Saturday, December 12, 2009

UMNO KURANG MESRA DENGAN MEDIA BARU?

Datuk Seri Najib Razak bercakap berbuih mulut mengenai media baru.

Namun, bagaimana pula sambutan dan reaksi pemimpin UMNO, khususnya ketua-ketua Perhubungan Negeri dan ketua-ketua bahagian mengenainya?

Jangan terperanjat, ramai mengatakan media baru √≥rang tak baca’. Yang baca anak muda yang tidak tahu politik.

Bagi mereka ini nampak sangat ‘media baru’seperti blog, facebook, u-tube dan sebagainya tidak penting. Yang penting bagi mereka ialah cara lama iaitu surat pekeliling, ceramah, perjumpaan bersemuka dan sebagainya.

Bagi mereka ‘forum siber’ tidak penting, sedangkan hakikatnya cara itu terbukti berkesan bukan sahaja dalam perniagaan tetapi juga politik.

Pada ketika UMNO masih kurang mesra dengan media baru, pembangkang pula menggunakan apa sahaja cara bagi ‘memesong’pemikiran rakyat, biarpun tahu ada ketikanya etika mereka salah.

Bagi mereka cara tidak penting tetapi matlamat dan mesej paling utama buat mereka.

Bagi pemimpin UMNO pula ramai yang tidak tahu bahawa Barrack Obama menang kerana dibantu media baru yang ternyata mudah merebak dan meluas di negara seperti Amerika Syarikat yang akhbarnya bersifat regional.

Persoalan lagi, kenapa semalam Perdana Menteri mengulangi lagi bahawa beliau sentiasa mengatakan media baru memainkan peranan penting kepada masa depan politik dan sivil rakyat negara ini? Perdana Menteri berkata, medium itu penting bagi kebenaran didedahkan melalui laporan yang bertanggungjawab.

Malah bukan sekadar itu sahaja, Naib amat berminat bila mendapati ada satu Kod Etika Penulis Blog yang mungkin boleh diterima pakai oleh penerbit.

Dalam blognya www.1malaysia.com.my, beliau berkata, garis panduan untuk penulis blog itu didasarkan kepada kod etika Persatuan Wartawan Profesional yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

Berikut adalah beberapa petikan bahawa penulis blog hendaklah:

1.Jujur dan adil dalam mendapatkan, melapor dan menginterpretasi maklumat,

2.Jangan sekali-sekali menciplak;

3.Mengenalpasti dan membuat pautan pada sumber apabila sesuai dan boleh dilaksanakan;

4.Jangan sekali-kali menyiarkan maklumat yang diketahui tidak tepat dan jika menyiarkan maklumat yang boleh dipersoalkan, pasti-kan dijelaskan akan keraguan tentang maklumat tersebut;

5.Bezakan antara sokongan, komentar dan maklumat berdasarkan fakta;

6.Mengakui akan kesilapan dan membetulkannya dengan segera; dan

7.Perlihatkan cita rasa yang baik. Elakkan daripada memenuhi kehendak rasa ingin tahu yang mengerikan atau sensasi.

Amat jelas bahawa Najib sensitif mengenai perkara-perkara yang boleh mendatangkan keburukan kepada parti dan kerajaan pada ketika kerajaan memberikan kebebasan kepada media baru untuk cergas.’

Persoalannya bilakah masanya pemimpin UMNO akan melihat cara ini paling mudah mendekati orang muda yang menjadi pengundi baru?

HALAL – KITA BANGGA DENGAN SIJIL DAN LOGO SAHAJA?

Ini berita kurang enak. Walaupun sudah beberapa hari dikeluarkan, rasanya ia tidak akan pernah basi.

Kenapa ini boleh terjadi? Apa terjadi dengan penguatkuasaan halal? Apakah kita hanya berbangga dengan sijil dan logo sahaja?

Bagaimana dengan penguatkuasaan?

Kajian oleh makmal Pusat Pengajian Sains Farmasi Universiti Sains Malaysia (USM) menyebut hanya kira-kira 30 peratus daripada 100 produk kesihatan yang diuji di tidak halal!
Ini kerana ia menggunakan gelatin kapsul ubat dari khinzir.

Dekan Pusat Pengajian berkenaan Prof Madya Dr Syed Azhar Syed Sulaiman berkata, kesemua produk yang diuji sejak setahun lepas itu dihantar oleh Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan dan pengeluar produk bagi mengenal pasti sumber gelatin yang mereka gunakan.

"Daripada 100 produk yang kita uji, sebanyak 30 peratus tidak halal dan menggunakan gelatin dari khinzir kerana ia lebih murah daripada gelatin lembu.

"Bagaimanapun ini bukanlah menggambarkan keseluruhan pasaran gelatin kapsul di Malaysia kerana ada pengeluar yang terlibat bertindak menukar gelatin yang mereka gunakan kepada yang halal seperti gelatin lembu selepas dimaklumkan perkara berkenaan," katanya selepas satu sidang akhbar di USM di Pulau Pinang hari ini.

Gelatin adalah suatu campuran protein diekstrak daripada kulit binatang.

Syed Azhar berkata produk kesihatan yang diuji tidak halal itu memang terdapat di pasaran dan ia dijual sejak beberapa tahun lepas.

"Ini yang kita bimbangkan kerana gelatin kapsulnya tidak halal dan produk berkenaan dikeluarkan sijil halal yang sah ekoran bahan utamanya halal," katanya.

Sehubungan itu, beliau berharap Kementerian Kesihatan mewajibkan pengeluar produk kesihatan menggunakan gelatin kapsul dari sumber yang halal.

Sementara itu, sekumpulan penyelidik USM yang diketuai Prof Madya Dr Gam Lay Harn berjaya menghasilkan kaedah yang pertama di Malaysia bagi mengenal pasti sumber bahan untuk gelatin kapsul ubat.

Dr Gam berkata dengan menggunakan teknik-teknik pengekstrakan dan pengasingan protein yang sesuai, pihaknya berjaya membangunkan satu kaedah pengenalpastian sumber gelatin sama ada daripada lembu atau khinzir.

Penyelidikan itu dibantu Zuraidah Mohd Zobir, Yap Beow Keat dan Lim Chu Ai.

Dr Gam berkata pada campuran yang mengandung 20 peratus gelatin khinzir atau lebih bagi setiap kapsul ubat, pihaknya 100 peratus yakin dapat mengesan kandungan gelatin tersebut.

Beliau menjangkakan kaedah yang telah memenangi beberapa anugerah di Malaysia dan luar negara itu mampu diterima di seluruh dunia terutama di negara-negara Islam kerana ia melibatkan produk halal dan haram.