Thursday, October 30, 2008

TEAM DAN KOMPLOT DALAM PEMILIHAN UMNO?

Semalam ketika bersembang dengan beberapa ‘nujum UMNO” di The Mall, ada seseorang yang menimbulkan isu komplot.

Menurutnya aliran sokongan bahagian-bahagian UMNO ketika ini menunjukkan suatu rangkaian sokongan kepada inividu bersifat komplot.

“Kalau tidak tak kan pemimpin tertentu sahaja yang mendapat sokongan banyak bahagian,” katanya tanpa merujuk secara khusus walaupun hakikatnya beliau merujuk kepada dua tiga pemimpin yang kini mendapat pencalonan amat memuaskan.

Bagi saya perkataan komplot membawa konotasi yang negative dan untuk membolehkan komplot wujud mesti ada ‘team’ atau ‘pasukan’.

Kenapa dan siapa pula yang bercakap mengenai ‘team’ atau pasukan?

Setakat ini, hanya Harakahdaily dan Malaysian Insider yang ada membicarakan mengenai perkara ini.

Sementara Datuk Seri Azalina Othman Said yang berada di Kaherah turut memberi amaran bahawa “Berpasukan akan Menghancurkan Parti”.

New Straits Times semalam memetik Azalina sebagai berkata “berpasukan dalam usaha mendapatkan kedudukan dalam parti akan menghancurkan UMNO”.

Menegaskan kebimbangannya mengenai perkara ini, katanya kempen untuk tempat dalam jawatan tertinggi parti, menyebabkan wujud pasukan-pasukan.

“Sekarang ini ada diperkatakan mengenai wujudnya team A, B dan C dalam pemilihan dan perkembangan ini tidak sihat,” tegasnya.

Beliau menekankan mereka yang menekankan kononnya daripada pasukan tertentu dan disokong oleh pemimpin tertentu adalah individu yang ‘kosong’ dan hanya mementingkan diri untuk kepentingan peribadi.

Soalnya benar atau tidak wujud Team A, B dan C dalam pemilihan UMNO kali ini?
Tuliasn Mohd Rashidi Hassan bertajuk :

Pertarungan UMNO: Siapa Milik Najib?” dalam Harakahdaily semalam berkata “setakat ini bakal Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak masih belum membuka mulut, siapakah yang beliau kehendaki untuk berada dalam pasukan baru pimpinannya. Mungkin juga Najib tidak mahu mengiyakan atau menidakkan seseorang calon, kerana bimbang ianya berlawanan dengan arus akar umbi Umno. Ada yang berpendapat mungkin Najib akan menuruti saranan bekas Presiden Umno, Dr Mahathir Mohamad supaya dihapuskan saki baki juak-juak Abdullah Ahmad Badawi dalam Umno. Mungkin juga Najib perlu 'ignore' sahaja saranan Dr Mahathir kerana, dalam keadaan sekarang hampir 100 peratus bahagian, mencalonkan beliau sebagai presiden. Katanya, semua orang Umno hendak jadi orang Najib sekarang. Sama ada dia orang Mahathir, atau orang Anwar Ibrahim, atau orang Abdullah, semua hendak dilihat 'attached' dengan Najib.”

Kata-kata Rashidi itu mungkin merujuk kepada aliran pencalonan akhir ini yang apabila Najib terus mengungguli pencalonan bagi Presiden dan Tan Sri Muhyiddin Yassin juga mendapat sokongan meluas, selain Datuk Seri Hishamuddin Hussein.

Pencalonan terbaru Isnin lalu adalah daripada Kota Tinggi,Penampang,Maran dan Jeli dan pada Ahad ialah UMNO Bahagian Permatang Pauh, Bukit Mertajam, Jelutong, Kluang, Johor Baharu, Pulai, Sri Gading, Parit Sulong, Sembrong, Kulai, Seputeh, Sipitang, Parit, Petaling Jaya Utara, Serdang, Kuala Kangsar, Sabak Bernam, Lumut dan Gopeng.

