Tuesday, July 6, 2010

PKR TERUS ANGKUH CABAR KDN

Ini satu perkembangan menarik.

Parti Keadilan Rakyat (PKR) mahu tunjuk keangkuhan dan kedegilannya sementara Kementerian Dalam Negeri (KDN) pula diuji dan dicabar untuk bertindak tegas.

Kegagalan KDN bertindak akan membawa imej buruk kepada kerajaan jika PKR terus berdegil dan melakukan apa yang mereka sudah nyatakan.

Pengarah Strategik PKR yang juga Ahli Parlimen Batu, Tian Chua Suara berkata semalam, suara rasmi PKR - Suara Keadilan - akan diterbitkan seperti biasa Rabu ini (lusa) walaupun permit penerbitannya masih belum diperbaharui oleh Kementerian Dalam Negeri.

Dengan angkuh, Tian Chua berkata PKR tidak berhasrat untuk menghentikan penerbitan walaupun permit mereka tidak diperbaharui.

"Kami tidak pasti apa yang diperkatakan oleh kerajaan apabila diberitahu bahawa permit kami tidak diperbaharui tetapi tidak digantung. Apakah kami boleh menerbitkan Suara Keadilan sementara keputusan dibuat,” soal Tian Chua.

Menurut Ahli Parlimen Batu itu, ini satu lagi keputusan 'flip flop' kerajaan BN. Permit akhbar tabloid itu yang dikeluarkan pada Julai 2009 tamat tempohnya pada 30 Jun lalu.

Sebelum ini, media melaporkan Kementerian Dalam Negeri yang bertanggungjawab mengeluarkan lesen penerbitan tidak berpuas hati dengan penjelasan ketua editor, Suara Keadilan, Dzulkarnain Taib berhubung penjelasannya mengenai sebuah artikel yang mendakwa Felda bankrap.

Malaysiakini memetik Tian Chua berkata semalam : “Pada asasnya, tiada perkembangan. Kerajaan masih tidak memberikan kedudukan sebenar. Justeru, kita akan meneruskan penerbitan dan tidak akan memberhentikannya.”

“Maksud saya, tiada sebab untuk berhenti, seperti yang diperkatakan sebelum ini, kita adalah akhbar yang dimiliki oleh pembangkang. Tiada sebab untuk memuja ataupun memuji kerajaan tetapi sebaliknya memberi pandangan yang kritikal - itu kerja kita.

"Jadi, kerajaan tidak boleh menggunakan alasan yang kita mencemarkan imej atau nama baik kerajaan sebagai sebab untuk menamatkan penerbitan kami,” katanya.

Katanya, kelewatan pembaharuan permit adalah 'kes lazim' dan ia berlaku kepada kebanyakan syarikat lain dan PKR akan menerbitkan edisi Suara Keadilan minggu ini.

"Biasanya, apabila lesen tamat, penerbitan belum memperbaharuinya. Tetapi ia tidak bermakna mereka (KDN) telah mengharamkannya, ” kata Tuan Chua.

Naib presiden PKR, Lee Boon Chye pula sebelum ini pernah berkata dengan atau tanpa permit, mereka kan terus mencetak akhbar berkenaan.

Pada masa yang sama, Mohamed Azmin Ali (PKR-Gombak), yang juga Naib presiden PKR pagi semalam telah mengemukakan permohonan kepada Dewan Rakyat menuntut supaya satu perbahasan diadakan bagi membincangkan isu tersebut atas dasar ia melanggar kebebasan akhbar.

Katanya, tindakan pihak kementerian tidak memperbaharui permit penerbitan Suara Keadilan telah menafikan hak rakyat untuk mendapatkan akses kepada maklumat dan juga pandangan alternatif.

Menurut Azmin, permohonan untuk memperbaharui permit itu telah dibuat pada 11 Mac tetapi Kementerian Dalam Negeri dalam suratnya bertarikh 2 Julai mengarahkan PKR supaya menghentikan penerbitan akhbar berkenaan.

