Sunday, March 13, 2011

LIWAT SAIFUL - ANWARKAH LELAKI 'Y' ITU?

Anwar enggan serah spesimen asid deoksiribonukleik (DNA)nya. Kenapa Ya?

Dilaporkan, disebabkan keengganan itu, malam hampir 1,000 ahli Wanita Perak mengadakan perhimpunan aman di Batu Gajah, meminta Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim itu menyerahkan spesimen DNA beliau berhubung kes liwat bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Takut kerana apa ya? Apakah beliau yang dikatakan sebagai lelaki 'Y'?

Hari ini, kira-kira 50 orang yang mewakili 30 badan bukan kerajaan (NGO) berhimpun bagi mendesak Anwar melakukan perkara serupa.

Kenapa mereka ini berminat sangat dengan spesimen DNA Anwar ini?

Kumpulan 30 NGO itu dilaporkan dilihat berkumpul di kawasan kira-kira 100 meter dari Ibu Pejabat PKR di Merchant Square kira-kira 12 tengah hari tadi sebelum berarak ke bangunan ibu pejabat itu sambil memegang sepanduk yang tertera perkataan "Kalau tak salah kenapa tak bagi sampel DNA?", "Anwar Pengecut" dan "Hanya DNA boleh tentukan siapa benar siapa salah".

Pengerusi Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS) Hamidzun Khairuddin berkata, Anwar tidak harus menggunakan jawatan beliau sebagai Ketua Pembangkanguntuk meremehkan peraturan undang-undang demi mengaburi mata rakyat.

"Kita juga mendesak badan kehakiman supaya tidak "double standard" dalam isu ini. Kami rasakan bahawa keadilan tidak hanya diberikan pada Orang Kena Tuduh tetapi juga keadilan diberikan pada mangsa iaitu Saiful Bukhari yang menjadi mangsa liwat, seks di luar tabii ini," kata seperti dipetik oleh Bernama.

Pengerusi Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Selangor, AbdullahMansor pula berkata, Anwar perlu tampil menyerahkan sampel DNA beliau jikamerasakan dirinya difitnah.

"Berani kerana benar, takut kerana salah. Kalau benar dia tidak bersalah, kenapa susah sangat nak bagi DNA dan lakukan sumpah laknat yang sudahpun dilakukan oleh Saiful," katanya.

Ketua Wira Perkasa Arman Azha Abu Hanifah berkata, Anwar yang kononnya memperjuangkan keterbukaan, harus juga terbuka dalam menghadapi kes beliau itu.

"Kami juga mahu perbicaraan kes ini dibuat secara terbuka. Rakyat perlu tahu kebenaran sama ada beliau layak atau tidak jadi pemimpin negara," katanya.

Perbicaraan kes liwat itu kini berlangsung di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Anwar, 63, didakwa meliwat pembantu peribadinya Mohd Saiful, 25, di Unit 11-5-1 Kondominium Desa Damansara di Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Di Batu Gajah semalam, seramai 1,000 ahli Wanita UMNO Perak mahu Anwar menyerahkan profil DNA untuk melancarkan proses perundangan, sekali gus memberi penjelasan sebenar kepada rakyat mengenai kes liwat dihadapinya.

Ketua Penerangan Wanita UMNO Malaysia, Datuk Hamidah Osman, berkata penyerahan spesimen daripada badan ketua pembangkang itu akan menamatkan sebarang spekulasi mengenai identiti sebenar profil DNA lelaki tidak dikenali dinamakan ‘Lelaki Y’ yang didedahkan pada prosiding perbicaraan kes itu sebelum ini.

Sehubungan itu, beliau berkata, perhimpunan seumpama itu diteruskan ke daerah lain di seluruh Perak bagi mendapatkan suara ramai dalam mendesak Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu menyerahkan DNA.

“Sudah tiba masa Anwar menjelaskan perkara sebenar dengan menyerahkan spesimen badannya untuk menamatkan sebarang spekulasi yang timbul daripada kes itu.
Perjalanan proses mahkamah bukan saja membabitkan Anwar atau Mohd Saiful Bukhari Azlan, tetapi perkara yang ingin rakyat tahu,” katanya menurut laporan Berita Harian.

Apabila direnung mengenai tindakan Wanita UMNO ini, persoalan ialah kenapa Anwar takut menyerahkan spesimen DNAnya?

Seharusnya Anwar yang dikenali sebagai pemimpin yang 'berani' dan bertaraf antarabanghsa, tidak takut atau curiga untuk tampil ke depan dengan secara sukarela menyerahkan spesimen DNA yang diperlukan.

Dengan cara itu beliau tidak akan dimalukan dengan demonstrasi sedemikian, juga sekali gus akan menamatkan spekulasi dan kekeliruan rakyat mengenai siapa lelaki 'Y'.