Sunday, April 15, 2012

PAS BEGITU ANGKUH, TAMAK - JADIKAN PKR TERENGGANU 'PENGEMIS'

Petikan daripada blog Teganuku hari ini.
Sikap tamak PAS dan tindakannya yang membelakangkan persefahaman antara parti dalam pakatan pembangkang terserlah hebat khususnya di Terengganu.

PAS ternyata dalam kerjasamanya meletakkan kategori bagi Parti Keadilan Rakyat, iaitu tonggak Pakatan Rakyat mengikut kepentingan kekuatannya dan ini jelas diperkatakan oleh pemimpinnya.

Ahli Jawatankuasa Pas Terengganu, Datuk Abu Bakar Chik berkata semalam kedudukan PKR dalam kategori pertama adalah seperti di Sabah dan Sarawak di mana kita sendiri tiada kekuatan di sana.

Kategori kedua melibatkan kawasan campuran dan kategori ketiga adalah di kawasan majoriti Melayu seperti di Terengganu.

Kerana itulah di Terengganu,hanya tujuh kerusi membabitkan lima kerusi Dun dan dua kerusi Parlimenakan diperuntukkan kepada PKR Terengganu.

“Jadi, dengan kedudukan PKR dalam kategori ketiga di negeri ini, Pas kena mengurus seluruhnya dengan kerjasama PKR, sebagaimana Pas juga memberi kerjasama kepada PKR di Sabah dan Sarawak,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di Pejabat Perhubungan Pas Terengganu, Jalan Sultan Omar, di Kuala Terengganu.

Ini memberikan tamparan hebat kepada PKR Terengganu yang mahukan berbanding di 14 kerusi seperti diumumkan sebelum ini.

Sebuah blog, teganuku, hari ini menyebut PAS meletakkan sekutunya dalam pakatan pembangkang, Parti Keadilan Rakyat (PKR) begitu rendah martabatnya dalam soal pembahagian kerusi untuk Pilihan Raya (PRU) Umum ke 13.

Menurut blog berkenaan, sikap angkuh PAS ditunjukkan melalui cakap-cakap dan kenyataan pemimpin mereka mengenai hasrat PKR untuk mendapat lebih banyak kerusi, bukan rahsia lagi.

Malah pemimpin PAS memperlekehkan PKR di hadapan wartawan dan sewajarnya jika pemimpin PKR begitu merasa terhina dengan keangkuhan PAS yang nyata tidak mahu berganjak dalam isu pembahagian kerusi ini.


Kenyataan Abu Bakar Chik disiarkan Teganuku Jumaat lalu.

Pengerusi Lujnah Pendidikan Pas Pusat Datuk Abu Bakar Chik kelmarin menunjukkan sikap yang ‘kurang enak’ apabila memperkatakan mengenai hasrat PKR itu.

Kalangan wartawan yang menghadiri sidang media beliau cukup mengerti dan faham dengan body language yang ditunjukkan Abu Bakar dan kalaupun tidak bersetuju atau tidak mahu memberikan ruang kepada PKR lebih banyak kerusi, simpan-simpanlah keegoaan dan sikap memandang rendah kepada PKR.

Inilah hakikatnya persahabatan sebenar pakatan pembangkang. Mereka sama-sama mahu ke Putrajaya atau merebut Terengganu, namun mereka tidak pernah sekata dan ‘mampu berpakat dengan baik’.

Berbeza dengan semangat Barisan Nasional yang memahami aspirasi komponennya seperti MCA, Gerakan dan MIC, mereka tidak menunjukkan sikap atau cakap-cakap angkuh seperti PAS.

Biarpun tahu pengundi Melayu lebih ramai, namun UMNO sebagai tunjang BN, tetap member peluang untuk parti komponen memiliki kerusi untuk bertanding dengan harapan menang.

Tetapi PAS jika melepaskan kawasan DUN atau Parlimen untuk PKR dengan sebab-sebab tersendiri – sama ada sedar kerusi itu akan kalah atau sengaja biarkan PKR lemas dalam pertandingan melawan BN.

Selepas menerima penghinaan begitu ‘memalukan’, kepimpinan PKR semalam menyatakan mereka terpaksa atau hanya mampu menerima keputusan PAS yang  memberikan lima kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan dua kawasan Parlimen untuk ditandingi pada PRU13.

Pengerusinya Azan Ismail berkata, sekiranya PKR sudah dianggap sebagai pengemis, parti itu akan menerima apa sahaja keputusan berhubung jumlah kerusi untuk ditandingi.

“Kalau dia (Pas) rasa kita ni macam pengemis, kita terima sajalah apa yang dia beri. Apa kita nak kata lagi sebab dia rasa dia hebat, dia lebih kuat dari kita.

"Saya hairan kenapa kenyataan itu dikeluarkan oleh Pengerusi Lujnah Pendidikan Pas Pusat dan tidak oleh peringkat tertinggi parti Pas itu sendiri," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Beliau mengulas kenyataan oleh yang secara terbuka mengakui PAS negeri Terengganu lebih kuat berbanding PKR dalam menghadapi
Amat jelas cita-cita PKR Terengganu untuk bertanding 11 kawasan Dun dan tiga kerusi Parlimen dalam usaha pembangkang menawan Terengganu tidak akan kesampaian.

