Friday, June 3, 2016

PEDOFIL...RAKYAT MALAYSIA KETAHUINYA MELALUI ‘SEEKOR MAT SALLEH’


Bukan Kak Ani (Datuk Seri Rohani Abdul Karim) seorang sahaja yang terkejut. Di Malaysia ni kalau sebut pedofil, ramai orang tidak tahu.

Pedofil atau penderaan seksual terhadap kanak-kanak di negara ini  masih dianggap sesuatu yang rahsia dan baru untuk diketengahkan oleh seseorang, penjaga atau sesuatu keluarga.

Bimbang mendapat malu atau menganggap ia kes terpencil, walaupun mungkin sudah bertapak lama, adalah punca ia dirahsiakan.

Selain itu silap haribulan, ibu bapa atau penjaga yang akan menerima hukuman kerana lalai atau tidak melindungi kanak-kanak yang terbabit penderaan berkenaan.

Jesteru itu ia cuba disorok dan tidak dilaporkan.

Namun kerana ada ‘seekor Mat Salleh muda’ yang kini mendapat perhatian di seluruh Uited Kingdom dan berita mengenainya disiarkan pelbagai media, khususnya oleh televisyen di seluruh negara itu, tiba-tiba nama Malaysia terpalit.

Media British melaporkan bahawa jurugambar bebas Richard Huckle, 30, dari Ashford di Kent,  mungkin telah mencabul hingga 200 kanak-kanak berusia antara enam bulan dan 12 tahun dari tahun 2006 hingga 2014.

BBC dan Sky News melaporkan bahawa prosiding untuk menjatuh hukum terhadapnya bermula di Old Bailey, London pada Rabu dan dijangka selesai hari ini (Jumaat).


Huckle berdepan 91 pertuduhan termasuk terhadap 23 kanak-kanak di Kuala Lumpur, lokasi dia dilaporkan bekerja sebagai guru Bahasa Inggeris. Dia mengaku 71 daripada pertuduhan tersebut.

Malaysia terpalit gara-gara dia pernah datang ke negara ini dan disyaki melakukan ‘aktiviti gilanya’ terhadap kanak-kanak dari keluarga miskin di sekitar Kuala Lumpur.

Beliau  melawat Malaysia untuk program penempatan mengajar kwtika dia berusia 18 atau 19 tahun sebelum dia melatih kanak-kanak untuk seks ketika melakukan kerja sukarela di Kuala Lumpur.

AFP melaporkan bahawa penyiasat menjumpai lebih 20,000 gambar lucah dalam komputer Huckle.

Suspek menjadikan bayi berusia antara enam bulan dan 12 tahun sebagai mangsa serta kesalahan dan dilaporkan mengambil gambar dan rakaman video dirinya mendera kanak-kanak yang kemudiannya dimuat naik dalam laman web gelap.

Hucker, jurufoto sambilan ditahan oleh pegawai  Agensi Banteras Jenayah Kebangsaan (National Crime Agency) Britain pada Disember 2014 ketika pulang untuk bercuti Krismas.

Sikap menyalahkan polis juga tidak wajar kerana sudah pasti dengan isu atau kesalahan yang ‘jarang-jarang’ dan ;kadang-kadang’ ini boleh menyebabkan polis terlepas pandang atau tidak mengesyaki berlakunya kejadian sedemikian.

Apalagi Jabatan Imigresen Malaysia yang diketahui ramai mengenai masalah yang dihadapi olehnya (tidak perlu diperkatakan di sini) sukar mengesan manusia licik seperti ini.

Maklumat grafik mengenai puluhan kesalahan seksual oleh Huckle muncul buat kali pertama pada Rabu ketika sesi pendengaran bermula di London.

Tidak adil bagi Ahli Parlimen Kulai Teo Nie Ching mempersoalkan polis dengan mengatakan bagaimana tidak menyedari kehadiran suspek pedofil itu.

Dengan mengatakan “Walaupun saya bersyukur kerana dia kini dibawa ke muka pengadilan oleh pihak berkuasa UK, saya menuntut penjelasan daripada Polis Diraja Malaysia sama ada sebarang laporan polis dibuat terhadap Huckle ketika berada di Malaysia di antara tahun 2006 dan 2014.

