Friday, November 7, 2008

NAJIB MENANG KERANA BADAI, BUKAN WANG

Datuk Kamal Amir Kamal Hijaz seperti dilaporkan Malaysiakini mendakwa, wakil lebih 50 bahagian Umno yang hendak mengadakan mesyuarat perwakilan, datang menemui beliau untuk meminta sogokan sebelum mesyuarat dijalankan.

Berikutan itu, Tengku Razaleigh Hamzah gagal mendapat cukup pencalonan untuk jawatan presiden Umno kerana enggan menyogok wang kepada perwakilan.

Kamal yang mendakwa dia pembantu bekas menteri kewangan itu berkata ada yang datang meminta RM500 dan ada juga yang mahu bayaran sehingga RM1,500 seorang.

"(Tetapi) saya memberitahu mereka bahawa kami tidak ada wang. Tengku (Razaleigh) tidak mahu mengeluarkan wang untuk mendapatkan pencalonan.

"Tengku hanya menawarkan diri supaya dinilai dan dipilih oleh para perwakilan dan bukannya memberi wang untuk mendapatkan pencalonan," katanya.

Pertanyaan saya ialah, bolehkah alasan ini dijadikan alasan kukuh menyebabkan Tengku Razaleigh mendapat hanya satu pencalonan daripada Bahagian, iaitu Bahagian beliau sendiri – Gua Musang?

Kamal berkata, 67 bahagian mencalonkan Tengku Razaleigh untuk jawatan presiden Umno.

Daripada jumlah tersebut, katanya, 66 daripada bahagian tersebut menjalankan pengundian secara terbuka melalui kaedah angkat tangan.

"Bahagian-bahagian tersebut termasuk di Kelantan. Hanya mesyuarat bahagian Muar (yang turut mencalon Ku Li) Ahad lalu, dijalankan secara undi sulit.

"Jika mesyuarat dibuat secara undi sulit, saya yakin keadaan pencalonan untuk Tengku (Razaleigh) boleh berubah," katanya.

Soal undi sulit atau terbuka tidak timbul kerana ahli UMNO tahu siapa yang mereka mahukan.
Kenyataan Kamal mempersoalkan keputusan undi terbuka bagaikan mempertikaikan keupayaan ahli UMNO memilih calon yang difikirkan sesuai.

Selain itu, kalau berasaskan kenyataan Kamal, bagaimana dengan calon-calon Timbalan dan Naib Presiden?

Wajarkah mereka yang dicalonkan kemudian kalah akibat undi terbuka, menuduh calon yang menang bermain duit?

Soal penting dalam permainan pencalonan seperti ini ialah hubungan akrab seseorang calon dengan Bahagian.

Janganlah tuduh melulu kerana pencalonan selalunya berkait rapat dengan sejauh mana intimnya seseorang calon dengan Bahagian termasuk kekerapan mereka turun ke padang dan sebagainya.

Maafkan patik Tengku, kenyataan Kamal boleh membuatkan Tengku semakin jauh dengan kepimpinan Bahagian sekarang.

Hakikatnya, memang Tengku dihormati tetapi kepimpinan Bahagian sekarang ‘tidak lagi mengenali Tengku’ seperti Bahagian-Bahagian pada 1990an kerana mereka adalah generasi baru.

Apabila Tengku tidak berada dalam Kerajaan, sentuhan dan hubungan Tengku sudah terputus dan mereka yang berada di bahagian-bahagian sekarang adalah generasi baru, bukannya generasi Tengku atau lebih yang muda sedikit.

Rata-rata mereka ini mula bermain politik pada pertengahan dan akhir 90an yang lebih mengenali Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada Tengku.

Perkara kedua, mungkin Tengku dan Kamal lupa bahawa Tengku bagaikan ‘merak kayangan’ yang dipandang dan didengar indah tetapi sukar dikenali dan bergaul.

Jurang generasi begitu besar dan dengan menggunakan ‘pakar-pakar’ yang salah memberikan maklumat, Tengku terus ‘didewa-dewakan’ sedangkan hakikatnya anggota UMNO semakin muda semakin tidak mengenali dan melupakan Tengku.

Contohnya di Kelantan, Tengku hanya menjadi Ketua Perhubungan sekejab sahaja iaitu sebelum pilihan raya 1999 dan tempohnya hampir satu dekad. Selepas itu pemimpin bahagian banyak bergaul dengan Datuk Mustapa Mohamed serta Tan Sri Annuar Musa.

