Sunday, March 20, 2011

MINTA SERAH DNA – KARPAL UGUT ZAID IBRAHIM?

Polis trafik sedang melancarkan lalu lintas di hadapan setesen bas Kota Bharu, sewaktu wakil dari NGO yang membuat demonstrasi aman mendesak Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi DNA, semalam (19 Mac 2011) - Gambar UTUSAN.

Dakwaan Presiden Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) Datuk Zaid Ibrahim bahawa dia diugut Karpal Singh amat serius!

Lebih serius lagi apabila Zaid mengatakan ugutan itu mendatangkan ancaman yang sangat serisu terhadap keselamatannya.

Malah menurut Zaid, beliau kini berada dalam keadaan ketakutan.

Zaid lantas meminta polis membuat siasatan ke atas Karpal selain meminta polis melindungi keselamatannya.

Kenapa Presiden KITA itu diugut?

Ia berikutan nasihat Zaid kepada anak guam Karpal, Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya menyerahkan sampel DNA tanpa perlu menunggu perintah mahkamah dalam perbicaraan kes liwat.

Menurut Zaid, perbuatan mengugut adalah satu kesalahan jenayah di bawah Kanun Keseksaan.

"Saya mempunyai sebab yang munasabah untuk mempercayai bahawa ugutan Karpal Singh ini mendatangkan satu ancaman yang sangat serius ke atas keselamatan saya, sekaligus menyebabkan saya berada dalam keadaan ketakutan, sedangkan nasihat saya kepada Anwar dibuat secara baik, malah turut dibuat pelbagai pihak lain.

Zaid juga berkata Anwar tidak perlu takut jika dia tidak bersalah.

"Pemimpin seperti Anwar ini cakap bergetar (lantang), oleh itu, saya hanya cadangkan beliau tidak berselindung dari segi teknikal," katanya.

Bagi Zaid, beliau menganggap nasihatnya kepada Anwar dibuat secara baik, malah turut dibuat pelbagai pihak lain.

Berikutan itu Zaid membuat laporan polis dan diiringi beberapa penyokongnya, ke Balai Polis Kota Baharu pada 9.36 pagi semalam.

Zaid dakwa, laporan polis dibuat berikutan ugutan Karpal menerusi kenyataan di beberapa portal dan akhbar iaitu Malaysiakini, Malaysian Insider dan The Star.
Hairan juga tiba-tiba Karpal mengugut orang?

Kenapa dia berani berbuat demikian atau sengaja untuk mengalih perhatian orang ramai terhadap tunjuk perasaan supaya Anwar menyerahkan DNA?

Atau apakah tindakan Karpal ini sengaja dirancang sama ada oleh beliau atau juga Anwar agar beliau ‘dikecualikan’ daripada menyerahkan DNA berkenaan?

Dan pendedahan Zaid bahawa "Pemimpin seperti Anwar ini cakap bergetar (lantang), oleh itu, saya hanya cadangkan beliau tidak berselindung dari segi teknikal," menguatkan lagi keyakinan bahawa Anwar sebenarnya berusaha melalui Karpal agar beliau dibebaskan daripada tuduhan liwat ‘secara teknikal’?

Sebagai peguam Zaid tahu kemungkinan-kemungkinan yang menyebabkan beliau tinggalkan Anwar dan PKR.

Dan sebagai peguam juga Zaid mungkin tahu apa cara untuk ‘menjamin Anwar dihukum’ dan juga apa cara untuk ‘membebaskan Anwar’.

Ternyata apabila Zaid memilih untuk meminta Anwar menyerahkan specimen DNAnya, Karpal merasa tergugat dan lantas mengugut beliau.

Apakah polis akan bertindak terhadap laporan Zaid dan mungkinkah Karpal akan dikenakan tindakan?