Friday, February 20, 2009

TIAN CHUA - KENAPA MARAH?

Apa hal dengan Ketua Penerangan PKR, Tian Chua mahu marah-marah bila ditanya soalan apakah dia juga boyfriend Elizabeth Wong Keat Ping?

Agendadaily semalam bertanyakan Ahli Parlimen Batu itu ‘betulkah YB bekas teman lelaki Elizabeth?’

Jawapan spontan Tian Chua ialah “... if you ask me again, I smash your head “

Yang nyata isu penyebaran gambar bogel Elizabeth iaitu Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Lanjan, semakin hangat apabila beberapa blog mula menyiarkan pelbagai berita mengenai kehidupan Exco Kerajaan Negeri Selangor itu.

Menurut Agendadaily, ini termasuklah dakwaan yang menyebut Elizabeth memang suka bertukar-tukar teman lelaki.

Tidak terlepas, ada blog mendakwa Ketua Penerangan PKR yang juga Ahli Parlimen Batu, Tian Chua adalah bekas teman lelaki Elizabeth.

Bagi Elizabeth pula, kehidupan peribadinya bukan untuk tatapan awam kerana beliau tidak melanggar sebarang undang-undang atau menyusahkan sesiapa.

Beliau juga meminta pihak media serta penyokongnya supaya membiarkan beliau mendapatkan ketenangan jiwa dan memberinya sedikit ruang.

"Saya meminta pihak media supaya jangan mengganggu saya, ahli keluarga saya dan rakan-rakan saya. Janganlah terus menerus memalukan saya dan keluarga saya agar kami juga berpeluang hidup seperti rakyat biasa yang lain," katanya.

Bagi mendapatkan penjelasan beliau, Agendadaily telah menemui Tian Chua di lobi Parlimen hari Khamis. Apa yang mengejutkan apabila soalan tersebut diajukan kepadanya, Tian Chua yang biasanya 'mesra media' terus mengancam "If you ask me again, I smash your head".

Lebih lanjut lagi, beliau turut mengugut akan menyaman Agendadaily sekiranya menyiarkan laporan yang menyebut beliau bekas teman lelaki Elizabeth. Serentak dengan itu beliau meminta wartawan Agendadaily beredar daripada sisinya.

Kalau bukan kenapa sedemikian sikap Tian Chua?

Tian Chua yang dikenali mesra dengan wartawan dan mudah berbicara kenapa berubah sikap?
Persoalan lain ialah benarkah Tian Chua bermain ‘asmara’ dengan Elizabeth ketika di Taiwan?

Jawab jangan tak jawab.

Ada pendapat mengatakan Tian Chua mulai malu untuk mengakui dia intim dengan Elizabeth kerana ‘bekas teman wanitanya’ itu rupanya mempunyai ramai teman lelaki lain’.

Ini termasuk bekas teman lelaki wakil rakyat itu yang dikenali sebagai ‘Hilmi’ yang turut mengaitkan Elizabeth dalam laman blognya merakamkan penghargaannya kepada lelaki berusia 32 tahun itu.

Kini polis tidak menolak kemungkinan bekas teman lelaki adalah suspek utama yang disyaki merakamkan gambar ahli politik wanita itu dalam keadaan bogel.

Teman lelaki Elizabeth itu yang kini dicari bagi memberi keterangannya kepada polis adalah individu yang dipercayai bertanggungjawab mengambil gambar Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Lanjan itu.

Menurut sumber, ini kerana wakil rakyat tersebut mengenali individu yang rapat dengannya termasuk berada di rumah ketika beliau sedang tidur.

Pada ketika yang sama, Elizabeth yang juga Ketua Penerangan Wanita Parti Keadilan Rakyat (PKR), semalam berlepas ke luar negara bagi mencari ketenangan jiwa berikutan kontroversi berhubung pengedaran gambar separuh bogelnya.

Dalam kenyataan satu halaman yang diedarkan sebelum berlepas ke destinasi tidak disebut itu, Elizabeth juga menegaskan beliau bertekad mahu melepaskan jawatan Exco Selangor dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Lanjan.

"Saya sudah maklumkan kepada pemimpin parti yang saya bertekad untuk melepaskan semua jawatan saya, sebagai Exco Selangor dan Adun Bukit Lanjan. Saya berterima kasih atas keprihatinan dan sokongan barisan kepemimpinan parti.

"Saya berharap mereka memahami kesukaran yang saya hadapi. Saya tidak pernah terasa keseorangan, serba salah dan terhina. Saya perlu berehat dan mencari ketenangan jiwa, jauh daripada peristiwa mencabar yang berlaku terhadap saya," katanya.