Jika di Kelantan Tengku hanya mendapat pencalonan daripada satu bahagian, bagaimana boleh Kamal mengharapkan Bahagian-Bahagian di negeri lain mencalonkan Tengku.

Jadi dengan mengatakan orang lain ‘bermain duit’ Kamal terus cuba mengkhayalkan Tengku, sedangkan hakikatnya perlumbaan Tengku dengan Datuk Seri Mohd Najib Razak dalam suasana gelanggang berbeza.

Memang ada yang timbulkan soal ‘main duit’ umpamanya Datuk Seri Rais Yatim yang mementingkan visi dan perjuangan dalam UMNO tetapi bagaimana pula orang yang dikenali sebagai ‘kedekut duit’ seperti Datuk Seri Syed Hamid Albar boleh melepasi kuota?

Dengan menimbulkan perkara ini apakah Kamal cuba menempelak Najib dengan mengatakan Timbalan Presiden UMNO itu menang kerana ‘main duit’?

Apa yang boleh dihidu daripada kenyataan Kamal itu, Najib memperolehi 141 pencalonan untuk jawatan presiden Umno daripada 142 bahagian yang telah mengadakan mesyuarat kerana duit, bukannya sokongan akar umbi.

Saya tidak tahu Najib memang ‘main duit atau tidak’ tetapi andaian saya kemenangan Najib bukan sahaja kerana beliau adalah Timbalan Presiden dan bekerja keras tetapi juga penting sumbangan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Kerana ‘mulut Muhyiddin’ beberapa kali meminta peralihan kuasa dipercepatkan, membuatkan bahagian-bahagian melihat perkara ini memang perlu disegerakan.

Lagipun, seruan Muhyiddin bersahut, bukannya ‘anjing menyalak bukit’.

Akibat sentiment kuat untuk ‘membuka mata’ Presiden UMNO supaya cepat-cepat melepaskan jawatan demi memperkasakan semula parti, usul Muhyiddin diterima akar umbi.

Bukan semata-mata kerana faktor peribadi Presiden UMNO tetapi bahagian-bahagian melihat perlunya UMNO digerakkan semula selepas tewas banyak kerusi dalam pilihan raya umum lalu dan Najib dijadikan sebagai sandaran baru ke arah itu.

Dalam konteks ini jelas Muhyiddin bukan meminta Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berhenti daripada menjadi Perdana Menteri pada kadar segera tetapi mengusulkan supaya peralihan kuasa dilakukan dengan lebih cepat tidak payah menunggu 2010.

Ini kerana jika menunggu lebih lama, peluang untuk Najib memulihkan UMNO serta menyusun strategi bagi menjamin menang pilihan raya umum akan datang sedikit sukar.

Jadi, Najib tidak perlu ‘menyogok’ sebaliknya badai yang mahukan peralihan segera, tersedia untuk menyokong Najib mendapat sokongan padu.

Apalagi, tiada muka lain dalam UMNO yang sesuai untuk diletakkan sebagai Presiden UMNO ketika ini.

Kerana itu Najib yang kini timbalan presiden Umno menang tanpa bertanding jawatan presiden itu dalam perhimpunan yang akan diadakan pada 24 hingga 28 Mac tahun depan.

Kata-kata Kamal ini bukan sahaja merosakkan imej Tengku tetapi juga Najib dan UMNO, seolah-olah wang penentu segala-galanya.

Sedangkan hakikatnya ‘money is not everything’ dalam UMNO!

SIAPA NAJIB PILIH?

Dengan berbaki 50 UMNO Bahagian yang belum bermesyuarat, banyak orang bercakap mengenai apakah pertandingan jawatan nombor dua menjadi satu lawan satu atau tiga penjuru iaitu antara Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin dan Datuk Seri Mohd Ali Rustam serta Tan Sri Muhammad Muhd Taib?

Minggu lalu, selepas 23 UMNO bahagian selesai mengadakan mesyuarat Muhyiddin tetap jauh di depan dengan 78 pencalonan diikuti oleh Ali sebanyak 32 manakala Muhammad dengan 30.
Berdasarkan kuota kelayakan 39 pencalonan , Ketua Menteri Melaka itu memerlukan hanya tujuh pencalonan manakala Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah sebanyak 10 pencalonan lagi untuk layak bertanding.

Kemudian siapa pula akan memenangi tiga Naib Presiden.
Di sebalik semua itu yang wajar diperkatakan ialah Datuk Seri Mohd Najib Razak mempunyai tugas berat jika menjadi Perdana Menteri.