Ternyata kini, selain  tidak mahu memenuhi permintaan PKR, PAS bukan sahaja menolak dengan sinis tetapi turut menjadikan PKR bagai ‘pengemis’ di negeri sendiri!

BENARKAH POLITIK DINASTI SEMAKIN KETARA DI MALAYSIA?


Oleh A KADIR JASIN
Tajuk Asal - 'Politik dinasti semakin ketara'

Pada 1980-an, saya mengunjungi ibu pejabat Parti Liberal Demokratik (LDP) Jepun di Tokyo yang ketika itu memerintah Jepun.

Dalam kunjungan itu, saya menemui Tsutomu Hata yang ditugaskan mereformasi LDP atau Jiminto dalam bahasa Jepun. Hata memberitahu saya yang LDP semakin feudalistik, mata duitan dan dalam genggaman kalangan perniagaan.

Beliau ditugaskan mereformasi LPD supaya lebih serasi dengan perubahan yang sedang berlaku di Jepun. Usaha Hata itu digagalkan oleh “warlords” LPD dan apabila beliau dilantik menjadi Perdana Menteri, beliau mampu bertahan selama sembilan minggu sahaja.

Pada 2009, LDP kalah pilihan raya umum selepas memerintah selama 54 tahun.

Di negara kita pun ciri-ciri yang sama semakin ketara. Parti-parti politik menjadi semakin feudalistik, amalan nepostisme berleluasa dan dinasti politik semakin mencengkam.

Saya tidak mahu mengatakan sama ada aliran ini baik atau buruk. Saya serahkan kepada pembaca dan pembahas menentukannya.

Maka atas dasar itulah, pada 16 Januari 2011 saya menyiarkan rencana bertajuk “Perdana Menteri Wanita: Kenapa Isteri PM Tak Boleh?” dalam blog ini yang antara lain merujuk kepada kemungkinan Datin Paduka Seri Rosmah Mansor bertanding pilihan raya dan menjadi Perdana Menteri.

Saya berkata: “Kenapa tidak?

Bukankah sudah wujud gandingan suami-isteri dalam landskap politik Malaysia, iaitu Anwar Ibrahim dan Dr Wan Azizah Wan Ismail? Malahan, gandingan bapa-emak dan anak pun sudah ada – Anwar, Wan Azizah dan Nurul Izzah.

"Selain itu, wujud dinasti politik lain seperti gandingan Lim Kit Siang dengan Lim Guan Eng, Karpal Singh dengan Gobind Singh Deo dan Jagdeep Singh Deo. Malah Mohd Najib, Anwar, Hishammuddin Hussein, Mukhriz Mahathir dan ramai lagi adalah pewaris dinasti politik.”

Saya juga menyebut banyak contoh lain di mana isteri atau anak pemimpin negara seperti Evita Peron, Khalida Zia, Benazir Bhutto, Corazon Aquino, Megawati Sukarno Putri dan ramai lagi berganding bahu atau mengambil alih panji-panji suami atau bapa mereka sebagai pemimpin negara.

Rosmah Calon "Winnable" 

Memandangkan pilihan raya umum akan diadakan tidak lama lagi, mungkin baik kalau kita timbangkan semula kemungkinan Rosmah “memformalisekan” kedudukannya sebagai seorang yang berpengaruh dalam pentadbiran negara dengan bertanding pilihan raya.

Apa salahnya beliau bertanding sebagai salah seorang calon “winnable” Barisan Nasional dalam PRU nanti kerana politik dinasti dan keluarga bukan asing bagi Malaysia.

Wan Azizah bertukar kerusi dengan Anwar dan anak mereka, Nurul Izzah, juga Ahli Parlimen. Betty Chew, isteri Lim Guan Eng, Ketua Menteri Pulau Pinang, adalah Adun DAP bagi kerusi Kota Laksamana, Melaka.

Jadi apa salahnya pasangan wakil rakyat Mohd Najib-Rosmah?

Lagipun, cakap-cakap rasmi, separuh rasmi dan kedai kopi memberikan kredit yang tinggi kepada Datin Paduka Seri Rosmah bukan sahaja kerana kepintaran dan pendidikan beliau yang tinggi, tetapi juga kerana kreativiti, ketegasan dan keberanian.

Kalau tidak pintar masakan beliau diterima masuk ke sekolah elit Tunku Kursiah, mendapat ijazah sarjana muda Sosiologi dan Antropologi dari Universiti Malaya dan sarjana Sosiologi dan Pertanian dari Louisiana State University, Amerika Syarikat.

Pengalaman kerja beliau juga luas – pernah menjadi eksekutif di Bank Pertanian (sekarang Bank Agro) dan sebagai pengurus pembangunan perniagaan syarikat hartanah Island and Peninsular Bhd.

Mungkin beliau boleh mengepalai senarai calon “winnable” Barisan Nasional yang Mohd Najib uar-uarkan itu.

Kalau tidak di Negeri Sembilan, negeri kelahirannya, Rosmah boleh bertanding di kerusi selamat Putrajaya bagi menggantikan Teuku (Tengku Aceh) Adnan Mansor.

Apabila beliau dipilih sebagai wakil rakyat, maka adillah dan patutlah bagi sesiapa pun untuk memuji dan menyanjung atau mengkritik dan mengutuk beliau. Dan layaklah beliau menerima peruntukan rasmi untuk projek-projek beliau. Wallahualam.

Dipetik dari blog The Scribe A Kadir Jasin