Tuesday, February 24, 2009

PERSAHABATAN SIBER TERPUTUS JUGA AKHIRNYA

Terima kasih Saudara Mohd Sayuti Omar (MSO) kerana membenarkan saya menempel alamat blog saya melalui LINK di blog saudara - MERAHTINTA (http://msomelayu.blogspot.com/) - selama kira-kira empat bulan.

Banyak faedahnya menumpang di blog saudara tetapi dari awal saya sudah menjangkakan apa akhirnya. Ini kerana sebelum saya ada juga blog lain yang menumpang dan terpaksa menerima nasib seperti saya.

Kelmarin saya melihat link itu (Hambali Latif) sudah tidak kelihatan lagi.

Saya faham, berapa lama saya harus bertenggek. Saya juga faham kenapa saudara terpaksa memansuhkan link berkenaan daripada blog saudara.

Di pihak saya, saya akan mengekalkan alamat MERAH TINTA di blog saya kerana bagi saya sekali bersahabat, akan bersahabat selama-lamanya.

Namun, jelas persahabatan siber antara saya dan Mohd Sayuti Omar ‘putus terpaksa’.

Cuma ada beberapa persoalan yang saya ingin kemukakan di sini yang rasanya tidak ada orang lain selain Mohd Sayuti Omar sendiri yang boleh menjawab.

1. Adakah Mohd Sayuti Omar sebagai ‘sahabat siber’ meletakkan kepentingan parti yang disokongnya – PAS – mengatasi segala-gala, termasuk persahabatan dengan saya apabila membersihkan alamat blog saya?

2. Apakah Mohd Sayuti Omar memang seorang yang suka melupakan kawan? Bukan orang tidak tahu bagaimana akrabnya Mohd Sayuti Omar dengan Datuk Husam Musa pada suatu ketika. Malah, dia banyak membantu Husam, termasuklah projek Kambing Jamnapari yang hebat diperkatakan pada 2007. Kenapakah Mohd Sayuti tinggalkan Husam, atau sebaliknya? Apakah kerana Husam tidak memberikan habuan untuknya?

3. Mohd Sayuti Omar juga sangat rapat dengan Datuk Ibrahim Ali. Dia ‘memperkenalkan’ Ibrahim kepada Husam yang kemudiannyan dikatakan bertanggungjawab memberikan kerusi Parlimen Pasir Mas kepada Ibrahim. Mungkin betul, mungkin silap pendapat saya ini. Persoalannya kenapa kini Mohd Sayuti Omar ‘membelasah Ibrahim secukup-cukupnya’?

Apakah beliau marah kerana tidak mendapat sebarang habuan daripada Ibrahim?
Saya tidak boleh memberikan apa-apa kepada beliau ketika menumpang meletakkan alamat blog selama empat bulan.

Kalau mengharapkan wang ringgit memang saya tidak ada. Yang ada hanyalah ‘persahabatan siber’ dan itupun sudah tidak wujud lagi selepas Mohd Sayuti Omar membersihkan alamat blog saya daripada blognya.

Apapun terima kasih di atas kebaikan saudara selama ini!