Tuesday, October 6, 2009

BAGAIMANA KALAU KITA PUKUL SALAHUDDIN AYOB PULA

Kenapa? Kerana dia kata mangsa kena pukul bercakap bohong!

Pada 26 September lalu, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dilaporkan oleh akhbar utama, meminta penyokong PAS hormati Aidilfitri – jangan serang peribadi.

Beliau merujuk kepada penceramah PAS yang akan menyertai kempen pilihan raya kecil Bagan Pinang agar mereka hanya merujuk kepada soal dasar, bukan peribadi.

Namun belumpun berceramah dan menyerang peribadi, penyokong PAS sudah menyerang bodi (body) atau badan.

Pengerusi Biro Putera UMNO yang juga Ahli Majlis Tertinggi (MT) parti itu, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim kini terlantar di Hospital Kuala Lumpur selepas kecederaannya semakin serius.

Beliau dimasukkan ke hospital berkenaan pada jam 9.30 malam kelmarin, setelah kecederaan di bahagian leher yang dialaminya selepas ditumbuk oleh penyokong PAS.

Kejadian berlaku ketika sedang berjalan kaki menuju ke pusat penamaan calon di dewan Majlis Perbandaran Port Dickson pada Sabtu lalu.

Beliau berkata, kesan daripada serangan itu, bahagian lehernya membengkak dan beliau turut berasa pening serta loya dan dinasihatkan oleh doktor supaya banyak berehat.

Namun agak aneh apabila Pengarah Induk Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang PAS, Salahuddin Ayub menegaskan dakwaan Azeez yang lebam dipukul Pemuda PAS sebagai satu pembohongan.

Laporan Sinar Harian 5 Oktober, 2009 (kelmarin), memetik Salahuddin berkata, pada hari penamaan calon itu, Azeez telah berjumpa dengan beliau dan menunjukkan kesan lebam terbabit tetapi apa yang dilihat tiada langsung kesan lebam malah bajunya turut masih kemas dan bersih.
“Saya pelik bagaimana dakwaan yang dibuat Azeez yang mengatakan beliau dipukul oleh sembilan orang pemuda Pas tetapi datang kepada saya dengan senyuman dan baju yang masih kemas.

“Oleh itu, saya berpendapat beliau telah berbohong kepada media dan rakyat Bagan Pinang di mana beliau telah mencari satu publisiti murahan,” kata Salahuddin di Markas Tarbiah Pas di Port Dickson kelmarin.

Bagaimana kalau Pemuda UMNO jika terserempak Salahuddin, pukul pula beliau kerana mendakwa Azeez berbohong.

Pukulan jangan kuat tetapi secukup rasa, bukan kerana membalas pukulan terhadap Azeez tetapi pukulan kerana mendakwa Aziz berbohong.

Jangan ada parut atau luka seperti dia mengatakan terhadap Azeez tetapi biar rasanya seperti yang Azeez rasa, mungkin membengkak di dalam.

Kenapa wajar berbuat demikian? Jawapannya kerana pada ketika beliau mengatakan Azeez berbohong, Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sendiri menyifatkan kejadian serangan pada hari penamaan calon pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang mencemarkan imej Islam.

Pada ketika Nik Aziz me nasihatkan supaya mereka berbaik semula, Salehuddin bagaikan mahu menyemarakkan lagi kemarahan orang UMNO apabila mendakwa Azeez berbohong sedangkan Azeez terlantar di hospital.

Nik Aziz berkata: “Kalau boleh jangan lanjutkan (teruskan) bukan sahaja masa mengundi, tetapi sampai bila-bila. Itu bukan kita berpolitik dan ia bukan cara Islam pun…sebagai pemimpin PAS saya minta mereka berdamai. Minta maaf dan jangan teruskan lagi. Kita kena guna akal fikiran sebab akal fikiran ini tak menentu. Kita hala tujukan (pemikiran) ke arah Islam.”

Jenis pemimpin PAS apakah Salahuddin ini?

Sepatutnya pada bulan mulia ini – Syawal – Salahuddin mengajak mereka yang terbabit berbaik-baik dan bermaaf-maafan, bukan menuduh orang yang menjadi mangsa sebahagai ‘pembohong’.

Sikap Salahuddin – bekas Ketua Pemuda PAS – tidak wajar dijadikan contoh. Sikap angkuh beliau menggambarkan betapa berbezanya dengan pemimpin lama yang mengambil pendekatan berdamai jika berlaku perselisihan.

Sewajarnya Salahuddin mencari mereka yang melakukan ‘perbuatan melampau’ itu dan mendamaikannya dengan Azeez serta beberapa ahli UMNO yang lain kerana dengan cara itu PAS akan dilihat menekankan keamanan bukan perselisihan.

Kalaupun tidak mahu membawa mereka yang terbabit, Salahuddin boleh memohon maaf bagi pihak mereka, bukannya menuduh Azeez berbohong.

Pakailah nasihat Nik Aziz agar “berbaik semula, lebih-lebih lagi kalau bertumbuk sesama Melayu, makin lagi mencemarkan imej Islam dan orang Melayu. Saya harap mereka yang melakukannya dapat meminta maaf.’

Malah Nik Aziz berharap “kalau boleh jangan lanjutkan (teruskan) bukan sahaja masa mengundi, tetapi sampai bila-bila. Itu bukan kita berpolitik dan ia bukan cara Islam pun.”