Sambil menyifatkan kejadian yang menimpa dirinya itu sebagai episod paling hitam dalam hidupnya, Wong, 37, berkata di sebalik tawarannya untuk meletak jawatan, pihak media dan pengendali laman web terus mengganggu kehidupan peribadinya.

Malah, katanya, beliau dimaklumkan oleh beberapa media yang mereka akan terus menyiarkan lebih banyak gambar grafik lucah dan berita sensasi mengenai kehidupan peribadinya.

Menurutnya, beliau juga diberitahu akan ada serangan terbaru dengan lebih banyak foto dan video akan disiar serta diedarkan bagi memalu dan menjatuhkannya.

Wong bagaimanapun menegaskan, komitmennya terhadap perjuangan PKR tidak pernah luntur dan akan terus kekal sebagai ahli parti bagi meneruskan perjuangan bersama parti ke arah sebuah masyarakat yang adil.

Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo ketika mengulas mengenai laporan blog-blog berkenaan, berkata, jika benar Elizabeth mempunyai kehidupan sosial yang begitu, beliau mendesak Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima perletakan jawatan ADUN Bukit Lanjan berkenaan.

KAMALIA NAIB KETUA WANITA UMNO

Tahniah Datuk Kamalia Ibrahim.

Ketentuan Allah mengatasi segala-galanya. Menang percuma, percumalah. Menang juga!
Kamilia menang apabila Shahrizat sah tidak tanding Naib Ketua Pergerakan Wanita UMNO.
Sah sudah Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil hanya akan bertanding jawatan Ketua Pergerakan Wanita UMNO.

Perkembangan terbaru menunjukkan Shahrizat menolak untuk bertanding jawatan Naib Ketua dan ahli Majlis Tertinggi (MT) pada pemilihan parti Mac ini.

Ini bererti, perebutan jawatan nombor satu dalam pergerakan itu akan menyaksikan pertarungan sengit antara Shahrizat dan Tan Sri Rafidah Aziz yang menyandang jawatan tersebut.

Menurut Utusan Malaysia hari ini, Jurucakap Pejabat Setiausaha Agung UMNO mengesahkan keputusan Shahrizat untuk bertanding jawatan nombor satu pergerakan itu.

Katanya, borang pengesahan penerimaan dan penolakan jawatan yang dikembalikan oleh Shahrizat baru-baru ini menunjukkan beliau menolak untuk bertanding jawatan Naib Ketua dan ahli MT .

“Perkara ini dapat disahkan daripada jawapan beliau melalui borang pengesahan penerimaan dan penolakan pencalonan jawatan bagi tempoh tiga tahun (2008–2011) yang dipulangkan baru-baru ini,” katanya.

MEROYAN ATAU KOMIDI?

Dah macam-macam gila di Perak sekarang. Gila dimaksudkan ialah gila bertindak, gila kuasa dan gila meroyan mahu berkuasa kembali.

Ia berkaitan kes penggantungan Menteri Besar dan nggota Dewan Undangan Negeri oleh speaker DUN Perak daripada menghadiri persidangan.

Pensyarah undang-undang Profesor Dr Aziz Bari menyatakan bahawa Speaker DUN Perak, V Sivakumar selaku speaker mempunyai kuasa untuk berbuat keputusan tersebut.

Ini bermakna sungguhpun Menteri Besar, Datuk Dr Zambry Abdul Kadir tidak berpuas hati dengan penggantungan dan melarang beliau dan enam Exco daripada menghadiri sesi DUN, namun tindakan itu dibuat mengikut peruntukan kuasa yang ada.

Selain Dr Zambry yang digantung 18 bulan, ahli Exco turut digantung selama 12 bulan. Mereka ialah Hamidah Osman (Sungai Rapat), Datuk Ramly Zahari (Manong), Dr Mah Hang Soon (Chenderiang), Datuk Saarani Mohamad (Kota Tampan), Mohd Zahir Abdul Khalid (Kamunting) and Zainol Fadzi Paharudin (Sungai Manik)

"Speaker ialah ketua Dewan...pada asasnya. Kuasa speaker adalah sama di semua negara Komanwel,"," katanya " katanya dalam sebuah laman web.

Abdul Aziz berpendapat di peringkat persekutuan, Speaker Dewan Rakyat sebelum ini pernah beberapa kali membuat keputusan yang dianggap 'tidak munasabah, menolak usul, menggantung Ahli Parlimen dan sebagainya'.