Sementara Malaysian Insider pula melalui ruangan Commentry bertajuk “Team Najib Fallas Into Place” semalam melaporkan:

“Datuk Seri Najib Abdul Razak yang hanya memerlukan 29 pencalonan untuk memenangi jawatan Presiden tanpa bertanding, dan daripada jumlah mereka yang mendahului bagi pencalonan jawatan penting yang lain, secara praktiknya sudah membentuk pasukan yang akan menguasai parti paling dominan di Malaysia pada masa hadapan. Antara yang berada dalam pasukan Najib adalah Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang terus menjadi calon perseorangan bagi No. 2 parti dan calon jawatan Naib Presiden iaitu Datuk Seri Hishammuddin Hussein, Datuk Seri Zahid Hamidi dan Datuk Seri Shafie Apdal. Dua lagi, Datuk Khaled Nordin dan Datuk Seri Syed Hamid Albar, sudah cukup pencalonan tetapi kedua-duanya dari Johor seperti Hishammuddin dan dijangka tidak akan cukup undi bagi jawatan berkenaan.”

Pandangan Harakahdaily dan Malaysian Insider yang bersifat ‘nakal’ dan boleh mendatangkan kesan kurang baik kepada hubungan antara pemimpin UMNO (jika mereka yakin dengan pandangan sedemikian) secara kebetulan lebih kurang sama dengan apa yang diucapkan oleh sesetengah ‘nujum dan broker UMNO’ yang bergerak di lobi-lobi dan coffee house hotel tertentu, selain di beranda The Mall yang setiap hari menjadi tumpuan ‘kaki ramal’ pemilihan pemimpin UMNO ketika ini.

Majlis Tertinggi UMNO bermesyuarat esok dan jika tetap dengan keputusan pemilihan pada Mac, maka akan ada berpuluh teori dan hipotesis mengenai calon, aliran sokongan dan juga kenapa dan siapa akan menang serta kalah pada pemilihan kali ini, akan muncul.

Yang pasti, seperti analisis Utusan Malaysia baru-baru ini, jika diizinkan Allah, pada Mac depan, Datuk Seri Najib Tun Razak akan mengikuti jejak ayahnya untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan beliau akan berundur daripada kepimpinan UMNO, Barisan Nasional (BN) dan kerajaan pada Mac depan, Najib ditunjuknya sebagai orang yang bakal mengambil alih kepimpinan negara. Sebelum layak menjadi Perdana Menteri, Najib terpaksa melalui proses demokrasi terlebih dahulu iaitu perlu dicalonkan sebagai Presiden UMNO.

Yang jelas, apabila Najib ditonjolkan sebagai pengganti, sudah pastilah ‘semut-semut UMNO akan mengerumuni Najib’. Aliran seperti ini biasa dalam UMNO dan kalau tidak berlaku tak kanlah Tun Dr Mahathir Mohamad mengatakan beliau dipingggirkan selepas Abdullah menjadi Perdana Menteri.

Kini apabila Najib ditonjolkan, akan ramailah menyokong Najib dan apakah ini boleh dianggap sebagai mereka yang mahu menyertai pasukan Najib?

Hakikatnya, tidak timbul sama sekali soal pasukan. Mungkin orang bercakap mengenai pasukan apabila Tun Dr Mahathir Mohamad mengatakan:

sekarang ialah masa untuk Presiden dan Perdana Menteri baru. Hanya terdapat dua calon. Tetapi hingga kini hanya Dato Seri Najib Tun Razak yang menerima pencalonan untuk jawatan tersebut. Jelaslah yang beliau (Najib) merupakan calon unggul. Dan seperti yang dijangka usaha untuk memburukkan imej beliau sudahpun bermula. Bagaimana dia mengurus tohmahan ini akan memperlihatkan mutu kepimpinannya. Sementara itu pencalonan untuk jawatan-jawatan lain sedang berjalan. Jika Kerajaan Najib berkehendakkan kelainan daripada Abdullah maka penyokong Abdullah tidak boleh turut serta.”

Tetapi apakah benar wujud kedudukan sedemikian?

Pokok pangkalnya, generasi baru kepimpinan dalam UMNO sedang muncul dengan Najib yang baru merayakan ulang tahun kelahirannya yang ke-55 Julai lalu, tentulah memerlukan barisan pemimpin dalam parti dan kerajaan yang berbakat, berkebolehan, setia, dapat dipercayai serta disenangi pengundi.

Yang nyata, ahli-ahli akar umbi di bahagian-bahagian UMNO tahu dan akan melakukan tanggungjawab mereka dengan bijaksana, untuk menyediakan kepada Najib satu kumpulan pemimpin UMNO yang dapat melonjakkan UMNO dan BN ke satu tahap baru yang lebih baik.
Lalu teringatlah saya kepada seseorang yang menimbulkan isu komplot berkenaan.

