengganu (Tajaan) dilantik sebagai setiausaha. Pejabat Seketeriat negeri telah dibuka di Pejabat Yayasan Terengganu.

Mazlan seterusnya berkata kerajaan juga telah menyediakan laman web bagi kerajaan mengeluarkan maklumat mengenai perkembangan misi membawa pulang pelajar Terengganu yang akan menjadi kemudahan kepada orang ramai mengtahui perkembangan misi berkenaan.

Bagi ibubapa dan masyarakat awam yang ingin mengetahui mutakhir usaha kerajaan negeri Terengganu dalam Misi Membawa Pulang Pelajar Terengganu boleh mengetahuinya melalui laman rasmi kerajaan Terengganu,
http://mesir.terengganu.gov.my./

Selain itu, pelayar juga boleh mendapatkan maklumat di blog http://misipulang.blogspot.com/.

Laman yang dibangunkan sejak kelmarin itu hari ini melaporkan empat pelajar Terengganu dari Kaherah selamat sampai di Lapangan Terbang Antarabangs (KLIA) Sepang pagi ini.

Mereka tiba dilapangan terbang KLIA dari Khaherah, Mesir dengan menaiki penerbangan syarikat Gulf Air.

Mereka adalah pelajar tajaan Yayasan Terengganu, Maidam dan Jabatan Perkhidmatan Awam.
Kenapakah pemimpin pembangkang tidak berusaha bersama-sama kerajaan negeri dalam gerakan menyelamat ini?

Apa faedah yang pelajar boleh dapat daripada 'kebisingan' yang bersifat politik itu?

Adalah lebih baik ketika anak-anak Terengganu dan yang lain amnya berada dalam kritikal ini, PAS atau pembangkang tidak cuba 'meneguk di air keruh'.

Duduklah semeja dan carilah jalan penyelesaian terbaik dan kerajaan negeri Terengganu berusaha gigih membawa pelajar pulang.

Kalaupun tidak mampu, janganlah mengkritik dan menuduh kerajaan dengan pelbagai kata-kata, lebih baik berdiam diri dan sama-sama mendoakan pelajar dan rakyat Malaysia di Mesir dalam keadaan selamat.