"Kali ini giliran BN pula merasa," katanya.

Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata Sivakumar silap apabila mengumumkan keputusan jawatankuasa itu menggantung Menteri Besar dan enam exco kerajaan negeri.

Beliau berkata Sivakumar sepatutnya merahsiakan perkara itu sehingga DUN bersidang.
Beliau juga berkata jumlah keahlian jawatankuasa itu adalah tidak tepat.

"Ia lima berbanding satu selepas 8 Mac. Tetapi pada 2009, ia berbeza. Sekurang-kurangnya ia sepatutnya empat berbanding dua, bagi menggambarkan jumlah wakil daripada parti yang menguasai DUN sekarang," katanya.

Yang menarik Pengerusi DAP, Karpal Singh pula berkata Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak perlu mendapat kelulusan DUN terlebih dahulu sebelum menggantung Menteri Besar Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan enam anggota exco kerajaan negeri daripada menghadiri persidangan DUN.

Beliau berkata Speaker V. Sivakumar sepatutnya memanggil persidangan DUN bagi membolehkan keputusan menggantung itu dibahas dan kemudian dibuat undian.

"Mengikut perlembagaan negeri Perak, apabila DUN tidak bersidang, Speaker boleh merujuk sebarang aduan kepada jawatankuasa hak dan kebebasan yang diketuainya.

"Sekiranya beliau mendapati ada kes prima facie, sebarang dapatan dan keputusan mesti dirujuk kepada DUN. Ini pada pandangan saya, bermakna Speaker perlu merujuk perkara ini kepada DUN untuk dibahas dan diluluskan," katanya.

Anggota Parlimen Bukit Gelugor itu berkata, kes ini adalah seperti ketika beliau digantung daripada menghadiri persidangan Dewan Rakyat pada 2004, setelah dituduh cuba menyeleweng fakta kepada Dewan, apabila berkata Anggota Parlimen mesti mengangkat tangan kanan ketika mengangkat sumpah jawatan.

"Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan Rakyat kemudiannya membuat keputusan menggantung saya selama enam bulan. Ini dilakukan selepas perkara itu dikemukakan kepada Dewan Rakyat, dibahas dan dibuat keputusan," katanya.

Sementara dalam laporam New Straits Times kelmarin, seorang profesoir undang-undang dan peguam terkenal memberikan pandangan berikut:

“KUALA LUMPUR: Datuk Dr Zambry Abdul Kadir is still the menteri besar of Perak and he and his executive council can carry out their duties as normal as the legality of their suspension from the state assembly is suspect.

Law professor Dr Shad Faruqi Saleem said Perak legislative assembly Speaker V. Sivakumar has no power to suspend the menteri besar and his six executive councillors.

He said the assembly had to sit and approve the suspension of any member.

"The assembly acts on the recommendation of the Privileges Committee," he said when commenting on the 18-month suspension of Zambry (Pangkor).
Shad said he doubted the speaker could suspend the seven for such a long period.

He said based on British parliamentary procedure, the speaker could only suspend members of the house for the day on grounds of misbehaviour and general indiscipline.

Lawyer Datuk Muhammad Shafee Abdullah agreed that the position of Zambry and his exco was not affected by the suspension.

"The legislative assembly will only convene in April and they could continue with their job," he said.

Shafee described the speaker's action as disrespect to the sultan as it was a "back door (way) of disobeying the royal command".

He said it was arguably sub judice because there was a pending court action which was substantially on the same issue.

Shafee said the summons against the menteri besar and the executive councillors was not in accordance with the basic tenets of natural justice and rule of fairness.

He said the summons was vague and it appeared that there was no offence committed as their appointments had the blessing and consent of the sultan.”

Bekas Setiausaha Dewan Rakyat, Datuk Abdullah Abdul Wahab berkata, sebarang keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa Hak dan Kebebasan, yang merupakan sebahagian daripada proses dewan, perlu mendapat persetujuan anggota dewan.

"Jawatankuasa Hak dan Kebebasan yang ditubuhkan oleh Speaker Dewan Undangan Negeri hanya boleh membuat syor kepada persidangan dewan, dan adalah hak anggota dewan untuk menerima atau menolak syor yang dibuat itu," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata, jika anggota dewan menerima syor tersebut, 'barulah hukuman dijatuhkan mengikut peraturan yang ditetapkan' yang disokong oleh anggota dewan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz, pula menyifatkan tindakan Sivakumar, melarang Menteri Besar, Datuk Dr Zambry Abdul Kadir, dan anggota Exconya daripada menghadiri sesi Dewan sebagai satu komidi.