Dia sampai kini masih meletakkan dirinya sebagai penyokong ‘Pak Lah’ walaupun sebelum ini agak lantang menyuarakan isu-isu yang digembar-gemburkan mengenai Presiden UMNO itu.
Malah, selepas pilihan raya beliau turut menyalahkan Abdullah kerana kekalahan di beberapa negeri yang menyebabkan jatuh kepada pembangkang.

Tetapi kini beliau jelas tidak gemar dengan wujudnya apa yang dikatakan sebagai pasukan-pasukan dalam UMNO yang memihak kepada kumpulan tertentu sahaja.

Katanya, adalah lebih baik setiap calon adalah ‘calon bebas’ yang tidak mengaitkan ataupun dikaitkan dengan pemimpin tertentu. Katanya, cara ini akan membolehkan akar umbi memilih seseorang calon yang benar-benar berkaliber, bukan kerana dia orang itu atau orang ini.

Persoalannya benarkah wujud team dan kenapa orang UMNO sendiri terikut-ikut dengan cakap-cakap ‘pengadu domba’ dan juak-juak pemimpin tertentu yang ‘kecewa’ kerana sebab-sebab mereka ditolak dan sesetengahnya semakin ditolak oleh akar umbi dan ‘rumah (UMNO) pun sudah kata pergi’ untuk pemimpin-pemimpin sedemikian.

Dalam soal pemilihan ini kita jangan taksub terhadap seseorang dan sokonglah mereka yang jelas mampu memimpin dan menggembalikan maruah UMNO.

Sokongan bukan kerana faktor-faktor kenegerian tetapi mereka yang mampu memberi sumbangan untuk kekuatan UMNO, mengekalkan perpaduan bangsa dan negara selain visi memajukan Orang Melayu dan bukan-Melayu dalam UMNO dan seluruh rakyat Malaysia amnya.

Tidak timbul dia dari Sabah, Perak, Johor, Pahang atau Melaka.
Apa salahnya jika menyokong Najib kerana beliau sudah ditonjolkan sebagai pengganti yang terbaik ketika ini.

Dan kerana menyokong Najib, janganlah pula mereka ini dicop sebagai ahli team Najib kerana bak kata Azalina sebagai pemimpin, kita mesti menyokong kepimpinan yang berkuasa pada hari ini.

Katanya beliau setia kepada Presiden seperti sebelum ini dengan Dr Mahathir dan Abdullah dan ‘apabila Najib dilantik sebagai presiden, “Saya juga akan setia kepadanya kerana dia pemimpin kita”.

PKNS HILANG BERBILION RINGGIT?

Kenyataan berterus terang Pergerakan Wanita MCA yang menyokong keputusan Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim melantik Low Siew Moi sebagai Pemangku Pengurus Besar Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) semakin mencelarukan.

Ketuanya Datin Paduka Chew Mei Fun melihat aspek dunia global apabila mengatakan, perlantikan jawatan tinggi kerajaan tidak seharusnya berdasarkan kepada warna kulit atau jantina.

Beliau berkata mereka yang memiliki keupayaan dan mampu melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan perlu diberikan peluang untuk mencurahkan khidmat bakti mereka.
Apa pula jawapan Khalid hari ini?

Khalid semalam dalam mempertahankan pelantikan Siew Moi yang sepatutnya bersara tahun ini tetapi dilanjutkan tempoh persaraannya, sebagai Pemangku Pengurus Besar PKNS untuk tempoh selama setahun berkata ia dilakukan kerana sebab-sebab PKNS kerugian atau kehilangan berbilion ringgit.

Siew Moi akan mengambil alih tugas Pengurus Besar PKNS sekarang, Datuk Harun Salim yang akan bersara hujung bulan ini.

Jelas Khalid mempertahankan pelantikan Siew Moi kerana memikirkan PKNS didakwa hilang berbilion ringgit.

Ini perkembangan menarik!

Menteri Besar itu berkata, lagipun perlantikan itu bersifat sementara dan Siew Moi sendiri telah bersetuju mengenai kedudukannya itu sehinggalah pengganti jawatan berkenaan diisi oleh calon bumiputera dari kalangan profesional.