Bercakap dalam sidang akhbar di obi Parlimen, semalam, Azmin berkata, PKR menuntut pihak Kementerian Dalam Negeri supaya menghormati demokrasi dan hak pihak pembangkang untuk bersuara.

Menurut laporan mStar, Azmin berkata, pihak kementerian dalam surat yang bertarikh 2 Julai itu menegaskan bahawa mereka tidak berpuashati dengan penjelasan yang diberikan berkaitan laporan mengenai Felda.

“Kami merasakan alasan KDN untuk tidak memperbaharui permit penerbitan Suara Keadilan sebagai sesuatu yang pelik, tidak masuk akal dan berniat buruk.

"Malah adalah tidak logik untuk memikirkan akhbar parti ini hanya perlu melaporkan aktiviti parti tanpa sebarang rencana atau laporan berkaitan isu-isu semasa dan juga tentang apa yang berlaku dalam kerajaan,’’ katanya.

Azmin juga berkata, tidak ada sebab untuk kerajaan berasa tergugat dengan laporan berita muka depan Suara Keadilan dengan tajuk Felda bankrap kerana jika laporan itu tidak benar, Felda sentiasa boleh menyaman mereka atau membawa kes itu ke mahkamah.

Malah katanya, Felda telahpun memulakan prosiding undang-undang ke atas Suara Keadilan.Ketika ini, Bahagian Penerbitan dan Teks Al Quran Kementerian Dalam Negeri masih menimbang permohonan PKR untuk memperbaharui permit Suara Keadilan. Permit akhbar rasmi parti berkenaan telah tamat tempoh pada 30 Jun lalu

Setiausaha Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran Kementerian Dalam Negeri (KDN), Datuk Zaitun Ab Samad mengulas kenyataan Tian Chua berkata, PKR perlu menanggung implikasi undang-undang sekiranya parti itu bertindak menerbitkan akhbar Suara Keadilan yang permit penerbitannya sudah tamat.

Tegasnya: "Kalau beroperasi tanpa lesen, mereka perlu menanggung risiko dikenakan tindakan."

Pada 28 Jun, KDN memberi tempoh seminggu kepada sidang redaksi akhbar untuk memberi penjelasan mengenai artikel artikel "Felda Bankrap" yang dianggap berunsur fitnah.

Akhbar itu juga sebelum itu diberi surat tunjuk sebab sebanyak tiga kali iaitu pada Januari, Februari dan April tahun ini dan dilaporkan akhbar itu menjawab pada 29 Jun lalu tetapi KDN tidak berpuas hati.

Zaitun sebelum ini mengeluarkan kenyataan bahawa permit penerbitan Suara Keadilan yang dikeluarkan pada Julai tahun lepas tamat pada 30 Jun tahun ini dan dengan itu tidak lagi boleh dicetak atau diterbitkan mengikut Seksyen 5(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.

PILIHANRAYA UMUM KE 13 SUDAH HAMPIR?

Cakap-cakap mengenai pilihan raya umum semakin kedengaran biarpun Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sudah menyatakan ia tidak perlu diadakan tergopoh gapah.

Bercakap di Tumpat, Kelantan, 16 Jun lalu, Najib mengatakan kerajaan tidak akan membubarkan Parlimen untuk mengadakan pilihan raya umum akan datang semata-mata berdasarkan kepada satu pendapat bahawa semakin ramai rakyat menyokong beliau tetapi mengatakan tarikh pilihan raya akan datang akan “mengejutkan semua pihak”.

Malaysiakini kelmarin menyiarkan sebuah entri bertajuk ‘Pilihan raya pada September?’ yang memetik pendapat sarjana politik James Chin yang percaya percaya bahawa Perdana Menteri mungkin mengambil tindakan itu selepas mengumumkan prestasi ekonomi untuk suku tahun kedua.

Katanya, keputusan kerajaan secara tiba-tiba untuk meningkatkan peruntukan untuk kawasan-kawasan mencetuskan spekulasi bahawa pilihan raya akan diadakan tidak lama lagi.

