Tuesday, October 22, 2013

KETIKA HIDUP DIBENCI, SETELAH MENINGGAL AZIZAN DISAYANGI...


Nasib Allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Razak.

Ketika hayatnya beliau dibenci dan dihina kerana rapat dengan pemimpin UMNO, termasuk Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Mohd Najib Razak.

Beliau dilihat sebagai tokoh proUMNO dan penuh kontroversi. Kenapakah pemimpin PAS yang berjuang atas nama Islam bersikap sebegini?


Nampaknya Pas terpaksa mengitar semula gambar Azizan (orang yang telah meninggal dunia) sebagai bahan kempen PRK Sg Limau pada kali ini kononnya nak mengambarkan calon Pas yang juga ketua pemuda pas Jerai anak didik Azizan.

Menurut sebuah blog, walaupun Azam anak didik Azizan tetapi adakah ciri ciri yang ada pada dirinya sama seperti bekas pemimpin Kedah itu?

Penduduk Sg Limau perlu sedar, Sg Limau bukan lagi kawasan milik bekas menteri besar Kedah itu.. Kedah kini ditadbir oleh kerajaan BN dan bukannya lagi kerajaan Pas.

Justeru, tiada sebab lagi untuk Pas mempertahankan Dun Sg Limau.

Penduduk Sg Limau jangan bimbang soal pembanggunan kerana dalam Aku Janji BN Kedah sudah tertulis bahawa kawasan berkenaan akan dibanggunkan iaitu meneruskan projek Zon Industri Petroleum Yan (Zippy) ang dijangka akan memberi manfaat kepada penduduk tempatan.

Menteri Besar, Datuk Mukhriz Mahathir sudah berikrar semalam bahawa rakyat tidak perlu bimbang kerana setiap projek yang dirancang akan diteliti dengan mengambil kira kebajikan mereka terlebih dahulu. Sebagai contoh, jika melibatkan pengambilan tanah, ia akan berbincang dengan penduduk terlibat bagi menentukan nilai pampasan yang wajar.

Beliau berkata, kerajaan negeri yang diterajui BN tidak akan merampas tanah sewenang-wenang seperti yang didakwa setengah pihak sebelum ini, termasuk bagi projek Zippy.

Ini kerana sesuatu projek itu tidak akan dilaksanakan jika tidak menguntungkan penduduk tempatan atau sebahagian besarnya mendapat nikmat serta merugikan mereka.

"BN tidak mahu cari pasal dengan rakyat yang boleh menyebabkannya kecundang dalam pilihan raya akan datang. Kita dah belajar dari pengalaman. “Kalau kita terus cari pasal dengan mereka, tunggulah PRU14. Kita tidak mahu itu berlaku kerana kita tadbir Kedah bukan untuk satu penggal. Kalau boleh mahu selama-lamanya kerana negeri ini milik BN,” katanya pada majlis pengumuman nama calon BN untuk PRK Dun Sungai Limau, petang semalam.

Beliau, yang juga Pengerusi BN Kedah, turut membidas pembangkang yang membuat dakwaan kerajaan negeri seolah-olah memberi ugutan kepada penduduk tempatan agar menyerahkan tanah untuk membolehkan projek pembangunan dilaksanakan di kawasan Sungai Limau.

“Saya tidak pernah mengeluarkan kenyataan yang berbentuk ugutan kepada penduduk. Kita hanya mahu menawarkan perkhidmatan dan membawa pembangunan di sini. Itu sahaja, bukan ada niat lain. “Tetapi itulah masalah dengan Pas yang terlebih membaca sehingga yang tersirat pun mereka tahu.

"Tidak perlu melampaui batas jika nak berpolitik,” katanya. Sehubungan itu, beliau menasihati semua pihak yang bertanding dalam PRK Sungai Limau melakukannya dalam keadaan sihat dan harmoni agar tidak menjejaskan keselamatan negara.

Kalau pun nak menang di Sg Limau, Pas sepatutnya mengunakan kekuatan yang ada pada calon Pas itu sendiri..

Mereka tidak wajar guna arwah sebagai modal kempen.

Belum tentu cara yang dibawa oleh calon Pas ini sama seperti Ust Azizan walau anak didik sekalipun.

Cuba tengok Mukhriz, walaupun ber'bin'kan Tun Mahathir, cara pembawakan dan pentadbiran tak sama seperti ayahanda beliau.

Jadi tak mungkin anak didik Ust Azizan ini boleh bawa benda yang sama seperti arwah. Oleh itu, seramai 27,222 pemilih berdaftar layak mengundi dalam PRK DUN Sungai Limau, pada 4 November ini. perlu undi calon BN yang juga anak tempatan dan berpengalaman luas dalam bidang pendidikan.