Friday, October 7, 2011

INILAH NEGARA KEBAJIKAN BN, BUKAN SLOGAN UNTUK PILIHAN RAYA...

Pihak-pihak tertentu baru bercakap mengenai negara berkebajikan kerana untuk sokonganrakyat demi pilihan raya sebaliknya Barisan Nasional (BN) telah lama mengamalkan konsep itu.

Ia dibuktikan dengan menyediakan pelbagai subsidi, insentif dan bantuan "semuanya dengan semangat Rakyat Didahulukan".

Baguslah mereka kerana sedar terhadap konsep negara kebajikan ini. Namun, berilah sedikit rasa keikhlasan politik dan janganlah berlagak seolah-olah merekalah orang pertama yang menemui formula ini.

Datuk Seri Najib Razak mengemukakan pertanyaan hari ini :"Bukankah kerajaan Barisan Nasional sudah sejak sekian lama mengamalkan konsep negara berkebajikan?,"

Membentangkan Belanjawan 2012 di Dewan Rakyat hari ini, Perdana Menteri berkata konsep berkebajikan kerajaan BN jelas melalui pemberian subsidi bagi setiap kilogram beras super tempatan, gula, minyak masak dan tepung gandum.

Faktanya:

1. Keseluruhan subsidi bahan makanan asas ini menelan belanja RM2.3 bilion dan dinikmati oleh seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira kaya atau miskin, bandar atau luar bandar.

2. Subsidi kerajaan bukan terhad kepada bahan makanan asas sebaliknya ia juga merangkumi subsidi produk petroleum dan bantuan tunai yang melibatkan RM17 bilion. Subsidi itu meliputi setiap liter petrol RON95, setiap liter diesel serta bagi setiap tong 14 kilogram gas memasak.

3. Kerajaan juga meneruskan pemberian subsidi bil elektrik berjumlah RM20 sebulan dan ke bawah yang telah dilaksanakan sejak 2009 dan pemberian subsidi itu melibatkan peruntukan RM150 juta dan seramai sejuta isi rumah akan mendapat manfaat. Segala subsidi, insentif dan bantuan ini berjumlah RM33.2 bilion.

4. Kerajaan juga menyediakan RM1.2 bilion untuk program Kebajikan Rakyat 1Malaysia atau KAR1SMA yang merangkumi bantuan kepada warga emas miskin sebanyak RM300 sebulan; bantuan kanak-kanak miskin RM100 sebulan dengan maksimum RM450 sebulan serta bantuan dan elaun kepada Orang Kurang Upaya antara RM150 dan RM300 sebulan.KARIASMA membantu hampir 500,000 rakyat dalam membantu meringankan beban sara hidup.

5. Bagi membendung kenaikan kos dan harga serta membantu mengurangkan beban rakyat Kerajaan akan menambah bilangan Kedai Rakyat 1Malaysia, yang kini menawarkan 250 jenis produk berjenama 1Malaysia, ke seluruh negara.Kerana sambutan yang amat menggalakkan, kerajaan bercadang membuka 85 unit tambahan sehingga akhir 2012 dengan peruntukan RM40 juta.

6. Kerajaan juga akan membuka 30 unit Agro Bazaar Kedai Rakyat bagi memasarkan produk pertanian dan barangan berjenama 1Malaysia di samping akan memperluaskan penjualan produk 1Malaysia di semua kedai di bawah Program Transformasi Kedai Runcit (Tukar), kedai Felda dan kedai serbaneka stesen minyak seluruh negara.


7. Kerajaan akan memperluas dan mempromosi Menu Rakyat1Malaysia yang menawarkan pakej menu makanan popular pada harga yang berpatutaniaitu maksimum RM2 bagi sarapan pagi dan RM4 bagi makan tengah hari. Kini ada lebih 700 pengusaha telah mengambil bahagian dan dijangka diperluaskan kepada 3,000 pengusaha pada akhir 2012. Kerajaan menggalakkan semua pengusaha kafeteria di pejabat kerajaan dan swasta melaksanakan inisiatif Menu Rakyat 1Malaysia.

Secara umumnya, bagi menangani kenaikan harga barang terutamanya bahan makanan, kerajaan akan mengambil langkah-langkah yang bersepadu bersifat jangka pendek, sederhana dan panjang, kerajaan akan melancarkan Dasar Agro Makanan 2011 hingga 2020.

Kerajaan memperuntukkan RM1.1 bilion bagi pembangunan sektor pertanian tahun depan, memperluaskan skop pembiayaan Dana Pertanian Komersial kepada projek pertanian berinovasi dan memperbanyakkan program ladang kontrak bagi memastikan meningkatkan pengeluaran makanan seperti beras, daging, sayur-sayuran dan buah-buahan serta bekalan produk makanan mencukupi.