Saturday, November 27, 2010

Hidup Melayu, Hidup Utusan!

Bahagian Kedua

Kerajaan perlu melihat kepada sumbangan Utusan Malaysia ini. Perdana Menteri, Menteri, Menteri Besar dan pemimpin negeri dan daerah perlu membantu Utusan Malaysia dalam apa cara sekali pun. Utusan Malaysia mempertahankan UMNO dan UMNO menjadi teras kerajaan Barisan Nasional – kenapakah ia ‘tersisih’ berbanding media lain contohnya yang dikuasai kumpulan NSTP? Kenapa Utusan Malaysia dibiarkan begitu sahaja seolah-olah ia berjuang bersendirian?


Saya menyambung ulasan mengenai Utusan Malaysia semalam dengan persoalan yang ditimbulkan Hatta – apakah Utusan Malaysia perlu jadi ‘bebas’ umpamanya seperti Malaysiakini?

Persoalan pertama ialah benarkah Malaysiakini bebas? Kedua, apakah Malaysiakini menyokong perkara yang baik diperjuangkan UMNO dan kerajaan?

Melihat kepada apa yang disumbangkan oleh Utusan Malaysia – sama ada berita, rencana, kolum khususnya Awang Selamat serta paparan lain – ia jelas mempunyai visi khusus yang meletakkan kepentingan Melayu dan Islam sebagai inti perjuangannya.

Kenapa Utusan Malaysia mendapat bantahan dan kritikan keras pembangkang? Ini kerana ia memperkata dan mempertahankan kepentingan Melayu dan Islam yang tidak dibuat oleh akhbar Melayu lain, termasuk Berita Harian.

Kerana itu Utusan Malaysia dituduh membela Perkasa dan Datuk Ibrahim Ali. Sedangkan hakikatnya siapa juga yang memperjuangkan kepentingan Melayu dan Islam akan mendapat pembelaan.

Sementara mana-mana yang dilihat ‘terpesong’ sama ada agenda perjuangan daripada Melayu dan Islam akan ditentang dan dilawan habis-habisan oleh Utusan Malaysia.

Mungkin ada yang merasakan Utusan Malaysia terlebih UMNO, Melayu dan Islam. Salahkah?

Selama ini Utusan Malaysia memperjuangkan nasionalisme, kemerdekaan dan pengekalan dan kesinambungan perjuangan sedemikian sejak sebelum merdeka lagi.

Saya tidak hairan langsung jika pembangkang mengajak memboikot Utusan Malaysia kerana mereka antiUMNO.

Yang menghairan sedikit ialah apabila PAS turut serta mahu memboikot Utusan Malaysia yang memperjuangkan Melayu dan Islam.

Lebih menghairankan ialah antara pemimpin PAS, Subky Latiff umpamanya tahu sangat apa peranan Utusan Malaysia. Tetapi mungkin kerana kini dalam ‘bahtera lain’ beliau melawan Utusan Malaysia yang tetap memainka peranan yang sama tetapi dalam ‘padang politik yang berbeza ketika ini’.

Jika tidak Utusan Malaysia memperjuangkan isu orang Melayu dan Islam, siapa lagi? Harian Metro dengan berita sensasinya dan Kosmo! pula dengan berita masyarakatnya.
Berita Harian kini tidak lagi menjadi suara orang Melayu. Ia mementingkan keuntungan dan pengarang yang dipertanggungjawabkan meletakkan berapa keuntungan dan edaran sebagai ukuran. Soal agenda Melayu menjadi agenda kedua.

Namun tidak dengan Utusan Malaysia yang konsisten memperjuangkan kepentingan Melayu. Biarpun tahu jumlah edaranya menurun, itu bukan perkiraan mutlak. Yang penting masih ramai orang Melayu yang setia kepadanya.

Kerana itu, kerajaan – bukan parti UMNO – perlu melihat kepada sumbangan Utusan Malaysia ini. Perdana Menteri, Menteri, Menteri Besar dan pemimpin negeri dan daerah perlu membantu Utusan Malaysia dalam apa cara sekali pun.

Utusan Malaysia mempertahankan UMNO dan UMNO menjadi teras kerajaan Barisan Nasional – kenapakah ia ‘tersisih’ berbanding media lain contohnya yang dikuasai kumpulan NSTP?

