Sunday, May 13, 2018

BIARKAN ‘KATAK PEMBELOT’ JATUH KE LONGKANG, BIARKAN-BIARKAN.......


Bukan mahu mengajar Perdana Menteri atau pemimpin Pakatan Harapan (HARAPAN) mengenai penghijrahan beramai-ramai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) atau Ahli Parlimen ke dalam HARAPAN.

Sekadar mahu mengingatkan bahawa politik di Semenanjung, khususnya di Putrajaya,  bukan seperti apa yang sering berlaku di Sabah.

Juga bukan sekali-kali berniat menghina pemimpin politik di Sabah. Namun isu ‘katak’ - katak kecil atau katak besar di Sabah - hendaknya jangan menjadi ikutan di Semenanjung.

Mungkin bagi negeri seperti Perak dan Kedah, kedatangan dua atau tiga ADUN ke HARAPAN tersangat penting untuk membentuk kerajaan negeri.

Namun untuk membuka pintu penghijrahan beramai-ramai perlu diteliti apakah penghijrahan ADUN atau Ahli Parlimen itu mendatangkan lebih banyak kebaikan daripada keburukan.

Jaminan Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa HARAPAN tidak akan mudah menerima ‘pembelot’ sesuatu yang sangat-sangat dihargai.


Bagi yang bekerja kuat dan bersungguh-sungguh menegakkan ‘bendera HARAPAN’ bagi membolehkan ia mencapai ‘kemenangan luar biasa’ akan kecewa jika ‘pendatang’ diterima dengan begitu mudah.

Apalagi, pendatang dan ‘katak’ yang datang itu bukannya kawan kerana sebelum ini mereka adalah musuh ketat, terutamanya daripada Barisan Nasional yang menyokong kepimpinan kleptokrat.

Bukan mudah untuk melupakan segala pengorbanan sama ada tenaga atau wang ringgit untuk membolehkan HARAPAN menang.

Tiba-tiba berduyun-duyun pula datang meminta ihsan dan menunjukkan tanda sokongan kepada HARAPAN (bekas musuh mereka). Pastinya banyak pihak melihat gerakan nini dengan penuh berhati-hati.

Yand di dalam PKR, DAP, AMANAH dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia pastinya akan memerhati kedatangan mereka itu dengan berhati-hati.

Benar seperti kata Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Ramkarpal Singh (kanan) yang mahukan HARAPAN tidak sewenang-wenangnya menerima wakil rakyat bn yang 'melompat'.

Memang benar pendapat bahawa kemasukan mereka akan menguatkan sokongan kepada HARAPAN.

Namun hakikat yang perlu dinyatakan dengan jelas ialah mereka kini melompat ke ‘bahtera yang sedang belayar megah’, sedangkan bahtera mereka (BN) sudah karam dan tenggelam.

HARAPAN tidak memerlukan pemimpin yang menyokong bekas pemimpin yang membuat banyak kesilapan dalam pengurusan negara – aset, harta, rakyat, pentadbiran dan sebagainya – kerana yang nyata,  yang sedang melompat adalah kumpulan yang baru terjaga daripada tidur mereka.

HARAPAN bertanggungjawab kepada penyokong dan pengundi. Apakah mereka di bawah gembira dengan ‘katak-katak’ berkenaan?

Jangan dikompromikan pembaharian dan hasrat melakukan reformasi dalam banyak perkara membabitkan pentadbiran hanya kerana memerlukan kemasukan ADUN dan Ahli Parlimen BN itu.

Mungkin benar juga apa yang dilakukan oleh Kerajaan DAP Pulau Pinang melalui teknik 'anti lompat parti' yang diperkenalkan pada tahun  2012.

Usaha itu memperuntukkan mana-mana ADUN mesti mengosongkan kerusi jika dia meletak jawatan, dipecat atau berhenti menjadi ahli parti (dengan beberapa pengecualian).

Apapun, dengan jaminan bahawa hanya mereka yang “bebas daripada  sebarang pertuduhan” akan dilayan membawa sedikit kelegaan.

Janji Dr Mahathir juga ialah HARAPAN juga akan mengkaji  setiap satu-satu kes selain penglibatan mereka dalam kerajaan terdahulu.

Soalnya apakah jika bekas Exco menjadi ‘katak’ mereka akan diberikan tempat istimewa seperti sebelumnya?

Rasanya tidak. Dan sekiranya sekadar untuk mencukupkan bilangan bagi membentuk sesebuah kerajaan negeri, mungkin tidak akan menimbulkan masalah untuk menerima mereka.

Cumanya perlu beringat, sekiranya sekali menjadi ‘pembelot’ dia atau mereka mungkin boleh menjadi pembelot sekali lagi. Pastinya jika itu berlaku, pastinya akan menyusahkan HARAPAN.

Jika mahu mengelakkan ia benar-benar berlaku, maka baik dibiarkan ‘katak-katak’ itu melompat ke longkangdaripada jatuh ke halaman kita yang sudahpun terbina dengan indah dan jayanya!