Beliau mengambil alih jawatan ketika ekonomi negara dan dunia dilanda kesuraman yang memerlukan pendekatan baru mengatasi kemelesetan ekonomi, pertumbuhan perlahan dan krisis kewangan yang belum boleh dipastikan bila akan berakhir.

Najib sendiri sudah meminta rakyat supaya bersedia untuk berhadapan dengan tahun 2009 yang diramal menjadi tempoh sukar berbanding dengan apa yang dilalui tahun ini.

Bagaimanapun, Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan itu berkata, dengan kekuatan ekonomi dalaman yang ada, kerajaan tetap berkeyakinan bahawa ekonomi negara mampu mengelak daripada kemelesetan.

Menurut Najib, pada masa yang sama keyakinan itu bukanlah bermakna yang kerajaan terlalu optimis kerana Malaysia juga tidak dapat lari daripada menerima bahang atau tempias krisis ekonomi global.

Pada 16 Oktober lalu, Institut Kajian Ekonomi Malaysia (MIER) menyemak semula unjuran pertumbuhan ekonomi tahun depan kepada 3.4 peratus berbanding unjuran awal lima peratus sambil menyifatkannya angka terbaru itu sebagai lebih realistik.

Bagi tahun ini, unjurannya juga disemak semula kepada 5.3 peratus berbanding unjuran awal pada 4.6 peratus . Unjuran itu dianggap bersesuaian dengan keadaan semasa berikutan negara turut menerima impak daripada krisis kewangan global.

Sehari sebelum itu, Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz berkata, pertumbuhan ekonomi negara pada tahun ini dijangka berada antara lima hingga 5.5 peratus, unjuran yang lebih rendah berbanding 5.7 peratus sebelum ini, manakala tahun depan pula disasarkan berkembang pada angka yang lebih kecil iaitu sebanyak empat peratus.

Mengulas lanjut, Mohamed Ariff menjelaskan, unjuran KDNK lebih rendah pada tahun depan dibuat berdasarkan kepada pendapatan kerajaan yang diramalkan terjejas secara serius kerana penurunan harga minyak di pasaran global.

Mohamed Ariff yakin, ekonomi negara akan pulih dan kembali pada landasan yang asal menjelang tahun 2011.

Sementara Najib juga berdepan dengan kancah senario politik yang semakin menghapuskan pengaruh Barisan Nasional (BN) dan jika lambat memulihkannya, ia akan menjadi semakin parah.

Kesannya jika dibiarkan, akan dapat dilihat pada pilihan raya umum akan datang di mana sepatutnya boleh diadakan lebih awal bagi mengesahkan kedudukan beliau.

Berdasarkan unjuran MIER dan Bank Negara itu, jika berdasarkan faktor ekonomi pilihan raya hanya wajar diadakan selepas 2011.

Apakah Najib mampu menunggu sehingga 2012 untuk pilihan raya mendapatkan mandat baru?
Tun Dr Mahathir Mohamd mengesahkan penerimaan rakyat serta mandat terhadapnya hanya Sembilan bulan selepas memegang jawatan Perdana Menteri pada 16 Julai 1981 dan mengadakan pilihan raya umum pada 22 April 1982.

Manakala Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi turut melakukan perkara yang sama apabila mengambil alih pada 1 November 2003 dan mengadakan pilihan raya empat bulan kemudian pada 21 Mac 2004.

Persoalannya, beranikah Najib melakukan pilihan raya pada awal 2010 untuk mandat baru jika keadaan ekonomi terus-terusan perlahan dan imej kerajaan BN semakin tercalar?

Inilah menjadi tanda tanya bagaimana Najib akan melaksanakan usaha memulih dan memperteguhkan kembali ekonomi negara dan keyakinan rakyat terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN)?

Siapakah pembantu dan pasukan yang akan diwujudkan oleh beliau daripada kalangan UMNO bagi tujuan itu?

Nampak gayanya tidak akan kiu atau petunjuk siapa yang dimahukan Najib menjadi Timbalan Presiden serta Naib dan jawatan-jawatan Ketua Wanita, Pemuda dan Puteri melalui Mesyuarat UMNO Bahagian Kepala Batas dan Pekan yang dijadualkan bersidang hujung minggu ini.

Ini kerana tidak akan ada sebarang pencalonan untuk pemilihan parti Mac depan.
Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata 5 November lalu, kedua-dua bahagian tersebut telah mengemukakan permohonan agar dikecualikan daripada membuat pencalonan. Permohonan itu juga telah diluluskan oleh Majlis Tertinggi (MT).

