Monday, April 16, 2012

MUDAHNYA ORANG KAYA BUAT DUIT, ORANG MISKIN? PETANDA RAKYAT BENCI BARISAN NASIONAL!!!!

"Beliau (Tan Sri Abu Sahid) cuba memberi penjelasan kepada saya, tapi saya nasihatkan beliau untuk menjelaskan kepada umum kenapa lebuh raya itu dijual, dan kenapa beliau membuat keuntungan daripada kontrak kerajaan...Kamu jual milik kamu, bukan hak orang lain. Ia sama teruk seperti menjual permit untuk kereta import (AP).”  - Tun Dr Mahathir Mohamad

Selepas isu lembu yang menjadikan ramai orang Melayu diheret menjadi lembu dan isu Tajuddin Ramli yang 'dibebaskan' draipada hutangnya, kini timbul pula satu 'rahsia' baru yang didedahkan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Persoalannya, apakah menjadi amalan biasa ahli perniagaan Bumiputera membuat keuntungan mudah dengan menjual sesuatu yang didapati daripada kerajaan?

Dan kenapa pula yang kaya dan TERPILIH melakukan perkara sebegini sedangkan ramai lagi Bumiputera yang berharap mendapatkan peluang seperti ini tetapi tidak mendapatnya?

Ramai yang mahukan geran kerajaan tetapi tidak berjaya tetapi pihak yang mendapatnya membuat keuntungan mudah.


Apakah ini akan menjadi satu lagi isu politik yang akan menyaksikan RAKYAT SEMAKIN BENCI KEPADA BARISAN NASIONAL?

 Hari ini mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menuntut Tan Sri Abu Sahid Mohamed menjelaskan tindakannya menjual Lebuh raya Maju Expressway (MEX) kepada umum.

Ini kerana penjualan itu menyaksikan beliau memperolehi keuntungan. MEX yang 96.8 peratus milik Abu Sahid menguasai 91 peratus pegangan saham.

MEX adalah konsesi terbesar untuk lebuh raya 26km — menghubungkaan Kuala Lumpur ke Cyberjaya, dan Putrajaya.

Penjualan bernilai RM1.7 bilion bulan lalu menimbulkan tanda tanya terhadap perjanjian Abu Sahid Maju Holdings Sdn Bhd yang membuat keuntungan sebanyak RM660 juta dan RM1 bilion hanya selepas empat tahun beroperasi.

Pembinaan konsesi lebuh raya bernilai RM1.3 bilion itu dibuat atas geran daripada kerajaan bernilai RM976 juta. MEX siap dibina pada Disember 2007 dan mula beroperasi Januari berikutnya.

Bekas perdana menteri itu, yang masih lagi dilihat berpengaruh dalam kerajaan dan Umno berkata, Abu Sahid ada berjumpa untuk memberikan penjelasan kepada beliau.

"Beliau cuba memberi penjelasan kepada saya, tapi saya nasihatkan beliau untuk menjelaskan kepada umum kenapa lebuh raya itu dijual, dan kenapa beliau membuat keuntungan daripada kontrak kerajaan,” kata Dr Mahathir.

Bekas Perdana Menteri itu berkata: “Kamu jual milik kamu, bukan hak orang lain. Ia sama teruk seperti menjual permit untuk kereta import (AP).”

EP Manufacturing Berhad bulan lalu telah membuat perjanjian dengan Maju Holdings untuk memiliki Maju Expressway (MEX) pada harga RM1.15 bilion, dan dengan anggaran hutang sebanyak RM550 juta, jumlah perjanjian itu bernilai RM1.7 bilion.

Terdapat juga laporan Maju Holding telah memberikan projek pembinaan MEX kepada kumpulan Australia Leighton.

Berapa lamakah lagi isu-isu sebegini akan berterusan?

Tidakkah perbuatan seperti ini mencerminkan wujudnya pentadbiran yang PILIH KASIH dan menjadikan YANG KAYA SEMAKIN KAYA?

