Friday, July 24, 2009

KES TEOH – APA KENA DENGAN PEMBANGKANG?

Masih tidak cukupkan dengan jaminan tiga pihak bahawa punca kematian Teoh Beng Hock akan disaisat secara terperinci?

Tidak cukupkah dengan jaminan Perdana Menteri, Menteri Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara?

Juga tidak cukupkah dengan pengumuman bahawa inkues kematian setiausaha politik Exco Selangor, Teoh Beng Hock, ditetapkan mulai 29 Julai hingga 12 Ogos depan?

Teoh, 30, yang juga Setiausaha Politik kepada Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pembangunan Kampung Baru dan Penyelesaian Kilang Haram Selangor, Ean Yong Hian Wah, ditemui mati di koridor Tingkat 5 Plaza Masalam, Shah Alam, 16 Julai lalu, selepas memberi keterangan sebagai saksi dalam kes penyalahgunaan peruntukan wakil rakyat Pakatan Rakyat Selangor.

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berkata, dimaklumkan kepadanya oleh Mahkamah Majistret Shah Alam pagi tadi.

"Polis akan melengkapkan siasatan sebelum inkues bermula," katanya.

Bagi pihak-pihak yang meragui siasatan dan penubuhan Suruhanjaya Di Raja, apakah mereka mengharapkan orang dari langit turun untuk menyiasat dan memuaskan hati mereka?

Atau mereka sengaja membuat pelbagai kenyataan yang berbelit-belit agar masyarakat tidak menumpukan kepada isu-isu asas yang melanda pembangkang.

Ini termasuk siasatan terhadap penyalahgunaan wang kerajaan oleh pemimpin PKR di Selangor, perbicaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim serta masalah yang melanda kerajaan Pulau Pinang dan Kedah, selain kebimbangan akan semakin bercelarunya politik Selangor.

Jika keluarga mendiang Teoh mennyambut baik pengumuman Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai penubuhan suruhanjaya diraja bagi menyiasat kes kematian mendiang dan berharap dapat bertemu dengan Perdana Menteri secepat mungkin, kenapakah pembangkang mempolitikkannya?

Adik perempuan Teoh, Lee Lian, 29, selaku jurucakap keluarga itu berkata mereka mahu bertemu dengan Perdana Menteri bagi memaklumkan secara peribadi permintaan mereka supaya siasatan menyeluruh dijalankan terhadap kes kematian abangnya itu.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata laporan siasatan terperinci Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi mengetahui punca sebenar kematian, Teoh akan disiapkan sepenuhnya, minggu depan.

Beliau berkata, polis menyiasat kes itu daripada pelbagai sudut secara profesional termasuk merakam kenyataan daripada beberapa individu bagi membantu siasatan.

Kabinet pula kelmarin bersetuju menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk meneliti dan mengkaji peraturan berkaitan soal siasat yang diguna pakai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) serta menentukan sama ada berlaku pencabulan hak asasi ketika mendiang Teoh disoal siasat, minggu lalu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata pada masa sama, satu inkues yang diketuai seorang majistret akan dijalankan bagi menentukan punca kematian Teoh.

Najib juga mengarahkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) serta polis menyelesaikan segera siasatan kes berkenaan dan laporannya akan diumumkan.

Perdana Menteri menegaskan tiga keputusan itu dibuat kerana Kabinet mahu penyiasatan kematian mendiang Teoh dilakukan dengan menyeluruh bagi mencari punca kejadian.
Peguam Negara, Tan Sri Gani Patail, berkata laporan kematian mengejut (SDR) Teoh difailkan ke Mahkamah Majistret Shah Alam, semalam untuk memohon tarikh sebutan inkues.

"Kita mengemukakannya ke mahkamah untuk mendapatkan tarikh (inkues)," katanya di sini, semalam.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, memberi jaminan siasatan berhubung kematian Teoh, akan diselesaikan segera sebelum inkues.

