Thursday, July 6, 2017

1MDB – PAS SEPATUTNYA MEMERANGI KEMUNGKARAN, BUKAN TERUS…


Jelas sekali Ahli Parlimen Kuala Nerus Dr. Khairuddin Aman Razali bermain dengan retorik dalam ulasan terbarunya mengenai skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Kenapa penulis mengatakan demikian?

Berdasarkan kenyataannya semalam yang disiarkan oleh portal berita rasmi PAS Terengganu bertajuk "Kemungkaran 1MDB Bermula Apabila Menggunakan Kaedah Hutang ‘Riba’ Haram'", jelas Dr Khairuddin tidak 'menetapi sasaran'.

Kenapa boleh dianggap tersasar dan tidak mengena sasarannya?

Dengan menyebut kemungkaran 1MDB bermula apabila syarikat milik kerajaan itu menggunakan kaedah hutang riba yang diharamkan oleh Islam bagi mendapatkan modal sehingga berpuluh bilion ringgit, tidak membawa makna apa-apa terhadap usaha mengejar ‘pencuri, perompak dan penyamun’ wang dana itu.

Isu sekarang bukan lagi bagaimana ia dimulakan kerana rakyat Malaysia sudah sangat maklum mengenainya.

Yang perlu dilakukan Dr Khairuddin sebagai Ahli Majlis Syura Ulama PAS ialah mengemukakan nas dan hadith mengenai haram bagi kerajaan atau Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak melindungi maklumat tepat dan benar mengenai 1MDB daripada diketahui oleh rakyat.

Maksud di sini ialah, keluarkan fatwa apa hukumnya pemerintah, termasuk Perdana Meenteri dan Kabinetnya yang bersekongkol  meletakkan laporan Ketua Audit Negara sebagai bahan Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Kenapa ‘menyorotkan kebenaran’ isu laporan itu daripada diketahui rakyat sedangkan 1MDB ditubuhkan dengan hasrat untuk memberikan kebaikan kepada rakyat.

Rakyat perlu tahu apa masalah, apa penipuan  dan sejauh mana penyelewengan yang berlaku.

Dan jika benar berlaku penyelewengan dan perbuatan pengubahan wang haram, ia perlu dibentaras. Ini lebih baik daripada Dr Khairuddin mempersoalkan mengenai modal awal 1MDB kerana ia memang dibuat melalui ‘jalan yang salah’.

Maklumat dalam laporan audit itu penting untuk rakyat bandingkan dengan laporan dan kandungan saman sivil oleh Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat untuk suatu kebenaran yang hakiki.

Dr Khairuddin yang sebelum ini Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Pusat dan kini menjadi Bendaharinya, tidak usah bermain sengan sentimen agama dalam isu ini secara berbelit-belit kerana akan menimbulkan lebih banyak persoalan kepada integrity beliau dan pemimpin PAS sendiri.

Orang Islam dan bukan Islam pun maklum bahawa perniagaan berasaskan ‘modal ‘haram’ tidak akan diberkati Allah, menyebabkan pelbagai isu melingkari 1MDB sehingga ke hari ini.

Ketika ulama kita membisu mengenai 1MDB, adalah elok jika Dr Khairuddin dan  Dewan Ulama PAS mengorak langkah untuk mendesak kerajaan supaya telus dan berterus terang dengan rakyat mengenai apa masalah sebenar berkaitan 1MDB.

Malah, jika ia turut melibatkan pemimpin Barisan Nasional (BN), PAS perlu berterus terang dan jangan dilihat cuba menyembunyi sesuatu atau bersekongkol dengan mereka yang cuba menutup kelemahan dan penyelewengan dalam 1MDB.

PAS akan dihormati oleh rakyat dan semua pmbangkang jika ulamanya bercakap secara berani dan tidak memihak dalam dalam isu ini.

Apakah retorik oleh Dr Khairuddin ini hanya gambaran bahawa satu sandiwara sedang dimainkan oleh PAS dan UMNO untuk mengelirukan rakyat?

Apakah PAS mahu menjadi parti ‘klu-klek’ di mana pada suatu sudut ia mempersoalkan kerajaan dalam isu modal 1MDB tetapi perjalanan syarikat itu yang dilihat berceluru dan banyak wang lesap tidak pula dikritik oleh PAS?


