Saturday, July 4, 2009

KALAU DAH TAHU DAP PARTI PERKAUMAN...

Apakah pemimpin PAS sengaja buat-buat tidak tahu dengan dasar perjuangan DAP hanya kerana mahu merebut kuasa?

Apakah hukumnya berbaik-baik dengan orang bukan-Islam yang perkauman? Kenapa dengan UMNO – Parti Melayu – dianggar perkauman atau asobiyah?

DAP perkauman apa? Tidak asobiyah? Jika orang Islam UMNO bercakap mengenai Melayu-Islam dianggap asobiyah, bukan Islam dibenarkan? Tidak asobiyah?

Hairan dengan pemimpin PAS yang tamak dan tergila-gila mahu jadi kerajaan.

Hari ini, Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak menyifatkan tindakan DAP Kedah sebagai sengaja ingin mencetuskan isu perkauman.

Beliau menafikan dakwaan DAP Kedah, yang kononnya kerajaan negeri akan merobohkan kuil-kuil Hindu dan tokong-tokong Cina di negeri itu.

Menurut Azizan, kerajaan negeri dan Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) tidak pernah membincangkan tentang perkara merobohkan mana-mana tokong atau kuil di Kedah.

"DAP kata dia berjuang untuk semua kaum tapi kali ni nampak sengaja nak cetuskan isu perkauman sebab Menteri Besar, Setiausaha Kerajaan dan majlis bandaraya pun tak pernah tau pasal perkara ini, tiba-tiba dia orang (merujuk Pengerusi DAP Kedah/Perlis Thomas Su Keng Siong) boleh tau," katanya ketika ditemui pemberita di sini Sabtu.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Su di Ipoh semalam yang mendakwa kerja-kerja merobohkan beberapa kuil dan tokong di kawasan Alor Setar telah diluluskan oleh MBAS.

Sehubungan itu, katanya semua Ahli Majlis pihak berkuasa tempatan dan ketua kampung DAP Kedah meletak jawatan serta merta.

Mengenai pengumuman DAP untuk keluar daripada pakatan pembangkang di negeri itu, Azizan berkata sehingga hari ini masih belum ada wakil daripada parti itu datang bertemu dengannya untuk membincangkan perkara berkenaan.

"Saya cuma tahu DAP nak keluar pakatan daripada akhbar sahaja. Perkara ini boleh dibincangkan secara keluarga, tapi dibesar-besarkan dan ia tak wajar berlaku.

"DAP jangan ingat dia saja mewakili kaum Cina... MCA, PKR dan Gerakan pun wakil kaum Cina juga, saya tak nak bergaduh dengan Cina, apa sahaja bantuan semua dah bagi, kat DAP pun semua bantuan bagi, tak tau tak puas hati kat mana," katanya seperti dilaporkan Bernama.

Rabu lalu, Su mengumumkan DAP Kedah keluar daripada pakatan pembangkang kerana tidak puas hati dengan pentadbiran PAS di negeri itu yang merobohkan pusat penyembelihan babi yang terletak di Kampung Berjaya, di sini.

Jelas sekali di sini, Azizan mengakui bahawa bukan DAP sahaja memperjuangkan kaum Cina. Tetapi kalau sudah tahu DAP parti perkauman kenapa bekerjasama dengan mereka?
Kalau tahu MCA dan Gerakan ada, tidak bolehkah berbaik-baik dengan mereka untuk kebaikan?

Apakah Islam mengajar suruh bermusuh dengan orang yang menyokong perpaduan dan berbaik-baik dengan yang chauvanis dan perkauman?
PAS tanyalah diri sendiri. Lagipun Azizan sudah menyebut bahawa DAP parti perkauman.

PERUNDING UK SIASAT BUMBUNG STADIUM RUNTUH

Petang ini saya membaca Utusan Online dan Berita Harian Online yang membawa tajuk Perunding UK dilantik siasat bumbung stadium runtuh.

