Saturday, August 7, 2010

RAJA PERMAISURI AGONG DIHINA PUN TIDAK APA?

Daripada http://teganukini.blogspot.com/ (Friday, 6 August 2010)

The chronology on the 'royal snub' issue

JULY 4 (2010): Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah showed up at the Selangor Tourism's Islamic song festival, but Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, State executive councillors, other elected representatives and senior civil servants were apparently “out of town”.

JULY 4: State executive councillor for Tourism, Consumer Affairs and Environment Elizabeth Wong, who was in Shanghai, China, on the same day for to an exhibition, issued showcause letters to Tourism Selangor and the event's promoter, Out of This World Sdn Bhd (O2TW), holding them responsible for the fiasco and to arrange to meet the Sultan of Selangor and the Queen to seek forgiveness.

AUG 2: Tourism Selangor general manager Noorul Ashikin Mohd Din said the State government was awaiting a date to explain the fiasco to the Queen.

AUG 3: The State government claimed the Queen attended the event in her personal capacity. Said State political secretary to the Selangor Menteri Besar, Faekah Husin: “Suddenly, the Queen felt like coming. We, at State-level, did what we could and arranged the necessary protocol for her." Selangor Tourism and O2TW confirmed getting showcause letters from Wong. Meanwhile, State executive councillor for Women Affairs, Science, Technology and Innovations Rodziah Ismail said Khalid had apologised to the Sultan of Selangor over the incident.

AUG 5: Khalid said there was no need to apologise as the Queen came to the event in her private capacity on the invitation of the organiser.


Sebagai anak Terengganu, saya malu dan marah apabila kerajaan Selangor menghina Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah pada majlis Islamic Song Festival di Shah Alam 4 Julai lalu.

Saya tidak faham kenapa pemimpin kita – UMNO dan Melayu – dari bawah hinggalah ke Perdana Menteri boleh buat tidak tahu dengan insiden itu.

Mana pemimpin UMNO yang sering mempertahankan institusi Raja yang sering melaung dan memekik-mekik kononnya Raja mereka tidak boleh disentuh?

Mana Pemuda UMNO yang kononnya menjadi banteng hadapan mempertahankan institusi Raja yang tidak sanggup melihat Raja mereka dihina?

Paling celaka, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim mengatakan keberangkatan Raja Permaisuri Agong ke majlis itu atas kapasiti peribadi.

Pada Isnin 2 Ogos lalu, akhbar The Malay Mail telah mengeluarkan laporan bertajuk "Being Frank: Selangor's Royal Snub, Date with the Queen" dan satu lagi artikel "It was not a royal snub" keluaran Selasa, yang telah mendapat perhatian Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Tuanku Nur Zahirah.

Laporan "It was not a royal snub" menyatakan bahawa kerajaan Selangor mendakwa Tuanku Nur Zahirah menghadiri majlis anjuran Pelancongan Selangor itu atas kapasiti peribadi di mana beberapa pemimpin penting kerajaan negeri itu tidak hadir.

Laporan itu juga menyebut ketidakcekapan kerajaan negeri menganjurkan acara itu telah memalukan Tuanku Nur Zahriah kerana tidak kehadiran pentadbir utama negeri termasuk Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menyambut ketibaan Baginda.

Majlis itu hanya dihadiri oleh kurang darpada 200 orang dalam Stadium Tertutup Malawati di Shah Alam yang mempunyai kapasiti 5,000 penonton dan kegagalan kerajaan negeri memaklumkan kepada Sultan Selangor mengenai kehadiran Baginda pada majlis itu.

Istana Negara menafikan bahawa keberangkatan Istana Negara dalam kenyataan, lewat petang semalam berkata keberangkatan Tuanku Nur Zahirah ke majlis itu merupakan acara rasmi baginda.

"Pentadbiran Istana Negara ingin menasihati pihak yang terlibat dalam perkara ini supaya tidak mengulangi perkara seperti itu dan sentiasa berhati-hati dalam mengeluarkan sebarang kenyataan yang mungkin boleh disalahtafsirkan oleh rakyat," kata kenyataan itu di Kuala Lumpur.