Dr Khairuddin juga perlu lebih tegas dan jelas dalam menyatakan pendirian jika benar ‘pengurusan kewangan 1MDB sedang bergelut dengan pelbagai pelan bagi menyelesaikan kemelut hutang ini.

Beliau sewajarnya bertanyaa kerajaan bagaimana 1MDB mahu membayar baki hutangnya yang boleh mencecah kira-kira RM40 bilion sementara jumlah bayaran dibuat 1MDB bernilai hampir RM3.9 bilion.
Perlu ditanya dari mana wang untuk bayar hutang itu diperolehi.
Juga Dr Khairuddin sebagai pemimpin Islam wajar mengemukakan pertanyaan apakah status dan kedudukan dana agensi pelaburan milik kerajaan itu yang kini bernilai RM7.07 bilion sedangkan jumlah hutang yang ditanggung oleh 1MDB adalah RM50 bilion setakat Januari 2016.
Dan jika kerajaan tidak bercakap benar, Dr Khairuddin wajar persoal kerajaan kenapa tidak ada keteluasan. Apakah Islam membenarkan pemimpinnya ‘tidak bercakap benar’ dan ‘melindungi maklumat mengenai harta kerajaan daripada diketahui rakyat’?

Sebagai ahli Parlimen, beliau perlu memberikan pandangan yang bernas bagi menyelesaikan hutag yang beliau sendiri berpendapat ‘jika tidak diselesaikan bakal melibatkan kewangan kerajaan kerana hutang-hutang 1MDB dijamin oleh Kerajaan Persekutuan.”

Sebagai Ahli Majlis Syura Ulama itu, beliau perlu tegas menyatakan juga hukum dan pandangan Islam dalam menyelesaikan segera hutang 1MDB kerana membabitkan kepentingan rakyat.

Sebagai ahli Parlimen daripada ‘parti Islam’ beliau wajar bertanya kenapa Kementerian Kewangan tidak boleh mendedahkan butiran proses timbang tara antara 1MDB dan International Petroleum Investment Company (IPIC) yang berpangkalan di Abu Dhabi?

Benarkah ia terikat dengan garis panduan kerahsiaan?

Kes timbang tara antara pihak IPIC dan 1MDB masih berlangsung di London Court of International Arbitration (LCIA) memanglah perlu dihormati garis apanduan kerahsiaannya, namun kenapa lansung berdiam diri mengenainya?

Dr Khairuddin diyakini peka mengenai perkara ini tetapi enggan bersuara? Kenapa?

Jika PAS pejuang rakyat, apa lagi rakyat Islam di negara ini yang rata-ratanya berada dalam keadaan yang dihimpit berbagai masalah, kesusahan akibat tekanan hidup dan masa depan tidak menentu akibat 1MDB, Dr Khairuddin  hendaklah diperkatakan dengan jelas dan berterus terang, bukan secara sipi.

Sebagai orang bijak pandai dalam PAS, jangan bermain di bahagian sayap tetapi jadilah pemain yang ‘menyumbat gol’ demi kepentingan penyokong PAS dan rakyat amnya.

Dan jika Dr Khairuddin beretuju bahawa 1MDB juga terpalit dengan dakwaan kebocoran dan ketirisan perbelanjaan, apa pula hukum dan pandangan Islam mengenai perkara ini?

Malah, dengan beliau mengakui bahawa perbelanjaan 1MDB yang dikatakan mengalir kepada beberapa syarikat milik individu tertentu mengundang kepada penyiasatan dan saman sivil oleh DOJ, jangan pula beliau seakan bermain ‘di dua kolam’.

Membiarkan ia terus berlaku tanpa adanya usaha untuk menghentikannya, selain  berdolak-dalik  tindakan untuk mendedahkan kebocoran dan ketirisan jelas perbuatan bersubahat dengan kebejatann?

Apa pula hukumnnya bagi mereka yang bersubahat, apa lagi menyokong perbuatan yang menyebabkan ketirisan?

Sewajarnya sebagai Ahli Parlimen yang mendapat gaji dan berbagai ‘laba’ daripada undi rakyat, Dr Khairuddin memulangkan semula hasil undi rakyat, bukan sahaja di Kuala Nerus dan Terengganu tetapi juga Malaysia amnya untuk menyatakan perkara yang benar dan sebenar-benarnya dalam isu 1MDB ini.