Abdul Khalid mendakwa beliau tidak faham apabila ada pihak tidak berpuas hati dengan tindakan kerajaan negeri melantik Siew Moi untuk memangku jawatan itu berbanding memikirkan PKNS didakwa hilang berbilion ringgit.

“Kita mesti memandang berat, Marah tukar orang tapi tak marah hilang berbilion ringgit. Kalau ada pendirian berbeza sama ada memilih bukan bumiputera kemudian bagi beratus juta ringgit, atau memilih orang Melayu tetapi hilang berbilion ringgit," katanya kepada pemberita selepas persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di Shah Alam semalam.

Apakah yang cuba diperkatakan oleh Khalid?

Benarkah pengurusan diketuai oleh Harun Salim menyebabkan PKNS hilang berbilion ringgit?
Jika benar apa yang didakwa sudah pasti PKNS ditubuhkan pada 1 Ogos 1964 di bawah Enakmen Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor, 1964 (Sel. Enact.No.4 of 1964) sebagai badan berkanun dan agensi pembangunan peringkat negeri itu perlu diperbetulkan.

Rakyat Selangor mahu tahu “kepincangan sebenar” dalam PKNS kerana ia ditubuhkan untuk mengisi kemerdekaan menerusi pengagihan dan penggalakkan pertumbuhan sosio-ekonomi ke seluruh negeri Selangor berpandukan dasar-dasar kerajaan dalam mewujudkan kestabilan, keharmonian dan keadilan sosial bagi mencapai wawasan negara.

Jadi adalah menjadi tugas Khalid mendedahkan perkara ini dan laporkan sahaja kepada Badan Pencegah Rasuah atau pihak berkuasa.

Persoalannya bagi saya: “Jika benar PKNS masalah atau kerugian berbilion ringgit diakibatkan oleh pengurusan Melayu, tidak adakah Melayu lain yang boleh dilantik dalam kadar segera untuk memulihkannya. Apakah Khalid berpendapat hanya Pengurus Besar bukan Melayu boleh memperbetulkan keadaan?”

Di mana keyakinan Khalid terhadap orang Melayu selama ini?

Semalam, wakil pegawai dan kakitangan PKNS yang diketuai Presiden Persatuan Pegawai Kanan PKNS , Idris Ishak menyerahkan memorandum bantahan kepada Menteri Besar mengenai pemangkuan jawatan itu oleh Low.

Enam persatuan kakitangan PKNS sudah menyerahkan memorandum kepada Khalid dan mendesaknya menarik balik pelantikan Siew Moi itu kerana dikatakan tidak memenuhi aspirasi penubuhan PKNS bagi membantu meningkatkan sosial dan ekonomi bumiputera.

Pas Selangor turut mempersoalkan kenapa dua pegawai paling kanan PKNS iaitu Timbalan Pengurus Besar Pentadbiran, Md Nasir Md Arshad dan Timbalan Pengurus Besar Teknikal, Abdul Ghani Hassan tidak dipertimbangkan untuk mengisi jawatan itu.

Pas mahukan pemilihan dibuat daripada kalangan orang kanan dalam PKNS atau bakat luar untuk mengisi jawatan itu.

Datuk Dr Hasan Mohamad Ali berkata parti itu berpendapat Md Nasir dan Abdul Ghani lebih layak dipertimbangkan kerana mereka sudah lebih 30 tahun berkhidmat dan menyumbang kepada PKNS.

Pesuruhjaya Pas Selangor, mengadakan pertemuan dengan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim semalam bagi membincangkan isu pemilihan Pengurus Besar PKNS berikutan persaraan Datuk Harun Salim, hujung bulan ini.

Apakah Khalid menyatakan kemelut PKNS kehilangan berbilion ringgit itu?

Sewajarnya, Pemuda UMNO Selangor tidak sahaja patut merayu campur tangan Sultan Sharafuddin Idris Shah ekoran banyak tindakan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kebelakangan ini dilihat semakin mengabaikan kepentingan orang Melayu.

Ini kerana kelak digambarkan bahawa Pemuda UMNO Selangor melihat pelantikan itu dalam konteks politik.

Pemuda UMNO Selangor boleh membuat aduan polis dan melaporkan kepada BPR mengenai kedudukan ini. Ia bukan sahaja akan mengesahkan kenyataan Khalid mengenai PKNS hilang berbilion ringgit tetapi membuktikan ketelusan Pemuda UMNO sendiri dalam soal ini.