Ia bukan baru bagi saya kerana semalam dalam teganuku.blogspot.com ada melaporkan perkara ini yang memetik berita asal dari the Star.

Bagaimanapun oleh kerana ia sesuatu yang penting, baik juga kalau penjenguk dapat membaca kenapa Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said membuat keputusan yang disifatkan ‘pusingan 360 darjah’.

Pada kejadian kira-kira pukul 9.30 pagi pada 2 Jun lepas, Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin hampir musnah apabila kira-kira 60 peratus struktur bahagian bumbungnya runtuh.

Stadium berharga RM292 juta itu baru siap kira-kira setahun lepas dan dirasmikan oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin pada 10 Mei tahun lepas.

Isu Stadium - Kerajaan Terengganu ubah fikiran?

Oleh Teganuku on Friday, July 3, 2009

Jelas Kerajaan Terengganu sudah pusing 360 darjah dengan bersetuju untuk mewujudkan semula jawatankuasa penyiasatnya.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata Khamis lalu, kerajaan Terengganu akan melantik perunding dari Britain untuk mengetahui punca runtuhnya bumbung Stadium Sultan Mizan di Gong Badak.

Menurut laporan The Star itu, perunding Britain itu mempunyai pejabat cawangannya di Kuala Lumpur.

Blog ini 24 Jun lalu menyiarkan satu cadangan daripada seseorang bernama Aqil Farhan supaya kerajaan negeri menilai semula agar jawatan kuasa penyiasat bebas yang ditubuhkan oleh Kerajaan Terengganu.

Ini kerana jika ada dua badan, perbandingan boleh dibuat dan apa-apa cadangan boleh digabungkan.Pada 10 Jun lalu, Ahmad Said dilaporkan berkata hanya sebuah badan penyiasat khas ditubuhkan bagi menyiasat punca kejadian runtuhan separuh daripada bumbung stadium berkenaan.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata, anggota penyiasat itu dianggotai oleh pelbagai pihak termasuk pensyarah universiti.

Ahmad Said beria-ia mengatakan akan mewujudkan jawatankuasa penyiasatan peringkat negeri. Malah katanya, ia bukan terdiri daripada pakar tempatan, sebaliknya dari luar.

Bagaimanapun, selepas ‘dinasihat’ Menteri Kerjaraya, Datuk Shaziman Mansor, Ahmad Said dikatakan ‘tunduk’ kepada nasihat itu.

Persoalannya, bagaimana Kementerian Kerja Raya mahu menyiasat dan menilai kerja-kerja Jabatan Kerja Raya?

Kata pendapat itu, mengharapkan ‘bapa siasat anak’ atau ‘abang siasat adik’ tidak akan mendatangkan kepuasan kepada banyak pihak.

Aamat menarik jika kerajaan negeri dapat mewujudkan jawatankuasa penyiasatannya sendiri.
Biarlah rakyat membezakan keputusan siasatan antara dua jawatankuasa itu.

Bekas Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Idris Jusoh juga menyatakan kesediaannya memberi kerjasama jika dipanggil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membantu siasatan berhubung runtuhan bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Gong Badak itu.

Idris yang turut meminta SPRM menyiasat secara menyeluruh termasuk daripada aspek perancangan pembinaan bumbung sehingga proses selepas strukturnya itu siap, berkata sehingga kini beliau belum dipanggil SPRM.

T'gganu to get Brit consultant to probe stadium roof collapse

By R.S.N. MURALI (The Star)

KUALA TERENGGANU: The Terengganu government will appoint a consultant from Britain to determine the actual cause of the Sultan Mizan Zainal Abidin Stadium roof collapse in Gong Badak here on June 6.

Menteri Besar Datuk Ahmad Said said the government had earlier rescinded the decision to establish its own investigation team to avoid any clash with the team set up by the Federal Government.