Mengingatkan DoJ dengan kata-kata, “Jangan pula tindakan hanya menjadi modal politik tanpa kesudahan untuk kepentingan pihak tertentu..” bunyinya seakan kata-kata pemimpin UMNO’

Kenapa kita tidak boleh teruja dengan siasatan DoJ? Siapa yang mencemarkan nama negara? Pemimpin BN?UMNO atau rakyat?

Apakah Dr Khairudddin rela bersekongkol dan bersubahat dalam perkara mungkar seperti ini?

Siapa sebenarnya yang mencemarkan nama negara dan meletakkan isu 1MDB ini disiasat oleh banyak negara di dunia? Pembangkang, rakyat atau pemimpin BN/UMNO?

Sepatutnya Dr Khairuddin menasihat pemimpin BN/UMNO jangan cemarkan nama negara dan jangan menyebabkan negara ini digelar ‘kleptokrasii’.

Dr Khairuddin sebagai pemimpin Islam jangan bermain dengan andaian apabila mengatakan ‘dakwaan ada individu rakyat Malaysia yang melobi negara luar untuk mengambil tindakan terhadap aliran kewangan 1MDB juga tidak boleh dipandang ringan’.

Malah beliau menegaskan tindakan individu yang melobi itu ‘bererti membawa masalah negara sendiri untuk campurtangan luar’.

Bukankah andaian seperti ini mirip kepada tuduhan?

Bagaimana Dr Khairuddin boleh yakin dengan itu semua? Maklumat daripada Perdana Menteri, pemimpin UMNO dan yang sewaktu dengannya?

Jika Dr Khairuddin mahu masalah negara sendiri perlu diselesaikan dengan cara kita sendiri tanpa melibatkan orang luar, sewajarnya beliau menasihati Najib, Peguam Negara, Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) agar serius dalam menyelesaikan kemelut 1MDB.

Penulis bersetuju jika dibentuk Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat tuduhan ketirisan dana 1MDB ini. Namun apakah ia diambil peduli oleh Najib dan Putrajaya?

Selain itu berapa lama lagi siasatan akan mengambil masa?

Jika Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang dianggap begitu cekap dalam menjalankan tugas pun belum selesai mmbuat siasatan, apa lagi RCI berkenaan.

Berikutan itu berapa lama lagi Dr Khairuddin mahu membiarkan isu 1MDB dan masalah berkaitan dengannya terus disiasat oleh negara luar?

Berapa lama lagi rakyat mahu dibelenggukan dengan isu ini sedangkan mereka yang ‘merompak dan mencuri’ bermewah dan bersenang-senang di luar negara.

Mengaitkan skandal ketika era Tun Dr Mahathir Mohamad dengan 1MDB boleh disifatkan sbagai tindakan bersama Dr Khairuddin dengan BN/UMNO untuk melarikan isu sebenar daripada rakyat.

Kata-kata bahawa pelbagai kemelut dan skandal di era Dr Mahathir akibat pengurusan oleh jiwa yang tidak meletakkan pertimbangan syurga dan neraka’ adalah kenyataan berpihak.

Apakah isu 1MDb yang diakibatkan oleh Najib ini meletakkan pertimbangan ‘syurga dan neraka’? Kenapa Dr Khairuddin tidak menghalakan juga ‘peluru syurga dan neraka’ in kepada Najib?

Kata-kata bahawa pembangkang hanya berhasrat menukar pemimpin BN sahaja tanpa menukar dasar-dasar pentadbiran dan pemerintahan yang menjadi sebab negara terpalit dengan pelbagai kemelut ekonomi, sosial dan politik ini menunjukkan Dr Khairuddin ini berada dalam dunia khayalannya sendiri.

Tidakkah beliau membaca dan memahami perjuangan Pakatan Harapan (PH) yang suatu ketika pernah disertai PAS dalam memerangi penyelewengan, rasuah, guna kuasa dan pelbagai kekalutan oleh Najib dan kerajaan BN/UMNO?

Retorik Dr Khairuddin akan memakan diri dan pastinya PAS akan terpalit  sama.

Jelas sejauh ini Ahli Parlimen Kuala Nerus ini hanyut dalam khayalannya mencari nas dan dalil melalui al-Quran dan hadith untuk perkara yang berbangkit di awal penubuhan 1MDB.

Beliau memang ‘tertinggal kereta api’ kerana isu 1MDB kini sudah menjangkau kepada pada peringkat menunggu pendakwaan, bukan lagi isu ‘haram dan halal’ penubuhan dana yang sarat dengan hutang dan penyelewengan itu.