Istana Negara mendapati mesyuarat persediaan menyambut keberangkatan Baginda ke majlis itu diadakan melibatkan pihak Istana Negara, penganjur serta jabatan dan agensi kerajaan negeri yang terdiri daripada Pejabat Menteri Besar Selangor, Bahagian Khidmat Pengurusan SUK, Bahagian Protokol SUK dan Tourism Selangor dan dipengerusikan oleh Pengurus Besar Tourism Selangor.

"Istana negara juga menolak laporan yang menyatakan Baginda meninggalkan majlis lebih awal daripada yang dijadualkan, pada hal sebenarnya pihak penganjur telah dimaklumkan terlebih dahulu bahawa Baginda tidak akan menyertai majlis santapan selepas konsert tersebut," kata kenyataan itu.

Sebagai rakyat Terengganu yang berasa geram, malu dan sakit hati dengan tindakan itu berharap pemimpin negeri tampil ke hadapan membuat kenyataan dan biarlah pemimpin UMNO di Kuala Lumpur, Putrajaya atau juga Selangor hanya berdiam diri.

Mungkin mereka sibuk dengan tugas masing-masing dann tidak sedar kerajaan Pakatan Pembangkang yang diterajui oleh Tan Sri Khalid Ibrahim itu sanggup memalukan Istana Negara.

Lebih memalukan, seperti laporan http://www.lawi-ayam.blogspot.com/ yang memetik Parpukari dan MyKMU.net melaporkan Kerajaan Negeri Selangor akan menghadap Tuanku Nur Zahirah bagi memohon maaf terhadap insiden memalukan yang berlaku ketika baginda hadir merasmikan acara Festival Lagu-Lagu Islamik Antarabangsa 4 Julai lalu.

Menurut http://parpukari.blogspot.com/ laporan akhbar The Malay Mail 2 Ogos 2010, antara insiden memalukan itu termasuk kegagalan pegawai-pegawai tertinggi kerajaan negeri termasuk Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk menjemput ketibaan Seri Paduka pada acara tersebut.

Selain itu, hanya kira-kira 200 pengunjung hadir pada festival yang diadakan di Stadium Tertutup Melawati yang mampu memuatkan 5,000 orang penonton itu.

Lebih memburukkan keadaan apabila kerajaan negeri turut gagal memaklumkan kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah mengenai kehadiran Raja Permaisuri Agong ke acara tersebut.

Pengurus Besar Pelancongan Selangor, Noorul Ashikin Mohd. Din berkata, kerajaan negeri sedang menunggu pihak istana bagi memaklumkan tarikh untuk pihaknya menghadap Seri Paduka bagi menjelaskan perkara itu.

Beliau berkata, pihaknya yang diketuai Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar, Elizabeth Wong akan menghadap Tuanku Nur Zahirah nanti.

Noorul Ashikin berkata, pihaknya tidak dapat bertemu dengan baginda lebih awal memandangkan jadual ketat Raja Permaisuri Agong sebelum ini.

Dalam pada itu, Exco Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi dan Inovasi, Rodziah Ismail berkata, Abdul Khalid sebelum ini telah mengemukakan permohonan maaf kepada Sultan Selangor ekoran insiden tersebut.

Katanya, kerajaan negeri telah membincangkan perkara tersebut dan akan mengambil tindakan sewajarnya terhadap pihak yang bertanggungjawab terhadap kejadian itu.

Lawi-ayam yang memetik MyKMU.Net dengan tajuk “LAYAKKAH RATU BOGEL MENGADAP TUANKU PERMAISURI? ‘ mempersoalkan, apakah “Barang kangkang macam ni diarah jumpa Permaisuri Agong...nak mohon maaf atau nak hina Permaisuri negara ini?”

Entri pada blog itu menyebut: “Sikap kurang ajar terhadap institusi beraja yang ditunjukkan Kerajaan Negeri Selangor berhubung penganjuran majlis yang melibatkan kebawah DYMM Raja Permaisuri Agong baru-baru ini merupakan satu kesalahan yang asalnya disangka sebagai kesilapan pihak-pihak tertentu.

Bagaimana pun cadangan Khalid Gagap menghantar Ratu Bugilnyanya menghadap kebawah DYMM Raja Permaisuri untuk meminta maaf, mendedahkan maksud sebenar bahawa kejadian memalukan tersebut adalah sebenarnya dirancang secara halus bagi memalukan institusi beraja di Negara ini.