Dengan menekankan aspek ini Pemuda UMNO tidak dilihat prejudis dan mementingkan bangsa sendiri kerana Ketua Wanita Selangor sudah menggesa Khalid supaya tidak dipengaruhi oleh pihak-pihak tertentu yang prejudis dan mempersoalkan perlantikan Low berdasarkan kepada aspek kaum dan jantina.

Dengan mengatakan “walaupun ideologi politik saya berbeza dengan Tan Sri Khalid, saya percaya dengan keyakinan serta kepercayaan yang ditunjukkan oleh Menteri Besar Selangor itu terhadap keupayaan kaum wanita untuk menerajui PKNS.

Sekiranya seseorang yang dilantik itu berjaya melaksanakan tugasnya dengan baik, dia seharusnya dibenarkan untuk meneruskan perkhidmatannya pada kedudukan itu, namun sekiranya di gagal, masih tidak terlalu lambat untuk menamatkan saja perkhidmatannya,” katanya.

Persoalannya juga, apakah Wanita MCA merujuk kepada pihak atasan sebelum membuat kenyataan dan apakah kenyataan seperti ini akan meredakan keadaan?

Pada asasnya, Khalid mahu menukar Pengurus Besar kerana pengurus yang ada sekarang menyebabkan masalah kepada PKNS.

Diulangi sekali lagi, apakah tidak ada Melayu yang mampu melakukan tugas itu?
Apakah pandangan seperti ini prejudis?

Ini kerana yang nyata tindakan Khalid ini memecah tradisi kepimpinan PKNS sebelum ini diterajui bumiputera dan apa yang dilakukan itu seolah-olah menutup ruang dan memperkecilkan pengalaman dan kredibiliti pegawai-pegawai berketurunan Melayu di PKNS sendiri.

Berikutan itu, semua pihak yang merasakan pengurusan Melayu cuba dipertikaikan oleh Khalid, sama ada daripada UMNO atau apa juga, wajar melakukan sesuatu untuk memperbetulkan persepsi sedemikian.

RINGANKANLAH BEBAN WAKIL RAKYAT

Kerajaan negeri semalam bersetuju untuk mengkaji semula elaun Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) bagi meringankan beban mereka dalam melaksanakan tugas untuk membantu rakyat.

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan, Datuk Husam Musa berkata, cadangan tersebut akan dibawa ke mesyuarat exco untuk dibincangkan sebelum sebarang keputusan dibuat.

Beliau berkata, cadangan untuk supaya elaun tersebut dinaikkan dengan menyamai gred N52 kakitangan kerajaan adalah munasabah.

Ia selaras dengan beban yang terpaksa ditanggung oleh wakil rakyat.

“Saya secara peribadi bersetuju dengan cadangan yang dikemukan oleh ADUN Paloh, Datuk Nozula Mat Diah supaya elaun dinaikkan, untuk makluman kita tidak mengikut langkah kerajaan pusat yang telah menaikkan elaun Ahli Parlimen sebanyak dua kali sebelum ini,” katanya ketika menggulung perbahasan pada sidang Dewan Undangan Negeri di Kota Bharu semalam.

Ada dua perkara dalam ulasan Husam yang boleh diambil perhatian.

1. Mengkaji bergantung kepada keputusan Exco.

Perkaranya ialah siapa yang mengemukakan cadangan? Wakil Barisan Nasional iaitu ADUN Paloh, Datuk Nozula Mat Diah yang pada sidang tahun lalu diperintah keluar dewan kerana dikatakan menendang wakil rakyat Pas.

Apakah Exco Kerajaan Pas Kelantan akan meluluskannya apabila cadangan dibawa oleh Adun Barisan Nasional? Soal tambahan ialah, kenapa ADUN Pas berdiam diri, apakah mereka sudah cukup wang dan kenyang?

Yang pasti Husam turut mengiktiraf cadangan dengan mengatakan kenaikan ini wajar selaras dengan beban yang ditanggung wakil rakyat; dan,

2. Husam yang tidak habis-habis dengan sikap suka menyindir berkata kita (Kerajaan Pas) tidak mengikut langkah kerajaan pusat yang telah menaikkan elaun Ahli Parlimen sebanyak dua kali sebelum ini.