“However, after taking into account the necessity of having an independent investigation panel, the state government decided to appoint a reliable firm for the task.

“The British consultant that we are close to appointing also has a regional office in Kuala Lumpur,” he said in Kuala Terengganu, late Thursday.

Ahmad said the British firm -- which he declined to name -- would submit its investigation papers to the state government, while the Federal team will answer to the Cabinet.

He said his administration decided on its own probe team because the state government also had to take responsibility for the incident.

Ahmad said the consultant, once appointed, will be given three months to produce a probe on the roof collapse at the east wing of the RM292mil stadium.

He said the state government was currently discussing the fee to be paid, and other issues, before officially appointing the consultant.

Mengulas lanjut, Ahmad berkata stadium itu ditutup sehingga kerja-kerja membaikpulih dilakukan sepenuhnya dan ia akan dibuka setelah mendapat jaminan keselamatan daripada kontraktor yang dilantik.

Katanya kerajaan Terengganu bersetuju melantik konsultan swasta itu kerana berpendapat perlunya dua pihak yang menjalankan siasatan tersebut, iaitu bagi kerajaan pusat dan negeri.
Beliau berkata segala perbelanjaan untuk khidmat perunding dari UK itu akan dibiayai sendiri oleh kerajaan negeri.

Berikutan kejadian itu, beliau berkata beberapa gelanggang yang ada di stadium itu seperti gelanggang skuasy dan bola sepak terpaksa ditutup dan kejohanan-kejohanan yang sepatutnya diadakan di situ, dipindahkan ke tempat lain.

DAP YANG MENGEPALAI PAKATAN PEMBANGKANG?

(Isu Sabtu)

Di mana PAS dalam pakatan pembangkang? Sekadar menurut apa kata Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Lim Kit Siang?

Pada ketika PAS semakin ditekan dan tidak mampu meletakkan pengaruhnya dalam pakatan rakyat, Parti Keadilan Rakyat (PKR) kini tidak lagi memperjuangkan keadilan seperti didakwanya.

Lihatlah bagaimana PAS yang beria-ia mencadangkan kerajaan perpaduan terpaksa menariknya kerana DAP dan PKR tidak bersetuju.

Bukan kerana faktor Datuk Nik Abdul Aziz menentangnya tetapi isunya kenapa Nik Aziz menentangnya. Jika diteruskan Nik Aziz bimbang PAS akan bersendirian dan dendamnya untuk menumbangkan UMNO dan Barisan Nasional tidak akan tercapai.

Di pihak PKR pula, ia kini menjadi ‘semakin DAP’ dan pastinya akan menyusahkan PAS dalam jangka panjang.

DAP ada agenda yang lebih besar. Dan jika pakatan pembangkang mahu diselamatkan, PKR terpaksa akur kepada apa yang dimahukan oleh DAP.

Yang pasti DAP mahu mahu peranan mereka diambil kira. Sudah pasti dalam keadaan begini DAP akan ‘melanggar’ sesiapa sahaja yang cuba memperkecilkan peranannya.

Lagipun PAS dan DAP bagai langit dengan bumi – bersatu di udara - untuk memujuk rakyat menyokong mereka demi pilihan raya.

Jadi apa sebenarnya fungsi Datuk Seri Anwar Ibrahim?

Sudahlah tidak dapat menjadi Perdana Menteri, beliau dilihat sebagai ‘pendamai’.
Memang benar Nik Aziz dan Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang ‘tunduk kepadanya’ namun apakah DAP berbuat demikian.

Dengan kes liwatnya akan memasuki mahkmah, akan lebih banyak masa Anwar tumpukan kepada masalahnya.

Sudah pasti isu-isu kecil akan dibiarkan oleh beliau, umpamanya dalam pertelingkahan DAP-PKR di Pulau Pinang. Anwar mulai minggu depan akan meletakkan kes peribadinya sebagai perkara utama dan pakatan pembangkang akan merasai ‘kelesuan’ beliau.