Keberadaan Khalid Gagap di kerusi MB hari ini adalah kerana sokongan DAP walaupun yang lebih layak adalah Azmin sebagai PesuruhJaya PKR Selangor. Tanpa jawatan politik yang meletakkannya di kerusi sekarang dahulu, sudah tentu penggal ini lebih merupakan penggal terakhir Khalid Gagap sebagai MB - jika ditakdirkan pembangkang menang lagi di Selangor dalam PRU 13.

Tetapi dengan sokongan DAP, sudah tentu hasrat dan niat Khalid untuk kekal memerintah akan terlaksana. Secara halus Khalid melaksanakan agenda jahat DAP ke atas institusi beraja di Malaysia dengan tindakan-tindakan yang disengajakan ini.

Takkanlah bahagian protocol istana gagal untuk memaklumkan kerajaan negeri dan pihak Istana Selangor mengenai kehadiran DYMM Raja Permaisuri Agong?

Sudah tentu ini tidak akan berlaku melainkan atas sebab-sebab yang disengajakan di pihak kerajaan negeri sebab belum pernah kita mendengar kegagalan sedemikian di negeri-negeri lain.

SULTAN SELANGOR, ABDUL HADI PERKAUMAN & ASABIYAH?

"PAS berpendapat, hak dan keistimewaan orang Melayu serta bumiputera yang merupakan penduduk majoriti di negara ini perlu dikekalkan termasuk dasar pemberian diskaun dalam pemilikan hartana...Ini kerana majoriti penduduk yang miskin adalah kaum bumiputera dan mereka sememangnya berhak mendapat hak dan keistimewaan tersebut.- Hadi Awang

Apabila Sultan Selangor mengingatkan rakyat negeri itu dan Malaysia amnya yang beragama Islam terutama orang Melayu, agar bersatu untuk mempertahankan agama dan bangsa, apakah kenyataan itu bersifat perkauman dan berundur asabiyah?

Pada pengertian DAP dan PKR, mana-mana ajakan yang mahukan Islam dan Melayu bersatu dianggap perkauman dan cauvanis.

Sementara kepada PAS pula, jika orang Melayu dan Islam diajak bersatu dan menghilangkan permusuhan itu dianggap berkepentingan politik dan bersifat asabiyah.

Jadi apabila Sultan Selangor, Sultan Sharafudin Idris Shah membuat gesaan berkenaan, apakah ia bersifat politik, perkauman dan asabiyah?

Sultan Selangor itu kelmarin mengingatkan umat Islam terutama orang Melayu agar bersatu untuk mempertahankan agama dan bangsa.

Utusan Online melaporkan, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang semalam berkata PAS berpendapat, hak dan keistimewaan orang Melayu serta bumiputera yang merupakan penduduk majoriti di negara ini perlu dikekalkan termasuk dasar pemberian diskaun dalam pemilikan hartanah.

Ini kerana majoriti penduduk yang miskin adalah kaum bumiputera dan mereka sememangnya berhak mendapat hak dan keistimewaan tersebut.

"(Beri) kepada siapa yang berhak, majoriti adalah yang berhak kerana majoriti yang miskin adalah bumiputera, yang bukan bumiputera tidak lah besar (jumlah) jika dibandingkan bumiputera," katanya selepas majlis pelancaran buku bertajuk Taktik dan Strategi Berpolitik Gaya Khulafa Ar-Rasyidin, hasil karya beliau sempena Jubli Perak Maahad Darul al-Quran di Rusila semalam.

Beliau diminta mengulas cadangan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua agar kerajaan memansuhkan dasar pemberian diskaun kepada bumiputera dalam pemilikan hartanah komersial dan mewah di Selangor.

Pada 26 Julai lalu, Pua yang juga wakil DAP mencadangkan supaya kerajaan Selangor memansuhkan dasar pemberian diskaun tujuh peratus kepada pembeli Bumiputera dalam pemilikan hartanah komersil dan kediaman mewah yang bernilai lebih RM500,000.

Kenyataan itu mendorong Pergerakan Pemuda UMNO Selayang dan Gombak membuat laporan polis semalam, supaya pihak berkuasa melakukan siasatan dan mengambil tindakan tegas mengenainya.