Kata-kata yang seribu makna itu menggambarkan bahawa dalam menerima cadangan baik ADUN BN, Husam masih menunjukkan sikap ‘permusuhannya dengan Kerajaan Pusat’ dan memperlekehkan sebarang keputusan Kerajaan Pusat.

Jika Kerajaan Pas Kelantan tidak mahu menaikkan elaun itu hak dia dan begitu juga dengan hak Parlimen Malaysia.

Apapun sila rujuk kepada kenyataan Husam pada 11 Jun lalu yang menggambarkan sikap kepura-puraan beliau sambil cuba memperlekehkan BN (sumber Utusan Malaysia):

“Kerajaan Kelantan tidak akan mengikut langkah kerajaan Pusat mengurangkan elaun keraian anggota Exco dan wakil-wakil rakyat dalam usaha menjimatkan perbelanjaan ekoran kenaikan harga minyak. Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, Datuk Husam Musa berkata, langkah itu tidak membawa banyak makna bagi mengatasi masalah yang dihadapi rakyat ekoran keputusan kerajaan menaikkan harga bahan api itu yang begitu tinggi. Apatah lagi, katanya, kerajaan negeri telah sekian lama melakukan langkah berjimat cermat termasuk pemotongan elaun wakil rakyat sebagai strategi menjaga kebajikan rakyat.”

Hakikatnya, ketika harga minyak tinggi dan elaun wakil rakyat Pas kena potong (betulkah?), Husam menolak cadangan berkenaan untuk berjimat cermat.

Jadi apabila harga minyak sudah makin dikurangkan, sepatutnya elaun wakil rakyat Pas dipotong lebih banyak lagi kerana mereka sudah ‘lega’ sedikit.

Kenapa pula ketika harga minyak tinggi Husam enggan terima cadangan menaikkan elaun dan ketika harga minyak menurun, Husam ‘bersetuju’ untuk menaikkan elaun. Mana pengorbanan wakil rakyat Pas yang dibanggakan Husam?

Cerita mengenai cadangan menaikkan elaun ini pernah dikemukakan oleh Datuk Dr Awang Adek pada 18 Jun 2007 lalu. Menurutnya, Kerajaan Kelantan diminta meluluskan segera kenaikan elaun ADUN sebanyak 10 peratus supaya mereka dapat memberi khidmat dengan baik kepada rakyat.

Dr Awang Adek yang ketika itu Timbalan Menteri Kewangan, berkata elaun wakil rakyat Kelantan kini tidak selaras dengan negeri lain yang lebih awal dinaikkan.

“Selain dapat berbakti dengan lebih sempurna kepada rakyat ia turut memberikan manfaat kepada semua bekas wakil rakyat negeri ini,” katanya semasa berucap merasmikan Mesyuarat Agung Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak) cawangan Kelantan di Kota Bharu.

Awang Adek yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan berkata, Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat selaku ketua kerajaan negeri perlu memahami keadaan yang dialami oleh wakil rakyat negeri itu.

Katanya kehidupan bekas wakil rakyat turut terhimpit jika tiada kenaikan elaun itu kerana secara automatik apabila elaun ADUN dinaikkan, ia turut membabitkan elaun bekas wakil rakyat.

Apapun Norzula yang memang sikapnya terbuka dan ‘tidak takut dibelasah oleh wakil Pas’ di DUN Kelantan menunjukkan sikap prihatin pada diri dan rakan-rakan wakil rakyat lain di negeri itu.

Katanya kelmarin, elaun RM3,500 sebulan yang diterima sekarang tidak mencukupi.

"Saya tahu setiap daripada kita cukup susah hati misalnya bila ada kematian yang berlaku di tempat masing-masing, kerana kita perlu memberikan sedikit bantuan kewangan.

"Saya cadangkan elaun dinaikkan sekurang-kurangnya 50 peratus lagi dan biar sama dengan gred N52 pegawai kerajaan," katanya semasa membahaskan Bajet Kerajaan Negeri 2009.

Norzula menunjukkan bagaimana wakil rakyat harus berterus-terang untuk berbakti kepada rakyat dan bukannya ‘menikus takut jawatan terancam’ jika mengemukakan sebarang cadangan yang akhirnya menyulitkan mereka menjalankan tugas.

Sebenarnya cerita wakil rakyat Pas tidak turun padang melawat rakyat bukan baru.
Antara puncanya ialah tidak cukup wang.