"Sementara siasatan itu disiapkan, saya mengingatkan semua pihak supaya tidak membuat andaian sendiri dan menggembar-gemburkan kes berkenaan sehingga hasil siasatan diumumkan pihak berwajib.

"Akan cepat diselesaikan (siasatan), saya tak boleh beritahu (siasatan disiapkan) hari ini atau esok, tak bolehlah secara spesifik. Tak lama lagilah.... Insya-Allah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Ketua-Ketua Jabatan Siasatan Jenayah, di sini, semalam.

TAHNIAH BLOG MERAH TINTA

Blog Merah Tinta sudah mencecah ke angka 3.5 juta. Perkembangan ini memberangsangkan dan sekaligus menunjukkan blog ini terus dipantau.

Waktu ini angka yang tertera di mesin imbas kira ialah 3,002933 yang mula membuat catatan rasmi pada 9 OKtober 2007.

Sementara pengikut setia yang mendaftar menjadi komuniti blog ini pada masa ini ialah seramai 463 orang.

Sebagai pemilik blog saya berbangga atas pencapaian ini dan mengucap terima kasih kepada penjenguk. Seperti selalunya - teguran, kritikan dan juga makin hamun (termasuk dari penjenguk gelap) tidak dapat dinafikan memberi semangat kepada saya untuk menulis dan terus menulis berdasarkan tagline "Hanya Kita Memahami Diri Kita".

Di sebalik kejayaan itu saya juga ingin mengajak anda semua membaca posting dalam blog berkenaan:

ULAMA IKUT OBAMA?
Isu Bakar Lilin Dan Memberi Sembah Hormat!

Thursday, July 23, 2009

Saya bersetuju sangat dengan pandangan sdr Ramli Abdul Halim, (Meli Kapak Jangak) yang mengatakan PAS bercanggah pendapat mengenai kelakuan bekas MB Perak, Mohamad Nizar Jamaluddin yang hadir ke upacara mengingati kematian Teoh Beng Hock dan turut menyalakan lilin dimanakah perbuatan itu dikatakan perbuatan yang perlu dijauhi.
Meli juga turut mempersoalkan dalam percanggahan ini, siapa lebih aula untuk dipatuhi kerana kesemua yang bercakap adalah pemimpin PAS. Biasanya pemimpin PAS adalah mukmin terpilih dan terbaik.
Bila bercanggah walaupun ianya dari segi khilas, namun boleh mengelirukan ahli-ahli bawahan yang tumpul akal. Ahli yang tumpul akal juga akan lebih mempercayai kata-kata yang keluar dari lidah idola mereka daripada kata-kata yang keluar dari lidah mereka yang fasih dan alim lainnya.

Inilah dunia politik. Saya sudah katakan, siapa memiliki kuasa, ada wang dan sanggup pula memberi wang atas nama kebajikan akan disayangi dan dipercayai. Kata-kata mereka akan diakui benar dan tepat.

Mereka juga dianggap bijak dan kesalahannya dilihat betul. Apa lagi kalau kelompok pengikut pemimpin berkenaan hidup dengan meminta-minta dan tidak yakin dengan janji Allah yang senantiasa mencukupi apa yang hambaNya tidak genap!

Kelompok ini akan bertegang leher memperdebat dan mempertahankan pandangan atau hukum dikeluarkan pemimpin mereka itu sebagai betul, sementara mengenepi dan mencerca yang lain sebagai kolot, ekstrem, fanatik, jumud, jahat dan sebagainya.

Bekas Naib Presiden PAS, Ustaz Husam bin Musa, telah mempertahankan tindakan Nizar Jamaluddin itu sebagai tidak menyalahi Islam. Katanya kehadiran Nizar ke upacara itu sebagai membantah atas apa yang berlaku, iaitu kematian misteri Teoh Beng Hock, pemuda Cina.

Seperti mana kata Meli mungkin Ustaz Husam berpandangan begitu kerana berpegang kepada sebuah hadith yang menyatakan Rasulullah s.a.w. berdiri sebagai menghormati ketika mayat Yahudi diusung. Rasulullah berbuat begitu kerana menghormati si Yahudi itu sebagai mahhluk Allah.