Sehingga ini, tiga persatuan perniagaan Bumiputera semalam menyatakan pendirian bahawa mereka tidak bersetuju dengan cadangan memansuhkan diskaun Bumiputera untuk pembelian hartanah bernilai RM500,000 ke atas di Selangor.

Tiga persatuan itu ialah Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Selangor (DPMMS), Gabungan Persatuan Usahawan Melayu Selangor (GAPUMS) dan anggota Majlis Perniagaan dan Ekonomi Melayu Malaysia.

Timbalan Pengerusi DPMMS, Datuk Mohd Karim Abdullah Omar, berkata cadangan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua, berhubung perkara itu masih tidak sesuai dilaksana.

"Ini kerana ekuiti pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera masih di paras rendah," katanya pada sidang akhbar di Shah Alam semalam.

Beliau berkata, setakat ini pemilikan rumah di kalangan Bumiputera tidak melebihi 14 peratus manakala pemilikan premis perniagaan tidak melebihi tiga peratus dan unit industri tidak lebih satu peratus daripada jumlah hartanah di seluruh negara.

Malaysiakini melaporkan, Mohd Karim berkata, jika cadangan memansuhkan diskaun itu dilaskanakan, sukar bagi Bumiputera untuk memiliki hartanah terutama premis untuk perniagaan dan industri.

"Cadangan itu mungkin boleh dipertimbang jika pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera telah meningkat," katanya.

Sementara itu, ketiga-tiga persatuan berkata kerajaan negeri perlu serius dalam mengawal selia pelupusan kuota hartanah Bumiputera oleh pemaju untuk mengelakkan proses pelupusan dibuat dengan tujuan mengaut keuntungan berlebihan.

Ahli Parlimen DAP itu dianggap menimbulkan provokasi dan mencabar Perlembagaan Persekutuan di bawah Perkara 153 dan boleh disabitkan kesalahan di bawah Akta Hasutan.

Abdul Hadi bagaimanapun berkata, pada masa yang sama, kaum lain yang miskin juga wajib mendapat hak dan pembelaan sewajarnya daripada kerajaan. Menurutnya, ketika keistimewaan kaum bumiputera dijaga dan dibela, kaum lain tidak boleh diabaikan atau dizalimi.

"Realiti yang ada dalam negara kita, majoriti rakyat terutama yang miskin adalah bumiputera, jadi sebab itu kita kena lihat majoriti rakyat yang alami masalah kemiskinan.

"Dalam masa yang sama, kita wajib bela kaum lain yang miskin. Bukan bermakna kita jaga majoriti tapi kita abaikan kaum lain, kita tak boleh menzalimi kaum lain ketika kita membela kaum sendiri," katanya.

Abdul Hadi menjelaskan, buat masa ini, tindakan Tony itu belum dibincangkan di peringkat kepimpinan pakatan pembangkang dan kenyataan itu dianggapnya lebih bersifat peribadi.

Jadi apabila Abdul Hadi menegaskan begini, apakah beliau seorang asabiyah dan cauvanis?

Walaupun Presiden PAS itu menyifatkan pandangan Tony sebagai peribadi tetapi hakikatnya inilah pandangan cauvanis Cina yang tidak sudah-sudah mahu menyakiti hati orang Melayu.

Apakah PAS yang hampir keseluruhan ahlinya Melayu boleh bertahan dengan sikap dan perangai pemimpin DAP sedemikian rupa?

Masihkkah PAS sanggup ‘tepek’ dengan DAP bagi memenuhi impian ke Putrajaya?

Dengan kedudukan yang semakin terhimpit sekarang, wajaralah orang Melayu bersatu bukan sahaja dalam konteks perpaduan bangsa tetapi juga agama Islam.

Biarlah pemimpin PAS mahu kata apa sekali pun.

Bagi yang bukan mengaji sekolah agama atau pondok, kata-kata Rasulullah SAW apabila eorang lelaki bertanya kepada Rasulullah: "Apakah asabiyah itu seseorang yang kasih kepada kaumnya?" Rasulullah SAW bersabda: "Tidak, tetapi asabiyah ialah orang yang menolong kaumnya atas dasar zalim, " bolehlah dijadikan pegangan.