Beliau berkata, perlakuan Speaker itu juga mempersendakan Dewan berkenaan.

"Speaker bertindak sendiri menjadi hakim dan juri sedangkan beliau tidak langsung mempunyai bidang kuasa itu. "Ini benar-benar kelakar dan satu persendaan dalam seluruh episod," kata Nazri pada sidang akhbar di Bangunan Parlimen semalam.

RAJA MENGELUARKAN MELAYU DARIPADA HINDU!

Saya tertarik dengan ulasan amirhamzah64 terhadap posting saya bertajuk “TAK ACI MACAM NI...HAKIM NI TAK BOLEH” dengan menurunkan bahan sejarah untuk kita sama-sama renungi dan fahami.

Terima kasih amirhamzah64. Saya juga muatkan di sini puisi bertajuk Kingdom of Purplaya oleh Cecil Rajendra.

Oleh amirhamzah64

(February 19, 2009 11:31 PM)

Zaman Prasejarah Malaysia dapat dijejaki seawal 200,000 tahun yang lalu berikutan penemuan alatan-alatan yang diperbuat daripada batu dan dijumpai di tapak arkeologi Kota Tampan, Lenggong. Rangka manusia terawal, Perak Man yang berusia 11,000 tahun dan Perak Woman yang berusia 8,000 tahun juga turut dijumpai di Lenggong.

Gangga Negara (abad ke-2-11) dipercayai merupakan kerajaan Melayu Hindu yang hilang dan ada disebut dalam Sejarah Melayu yang kini merangkumi Beruas, Dinding dan Manjung masa kini dalam negeri Perak, Malaysia dengan Raja Gangga Shah Johan sebagai salah seorang rajanya. Penyelidik percaya bahawa kerajaan ini berpusat di Beruas dan ia runtuh selepas serangan oleh Raja Rajendra Chola I dari Coromandel, India Selatan, antara 1025 dan 1026.

Kejatuhan Sultan Mahmud Shah dan Melaka pada 1511 di tangan Portugis telah menyebabkan baginda berkubu di Bentan. Akhirnya, pada tahun 1526, seangkatan kapal yang besar di bawah Pedro Mascarenhaas dihantar oleh negeri Portugal untuk memusnahkan bandar Bentan. Sultan Mahmud terpaksa melarikan diri melintasi Selat Melaka ke Kampar, Sumatra di mana beliau mangkat. Baginda meninggalkan dua orang putera iaitu Tengku Muzaffar Shah dan Tengku Alauddin Riayat Shah.

Muzaffar Shah seterusnya menjadi Sultan Perak manakala Alauddin Riayat Shah menjadi sultan Johor yang pertama. Kesultanan Johor juga dikenali sebagai "Kesultanan Johor-Riau-Lingga". Oleh itu kesultanan Perak hari ini mempunyai jurai keturunan dengan kesultanan Melaka.

Hari ini, negeri yang mempunyai sejarah tertua di Malaysia sedang dilanda gelombang dan badai. Sultan yang mempunyai jurai keturunan daripada kesultanan Melaka itu sedang dihina dan diinjak oleh segelintir orang Melayu dan penduduk yang asalnya bukannya penduduk asal negara ini.

Saya ingin mengingatkan kepada Orang Melayu, Walaupun DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong itu adalah pelindung kepada semua rakyat Malaysia dan Raja-Raja Melayu di negeri-negeri itu adalah pelindung kepada seluruh rakyatnya tetapi bukan Melayu memang tidak akan faham tentang sejarah bangsa kita.

Sebab itu lahirlah sebuah puisi baru-baru ini, bertajuk Kingdom of Purplaya dikarang oleh orang yang bernama Cecil Rajendra dan diterbitkan dalam majalah Aliran, menghina orang Melayu dengan berkata bahawa orang Melayu yang berada di negara yang disebut `Tanah Melayu' itu bukan penduduk asal kawasan ini. Orang Melayu adalah kaum pendatang. Mereka datang merantau dari kawasan-kawasan lain, terutama dari Sumatera, lalu mendakwa inilah `tanah asal' mereka. Maka dikatakan bahawa orang Melayu itu mula menuntut hak sebagai kaum bumiputera Persekutuan Tanah Melayu, lalu akhirnya mereka menggubal perlembagaan yang menetapkan beberapa hak mereka.