Lagipun jika dilihat dalam kes pertelingkahan DAP-PKR yang mana PAS menyokong PKR, Anwar seolah-olah menyerahkan kepada Dr Mansor Othman untuk menyelesaikannya dan terpaksa berdepan dengan Lim Guan Eng.

Pertelingkahan ini tidak baik untuk hubungan sesame parti dalam pakatan pembangkang, namun itulah hakikatnya jika ideologi parti berlainan, walaupun kepentingan sama – memenangi pilihan raya.

Namun, apakah rakyat tidak dapat menilai ini semua?

Pensyarah sains politik Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Azeem Fazwan Ahmad Faruk berkata, DAP keluar kerajaan pakatan di Kedah kerana menghadapi masalah dalam menjalin persefahaman antara DAP dan PAS di Kedah.

"Ketidaksefahaman ini bukan hanya wujud di Kedah tetapi juga di negeri-negeri lain kerana kedua-dua parti mempunyai struktur yang berbeza.

"DAP memperjuangkan 'Malaysian Malaysia' manakala PAS mahu menubuhkan negara Islam, jadi mereka sukar bekerjasama," katanya dalam temubual dengan mStar Online.

Azeeem juga menambah, tindakan DAP itu mungkin sudah dijangka banyak pihak rentetan pelbagai isu di Kedah yang tidak memuaskan hati mereka.

Profesor Politik dan Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia (UUM), Profesor Dr Mohamed Mustafa Ishak berkata, beliau tidak hairan jika selepas ini PKR pula yang mahu meninggalkan pakatan pembangakang di Kedah memandangkan mereka juga menghadapi nasib yang sama.

"Lepas ini, PKR pula akan tunjukkan belangnya kerana tidak tahan dengan cara PAS yang mengetepikan mereka dalam membuat keputusan.

"Kedua-dua parti itu hampir tiada peranan kerana walaupun Kedah dikuasai Pakatan tetapi sebenarnya hanya PAS yang memerintah," katanya ketika dihubungi mStar Online.

Rabu lalu, DAP Kedah mengumumkan untuk keluar Pakatan kerana tidak berpuas hati dengan pentadbiran PAS di negeri itu, yang antara lain turut bertindak merobohkan satu-satunya pusat penyembelihan babi - di Alor Setar
.
Mohamed Mustafa berkata, isu merobohkan pusat penyembelihan babi bukanlah punca sebenar DAP keluar Pakatan dan ia hanya dijadikana alasan untuk mereka meluahkan kemarahan.
"DAP ada agenda yang lebih besar. Mereka mahu peranan mereka diambil kira," katanya.

Pakatan - ikatan tidak formal pembangkang, yang dibentuk April 2008, dianggotai Parti Keadilan Rakyat, DAP dan PAS.

DAP hanya mempunyai satu wakil rakyat dalam kerajaan negeri Kedah.

Ditanya sama ada tindakan DAP itu kemungkinan akan diikuti oleh mana-mana parti komponen Pakatan yang lain, Dr Mohamed Mustafa berkata:"Berapa lama (Datuk Seri) Anwar Ibrahim nak jadi pendamai?

"Sampai bila Anwar boleh sabar dan 'makan hati' untuk mendamaikan? Pakatan sebenarnya dikuasai DAP, Anwar ikut semua.

"PKR kini sudah semakin tipis dasar perjuangannya. Mereka sudah 'semakin DAP'," katanya.

MOHD NIZAR MEROYAN LAGI

Spin apa lagi ni? Oleh Harakahdaily atau oleh Mohd Nizar?

Kononnya akan berlaku pembubaran Dewan Undangan Negeri Perak dalam masa terdekat untuk membolehkan pilihan raya baru diadakan.


