Saturday, August 14, 2010

NIK AZIZ SILAP CAKAP ATAU BERNAMA SALAH LAPOR?

Pengurus Kewangan Permodalan Kelantan Berhad, Azmi Harun menunjukkan emas dinar dan perak dirham pada Majlis Pelancaran Matawang Syariah Emas Dinar dan Perak Dirham Kelantan yang disempurnakan oleh Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di Pusat Dagangan Kelantan di Kota Bharu, kelmarin.

Bernama dan beberapa agensi berita salah lapor sementara Datuk Dr Awang Adek tidak faham.

Itulah apa yang dikatakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan, Datuk Husam Musa mengenai pengumuman Kerajaan PAS Kelantan mengenai dinar emas dan dirham perak.

Jadi simbolik kepada majlis pelancaran itu apabila Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat menyerahkan dinar emas kepada Ketua Pegawai Eksekutif PMBK, Mustapha Salleh bagi pembayaran gaji kepada kakitangannya untuk bulan ini, bermakna ia tidak pernah berlaku?

Kata Husam: "Mungkin (Bernama) terlalu terkejut dengan berita itu dan hendak buat sensasi. Kita pun tak pernah kata ini sebagai matawang. Tapi nilainya itu ada," katanya lagi.

Begitu rendahkah martabat laporan dan pemberitaan oleh Bernama ketika ini sehingga majlis sedemikian yang tidaklah terlalu ‘berat’ pun tersalah lapor?

Apakah ini mutu pemberitaan agensi berita nasional milik kerajaan ketika ini? Apakah ini merupakan krisis dalam dunia kewartawanan Malaysia hari ini?

Gara-gara salah lapor itu Husam terpaksa jelaskan bahawa dinar dan dirham tersebut sebenarnya digunakan untuk pertukaran barangan.

Jika Bernama sebagai sebuah agensi berita yang berintegriti dan bermaruah, ia perlu mengakui atau menafikan apa yang diperkatakan oleh Husam. Jika tidak keyakinan orang ramai kepada Bernama akan sedikit sebanyak terhakis!

Husam tidak faham kenapa banyak pihak keliru dengan pelancaran mata wang syariah tersebut sedangkan ia hanya pengenalan kepada sistem tukaran barang yang menggunakan logam emas dan perak.

Husam menyalahkan beberapa agensi berita kerana menyiarkan laporan tidak tepat mengenai dinar emas dan dirham perak sehingga menimbulkan kekeliruan.

"Saya tidak nampak kenapa perkara ini perlu diperbesar-besarkan selepas kerajaan Kelantan memperkenalkannya kerana ia telah digunakan sejak zaman Islam menguasai dunia lagi," katanya di Kota Bharu semalam.

Beliau turut menafikan emas dinar, dirham perak bukan matawang. Dengan kata lain, emas dan perak berkenaan tidak pernah diumumkan sebagai matawang, sebagaimana yang dilaporkan oleh agensi berita itu.

Dengan kata lain, Bernama salah besar dalam laporannya. "Siapa yang kata (ini matawang). Kita tidak pernah kata ini sebagai matawang. Tapi dari segi syariah, ia memang boleh dianggap sebagai matawang," katanya ketika dihubungi Malaysiakini semalam.

Katanya lagi, beliau hadir ke majlis pelancaran tersebut semalam dan tidak mendengar Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengumumkan emas dan perak itu sebagai matawang.

Ironinya, berita pelancaran dinar emas dan dirham perak ini tidak dilaporkan pula oleh Harakahdaily Online seperti biasa.

Ini bukan projek kecil. Ia adalah kerja besar Kerajaan PAS Kelantan.

Sama seperti pelancarannya, penafian oleh Husam juga tidak disiarkan oleh Harakahdaily. Ia dibuat melalui Malaysiakini. Apakah media milik PAS itu pun turut keliru atau bagaimana?

Persoalannya apakah PAS Pusat tidak setuju dengan apa yang dibuat oleh Kerajaan PAS Kelantan dan mengarahkan Harakahdaily jangan membuat laporan mengenai perkara yang dilakukan oleh PAS Kelantan itu?

Persoalan mula timbul. Apakah ia satu perancangan oleh Husam dan menggunakan Musyridul Am yang juga Menteri Besar, Nik Aziz yang ‘tidak tahu’ mengenai peraturan legal tender untuk bercakap?

Jadi, apakah Nik Aziz tersilap cakap apabila mengatakan mata wang syariah dinar dan dirham akan digunakan dalam transaksi seharian termasuk pembayaran gaji kepada kakitangan awam?

