Monday, August 3, 2009

SAIFUL – TABAH MENANTI KEADILAN
Semalam adalah hari ke 400 penantian Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Bagi Saiful, hari ini seperti hari-hari lain sebelum ini dan hari-hari berikutnya akan menjadi penantian penting baginya. Hari Perbicaraan.

Dari hari pertama pertuduhan dibacakan di Mahkamah Sesyen pada 7 Ogos 2008, sudah lebih kurang 15 kali perbicaraan ini ditangguh. Perbicaraan Utama sepatutnya bermula pada 1 Julai 2009.

Ia ditangguh atas pelbagai sebab dan alasan. Selain dari menunggu keputusan bantahan/permohonan, Ia termasuklah dengan tertuduh membawa isu yang tidak relevan i.e sijil tidak sah konon kerana kes mata lebam 10 tahun dahulu(memakan masa lebih kurang 11 Bulan, M.Sesyen>M. Tinggi>M.Rayuan), memohon untuk dapatkan bahan bukti dan dokumen asal, memohon untuk gugurkan kes sebelum bicara, ketua peguambela 'sakit'(akhirnya tarik diri) dan pelbagai alasan lagiSemalam juga genaplah 400 hari dari tarikh beliau membuat laporan polis iaitu pada 28 Jun 2008.

Walaupun berat mata memandang, berat lagi bahu memikulnya.

Bacalah perasaan dan hasrat Saiful seperti dipaparkan:
PENANTIAN: HARI KE 400

http://mohdsaifulbukhari.blogspot.com

Hari ini genaplah 400 hari dari tarikh saya membuat laporan polis iaitu pada 28 Jun 2008. Ia juga merupakan jumlah hari sehingga kini(akan bertambah), dimana saya terpaksa menunggu hari Perbicaraan Utama untuk kunjung tiba.

Untuk makluman, walaupun Perbicaraan Utama belum bermula, mengikut rekod, dari hari pertama pertuduhan dibacakan di Mahkamah Sesyen pada 7 Ogos 2008, sudah lebih kurang 15 kali perbicaraan ini ditangguh. Perbicaraan Utama sepatutnya bermula pada 1 Julai 2009.

Ia ditangguh atas pelbagai sebab dan alasan. Selain dari menunggu keputusan bantahan/permohonan, Ia termasuklah dengan tertuduh membawa isu yang tidak relevan i.e sijil tidak sah konon kerana kes mata lebam 10 tahun dahulu(memakan masa lebih kurang 11 Bulan, M.Sesyen>M. Tinggi>M.Rayuan), memohon untuk dapatkan bahan bukti dan dokumen asal, memohon untuk gugurkan kes sebelum bicara, ketua peguambela 'sakit'(akhirnya tarik diri) dan pelbagai alasan lagi.

Setiap kali perbicaraan/permohonan pula, ia akan memakan masa beberapa hari ataupun berbulan lamanya untuk didengar dan diputuskan. Baru-baru ini, Tun Dr Mahathir telah mengulas mengenainya(undang2 diperkotak-katik). Walaupun ia ditulis secara umum, namun senarionya persis seperti apa yang sedang berlaku dalam kes saya. Boleh rujuk disini.

Harus berapa lama lagi saya perlu tunggu? Kebiasaannya, isunya adalah tertuduh atau mangsa dalam satu perbicaraan perlu menunggu hari hakim membuat keputusan(Judgement Day) yang kadang kala memakan masa yang agak lama, tapi dalam kes saya, tunggu hari perbicaraan utama pun sudah memakan masa lebih setahun.

Setiap hari ia ditangguh maka risiko(keselamatan saya dan saksi) semakin bertambah. Ini kerana penjenayah(tertuduh) masih bebas. Saya tidak mahu menuduh tertuduh mengancam keselamatan saya namun dari segi logik akal, mereka yang terdesak akan sanggup berbuat apa sahaja.

Selain itu, setelah menanti untuk sekian lama, tertuduh pula mohon supaya pertuduhan digugurkan sebelum perbicaraan(gugur kes).

Sudah banyak artikel saya telah tulis sebelum ini. Boleh rujuk di slot pautan di penghujung entri ini.

Walaubagaimanapun, saya tetap sabar dan redha dengan percaturan Yang Maha Esa. Jika dilihat dari sudut yang positif, saya bersyukur kerana sebenarnya banyak hikmah disebalik kelewatan ini. Itulah kebesaran Allah swt. Saya tidak mahu sebut hikmah-hikmah tersebut, mungkin anda boleh fikirkannya sendiri.

