Friday, April 29, 2011

SUMPAH LAKNAT - MASJID AMRU AL-AS JADI TUMPUAN

"Ikut hukum siapa nak sumpah. Saudari orang Islam? Hukum mana yang suruh angkat sumpah. Tak boleh jawab, ok tak payah...dalam hal seperti ini orang yang mahu mengangkat sumpah harus bebas daripada dosa besar iaitu tidak pernah minum arak dan tidak pernah berzina." - Anwar

(Terkini) Mungkin dua jam lagi Datuk Shazryl Eskay Abdullah akan berumpah laknat.

Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan ( Jawi) tidak halang Eskay, seorang ahli perniagaan, hendak sumpah laknat. Jakim membenarkan Eskay untuk melafazkan sumpah laknat di Masjid Amru al-As, Bandar Baru Sentul Kuala Lumpur selepas solat Jumaat sebentar lagi.

Pengarah Jawi Datuk Che Mat Che Ali berkata hari ini , tiada sebarang halangan untuk ahli perniagaan itu untuk berbuat demikian meskipun masjid berkenaan adalah di bawah pentadbiran agensi agama itu.

Semalam, Eskay mengajak Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk melafazkan sumpah laknat atau bermubahalah bersama beliau di masjid berkenaan hari ini bagi merungkai isu video seks yang dikaitkan dengan pemimpin pembangkang tersebut.

Sebaliknya Anwar dalam nada berang semalam mempertikaikan soalan wartawan ketika ditanya sama ada beliau akan menyahut cabaran ahli perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah untuk bersumpah laknat di Masjid Amru Al-As di Bandar Baru Sentul, selepas solat Jumaat nanti.
.
Anwar menegaskan beliau tidak pernah diminta oleh sesiapa untuk mengangkat sumpah.

"Ikut hukum siapa nak sumpah. Saudari orang Islam? Hukum mana yang suruh angkat sumpah. Tak boleh jawab, ok tak payah," katanya bagi menjawab soalan seorang wartawan dalam nada tinggi.

Anwar menegaskan bahawa dalam hal seperti itu orang yang mahu mengangkat sumpah harus bebas daripada dosa besar iaitu tidak pernah minum arak dan tidak pernah berzina.

Apakah Eskay pernah minum arak dan berzina dan Anwar sendiri yang enggan bersumpah melakukan perkara yang sama?

Beliau turut berang ketika ditanya mengenai kesediaannya memberi sampel deoksiribonukleik (DNA) kepada polis berhubung rakaman video seks yang didakwa mirip dirinya
.
"DNA apa?," tegasnya berulang kali yang sinikal menyatakan kepada wartawan "Semoga awak dapat naik pangkat dalam masa yang terdekat,"

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu berada di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi hampir sejam bermula kira-kira pukul 2.50 petang semalam untuk memberi keterangan kali kedua berhubung laporan polis yang dibuat selepas penayangan video seks yang mirip dengan dirinya pada 21 Mac lalu.

Dalam pada itu, Anwar mendakwa pihak polis memberi perlindungan kepada pihak tertentu sehingga klip video seks tersebut sekali lagi tersiar di Internet.

"Penyebaran bahagian kedua klip video ini secara jelas menunjukkan mereka yang bertanggungjawab menyebarkan klip itu bebas untuk berbuat demikian tanpa perlu risau dikenakan apa-apa tindakan.

"Hari ini saya memberi keterangan kepada pihak polis yang saya percaya mereka terlibat memberi perlindungan kepada mereka yang terlibat, jika tidak mustahil bab kedua video ini boleh disebarkan tanpa apa-apa tindakan," katanya.

Dalam isu sumpah ini dengan Jelas Jawi tidak mempunyai kaitan dengan sebarang tindakan dan urusan membabitkan upacara sumpah laknat mubahalah tersebut.

Bukan Jawi yang minta Eskay sumpah. Dia datang dengan kerelaannya.

''Dia hendak bersumpah boleh di mana-mana, di tengah jalan pun boleh, sama seperti orang hendak datang bersolat di masjid, kita tidak halang. Jadi kita tidak halang kalau ahli perniagaan itu hendak buat sumpah laknat di premis di bawah pentadbiran Jawi tetapi, jangan kaitankan dengan Jawi kerana kita tidak terlibat langsung, '' katanya kepada Utusan Malaysia di Kuala Lumpur, pagi ini.

SUMPAH - "NUAR, APA LAGI 'HELAH' HANG SELEPAS NIII?"