Selain itu, apakah Nik Aziz juga tersalah cakap apabila mengatakan kira-kira 1,000 peniaga di bandar ini bersetuju menerima dinar emas dan dirham perak dalam transaksi perniagaan mereka?

Beliau juga mengatakan Dr Awang tidak faham apabila mengulas di Berita Harian semalam apabila berkata hanya kerajaan persekutuan melalui Bank Negara Malaysia mempunyai hak mutlak untuk mengeluarkan matawang.

Mengulas kenyataan tersebut, Husam berkata: "Semua orang tahu kerajaan negeri tidak boleh keluarkan matawang. Datuk Awang Adek yang tak faham."

Tambahnya, kerajaan negeri juga tidak perlu membuat rundingan dengan Bank Negara Malaysia untuk menjadikan dinar sebagai matawang. "Sebab kita tidak pernah kata nak jadikan dinar ini sebagai matawang," katanya lagi.

Perkara ketiga yang disalah lapor ialah berkaitan fungsi Bank Islam dan Tabung Haji dalam konteks penggunaan dinar dan dirham di Kelantan. Bernama tersilap lapor apabila mengatakan Bank Islam dan Tabung Haji sebagai ejen untuk menerima mata wang syariah itu berurusniaga.

Menurut Husam, emas dan perak itu sebaliknya boleh disimpan di Bank Islam melalui skim Ar-Rahnu.

Apapun, Bank Negara semalam menegaskan, hanya mata wang ringgit sah diperakukan bagi pembayaran barangan dan perkhidmatan di negara ini.

Dalam kenyataannya, ia menegaskan di bawah undang-undang negara ini, BNM sahaja yang berhak untuk mengeluarkan mata wang di Malaysia.

Penjelasan itu dibuat oleh BNM berhubung pelancaran mata wang dinar dan dirham Kelantan yang dilaporkan digunakan sebagai alternatif kepada mata wang sedia ada.

UMNO LAYAK DILETAKKAN DI BAWAH KAKI?

Saya bukan sahabat Facebook UMNO kerana itu tidak tersenarai untuk dipanggil bagi mempromosi UMNO.

Apapun, tahniahlah kepada penganjur majlis ini kerana berjaya menghimpunkan ahli Sahabat Facebook UMNO semalam.

Hingga kini dilaporkan ahli Sahabat Facebook UMNO adalah seramai 4,513 dan sejumlah 3,088 orang menjadi pengikut kepada sahabat berkenaan.

Apa yang menarik pada majlis itu ialah Umno meminta bantuan sahabat maya untuk menaikkan semula imej serta nama parti itu yang sering menerima pelbagai tohmahan oleh pihak tertentu, terutama parti pembangkang.

Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Tengku Adnan Tengki Mansor berkata, sejak lima tahun kebelakangan ini, pelbagai tuduhan telah dilemparkan kepada UMNO sehingga parti itu dilihat seperti pertubuhan siasah yang tidak bermoral.

"UMNO digambarkan seperti parti yang tidak berakhlak, yang seolah-olah hanya layak diletakkan di bawah kaki...saya sedih dengan keadaan ini.

"Kita tidak minta banyak...kita cuma minta diiktiraf apa yang telah dilakukan parti selama ini, apa yang telah dilaksanakan untuk kebaikan semua," katanya sempena majlis berbuka puasa bersama rakan-rakan Facebook (FB) Media-Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra di Kuala Lumpur.

Kira-kira 500 sahabat FB Media-UMNO dirai pada majlis itu yang turut dihadiri Setiausaha Kerja UMNO Datuk Abd Rauf Yusof.

Tengku Adnan berkata sejak ditubuhkan 64 tahun lepas, Umno banyak menabur jasa dan melaksanakan pelbagai usaha membangunkan negara.

"Kalau Umno tak ditubuhkan pada 1946 itu, kita tidak tahu di pinggir mana kedudukan orang Melayu sekarang," katanya.

Beliau turut meminta rakan UMNO yang sering berkomunikasi di ruang maya supaya memperkenalkan UMNO, khususnya kepada generasi muda yang belum mengenali Umno, selain menarik lebih ramai golongan itu mendekatkan diri dengan parti berkenaan.

Ruang FB Media-UMNO yang wujud sejak 8 Januari lepas, kini mempunyai seramai 4,513 sahabat dan 3,836 peminat.

Tengku Adnan berkata semua sahabat UMNO dialu-alukan untuk mengemukakan sebarang cadangan atau pandangan untuk kebaikan parti.

"Walaupun Umno telah lama ditubuhkan, tetapi kita bukanlah sempurna. Kalau ada cadangan, pandangan boleh dikemukakan supaya perjalanan UMNO ini lebih baik," katanya.