Kepada tunang tersayang, bapa, adik dan seluruh keluarga yang masih bersabar, tidak putus asa memberi sokongan dan dorongan, saya mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga.

Walaupun banyak dugaan yang terpaksa mereka tempuhi sepanjang perjuangan ini I.e dicerca, dimaki, ada yang dibuang kerja kerana saya(kerajaan dan swasta), mereka tetap tabah. Saya doakan semoga Allah terus memberi kekuatan dan keberkatan pada anda semua.

Begitu juga kepada sahabat-sahabat saya , terutama sekali sahabat-sahabat Blogger, 'Forumer', walaupun tidak pernah bertemu, saya amat menghargai jasa-jasa anda sekalian. Saya amat terharu dengan sokongan yang telah anda semua berikan selama ini. Saya berdoa semoga berkat keikhlasan bantuan/sokongan anda semua dibalas Allah S.W.T

“Perjuangan belum selesai, hanya mereka yang cekal dan tabah akan berjaya” - Tun Dr Mahathir (saya edit sedikit). Justeru, saya akan terus cekal dan tabah! Hari ini hari yang ke 400, biarlah hari yang ke 500, 600, 1000 sekalipun saya tetap akan tunggu dan bersabar. Kebenaran tetap kebenaran, tidak ada apa yang bisa menghapuskannya melainkan Allah swt. Jika tidak dibicara Mahkamah Dunia sekalipun, di Mahkamah Akhirat(Mashyar) PASTI akan dibicarakan jua!

''Justice delayed Is Justice denied''

William E. Gladstone

Kepada Allah saya berdoa dan berserah..

Yang HAK pasti berdiri, Yang Batil Pasti Jatuh!

SAIFUL BUKHARI

PAKATAN, TIDAK BERPAKAT ATAU JENIS ‘ENAU DALAM BELUKAR’

Nama hebat, Pakatan Rakyat. Ia adalah pakatan pembangkang.

Tetapi apabila tiba untuk menentukan kerusi atau calon, komponen pakatan itu akan bercakaran terlebih dahulu.

Bukan sekali, sudah banyak kali. Kalau tidak bercakaran mengenai DUN, akan bercakaran mengenai calon.

Kali ini di Permatang Pasir. Kerusi negeri Permatang Pasir kosong apabila wakil rakyatnya, Datuk Mohd Hamdan Abdul Rahman, dari PAS meninggal dunia Jumaat lepas di Insitut Jantung Negara (IJN) kerana sakit jantung.

PAS semalam menyatakan pendirian tegasnya. Ia timbul gara-gara kenyataan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mengatakan kerusi DUN itu mungkin dimiliki calon PKR.

PKR yang tamak atau PAS semakin terpinggir.

Berikutan itu, Timbalan Pesuruhjaya I PAS Pulau Pinang, Dr. Mujahid Yusof Rawa dengan tegas mengatakan “Maaf ini kerusi kami”.

Bagi PAS, PKR perlu menghormati dasar yang dibuatnya sendiri mengenai status quo kerusi pilihan raya sebelum membuat cadangan untuk meletakkan calonnya bertanding di Permatang Pasir.

Menurutnya, Anwar pernah berkata bahawa status quo kerusi yang diperuntukkan kepada manamana parti dalam gabungan pembangkang kekal sehingga pilihan raya umum akan datang.

Tetapi tiba-tiba kelmarin, Anwar berkata, terdapat permintaan daripada pemimpin dan akar umbi PKR supaya parti itu meletakkan calonnya di kerusi yang dikuasai PAS itu.

Anwar mendakwa kedudukan PKR yang semakin kuat dan mantap di Permatang Pasir.

Mujahid berkata, pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Penanti baru-baru ini, PAS pernah menyuarakan hasrat untuk bertanding di Penanti selepas wakil rakyat PKR, Mohammad Fairus Khairuddin meletakkan jawatan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan itu.

"Ketika itu, permintaan kami berdasarkan kepada prinsip tanggungjawab sosial kepada pengundi di situ kerana wakil rakyatnya meletak jawatan atas sebab peribadi dan Anwar kata status quo kerusi itu kekal sehingga pilihan raya umum akan datang.

"Jadi, perkara yang sama diguna pakai di Permatang Pasir," katanya sambil menyatakan terkejutnya dengan permintaan akar umbi PKR untuk meletakkan calon parti itu bertanding pada pilihan raya kecil itu.

Suruhanjaya Pilihan Raya akan mengumumkan tarikh pencalonan dan pilihan raya kecil kawasan itu 10 Ogos ini.