"Jika benar laporan polis oleh keluarga mangsa telah dibuat terhadap Huckle, maka soalan seterusnya apa yang polis lakukan berikutan laporan itu?", Teo sepatutnya mendapatkan reaksi daripada  pihak polis dan kementerian.
  

Jangan menuduh sembarangan kerana kejadian atau suspek  melakukan perbuatan terhadap mangsa berusia antara enam bulan dan 12 tahun di Malaysia antara pada 2006 hingga 2014.

Teo juga berandaian apabila mengatakan : "Jika laporan polis telah dibuat dan tindakan sewajarnya telah diambil, pasti kita boleh mencegah ramai kanak-kanak daripada menjadi mangsa," katanya.

Mungkin benar kemungkinan ada laporan dibuat, namun untuk mengaitkan dengan seseorang bukan warga negara Malaysia agak sukar.

Selain itu,  dengan mengatakan lelaki British itu dipercayai mendera sehingga 200 kanak-kanak dan tidak sepatutnya polis tidak sedar dengan kejadian itu juga boleh dipersoalkan.

Di Britain, isu ini mendapat respon baik daripada keluarga tetapi di Malaysia mungkin ada keluarga yang cuba menyoroknya.

Lagipun rahsia jegiatan Huckle baru terbongkat walaupun dipercayai melakukan penderaan seksual kepada sekurang-kurangnya 23 kanak-kanak terutamanya golongan miskin di Kuala Lumpur.

Kejadian ini kecoh hanya selepas  pihak berkuasa United Kingdom mengenakan 91 tuduhan terhadap Huckle.

Semalam, Kak Ani, iaitu Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) menyatakan terkejut serta kesal dengan perlakuan jenayah tersebut khususnya apabila individu berkenaan berselindung di sebalik kerja kebajikan dan sukarela terhadap kanak-kanak.

Berikutan itu  KPWKM akan mendapatkan maklumat rasmi daripada agensi terlibat sebelum tindakan tegas diambil selaras dengan undang-undang Malaysia. KPWKM juga menyediakan Talian KASIH 15999 untuk orang ramai menyalurkan apa-apa maklumat berkaitan kes berkenaan.


Polis juga sudah mengatakan pihaknya sedang mengambil langkah untuk mengenal pasti mangsa pedofil warga British itu.

Menurut Ketua Penolong Pengarah Bahagian Siasatan Seksual, Wanita dan Kanak-kanak D11 Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman ACP Ong Chin Lan, Bukit Aman telah pun meminta agensi jenayah berpejabat di London, National Crime Agency (NCA), untuk menyerahkan butiran kes berkenaan.

Menurutnya, setakat ini mangsa belum dikenal pasti dan pihak NCA cuma maklumkan mengenai kejadian ini kira-kira sebulan lepas, tetapi tidak memberikan maklumat kerana kes masih dalam perbicaraan.

Apa yang diharapkan, selepas keputusan mahkamah hari ini, United Kindom dapat memberikan polis Malaysia lebih banyak maklumat.

Di Malaysia, ada peruntukan di mana penjaga juga boleh  dikenakan hukuman melalui Seksyen 21 (1) Akta Kanak-Kanak 2001 yang memperuntukkan hukuman denda sehingga RM20,000, penjara sehingga 10 tahun atau kedua-duanya bagi mana-mana orang yang menyebabkan kanak-kanak di bawah jagaan mereka didera kerana cuai.

Sementara penalti terus meningkat kepada RM50,000 dan 20 tahun di bawah Akta Kanak-Kanak (Pindaan) 2016 yang diluluskan di Dewan Raykat pada 7 April 2016.

Selain itu menurut Rohani, dengan pelaksanaan Rang Undang-undang Kanak-Kanak (Pindaan) 2015 kelak, satu daftar akan diwujudkan mengandungi maklumat pesalah yang telah disabitkan dengan kesalahan jenayah, termasuk kesalahan seksual melibatkan kanak-kanak.

Walaupun tidak akan dibicarakan di Malaysia kerana hukuman (yang bakal dijatuhkan) di United Kingdom itu adalah atas kesalahan yang dilakukan di Malaysia (tidak boleh hukum dua kali), kita mengharapkan Huckle dijatuhi hukuman setimpal kerana kebejatannya.