Saya bersetuju dengan pandangan dan pegangan Ustaz Husam kalau setakat itu. Tetapi soalnya apa yang dilakukan Nizar ialah menyalakan lilin dan mungkin mengangkat-angkat lilin seperti mana dilakukan pemimpin DAP lain. Tentunya kehadirian Nizar Jamaluddin itu tidak seperti mana respon Rasulullah yang hanya berdiri saja.

Betul soal aqidah dan keyakinan itu tertakhluk dalam hati sanubari seseorang. Ia bergantung kepada niat dan iktikad seseorang itu. Tetapi bagaimana pula pada pandangan zahir? Bolehlah kita telanjang di tengah khalayak ramai dengan memasang niat kita berada dalam bilik tersembunyi? Atau bolehlah kita mensedekah harta pencurian? Di sinilah gunanya Allah memberi akal kepada manusia agar bijaksana, menimbang yang haq dengan yang batil.

Adapun percanggahan pendapat dikalangan pemimpin PAS ini menurut Meli Kapak Janggak ialah apabila, Ketua Dewan Ulama, Harun Taib seakan tidak bersetuju dengan perbuatan Nizar Jamluddin itu. Harun berpegang kepada peraturan dan tatasusila didalam Islam yang melarang penganutnya melakukan perbuatan yang meragukan. Bagi Harun perbuatan Nizar itu tergolong dalam aksi-kasi meragukan dan ia perlu dijauhi.

PAS sendiri, jelas Harun Taib dalam kenyataanya kepada akhbar, ada menggariskan antara perbuatan-perbuatan yang meragu dan perlu dijauhi oleh ahli PAS. Seperti mana tanya Harun Taib, apakah Nizar tidak mengetahui akan garis panduan itu? Secara logiknya kalau Nizar sudah melanggar garis panduan parti maka tindakan perlu dibuat ke atasnya, sekurang-kurangnya teguran. Manakala kalau Nizar tidak tahu mungkin beliau boleh dimaafi.

Jika dibiarkan sedangkan ia ternyata salah ia dibimbangi akan menjadi ikutan. Lama kelamaan bila ramai pengikut mengikuti perbuatan yang dilarang itu menyebabkan ia akan diterima sebagai betul. Dalam politik selalunya majoriti dilihat sebagai benar dan menang. Jika ini berlaku ia boleh menjejaskan kesucian PAS sebagai parti berlandaskan Islam.

Di kala ini maka jadilah ahli PAS seperti ahli lain-lain parti. Kini sudah ada elemen dari segelintir ahli yang sangup memaki hamun, mencaci dan bertindak melanggari tatasusila serta adat-adat dalam agama.

Makanya PAS perlu membuat penjelasan mengenai percanggahan ini atau isu bakar lilin ini. Dan orang yang paling aulia dan layak ialah Mursydul Am PAS, Nik Abdul Aziz Nik Mat memandangkan keramat hidupnya ada kepada beliau. Beliaulah patut membuka mulut membuat pandangan atau teguran atau menjelaskan perkara ini sebelum ia menjadi polemik meluas. Orang lain tidak boleh menjatuhkan apa-apa hukum kerana akan dianggap sebagai politik dan berkepentingan!

Sayangnya semalam bila ditanya oleh media Tok Guruku itu enggan memberikan fatwa, (maksudnya pandangan) berhubung perbuatan Nizar Jamaluddin itu. Alasan yang diberikan Nik Aziz kerana penjelasan itu diminta oleh Zambry Abdul Kadir, MB Perak.

Apa kena mengena permintaan Zambry dalam hal ini sehingga Tok Guruku tidak bersedia untuk mengulas dan menguPASnya? Kalaupun Zambry tidak meminta fatwa atau penjelasan berhubung perkara itu, sebagai Imam Besar PAS, Nik Aziz perlu mengambil tanggungjawab menjelaskannya bagi menyelesaikan kekeliruan yang timbul.