“Perlembagaan UMNO tidak menghalang bahagian yang diketuai oleh Presiden dan Timbalan Presiden daripada membuat pencalonan. Bagaimanapun, kedua dua bahagian itu sudah mengemukakan permohonan supaya diberi pengecualian dan ia telah diluluskan oleh MT,” katanya.

Oleh kerana tidak ada pertunjuk, ramnai merujuk kepada mesyuarat UMNO Bahagian Pagoh pada 12 Oktober lalu yang mencalonkan Najib serta Ketua UMNO Bahagian itu, Muhyiddin sendiri untuk bertanding jawatan Presiden dan Timbalan Presiden pemilihan parti Mac tahun depan.

UMNO Bahagian tersebut turut mencalonkan Datuk Seri Hishmmuddin Tun Hussein, Datuk Seri Rais Yatim dan Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal untuk bertanding jawatan Naib Presiden.
Dengan tiadanya petunjuk sedemikian apakah bermakna Najib tidak mahu menunjukkan siapa yang akan bergandingan dengannya?

Apakah dengan bersikap demikian, Najib boleh menerima sesiapa sahaja selain Muhyiddin yang kini layak bertanding atau Mohd Ali dan Muhammad yang hampir layak untuk bertanding?
Memang kali ini tiada pasukan dalam pertandingan jawatan tinggi UMNO tetapi Najib atau ‘Perdana Menteri Yang Sedang Dalam Pembikinan’ sudah pasti sudah mengenal pasti siapa yang akan menjadi pembantu beliau.

Pemilihan ini mengingatkan kembali kepada pertandingan antara Musa Hitam (Tun) dan Tengku Razaleigh Hamzah untuk menjadi orang nombor dua kepada Perdana Menteri.
Ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad ‘tunjuk dengan jelas’ beliau mahukan Musa. Musa memang kerana ahli UMNO menyokong gandingan 2M yang bakal menerajui negara pada awal 80an.

Sebaliknya, sehingga kini masih belum jelas siapa yang Najib mahukan untuk menjadi pembantunya, selain tiga Naib Presiden yang dianggap antara paling penting dalam hiraki UMNO.

Bilakah atau bagaimanakah Najib akan membuka mulut atau member isyarat siapa yang beliau mahu di kalangan calon bertanding untuk jawatan Timbalan, Naib dan Majlis Tertinggi, selain wanita, pemuda dan puteri?

CUKUPLAH...JANGAN LAGI CABAR ORANG MELAYU

Hati orang Melayu sudah banyak kali terguris.

Tetapi kepada siapa mahu mengadu? Kementerian Dalam Negeri? Tidak guna kerana tidak ada kesan!

Akhirnya kepada Sultan Melayu jugalah tempat orang Melayu merujuk apabila merajuk.
DAULAT TUANKU!

Rasanya sudah berbuih mulut beberapa Sultan Melayu menitahkan hamba rakyat tertentu di bumi Malaysia ini supaya jangan keterlaluan mencabar oirang Melayu.

Kelmarin Sultan Perak, Sultan Azlan Shah meminta rakyat supaya berfikiran rasional dan segera menghentikan tindakan-tindakan bersifat politik secara berlebihan dan keterlaluan yang mengguris hati dan emosi orang Melayu.

Sultan Azlan bertitah, secara tersirat pengekalan institusi raja di negara ini adalah usaha meneruskan dan mengekalkan identiti kerajaan berpaksikan Melayu.

Justeru, titah baginda, sebarang pindaan Perlembagaan yang menyentuh kedudukan raja-raja dan bidang kuasa Raja Pemerintah meliputi agama Islam, bahasa kebangsaan, kedudukan orang Melayu serta Bumiputera di Sabah dan Sarawak, perlu terlebih dulu mendapat perkenan raja-raja sendiri.

Baginda bertitah, institusi raja berupaya memberikan keyakinan psikologi untuk melindungi kepentingan bangsa di samping melakukan keadilan kepada seluruh rakyat.

"Raja-raja memahami Perlembagaan Merdeka juga memberi pengiktirafan dan perlindungan kepada warga pelbagai bangsa, agama, bahasa dan budaya.

"Persefahaman dan persetujuan yang termaktub dalam kontrak sosial membolehkan negara mencapai kejayaan, kemajuan, keharmonian dan kestabilan. Negara aman dan warga hidup secara rukun dalam dimensi sosiopolitik yang mengiktiraf fakta dan hakikat sejarah," katanya.
Bertitah semasa menerima memorandum daripada Gabungan Melayu Perak (GMP) di Istana Iskandariah di Kuala Kangsar, kelmarin, baginda menegaskan, apa yang penting pada masa ini ialah menjaga kepentingan rakyat yang telah memilih kerajaan.