Menurut puisi itu, orang Melayu menetapkan, dalam perlembagaan itu bahawa raja di negara ini ialah raja Melayu, agama rasminya ialah agama Islam, bahasa rasminya ialah bahasa Melayu. Selain ini, orang Melayu yang dianggap kaum pendatang ini, menuntut hak-hak istimewa yang lain lagi, misalnya dalam bidang pendidikan, dalam bidang ekonomi, dalam bidang pentadbiran, dan sebagainya (dipetik daripada rencana DATUK DR. HASSAN AHMAD,Ketua Eksekutif Yayasan Karyawan)

Bagi orang Melayu, Sultan-sultan Melayu adalah pelindung kepada orang Melayu.TITAH Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin ketika merasmikan sidang Parlimen bagi penggal kedua kelmarin supaya menghormati Perlembagaan Persekutuan wajar mendapat perhatian semua pihak.

Yang di-Pertuan Agong antara lain menekankan bahawa Perlembagaan Persekutuan adalah undang-undang tubuh dan tertinggi di negara ini yang telah dipersetujui oleh semua pihak semasa negara mencapai kemerdekaan.

Sultan Selangor, Sultan Sharafudin Idris Shah turut melahirkan rasa kecewa kerana sikap biadab sesetengah pihak terhadap Sultan Perak, Sultan Azlan Shah.

Walaupun kenyataan itu bersifat peribadi dan tidak mewakili mana-mana sultan negeri lain, namun ia sudah cukup untuk melambangkan betapa tercalarnya peranan sultan Melayu pada pandangan masyarakat.

Sememangnya pihak istana mempunyai sebab untuk berasa kecewa dengan sikap pakatan pembangkang mencabar Sultan Perak sehingga tergamak menyaman baginda tidak bertindak demokratik.

Akhir sekali, sewaktu saya masih bersekolah, cikgu sejarah saya pernah berkata, apakah sumbangan terbesar Raja-Raja Melayu kepada orang Melayu. Katanya' Jikalau Parameswara tidak memeluk Islam pada tahun 1414 melalui perkahwinannya dengan puteri Pasai, Indonesia dan menukarkan nama beliau kepada "Raja Megat Iskandar Shah", Melayu pada hari ini masih lagi berugama Hindu. Sebelumnya Parameswara beragama Hindu.

Ini kerana pada masa itu orang Melayu menganggap Raja itu Bayangan Tuhan, dipercayai memiliki kesaktian, bertujuan memperkuatkan status / kedudukan raja, mitos dan lagenda memperkuatkan kedudukan raja, bertujuan untuk membezakan kedudukan raja dengan golongan yang diperintah, konsep orde kosmos/ menjadi raja terulung dan berkuasa terhadap seluruh alam semesta.Sebab itulah jika seorang Raja itu memeluk Islam maka sudah diwajibkan seluruh rakyat jelata mengikutnya.

Apa pun jua tujuannya, Raja-Raja Melayu telah memberikan jasa terbesar kepada Melayu iaitu dengan memilih ISLAM itu sebagai agama baginda.- (www.amirhamzah64-segalanyamungkin.blogspot.com)

Kingdom of Purplaya

By: Cecil Rajendra

The Kingdom of Purplaya
is located somewhere in Asia
slightly north of the Equator.

Its people are of mixed origins:
some Indonesians, some Chinese
some Indians, some Portuguese ...

Most Purplayans were immigrants
from the neighbouring countries;
only a handful are pure indigenes

who live up in the mountains
and are hunters & fruit gatherers
but not land-owners - just tenants.

These natives - true sons of the soil -
have been made marginal
by usurpers who stole their mantle

claiming that they are the original
god-chosen people of Purplaya and all
others, including indigenes, are mere aliens.

To ensure their privileges in perpetuity
this 'purple' bunch of pretenders
(With aid of their colonial masters)

drew up a farcical Constitution
which ensured that King & President
would always be of their persuasion.

They implemented a quota system
to reserve places for their children
in school, college & university;

stuffed ranks of Police & Army
with officers of their nomination
to protect their pockets & property;

and legislated that any question
of their special powers & position
would invite a charge of treason.

These self-anointed 'purple people'
now enjoy licences unlimited
for they are the only ones free

to libel enemies in their papers
burn effigies on street-corners
while other citizens of the country

face torture & imprisonment
if they criticise the government
or organise any kind of rally

Still, this apartheid autocracy
- the world's last bastion
of institutionalised racism -

harbours pretensions extraordinary
and lays claim to be
the only true surviving democracy!