Sikap Nik Aziz itu menyebabkan wujud beberapa tafsiran lain. Apkah Nik Aziz mengelak untuk memberi fatwa mengenai perbuatan itu kerana penasihatnya sudah memberi penjelasan mengenai hal itu terlebih dulu yang mengatakan perbuatan Nizar itu tidak meyalahi agama. Begitukah?

Atau mungkin disebabkan pandangan Nik Aziz berbeza dengan pandangan penasihatnya itu menyebabkan beliau kena mendiamkan diri atau mencari alasan dari memperkatakannya kerana menghormati pandangan penasihatnya itu atau untuk tidak dikatakan beliau bercanggah dengan wazirnya?

Apakah tidak difikir oleh Tok Guruku bahawa langkah awal penasihat itu membuat penjelasan walaupun autoriti boleh dipertikaikan, sebagai hendak memerangkapnya? Selalunya penasihat akan memberi klu sebelum Nik Aziz mengeluarkan apa-apa kenyataan. Dalam bahasa lain menyediakan deraf untuk dibaca oleh Tok Guru.

Tidakkah tidak terfikir oleh Tok Guruku mungkin tindakan penasihat itu mempertahankan perbuatan Nizar itu sebagai tektiknya untuk melindungi dirinya juga. Sebelum ini penasihat ini turut sama membuat simbol hormat seperti dilakukan oleh pengikut Buddha kepada sami atau tokong mereka dengan meletakkan tangan didada, seakan menyembah. Jadi apabila Nizar juga telah melalukan perbuatan yang meragukan itu maka beliau kena sokong kerana aksi Nizar itu sekaligus membantunya.

Bagaimana pun saya yakin lambat laun Nik Aziz akan mengeluarkan fatwanya mengenai perkara ini. Dan saya juga yakin dia akan mencari simpang atau lubang bagaimana untuk menyelamatkan air muka penasihtanya itu, Nizar dan sekalian orang yang telah melakukan perbuatan yang boleh diragui seperti mana kata Harun Taib itu. Jika inilah yang akan berlaku lagi boleh dianggap bahawa ulama bersedia menuruti fatwa 'Obama'.

AKIDAH SESETENGAH PEMIMPIN PAS SUDAH ROSAK?

“ Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak itu sepatutnya tidak hadir pada majlis tersebut kerana sifatnya yang meragukan itu...” (Ketua Dewan Ulama PAS, Datuk Harun Taib)

“Perbuatan memegang lilin di majlis memperingati kematian orang bukan Islam adalah "sesuatu yang meragukan" (Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat)

“Pemimpin terbabit harus sedar bahawa penyertaan mereka dalam urusan agama lain boleh mencacatkan akidah dan jika itu yang berlaku, mereka wajib bertaubat...” (Rektor Kolej Islam Darul Ridzuan, Prof. Datuk Dr. Mohammad Yusoff Hussain)

“Golongan pemimpin atau rakyat beragama Islam harus sedar bahawa tindakan mereka menyertai upacara seperti itu adalah sia-sia dan boleh mendatangkan mudarat terhadap pegangan iktikad seseorang...” (Prof. Datuk Paduka Dr. Mahmood Zuhdi Abdul Majid)

Pada hari penghulu segala hari – JUMAAT – marilah sama-sama kita membicarakan suatu perkara penting.

Harun Taib kata tidak wajar hadir, Husam Musa berkata wajar.

Kelmarin, Nik Aziz enggan komen tetapi kemudian kata ‘meragukan’ sementara timbalannya, Ahmad Yaacob menyerahkan kepada Dewan Ulama PAS.

Sah semakin bercelaru dalam PAS gara-gara tindakan Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin menyertai majlis nyalaan menyalakan lilin bagi memperingati kematian Teoh Beng Hock di Ipoh, Jumaat lalu.

Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Datuk Husam Musa dalam laporan akhbar semalam mempertahankan tindakan Mohammad Nizar dengan menyatakan ia tidak menyalahi ajaran Islam.