Kenapa Utusan Malaysia dibiarkan begitu sahaja seolah-olah ia berjuang bersendirian?

Saya tidak menafikan ada Menteri Besar, pemimpin UMNO dan pihak-pihak lain yang begitu sayangkan Utusan Malaysia dan membantunya dengan pelbagai cara.

Ada yang membeli ruang, iklan, menaja pengedaran dan sebagainya.

Namun kebanyakan mereka menilai Utusan Malaysia dalam konteks apakah ada laporan mengenai mereka dan apakah laporan itu positif? Jika ada kritikan atau saranan, mereka mula melihat dengan ‘sebelah mata’.

Saya mencadangkan Datuk Seri Najib Razak melihat semula peranan dan kedudukan kewangan Utusan Malaysia agar ia dapat dibantu kerana Utusan Malaysia adalah suara UMNO!

Akhbar UMNO sendiri tidak mampu bertahan lama dan sering berkubur pada ketika maklumat dan kerhja-kerja mempertahankan UMNO dari Perlis hingga ke Sabah diperlukan.

Mengharapkan Malaysiakini? Ia tidak pernah menyiarkan berita atau ulasan yang memberikan advantage atau milage kepada UMNO. Biar baik sekalipun dasar kerajaan dan UMNO, Malaysiakini akan spin supaya dilihat merugiakan rakyat. Kerana apa? Kerana Malaysiakini yang diagung-agungkan oleh Hatta Watari itu mempunyai agendanya sendiri!

Lebih mengejutkan Hatta nampaknya memuji Malaysiakini daripada akhbarnya sendiri. Apakah sikap ini wajar dilakukan oleh seorang pekerja di Utusan Malaysia yang kononnya berfikiran terbuka?

Saya fikir pendirian seperti ini tidak wajar, melainkan Hatta adalah seorang kakitangan Malaysiakini. Tidak tahulah jika Hatta sudah memikir atau menilai kedudukan dirinya untuk ‘berhijrah’.

Mahu dikatakan Malaysiakini ‘bebas’ rasanya tidak sekali-kali. Ia banyak memberikan ruang kepada pembangkang sesuai dengan peranannya sebagai suara alternatif kepada media perdana.

Bagi saya Malaysiakini adalah saingan langsung kepada Utusan Malaysia ketika ini, seperti juga beberapa akhbar elektronik lain yang mirip pembangkang dan tidak senang kepada UMNO, orang Melayu dan Islam.

Satu perkara yang dilupakan orang Melayu dan Islam ialah bagaimana Utusan Melayu (M) Bhd mempertahankan tulisan Jawi melalui akhbarnya Utusan Melayu dan kini terus dicetak dalam saiz lebih kecil (tabloid).

Bayangkan berapa banyak wang yang Utusan Melayu perlu belanjakan demi memartabatkan tulisan Jawi. Apakah ini bukan tanggungjawab sosial. Sedarkah Hatta dan orang Melayu lain (jika mereka masih merasakan diri mereka Melayu) mengenai perkara ini?

Saya mengharapkan agar semua pihak di Utusan Melayu khususnya yang ada kena mengena dengan Utusan Malaysia tidak undur.

Dari Pengerusi Eksekutif, Ketua Pengarang dan seluruh kakitangan Utusan Malaysia perlu tabah dan tidak mengorbankan prinsip dan perjuangan Utusan Malaysia.

Nama yang sinonim dengan UMNO dan orang Melayu tidak perlu digadai dengan kepentingan keuntungan semata-mata.

Lagipun, media cetak kini terpaksa berdepan dengan media elektronik dan media siber yang di mana-mana juga di dunia ini kini mengalami penurunan dari segi edaran.

Namun Utusan Malaysia membuktikan Utusan Online mampu bersaing dan kenapa tidak suara Melayu dan Islam itu diperkasakan lagi menerusi media ini.

Mungkin Utusan Online boleh dipertingkatkan peranannya dan dengan sokongan pihak yang sewajarnya membantu Utusan Melayu - Utusan Malaysia sama ada melalui edisi cetak atau juga sibernya perlu terus dipertahankan.

Apapun ancaman atau juga persaingan, Utusan Malaysia sebagai wadah perjuangan dan suara orang Melayu dan Islam tidak boleh luntur semangat.

Hidup Melayu, Hidup UMNO, Hidup Utusan!