SUARA ORANG MUDA...SYED SADDIQ PERSOAL MCA, MIC, SUPP & GERAKAN...


Oleh Syed Saddiq Syed Abdul Rahman 
Jurucakap Gerakan CHALLENGER
  
Semenjak Tuan Guru Hadi Awang membentangkan Rang Undang-undang (RU) persendirian mengenai hudud baru baru ini, suasana politik negara makin hangat.

Yang Berhormat-Yang Berhormat (YB) dengan cepat mengeluarkan kenyataan menolak RUU tersebut dan pelaksanaanya. Malahan, YB mengugut untuk meletakkan jawatan seandainya Hudud dilaksanakan. Itu memang hak YB untuk membantah.

Masalah nya,

Begitu pantas reaksi YB sedangkan RUU itu belum lagi dibentang secara rasmi di peringkat pertama. Ia belum lagi dibahaskan. Ia juga belum lagi diluluskan oleh Parlimen dan belum lagi diluluskan oleh mana-mana DUN. Katanya kerana pelaksanaan RUU tersebut akan menyalahi Perlembagaan Persekutuan.

Sebagai rakyat yang prihatin, saya mohon YB jawab persoalan saya, sekiranya benar YB ingin melindungi kedaulatan undang undang negara.

Di manakah YB ketika Perlembagaan Persekutuan yang menjadi payung undang undang Malaysia dicabul?

Ketika Peguam Negara (AG) diberhentikan tanpa sebarang sebab yang munasabah?

Ketika SOSMA disalahgunakan untuk menghukum mereka yang berlainan pendapat?

Ketika cadangan dari SPRM dan Bank Negara diketepikan dan ditolak bulat-bulat?
Di manakah YB ketika kegawatan politik dan isu 1MDB merobek maruah negara dan menjejaskan masa depan negara?


Di manakah YB ketika laporan Ketua Audit Negara berkenaan isu 1MDB dirahsiakan dan disorok dari pengetahuan rakyat?

Sedangkan laporan seperti itu amat penting dikongsi secara meluas bagi memastikan ketelusan dan kejujuran dalam pentadbiran.

Di manakah YB bila 1MDB menanggung liabiliti sebanyak RM53 Billion yang datang dari poket rakyat Malaysia?

Sedangkan wang sebanyak itu mampu digunakan untuk membiaya kos penuh bagi lebih daripada 1 ribu mahasiswa ke universiti universiti terhebat dunia.

Sedangkan wang sebanyak itu mampu menjamin pembanguan negara yang lebih pesat.
Sedangkan wang sebanyak itu mampu meningkatkan taraf hidup rakyat lebih lebih lagi bagi mereka yang hidup dalam kemiskinan.

Di manakah YB ketika lebih kurang RM4.2 juta disalurkan ke syarikat Good Star Limited yang dimiliki oleh Jho Low?

Sedangkan YB sudah sedia maklum tentang hubungan persahabatan antara YAB PM dengan Jho Low yang kini sedang disiasat oleh kerajaan Amerika berkenaan pembelian harta menggunakan sumber yang mencurigakan.


Di manakah YB ketika BSI, sebuah Bank yang berpusat di Switzerland ditutup oleh Kerajaan Singapura kerana penglibatan dalam isu 1MDB?

Sedangkan sudah jelas dalam laporan MAS bahawa BSI terlibat dengan penyalahgunaan wang yang sangat serius.

Di manakah YB ketika semua ini yang sememangnya menyalahi undang-undang dan menconteng arang ke atas nama baik negara terjadi? Mengapa YB duduk berdiam diri, mendiam seribu bahasa?

Sedangkan perbuatan YB boleh mencetus satu tanggapan bahawa tidak kira apa jua yang berlaku, sebesar mana pun kesalahan yang dibuat, ahli-ahli politik yang mentadbir negara akan terselamat dari sebarang liabiliti.

Sekali lagi, juga sebagai rakyat yang prihatin, saya memohon kepada YB.

Sekiranya YB mampu bersuara lantang "memperjuangkan rakyat", menentang RUU yang belum lagi dibahaskan, mengapa tidak bersama kami memperjuangkan kebenaran, menuntut ketelusan dalam pentadbiran negara.


Sekiranya YB mampu, kenapa pilih untuk membisu?