Dato' Seri Ir Nizar Jamaluddin yang juga ahli Parlimen Bukit Gantang yang memang meroyan dan gila talak untuk menjadi Menteri Besar dipetik oleh Harakahdaily sebagai berkata, punca dibubarkan DUN ada dua:

1. Kerana prestadi kerajaan semakin dipertikai; dan

2. Ahli Parlimen dan wakil rakyat BN menyetujui berlaku kekalutan.

Yang aneh, Mohd Nizar tidak berani menyebut dengan jelas siapa ahli Parlimen dan wakil rakyat berkenaan?

Mohd Nizar melaungkan keyakinan keadaan yang kucar-kacir yang berlaku di Perak sejak rampasan kuasa berlaku kini semakin membimbangkan dan menyebabkan pembubaran DUN terpaksa dilakukan.

Menurut Harakahdaily tanpa menyebur atau memetik sesiapa mengatakan “Keyakinan beliau itu berasas kerana prestasi kerajaan yang memerintah di Perak hari ini semakin dipertikai.

Kerajaan sedia ada juga dikatakan tidak mampu mentadbir dengan baik berikutan situasi yang tidak tentu hala yang melanda negeri tersebut.”

Pelikkan cara reporting seperti ini, seolah-olah Harakahdaily pula jadi jurucakap.
Mohd Nizar berpendapat paling tragis dalam masa terdekat juga Sidang DUN Perak perlu diadakan berhubung kelulusan Belanjawan 2010 yang pastinya sekali lagi akan mengundang kekecohan.

Kekecohan apa? Siapa akan membuat kecoh?

Mengenai Bajet ini, kerajaan pembangkang di Perak pernah embentangkan Bajet Negeri Perak bagi tahun 2009 berteraskan prinsip adil, amanah, telus, wibawa dan berkebajikan untuk kemakmuran negeri dan rakyat tanpa membezakan fahaman agama, bangsa dan fahaman politik.

Bagaimanapun Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perak ketika itu, Datuk Seri Mohd. Tajol Rosli Ghazali yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pengkalan Hulu menganggap Bajet 2009 Kerajaan Negeri Perak itu tidak menampakkan apa-apa kelebihan atau keistimewaan malah ia bersifat 'lebih kulit daripada isi.'

''Itulah sebabnya semasa membahaskan bajet tersebut saya katakan bajet yang dibentangkan itu hambar, daif, tidak produktif dan non-developmental. Bolehkah matlamat hendak memakmurkan rakyat dan negeri Perak tercapai kalau peruntukan pembangunan dalam bajet itu dikurangkan?

''Bagaimana dasar negeri berkebajikan boleh diteruskan kalau sumber pendapatan negeri tidak mampu dipertingkatkan melalui langkah-langkah yang produktif dan membangun," katanya pada November lalu.

Menurut Harakahdaily semalam, Nizar turut mendedahkan beberapa ahli Parlimen dan wakil rakyat BN turut menyetujui kekalutan yang berlaku di Perak boleh diselesaikan hanya dengan pembubaran Dun Perak bagi membolehkan pilihan raya kecil negeri diadakan.

Media rasmi PAS itu mengatakan keyakinan DUN Perak akan dibubarkan berdasarkan apa yang diperkatakan Mohd Nizar itu selain Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman yang mendedahkan akan berlakunya pembubaran Dewan Undangan Negeri Perak.

Sebelum ini Halim yang juga ahli Parlimen Pengkalan Chepa dalam wawancaranya bersama Harakah ada mendedahkan bahawa pembubaran Dun Perak mungkin akan berlaku selepas PRK Manik Urai.

"Saya menjangkakan pilihan raya Negeri Perak mahu atau tidak akan diadakan, sebab itu kita cadang mahu buat persiapan apa yang patut hadapi pilihan raya Perak,"tegasnya.

Berikutan itu beliau turut menyatakan betapa pentingnya JPP yang dikendalikan, bersedia awal dengan memantapkan ahli-ahli jawatankuasa mengenai ilmu pilihan raya.