Husam memberikan fatwa ia tidak menyalahi ajaran Islam.

Semalam, Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengakui perbuatan memegang lilin di majlis memperingati kematian orang bukan Islam adalah "sesuatu yang meragukan" tetapi berpendapat perbuatan itu tidak haram di sisi Islam.

Menteri Besar Kelantan itu juga menegaskan perbuatan itu tidak bercanggah dengan agama jika umat Islam dapat membezakan antara adat resam dan budaya dengan agama sesuatu kaum.

Nik Abdul Aziz berkata, lilin ini sudah menjadi budaya kepada orang Melayu di mana anak-anak turut menggunakan lilin sewaktu menyambut hari jadi dan ia sudah menjadi perkara biasa dalam masyarakat sekarang.

"Jadi lilin digunakan sebagai satu simbolik untuk masalah umur," katanya.

Nampak gayanya pening lagilah orang Islam di negara ini sama ada mahu ikut fatwa beberapa pemimpin politik PAS yang bertentangan dengan pendirian tokoh-tokh agama dan tokoh akademik berlatarbelakangkan Islam.

Malang sekali dalam negara kita sekarang politik telah mempengaruhi semua aktiviti dan kerana terlalu meletakkan kepentingan politik, banyak pihak lupa kepada nilai-nilai keagamaan, lupa kepada batas-batas yang telah ditetapkan dalam agama.

Agaknya zaman ini semua boleh asalkan bersesuai dengan selera politik PAS.

Mungkin kerana kebimbangan akan bercelaru penerimaan orang Islam, pemimpin-pemimpin parti politik beragama Islam diingatkan supaya tidak menggadai kesucian agama serta akidah semata-mata mahu menarik sokongan masyarakat bukan Muslim.

Keadaan itu berlaku berpunca daripada amalan politik melampau yang sanggup mengetepikan soal agama serta prinsip-prinsip keimanan.

Sambil menyifatkan budaya itu sebagai politik rakus, tokoh agama berkata ia telah membuatkan syariat Islam yang sepatutnya menjadi panduan telah dilanggar begitu sahaja.

Amat hairan Husam boleh mengeluarkan kenyataan pada ketika Dewan Ulama PAS menyifatkan majlis menyalakan lilin bagi memperingati kematian Teoh Beng Hock di Ipoh, Jumaat lalu yang turut disertai oleh Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai meragukan.

Sehubungan itu Ketuanya, Datuk Harun Taib berkata, Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak itu sepatutnya tidak hadir pada majlis tersebut kerana sifatnya yang meragukan itu.

Menurutnya, Rasulullah sendiri amat menitikberatkan perkara berkenaan seperti sabdanya yang bermaksud tinggalkan perkara yang engkau ragu dan ambillah perkara yang engkau tidak ragu.

Harun berkata, beliau tidak pasti sama ada Mohammad Nizar sedar atau tidak mengenai garis panduan berkenaan.

“Ini bukan satu fatwa tetapi inilah ketetapan atau garis panduan yang telah kita putuskan selama ini. Hadis ini menyuruh kita meninggalkan perkara-perkara yang meragukan iaitu sesuatu yang hukumnya tidak jelas sama ada halal atau haram. Seperti majlis ini adakah ini upacara agama atau sebaliknya?

“Sebenarnya PAS telah pun membuat satu garis panduan bahawa majlis-majlis yang meragukan tidak harus dihadiri oleh pemimpin-pemimpin serta ahli-ahli kita,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Rektor Kolej Islam Darul Ridzuan, Prof. Datuk Dr. Mohammad Yusoff Hussain berkata, tindakan mereka antaranya menyertai perhimpunan lilin bagi tujuan memperingati kematian, jelas merupakan salah satu upacara dalam agama Kristian.

Beliau berkata, pemimpin terbabit harus sedar bahawa penyertaan mereka dalam urusan agama lain boleh mencacatkan akidah dan jika itu yang berlaku, mereka wajib bertaubat.