Sebagai rakyat biasa SAYA KELU UNTUK MENJAWAB PERTANYAAN MENGENAI SOAL-SOAL SEBEGINI. 

Lantaklah kalau BN dikutuk dan jawablah pihak yang bertanggungjawab untuk meraih keyakinan dan kepercayaan orang Melayu biasa bahawa UMNO MEMBELA NASIB ORANG MELAYU!!!

PRU13 - DR M KATA 'KINI MASA SESUAI' NAMUN BERSEDIAKAH UMNO, BN?

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berpendapat Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) wajar diadakan dalam masa terdekat.

Sebelum ini nada bekas Presiden UMNO itu lain tetapi kini katanya, sokongan rakyat terhadap kerajaan sekarang berada pada tahap yang baik.

Bagi beliau, PRU13 wajar segera diadakan pada ketika rakyat beri sokongan yang baik. Inilah masanya pilihan raya!

Namun, apakah Barisan Nasional (BN) bersiap sedia?

Menurut Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, pihaknya akan mula menghantar surat kepada pemimpin parti komponennya hari ini meminta supaya mereka menghantar senarai nama calon untuk bertanding pada PRU13.

Apakah ini menunjukkan BN belum pasti dengan calon-calonnya?

Pada hakikatnya, saringan peringkat pertama telah selesai dan senarainya akan dihantar kepada presiden parti tidak lama lagi dan BN akan mewujudkan jawatankuasa sendiri bagi menyaring lagi semua nama calon yang diterimanya, termasuk senarai calon dari parti-parti komponen lain, bagi memilih calon yang paling sesuai untuk bertanding.

Arahan supaya dihantar senarai calon itu diarahkan Perdana Menteri selaku Pengerusi BN Datuk Seri Najib Tun Razak, dan mereka diberi masa dua minggu untuk mengemukakan senarai calon masing-masing.

Selain itu jelas daripada kenyataan Tengku Adnan bahawa ada parti komponen yang tidak mahu lagi bertanding di kawasan yang diperuntukkan kepada mereka sebelum ini, sebaliknya menyarankan kawasan tersebut lebih sesuai ditandingi parti komponen lain membuktikan pembahagian kerusi juga belum selesai.

Apakah ia mampu dilakukan dalam masa terdekat?

Di pihak pembangkan, pembahagian kerusi dalam pakatan pembangkang melibatkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) secara umumnya hampir selesai kecuali di beberapa negeri seperti Perak dan Pulau Pinang.

Di Terengganu pula, pertelingkahan pemimpin PKR dan PAS semakin memuncak dan dijangka 'perang dingin mengenai kerusi'akan berterusan!

Maknanya di pihak pembangkang pun belum selesai jugalah tu!!!

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam berkata pembahagian kerusi di kebanyakan negeri sudah hampir selesai, cuma ada satu dua kerusi saja lagi yang masih belum muktamad seperti di Perak ada dua dan Pulau Pinang, satu yang masih perlu dibincangkan.

"Kedah umpamanya daripada 40 kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN), mungkin ada satu dua lagi yang belum selesai.

Ini bermakna kemajuannya sangat baik dan membanggakan," katanya pada sidang media selepas melancarkan jentera pilihan raya PKR Terengganu di Kuala Terengganu semalam.

Banyak pihak meramalkan pilihan raya akan diadakan Jun tetapi tidak kurang juga yang berpendapat adalah baik selepas Bajet 2013 dibentangkan di Dewan Rakyat.
 
Mandat kerajaan sekarang akan berakhir pada April tahun depan.

'MANDERUM ANWAR' TIDAK MAMPU MENGUBAT KESEDIHAN PEMIMPIN PKR TERENGGANU

 "Memanglah Anwar bijak “manderam’ kedua-dua pemimpin tertinggi PAS hingga tunduk tetapi pemimpin PKR Terengganu bukan MUDAH UNTUK MELUPAKAN PENGHINAAN OLEH PEMIMPIN PAS itu...Mereka itu berjuang untuk mendapat kerusi yang lebih daripada PAS dan biarpun Abwar mengatakan kenyataan daripada pemimpin bawahan langsung tidak menjejaskan hubungan pimpinan atasan itu, ia sekadar pemanis mulut."