"Ia pasti suatu masa sebelum September kerana Najib perlu (dokongan) pertumbuhan yang kukuh daripada suku tahun kedua," kata James yang kini mengajar di sebuah universiti swasta. Kalau (pilihan raya diadakan) tahun depan, ketika itu Najib tidak boleh lagi mengawal ekonomi," katanya.

Beliau menambah, Najib bakal berdepan dengan bahaya kita berlakunya kemelesatan ekonomi global yang kedua.

MCA sudah menyatakan belum bersedia untuk menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 jika ia diadakan pada September ini. Presidennya, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek berkata MCA baru sahaja melalui krisis dalaman dan sedang melalui proses pemulihan, justeru parti itu tidak sempat untuk menyiapkan diri bagi menghadapi pilihan raya jika ia diadakan tahun ini.

Katanya, selain itu, MCA juga masih belum memikirkan mengenai calon-calon parti itu bagi menghadapi pilihan raya akan datang.

"Saya memerlukan masa sekurang-kurangnya enam bulan hingga setahun untuk menyatupadukan ahli-ahli bagi memastikan parti berupaya meneruskan perjuangannya," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Beliau mengulas khabar angin mengenai pilihan raya mungkin akan diadakan September ini.

Cakap-cakap mengenai pilihan raya umum dimulakan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad apabila beliau mengatakan pilihan raya boleh diadakan pada masa terdekat memandangkan tinjauan menunjukkan sokongan kepada Perdana Menteri semakin meningkat sejak menjadi Perdana Menteri pada April tahun lepas.

Satu kajian oleh Merdeka Centre for Opinion Research baru-baru ini menunjukkan 72 peratus rakyat Malaysia berpuas hati dengan prestasi Najib berbanding 69 peratus semasa beliau mula menjadi Perdana Menteri.

PAS melalui Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang begitu yakin yang PAS akan menawan banyak kerusi kerana sambutan rakyat yang semakin baik terhadap perjuangan parti itu.

Bagi Najib pula, pelbagai sumber kajian perlu diambil kira untuk dijadikan asas sebelum sebarang keputusan mengadakan pilihan raya umum dibuat.

“Itu satu punca kajian sahaja (Merdeka Centre), kita tidak boleh bergantung kepada satu penilaian untuk panggil pilihan raya. Kita kena ambil kira pelbagai faktor dan sumber sebelum adakan pilihan raya seperti kekuatan parti dan calon-calon yang berwibawa," katanya.

Walaupun Najib menafikan tetapi dengan cakap-cakap Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein semalam bahawa BN dan semua parti komponennya kini perlu bersiap sedia menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 tanpa dolak-dalik lagi, menguatkan semula andaian pilihan raya umum tidak jauh lagi daripada tarikhnya.

"Kita tidak ada pilihan. Kita kena siap sedia, sampai bila kita nak beri alasan kita tak bersedia? Sampai bila kita nak katakan bahawa kita belum mampu berdepan dengan pilihan raya umum?

Sampai bila kita nak katakan bahawa kita masih lagi dibelenggu dengan masalah-masalah yang terpaksa kita hadapi masa pemulihan dulu?

"Tak boleh lagi dah. Masa dah sampai untuk kita bangkit, masa dah sampai untuk kita tunjukkan pada orang ramai bahawa Umno dah insaf, sedar, dah muhasabah diri, dah buat perancangan dan akan lakukan transformasi," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Mesyuarat Umno Bahagian Serdang.

Hishamuddin berkata telah tiba bagi BN, khususnya Umno, membuktikan bahawa kelemahan dan kesilapan mereka yang wujud sebelum ini telah berjaya diatasi.

Menurut beliau, pindaan terhadap perlembagaan (parti) dan transformasi menyeluruh di dalam Umno adalah langkah drastik yang diambil untuk kembali memperkasakan parti, sekaligus membolehkan Umno muncul sebagai parti komponen BN pertama yang berani bertindak sedemikian rupa.

Beliau turut mengatakan, kepimpinan di semua peringkat negeri mesti diteliti dengan sebaik mungkin kerana yang kita nak pastikan ialah kemenangan calon kita dan parti di setiap negeri," katanya.