Friday, January 18, 2013

PASUKAN MEDIA SOSIAL BN KELANTAN, TERENGGANU AKTIF SERANG PEMBANGKANG

 

Tahniah Barisan Nasional (BN) Kelantan. Biar lambat asalkan jangan tiada langsung (Better late than never).

Kenyataan bahawa BN Kelantan akan menggunakan sepenuhnya media sosial untuk memperjelas dan menjawab fitnah dan isu yang dibangkitkan pembangkang adalah langkah tepat. Jangan hanya menjawab tetapi juga menyerang.


Beberapa blog di Kelantan sudah memainkan peranan ini dengan baik. Hakikatnya kini ternyata media sosial adalah paling penting berbading media lain kerana ia berkesan dalam konteks sampai kepada sasaran ‘walaupun dalam apa juga keadaan - rain or shine”.

Cara lama melalui ceramah kini ‘ketinggalan zaman’ kerana beberapa sebab.

Pertamanya untuk menganjurkan ceramah perlu banyak persediaan dengan penceramahnya, audien, peralatan, makan minum yang ‘mahal’.

Isu pula kalau asyik mecerita Amanah Hadi, kafir-mengkafir, perpecahan umat Islam dan pelbagai ‘isu lapok’, menjemukan.


Perhatikan, berapa ramai orang muda datang ceramah. Sedangkan mereka inilah pengundi penting dan penentu.

Asyik-ayik yang datang orang sama termasuk ‘yang dikerah’. Lebih buruk ada kalangan penceramah menjadikan ia sebagai tempat cari makan kerana dibayar untuk umpamnya RM200, kalau 10 kali sebulan sudah RM2,000.

Lebih buruk lagi kalau yang berceramah itu pegawai kerajaan. Mereka pergi menggunakan kereta kerajaan dengan pemandu lagi dan sebagainya yang merupakan kos walaupun niat mempertahankan kerajaan yang ada.

Lebih buruk lagi (lagi) penceramah berkenaan PULA tidak tahu pun menggunakan  IT dan tidak MAMPU AKSES dan punya satu pun laman sendiri sama ada blog atau FB, twitter dan sebagainya. Isi ceramahnya layak didengar audien 1980-an dan pertengahan 1990-an.

Sedangkan melalui media sosial, dengan kos lebih murah, iaitu kira-kira RM2,000, mereka sudah boleh menyebarkan pandangan, ulasan, kritikan, spin dan sebagainya ke seluruh dunia – bukan sekitar Manek Urai atau mungkin Manir semata-mata.

Kerana itu kita menyokong pendirian Pengerusi BN Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed yakin penggunaan media sosial dapat menarik pengundi terutama golongan muda dan terpelajar untuk memahami kedudukan sebenar politik semasa negara.

Beliau yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan berkata beliau menyedari jentera pilihan raya BN di negeri itu agak ketinggalan dari segi penggunaan media sosial berbanding pembangkang yang turut menyebabkan BN tidak dapat menawan Kelantan pada pilihan raya umum 2008.

"Hasil kajian juga mendapati lebih banyak penulis blog, Facebook dan Twitter terdiri daripada penyokong pembangkang berbanding kerajaan. Oleh itu mulai sekarang kita akan menggembleng tenaga untuk menggunakan sepenuhnya media sosial termasuk Facebook dan Twitter," katanya kepada pemberita selepas merasmikan kursus simulasi pilihan raya dan pelancaran jentera siber Pemuda BN Kelantan di Kota Bharu, malam semalam.

Lagi pun seperti kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata pendekatan yang diambil itu selaras dengan saranan Presiden parti dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang menyedari pentingnya peranan media sosial sebagai platform baharu dalam dunia politik semasa.

Mustapa menyatakan gembiranya dengan langkah Unit Siber Pemuda BN yang memilih Kelantan sebagai negeri pertama untuk diadakan kursus media sosial selepas pelancaran Kelab Media Baru dua tahun lalu. Kelab tersebut diwujudkan sempena pilihan raya kecil kawaswan Dewan Undangan Negeri Guchil pada 2010 dan diikuti penubuhan kelab sosial beliau sendiri iatu Kelab Tok Pa dua bulan lepas.

Sudah pastilah kita juga mengharapkan Kelab Media Sosial Pemuda BN akan merintis jalan dan menjadi platform penting sebagai senjata untuk mempertahan serangan pembangkang menjelang pilihan raya umum ke-13.

Jika Kelantan memberikan ruang untuk media sosial bergerak aktif, BN Terengganu juga memerlukan ‘perjuangan secara team’ dan tidak boleh mengharapkan jentera siber UMNO semata-mata.

Pertengahan Disember lalu, UMNO Terengganu menyatakan ia menggerakkan pasukan media barunya secara lebih agresif bagi menjawab dan menangkis isu, tohmahan serta fitnah dilemparkan pembangkang.

Ketua Penerangannya, Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman, berkata pasukan itu yang digerakkan sejak dua tahun lalu, kini lebih agresif seiring dengan sikap golongan muda yang lebih gemar menjadikan media baru sumber rujukan utama.

Pasukan ini dikatakan memainkan peranan menjawab segala hal berkaitan politik, tohmahan dan fitnah pembangkang.

Pasukan ini akan ditempatkan di semua Parlimen, malah ada ahlinya mengupas isu berkaitan politik secara penuh dan separuh masa di bawah Biro Penerangan UMNO dan Barisan Nasional (BN) negeri.

Ia kini digerakkan secara lebih agresif sebagai menyahut seruan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengenainya dalam Perhimpunan Agung UMNO lalu dan dengan blogger dan pengguna Facebook menangkis segala bentuk tohmahan serta fitnah pembangkang dalam usaha menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13, kita yakin seperti disebut Ahmad Razif, pasukan media baharu itu dimanfaatkan sebaik-baiknya dengan memfokuskan kepada para pengundi muda supaya mereka memperoleh maklumat tepat mengenai pelbagai isu.