“Demi Allah yang maha mengetahui, tindakan yang kami ambil ini adalah semata-mata bertujuan untuk menzahirkan kebenaran dan bukan sekali-kali memfitnah atau bagi memenuhi kepentingan pihak-pihak tertentu atau kepentingan kami sendiri. Dengan nama Allah, Rasulullah (saw), rakyat dan anak-anak cucu kita, saya dan rakan-rakan bertanggungjawab sepenuhnya terhadap pendedahan tersebut," - Datuk Shazryl Eskay Abdullah mewakili trio ‘ Datuk T’.

Ahli perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah mencabar Datuk Seri Anwar Ibrahim agar melakukan sumpah mubahalah berhubung rakaman video seks ketika mengadakan sidang media, di Hotel Impiana, Kuala Lumpur semalam (28 April 2011). - Utusan

Fening, Fening. Tak dan nak pikiq!

Itulah hakikat Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika ini.

Kini bagaimana pula dia akan akan mencari helah untuk menuduh Datuk Shazryl Eskay Abdullah yang merupakan salah seorang trio 'Datuk T' yang bertanggungjawab terhadap kontroversi video seks memfitnah atau sengaja memburuk-burukkan namanya.

Semalam Eskay dengan terang, jelas dan terbuka mengatakan bahawa pelaku dalam video seks tersebut adalah Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Lebih menyakinkan Eskay mengatakan beliau berada dilokasi penggambaran video berkenaan.

Pada sidang media di Kuala Lumpur semalam, Eskay menegaskan: "Mengenai identiti sebenar pelaku video tersebut, saya berani bersumpah bahawa pelaku itu adalah kerana saya sendiri berada di lokasi itu dan juga dalam paparan video berkenaan,".

Bukan itu sahaja, Eskay sedia bersumpah laknat hari ini dan sumpah berkenaan akan dibuat bertujuan bagi memperakui dakwaannya sebelum ini.

Berikutan itu Eskay turut mencabar Anwar untuk bersumpah laknat bersamanya sekiranya Ketua Umum Pakatan Rakyat itu masih menafikan bahawa beliau adalah pelaku dalam video seks berkenaan.

Kita tunggu sama ada sumpah laknat berkenaan akan dibuat oleh Eskay atau tidak di Masjid Amru Al-As Bandar Baru Sentul hari ini.

Eskay berkata beliau mewakili dua lagi rakan trio 'Datuk T' iaitu bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan bekas Bendahari Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) Datuk Shuib Lazim pada sumpah berkenaan.

Mereka ini berani bertindak dan tahu balasan yang bakal mereka terima sekiranya pendedahan video seks berkenaan merupakan satu fitnah.

"Kami percaya berada pada pihak yang benar dan yang penting rakyat di negara ini perlu tahu siapa sebenarnya Anwar kerana beliau tidak layak menjadi pemimpin negara ini," kata Eskay.

Eskay yang juga seorang ahli perniagaan berkata beliau dan dua lagi rakannya bertanggungjawab sepenuhnya terhadap pendedahan berkenaan bagi membuktikan kebenaran.

"Demi Allah yang maha mengetahui, tindakan yang kami ambil ini adalah semata-mata bertujuan untuk menzahirkan kebenaran dan bukan sekali-kali memfitnah atau bagi memenuhi kepentingan pihak-pihak tertentu atau kepentingan kami sendiri.

"Dengan nama Allah, Rasulullah (saw), rakyat dan anak-anak cucu kita, saya dan rakan-rakan bertanggungjawab sepenuhnya terhadap pendedahan tersebut," katanya.

Anwar pula hadir di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi semalam untuk memberi keterangan berkaitan satu video seks yang memaparkan pelaku dikatakan mirip beliau.

Anwar tiba pada 2.50 petang menaiki kereta bersama-sama isterinya Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail dan adik iparnya Wan Mokhtar Wan Ismail.

Pada 21 Mac lepas, video itu dipertontonkan kepada beberapa wartawan oleh satu kumpulan dikenali "Datuk T" di Carcosa Seri Negara dan siasatan polis itu bermula selepas Anwar membuat laporan dan menafikan dirinya pelaku dalam video itu.


Eskay dikerumini pihak media ketika beliau tiba bagi menyerahkan sampel DNA-nya kepada pihak polis bagi membantu siasatan berhubung rakaman video seks yang dikaitkan dengan seorang pemimpin pembangkang di Bukit Aman, Kuala Lumpur kelmarin (27 April 2011)- Utusan