"Saya bercakap bukan sebab PAS atau UMNO tetapi saya bercakap atas dasar hukum serta ketetapan dalam Islam. Sama ada mereka orang PAS atau UMNO jika mereka terlibat di dalam perhimpunan lilin, kesannya amat buruk.

Menurutnya, perbuatan ini boleh mencacatkan akidah atau dengan kata lain hukumnya syirik. Dalam perkara ini saya ingin membuat satu persoalan, adakah kita terlalu mengharapkan manfaat dunia yang bersifat sementara hingga sanggup menggadai agama sendiri,'' katanya semalam.

Dalam perkembangan sama Mohammad Yusoff yang juga bekas Mufti Wilayah Persekutuan berkata, Islam tidak pernah melarang umatnya menziarah kematian yang melibatkan orang bukan Islam tetapi mereka tidak dibenarkan sama sekali terbabit dalam sebarang upacara berbentuk keagamaan.

"Kita perlu tahu membezakan antara urusan agama dan urusan masyarakat. Menziarah kematian orang bukan Islam adalah urusan masyarakat dan ia merupakan sesuatu yang amat digalakkan.

"Manakala perhimpunan lilin bagi tujuan memperingati kematian adalah urusan agama dan umat Islam dilarang keras daripada terlibat dengan upacara seperti itu,'' katanya lagi.

Pensyarah Jabatan Fiqh dan Usul, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof. Datuk Paduka Dr. Mahmood Zuhdi Abdul Majid pula menegaskan, umat Islam yang menyertai perhimpunan lilin bagi apa tujuan sekalipun telah melakukan syirik.

Beliau berkata, hukumnya jelas memandangkan perbuatan tersebut merupakan salah satu amalan dalam agama Kristian.

"Golongan pemimpin atau rakyat beragama Islam harus sedar bahawa tindakan mereka menyertai upacara seperti itu adalah sia-sia dan boleh mendatangkan mudarat terhadap pegangan iktikad seseorang. Saya bercakap dalam konteks hukum kerana akidah merupakan tunjang kepada keimanan dan keislaman seseorang.

Apabila akidah rosak, iman dan Islam juga akan menjadi rosak,'' tegasnya.

PAS PUJI MAD ISA SABU

Tentu sesuatu yang aneh jika pembangkang puji pentadbiran kerajaan Barisan Nasional (BN).
Tetapi itulah hakikatnya di Perlis.

Pesuruhjaya Pas negeri, Hashim Jasin, semalam berkata, parti pembangkang itu tetap memberi sokongan kepada kepimpinan Datuk Seri Dr. Md. Isa Sabu sebagai Menteri Besar Perlis.

Beliau mengakui peranan yang dimainkan oleh Md. Isa untuk menggerakkan pembangunan negeri adalah untuk kebaikan rakyat dan bukan untuk mencari kepentingan peribadi.

Hashim, yang juga Ketua Pembangkang dalam persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perlis berkata, beliau selesa berkhidmat sebagai wakil rakyat di bawah pentadbiran kerajaan negeri diketuai Md. Isa.
Tahniah Datuk Seri!

MAHASISWA INI HERO SIAPA?

Mulai pagi ini kita akan menyaksikan pula sekumpulan mahasiswa universiti bermain politik dan mencabar polis.

Apabila pelajar universiti mula berpolitik dengan cara kekerasan dan cuba menunjukkan kekuatan, ia tidak baik untuk suasana politik dan kampus di negara ini.
Jelas bahawa polis kini berdepan dengan keadaan yang tidak selesa dan tindakan pelajar untuk membuat kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) tidak akan meletakkan jabatan itu pada kedudukan yang baik.

Sudah pasti ada pihak di belakang mahasiswa berkenaan, bukan sahaja dalam tindakan mereka untuk ke Suhakam tetapi juga tindakan sebelum ini yang ada kaitan dengan kes contengan “bini puaka”.