Daripada Teganuku
  
Punyalah bimbang pakatan pembangkang mengenai ‘peperangan mulut’ antara PAS dan Parti Keadilan Rakyat  (PKR) hingga memerlukan campur tangan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar mengatakan dia tidak mempunyai sebarang masalah dan hubungannya dengan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat serta Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berlangsung seperti biasa, malah lebih akrab.


Memanglah Anwar bijak “manderam’ kedua-dua pemimpin itu hingga tunduk tetapi pemimpin PKR Terengganu bukan MUDAH UNTUK MELUPAKAN PENGHINAAN OLEH PEMIMPIN PAS itu. 

Mereka itu berjuang untuk mendapat kerusi yang lebih daripada PAS dan biarpun Abwar mengatakan kenyataan daripada pemimpin bawahan langsung tidak menjejaskan hubungan pimpinan atasan itu, ia sekadar pemanis mulut.

Persoalannya, apakah kedatangan Anwar ke Kuala Terengganu akan mengurangkan kekeruhan atau bermasam muka antara pemimpin PKR Terengganu dan PAS negeri itu?

Jawapannya tidak! 

Pemimpin PKR Terengganu pastinya sudah ‘jauh hati’ dengan sikap tamak dan angkuh pemimpin PAS yang memperkecilkan kemampuan PKR.

Semua orang tahu PKR Terengganu tiada jentera pilihan raya dan mengharapkan PAS. Namun PAS juga harus sedar, di peringkat negeri mereka kuat namun untuk ke Putrajaya tanpa PKR dan DAP mereka ‘hampeh’!

Kenyataan Anwar bahawa pemimpin pakatan pembangkang diingatkan tidak memberi sebarang komen berkait dengan pembahagian kerusi antara gabungan perikatan itu sebelum pembahagian kerusi dimuktamadkan hanyalah ‘air penawar yang tidak akan mujarab’.

Ketua Pembangkangitu berkata pakatan pembangkang perlu memberhetikan membuat komen itu amat penting bagi memastikan tidak berlaku salah faham dalam sebarang komen yang dikeluarkan memandangkan proses pembahagian kerusi antara parti masih lagi berjalan.

Langkah terbaik menurut Anwar adalah tidak memberikan sebarang ulasan sehingga keputusan penuh soal pengagihan kerusi dibuat.

“Setakat ini pembahagian sedang berjalan di seluruh negara dan ia berjalan secara aman serta teratur. Kita jangkakan ia akan dimuktamadkan dalam masa terdekat.

Setakat ini beberapa negeri seperti Sabah, Pulau Pinang, Perak dan Kedah masih belum selesai.

“Kebanyakannya sudah selesai, cuma satu, dua kerusi yang masih belum diselesaikan,” katanya ketika ditemui pemberita selepas selesai menyampaikan ceramah di Kampung Tok Jembal, Gong Badak di Kuala Terengganu.

Yang pasti, Pengerusi PKR Terengganu, Azan Ismail nyata sudah jauh hati.

Dia jelas begitu ‘merasa terhina’ apabila mengatakan PKR Terengganu hanya mampu menerima keputusan Pas memberikan lima kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) dan dua kawasan Parlimen untuk ditandingi pada PRU13.

Malah katanya : "Kalau dia (PAS) rasa kita ni macam pengemis, kita terima sajalah apa yang dia beri. Apa kita nak kata lagi sebab dia rasa dia hebat, dia lebih kuat dari kita…” kita.

Memanglah Anwar tidak akan mengaku atau menerima pandangan bahawa pemimpin PAS Terengganu dan PKR tidak seakrab dulu.

Anwar tidak akan bersetuju dengan pandangan itu tetapi ternyata sejak akhir-akhir ini PAS begitu angkuh seolah-olah mampu membentuk kerajaan negeri menggantikan BN secara bersendirian.