Tuesday, November 20, 2012

JAWATAN PM - PAS, HADI 'NGENDENG', MEMANG MUKA TIDAK TAHU MALU…

Orang yang Hadi 'muliakan' pun TIDAK SETUJU  beliau untuk jadi Perdana Menteri. Menanam saham pada 1999 yang tidak membawa pulangan apa-apa...Itupun masih berharap dan 'ngendeng'.
 No way! Itu kata DAP sebagai peringatan kepada PAS dan Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengenai jawatan Perdana Menteri.

Yang jelas PAS dan DAP akan bergaduh siang malam mengenai jawatan Perdana Menteri sementara PKR bertepuk tangan kerana Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam keadaan selamat.

Itupun kalau pakatan pembangkang menang. Kalau tidak menang, pergaduhan itu akan ‘melukakan lagi’ pembangkang dan Hadi kini akan terus ‘hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong’!

Idea supaya Hadi layak menjadi Perdana Menteri dibangkitkan oleh perwakilan Dewan Ulama pada Muktamar Tahunan Pas ke-58 di Kota Bharu dan sekali lagi disahkan oleh Dewan Ulama selain mendapat sokongan Dewan Muslimat pada muktamar itu.

Terang lagi bersuluh apabila DAP pada Jumaat (16 November 2012) dan semalam (19 November 2012) mengulangi pendirian pihaknya bahawa calon Perdana Menteri jika membentuk Kerajaan Pusat kelak adalah seperti yang telah disepakati oleh pakatan rakyat sebelum ini iaitu Anwar.

PAS dan Hadi bagaikan muka tidak malu kerana 'ngendeng' walapun disebut oleh DAP dan PKR bahawa Anwar akan jadi Perdana Menteri tetapi terus ‘merenget’ mengenainya.

Semalam Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, pihaknya telah bersepakat dalam memilih Anwar sebagai Perdana Menteri dan tiada perubahan dalam keputusan itu setakat ini.

Amat jelas kenyataan Guan Eng ini memberi peringatan kepada PAS jangan syok sendiri!

"DAP tidak mempunyai calon sebagai Perdana Menteri walaupun Pas dan PKR telah mempunyai calon. Kita telah sepakat mengatakan Anwar menjadi Perdana Menteri, jadi kalau ada parti lain ada mahu mencalonkan pemimpinnya, itu terpulang.

Apa yang penting, keputusan antara pemimpin yang sepakat memilih Anwar sebagai Perdana Menteri apabila PR berjaya menawan Putrajaya dan tiada perubahan," kata Guan Eng kepada pemberita di lobi Parlimen semalam.

Beliau menyatakannya mengulas perkembangan semasa yang tercetus pada muktamar dan Himpunan Kebangkitan Rakyat Jumaat lalu, Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang memberitahu, pembangkang telah mempunyai kesepakatan dalam pemilihan calon pihaknya dan isu siapa menjadi Perdana Menteri tidak perlu dibangkitkan lagi.

Malah, Guan Eng turut menafikan DAP mempunyai kesepakatan dalam isu hudud yang dibawa Pas. Sebaliknya katanya, DAP tetap akan bersama pembangkang memenangi Putrajaya dan memperjuangkan isu membanteras rasuah, memberi kesamarataan serta wujudkan dasar yang adil.

“Memang perbezaan pendapat wujud antara DAP dan Pas tapi kita perjuangkan agenda yang ada dalam Buku Jingga. Kita hormat Pas seperti Pas hormat DAP. Kita berganding bahu dalam isu-isu bersama iaitu lawan rasuah dan mahu selamatkan Malaysia dimiliki rakyat bukan kroni," katanya.

Amat jelas, jauh panggang dari bara (api) dalam konteks Hudud antara DAP dan PAS dan ini memperkukuhkan lagi keyakinan bahawa DAP tidak akan benarkan Hadi atau sesiapa sahaja daripada PAS untuk jadi Perdana Menteri.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang pada Himpunan Kebangkitan Rakyat di Kota Bharu, malam Jumaat lalu (16 November 2012) menegaskan pakatan pembangkang pada hari tersebut sepakat mengumumkan untuk melantik Ketua Umum PKR itu sebagai Perdana Menteri sekiranya perikatan itu berjaya menawan Putrajaya pada PRU13.

"Anwar bakal Perdana Menteri Malaysia ketujuh bukan keenam," katanya secara terbuka.

Selain itu bancian 'online' kendalian Sinar Harian Online menunjukkan Anwar menjadi pilihan ramai.

Seramai 54 peratus daripada 1,139 pengunjung yang menyertai bancian 'online' mengatakan bahawa Anwar, layak menjadi Perdana Menteri.

Ia disusuli dengan 34 peratus yang memihak kepada Hadi dan 12 peratus pula memilih Mursyidul Am parti itu, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Berdasarkan perkembangan berkenaan, kedua-dua Anwar dan Hadi membuat kenyataan media bahawa Pas dan PKR sedia mengadakan perbincangan mengenai isu tersebut

 "Memang betullah. Boleh bincanglah," kata Hadi pada sidang media selepas menyampaikan ucapan penangguhan Muktamar Tahunan Pas berkenaan.

Walau sejauh mana perbincangan, PAS tidak akan ke mana-mana kerana DAP tidak akan mengubah pendiriannya. Selain itu apakah Anwar yang berjuang mati-matian untuk menjadi Perdana Menteri dengan mudah menyerahkan kepada Hadi?

Jawapannya PAS dan Hadi membuang masa berjuang melalui PKR kerana yang akan menjadi Perdana Menteri ialah Anwar.

Dan Anwar jika ditakdirkan menjadi Perdana Menteri akan pasti memberikan ruang dan perhatian lebih besar kepada DAP kerana ia sekutu lebih ‘bermakna’ daripada PAS yang akan menjadi saingan berterusan kepada PKR dalam pakatan pembangkang yang rapuh.