Seorang pelajar Universiti Malaya mendakwa dia diugut dengan pistol polis sewaktu ditahan berhubung kes contengan "bini puaka" selain cubaan membakar di sebuah dewan kuliah, hujung bulan lalu.

Dikatakan anggota polis yang berpakaian biasa itu, tanpa menunjukkan kad kuasanya dan juga waran tangkap, menayangkan senjata apinya yang terselit di pinggang.

Ia dilakukan sewaktu Mohd Syahruldeen Ahmad Rosli ditangkap di rumah sewanya di Kampung Kerinchi, 25 Jun lalu.

Mohd Syahruldeen yang dituduh bersama rakannya Mohd Izzuddin Hilmi Mohamad Zaini akan dibicarakan 7 Disember depan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.

Persoalannya, kenapa kedua-dua mahasiswa ini membiarkan diri mereka sehingga berada pada kedudukan sedemikian?

Untuk pihak siapa mereka menggadaikan diri mereka sehingga terjerumus dalam kancah bekenaan?

Dengan menconteng dinding dengan perkataan seperti “C4", "bini puaka" dan "pembunuh Altantuya" , ia bukan sahaja suatu tuduhan berat dan perbuatan menulis di dinding itu sendiri sewajarnya bukan perbuatan mereka yang bergelar siswa.

Bukan itu sahaja, selain menconteng, mereka juga dituduh menyimbah petrol di permaidani merah yang bakal dilalui oleh Datin Seri Rosmah Mansor.
Selain menconteng, mereka juga dituduh menyimbah petrol di permaidani merah yang bakal dilalui oleh isteri Datuk Seri Najib Razak.

Rosmah sering diburuk-burukkan dengan label nama wanita Mongolia yang mati dibunuh menggunakan bom plastik C4. Beliau bagaimanapun menafikannya.

Sementara label liar "puaka" dipercayai ada kaitan dengan tiga klip video di internet yang melemparkan pelbagai tuduhan, termasuk melupakan adik angkat dan anak sendiri, selain kampung halamannya.

Dikatakan, sekumpulan mahasiswa akan membuat aduan berhubung perkara itu kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) jam 10 pagi ini.

Presiden Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen (KAMI), Hilman Idham memberitahu Malaysiakini semalam, kedua-dua tertuduh kes tersebut dijangka turut serta membuat laporan.

"Tidak sepatutnya berlaku perkara tersebut, polis ada etika dan cara untuk menjalankan soal siasat," katanya semalam.

Mohd Izzuddin Hilmi dan Mohd Syahruldeen dituduh mengikut Seksyan 427, 436 dan 447 Kanun Keseksaan berhubung insiden awal pagi 24 Jun lalu, beberapa jam sebelum isteri perdana menteri Rosmah Mansor hadir untuk satu program di dewan berkenaan.

Mereka didakwa cuba melakukan perbuatan khianat di pintu dewan kuliah utama Akademi Pengajian Islam (API).

Kedua-duanya pelajar tahun dua jurusan syariah API Univerisiti Malaya.

Menurut Hilman lagi, selain aduan berhubung kes tersebut, kumpulan mahasiswa tersebut turut membuat aduan berhubung penahanan tujuh mahasiswa, termasuk dua wanita pada Jumaat lalu.

Mereka ditahan berhubung perhimpunan untuk menyerahkan memorandum kepada kedutaan Thailand bagi membantah keganasan terhadap rakyat Islam Thailand di selatan negara itu.

Selain itu, tambah Hilman, aduan itu juga berkaitan penahanan dua aktivis Gerakan Demokratik Belia dan Pelajar Malaysia (Dema) yang didakwa menceroboh Universiti Malaya, 12 Julai lalu.

Kedua-dua pelajar tersebut – setiausaha Dema, Ong Jing Cheng dan penyelaras pelajar Dema Yap Heng Lung – ditahan di kampus kira-kira jam 9 malam.

Mereka ditahan reman selama dua hari.

Selain KAMI dan Dema, Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) dan Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis) akan hadir di pejabat Suhakam di Jalan Raja Laut.