Kira-kira 2,000 wakil pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan individu Melayu dengan sebahagian besarnya berpakaian kebangsaan, berarak secara aman bagi menyerahkan memorandum sokongan dan ikrar taat setia terhadap institusi beraja di negara ini kepada Sultan Perak, Sultan Azlan Shah.

Perarakan anjuran Gagasan Melayu Perak (GMP) itu turut membawa beberapa sepanduk tertulis perkataan seperti ‘Melayu leka hilang kuasa', ‘Melayu bukan bangsa pendatang,’ ‘Jangan pertikai Artikel 153,’ ‘Islam Agama Rasmi’ dan ‘Jus Soli tolak ansur kontrak sosial’ dengan diiringi paluan gendang, tiupan serunai dan nafiri.

Antara yang menyertai perarakan itu ialah Presiden GMP, Datuk Seri Dr Mohd Hilmi Ismail; Presiden Persatuan Darul Ridzuan Selangor dan Wilayah Persekutuan, Tan Sri Megat Najmuddin Megat Khas; Ketua Umum Barisan Bertindak Perpaduan Melayu (BBPM), Osman Abu Bakar; Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali.

Ahli Dewan Negara, Datuk Jins Shamsuddin; bekas Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Abdul Aziz Shamsuddin; bekas Ketua Polis Negara, Tun Haniff Omar dan bekas Panglima Angkatan Tentera (ATM), Jeneral (B) Tan Sri Mohd Zahidi Zainuddin.

Sebaik Sultan Azlan memasuki dewan itu pada jam 10.45 pagi, Dr Mohd Hilmi mengetuai bacaan ikrar taat setia kepada Sultan Perak dan diakhiri dengan laungan ‘Daulat Tuanku’ dan’Hidup Melayu’ sebanyak tiga kali, disusuli dengan titah ucapan Sultan dan jamuan ringan sebelum majlis bersurai.

Titah Baginda, keamanan dan kerukunan warga tidak harus dikorbankan hanya kerana perebutan kuasa di kalangan pemimpin dan kumpulan tertentu.

‘‘Hari ini, jika berlaku kesilapan dan kepincangan di peringkat pelaksanaan dasar tertentu, yang perlu diperbetulkan adalah mekanisme pelaksanaan. Oleh itu, dasar tunjang yang menjadi asas kepada pembinaan sebuah negara merdeka tidak harus disentuh, diuji dan dicabar sama sekali.

‘‘Perbuatan demikian jika tidak dihentikan dibimbangi akan mengguris hati dan emosi orang-orang Melayu,” titah baginda.

Turut berangkat pada majlis itu ialah Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah, Raja DiHilir Perak; Raja Jaafar Raja Muda Musa serta ahli-ahli Dewan Negara Perak.

Sultan Azlan mengingatkan, keamanan negara dan kerukunan rakyat tidak harus dikorbankan kerana perebutan kuasa di kalangan pemimpin dan kumpulan tertentu.

Titah baginda, penubuhan negeri-negeri Melayu, Persekutuan Tanah Melayu dan seterusnya Malaysia adalah berteraskan sejarah, evolusi politik, nasionalisme dan kepulauan Melayu yang mempunyai sejarah kebudayaan kaum berkenaan dengan institusi raja berperanan sebagai lambang penyatuan kepelbagaian kaum, agama, bahasa dan budaya di negara ini.

Naib Presiden Umno Datuk Seri Mohd Ali Rustam semalam berkata peringatan Sultan Perak Sultan Azlan Shah agar sesuatu isu terutama membabitkan kepentingan dan keistimewaan orang Melayu tidak dipolitikkan semata-mata untuk mencari populariti murahan, wajar diberi perhatian serius oleh semua pihak,.

"Raja-Raja Melayu mempunyai peranan perlembagaan untuk melindungi keistimewaan, kedudukan, kemuliaan dan kebesaran Raja-Raja Melayu, agama Islam, bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan serta kepentingan sah kaum lain di negara ini," katanya.

Mohd Ali berkata beliau bimbang jika isu ketuanan Melayu, hak orang Melayu dan kontrak sosial terus dipersoalkan dan dipertikaikan oleh mana-mana pihak, ia boleh mencetuskan suasana tidak sihat di negara ini.

"Sebagai orang Melayu kita perlu berani dan tegas mempertahankan hak kita dan bukan bersifat talam dua muka memburuk-burukkan kaumnya sendiri dengan memberi pelbagai tafsiran peribadi mengenai ketuanan Melayu," katanya.