UMNO sentiasa bersikap terbuka dalam menerima teguran mahupun kritikan daripada pelbagai pihak bagi memperkukuhkan parti itu.

"Kalau ada teguran, pandangan untuk kebaikan UMNO... gunalah facebookini untuk nyatakannya, tegurlah kami supaya dapat perbaiki keadaan," katanya.

Persoalannya, apakah UMNO memang terbuka seperti yang disebutkan oleh Tengku Adnan itu?

BUKTI DAP MENGUASAI PAKATAN PEMBANGKANG

DAP kelmarin mengumumkan bahawa parti itu akan memberikan beberapa habuan sekiranya Pakatan Rakyat membentuk kerajaan persekutuan yang baru pada pilihan raya umum akan datang.

Di dalam sidang medianya yang dibuat di Ibu Pejabat DAP, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng membuat beberapa janji-janji palsu yang umum mengetahui tidak akan mereka laksanakan seperti mana janji-janji yang dibuat setelah mereka menguasai Pulau Pinang di dalam PRU12.

Persoalannya kenapa Ketua Umum PKR, DS Anwar Ibrahim dan Presiden PAS, DS Haji Hadi Awang tidak dijemput bersama untuk mengumumkan janji-janji yang dibuat?

Apakah DAP melakukan janji-jani ini secara unilateral? Atau apakah janji-janji tersebut hanyalah datang dari keluarga komunis Lim Kit Siang anak beranak?

Blog Cucu Tok Selampit mengemukakan pertanyaan: “Kenapakah DAP yang membuat pengumuman polisi-polisi yang akan dilaksanakan sekiranya Pakatan menawan Putrajaya? Di manakah semangat permuafakatan di dalam Pakatan Haram? Atau adakah PAS dan PKR telah menyerahkan bulat-bulat polisi ekonomi kepada DAP? Atau apakah selama ini PAS dan PKR hanyalah menjadi keldai dan kuda tunggangan DAP?”

Menurut blog berkenaan, paling melucukan adalah salah satu dasar yang diperkenalkan. Lihat di dalam gambar di atas.

Kata Cucu Tok Selampit, penulis tidak mahu menterjemahkannya takut lari dari konteks asal. Antara janji DAP sekiranya menawan Putrajaya adalah, "Three. Encourage innovation and breed human talent by providing free wife throughout Malaysia." Adakah ini bermakna DAP berjanji akan menyediakan isteri percuma juga untuk "breeding human talent"?

Jadi, tidak nampakkah lagi wahai penyokong-penyokong totok PAS dan PKR, ketamakan DAP (baca Lim Kit Siang anak beranak) di dalam menguasai Pakatan Haram dan menjadikan PAS dan DAP kuda tunggan mereka menipu orang-orang Melayu Islam. Baghal!

Oooo seperti biasa esok atau lusa pastinya Anwar Ibrahim dan Haji Hadi akan mengeluarkan kenyataan, "Itu hanyalah pandangan peribadi beliau."

Apa yang jelas, ada juga beberapa blog yang melihat isu ini sengaja dibuat oleh Guan Eng yang sedang cuba mengalihkan perhatian daripada isu-isu panas di Pulau Pinang yang mengotori pentadbiran kerajaannya dengan menawarkan Habuan kepada rakyat sekiranya Pakatan membantuk kerajaan pada PRU 13.

Tiga perkara yang dijanjikan beliau ialah menghapuskan saman ekor , memberi wang tunai RM 1000 kepada warga emas berusia 60 tahun dan membekalkan wifi percuma ke seluruh negara .

Jelas sekali Guan Eng cuba membeli undi dengan menawarkan wang kepada rakyat .

Nampaknya DAP telah mengumumkan janji politik mereka lebih awal lagi daripada PKR dan PAS menjelang PRU 13 . Ini jelas memperlihatkan DAP cukup dominan dalam Pakatan dan tidak sabar untuk merampas Putrajaya daripada tangan kerajaan BN .

Memang DAP sekarang sudah gila kuasa betul terutama Lim Guan Eng ini . Sepatutnya, beliau harus menyelesaikan masalah rakyatnya di Pulau Pinang terlebih dahulu .

Bagi penulis, apa yang diperkatakan oleh Guan Eng ini itdak lebih daripada tawaran pilihan raya.

Jika pembangkang pernah mengatakan tawaran Barisan Nasional (BN) pada setiap pilihan raya sebagai 'rasuah', apa bezanya tawaran Guan Eng ini?

Bukankah ini juga bentuk janji untuk pilihan raya. iaitu PRU ke 13?