Ternyata berdasarkan saranan Nik Aziz, Salahuddin bukan mengambil pendekatan Islam walaupun dia pemimpin yang mendakwa partinya Islam.

Salahuddin lebih berminat kepada ‘perselisihan’ dan ‘permusuhan’.

Wajarkah orang Melayu dan Islam menyokong dan menyanjung pemimpin seperti ini?

TAHNIAH UNTUK SEMUA DI UMNO LARUT

Bukan untuk Raja Ahmad sahaja, tetapi juga Hamzah Zainuddin dan juga Mohd Daud.

Paling penting, Zamry sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Perak berjaya mengatasi ‘perang Larut’ hampir 11 bulan.

Padanlah Raja Ahmad berdiam diri sahaja dan tidak lagi bersuara mengenai ‘masalah bahagiannya’. Rupa-rupanya semua sudah beres!

RAJA Ahmad (tengah) diapit Hamzah (kanan) dan Mohd Daud (kiri) berkompromi demi parti sambil disaksikan Muhyiddin dan Zambry pada perasmian Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Larut di Selama, kelmarin.

Kalau dari awal begini kan bagus. Tidak adalah kemelut dan ibu pejabat UMNO pun tidak pening.

Persidangan perwakilan bahagian itu tertangguh beberapa kali selepas berlakunya perbalahan antara Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin dan Datuk Hamzah Zainuddin, yang juga Ahli Parlimen Larut yang dicalonkan merebut jawatan berkenaan.

Mesyuarat yang mulanya dijadualkan 2 November tahun lalu ditangguhkan beberapa kali selepas Raja Ahmad yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kubu Gajah mengumumkan Umno Larut menolak pencalonan Hamzah atas alasan teknikal.

Hamzah bukan sekadar Ahli Parlimen tetapi juga Timbalan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi. Jadi eloklah kalau beliau tidak ‘merebut’ Ketua Bahagian. Biarkan sahaja Raja Ahmad menjadi Ketua Bahagian Larut.

Lagipun, dia menyokong dengan laluan mudah kepada Hamzah untuk bertanding sebagai ahli parlimen. Tiada sabotaj pun seperti di sesetengah bahagian.

Sebelum ini Raja Ahmad adalah ahli Parlimen tetapi diturunkan ke kerusi DUN Titi Gajah.

Saya ada menulis beberapa siri rencana ketika kemelut bahagian antara Oktober dan Disember tahun lalu bersama-sama dengan beberapa bahagian lain sebelum pemilihan yang lalu, termasuk bahagian Tanah Merah Kelantan, Seputeh Wilayah Persekutuan dan juga Bahagian Tenom di Sabah.

Kesian juga kepada perwakilian UMNO Larut pada perhimpunan tahun lalu apabila datang sebagai pemerhati dan tidak pun ada tempat untuk mereka di Dewan Merdeka.

Namun Alhamudulliah, kini segalanya-galanya kembali asal dan diharapkan tiga pihak yang ‘bersengketa’ sebelum ini akan melupakan segala-galanya demi UMNO.

Kepada Hamzah, mahu direbutkan apa lagi Ketua bahagian kerana selain menjadi Ahli Parlimen, beliau sibuk dengan tugasnya sebagai Pengerusi Felcra.

Dengan berlangsungnya persidangan perwakilan Umno Bahagian berkenaan selepas tertangguh hampir setahun berikutan kerana kemelut kelayakan calon yang ingin bertanding, kini menjadikan kesemua barisan jawatankuasanya kekal tanpa bertanding.

Mesyuarat perwakilan itu berlangsung dalam suasana mesra dan menyaksikan semua jawatan tidak ditandingi.

"Saya bersyukur ke hadrat Allah SWT kerana akhirnya Umno Bahagian Larut dapat mengadakan sidangnya setelah tertangguh beberapa kali kerana kemelut yang dihadapi," kata Raja Ahmad.

Bahagian Larut sepatutnya berterima kasih kepada Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, walaupun baru dilantik beberapa bulan lalu tetapi berjaya membuka ruang kepada 385 perwakilan bahagian itu bermesyuarat dalam suasana mesra.

Zambry yang diberi tanggungjawab mencari penyelesaian mengadakan beberapa pertemuan dengan pihak berkaitan termasuk Timbalan Ketua bahagian itu, Datuk Mohd Daud Yusof.

Kumpulan itu akhirnya berjaya meyakinkan Hamzah untuk berkompromi dan menarik diri daripada bertanding, sekali gus memberi laluan kepada Raja Ahmad kekal ketua bahagian, manakala Mohd Daud dengan jawatan yang disandangnya.

Penyelesaian kepada kemelut ini bermakna semua 191 bahagian UMNO sudah bermesyuarat.
Kelmarin, Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin turut mengucapkan tahniah kepada pemimpin dan ahli Umno Larut serta menyifatkan semua pihak menunjukkan kematangan, tolak ansur selain sayangkan parti sehingga membolehkan Umno bahagian itu mengadakan mesyuarat.

Kemampuan bahagian itu mencapai kata sepakat dan berkompromi juga menunjukkan ahli Umno mempunyai keupayaan menyelesaikan masalah dalaman tanpa membabitkan Majlis Tertinggi (MT) Umno.