Friday, September 7, 2012

KSU KAKI RASUAH DALAM SEMUA KEMENTERIAN KERAJAAN!!!


“...kalau (pemberian) apa-apa kontrak itu, (rasuah) 10% tak payah bincang, its already there (ia telah termaktub di situ), you (kamu) ambik atau tak ambik 10% itu telah ada disitu untuk kamu. Kalau 10% (rasuah) kalau nilai kontrak RM1 bilion dah berapa (jumlahnya) dah…….” 

Sebagai rakyat saya malu dan kesal dengan kenyataan di atas oleh bekas Ketua Setiausaha (KSU) Kementerian Tanah dan Pembangunan Koperasi, Datuk Dr. Nik Zain Nik Yusof yang mendakwa wujudnya amalan salah laku ‘rasuah 10 peratus’ dalam pentadbiran kerajaan.

Saya malu kerana sebagai penjawat awam yang tahu berlakunya rasuah – pastinya  termasuk dalam kementeriannnya – beliau sebagai pentadbir nombor wahid membiarkan ia berlaku. Anehnya beliau tahu dan membiarkannya. Jenis penjawat awam apa beliau ini?

Nik Zain mengesahkan dakwaan wujudnya amalan salah laku ‘rasuah 10%’ dalam petadbiran kerajaan dan amalan itu dikatakan oleh beliau dianggap sebagai perkara biasa dalam proses pemberian apa-apa kontrak kerajaan .

Bila Nik Zain mendedahkan semua ini?

Beliau melakukannya berucap pada Majlis Ceramah di Geliga, Chukai pada Khamis malam (6 September 2012).

Nik Zain yang berkhidmat selama 34 tahun memegang pelbagai jawatan dalam Perkhidmatan Awam Malaysia menceritakan kisah  tentang amalan rasuah yang sedang berlaku dalam pentadbiran kerajaan Umno dan Barisan Nasional.

Amat jelas ketika dalam kerajaan beliau menutup kes rasuah – dengan kata lain bersubahat.

Kerana apa? Kerana takut hilang jawatan dan pelbagai kemudahan lain, walaupun tahu ada perbuatan salah tetapi mendiamkannya.

Sekarang apabila menyertai PAS, beliau cuba menyucikan dosa dirinya dengan membuat pendedahan yang terpelanting ke muka sendiri. Persoalannya, jika Nik Zain sendiri mendiamkan diri, apakah KSU lain juga sama seperti beliau?

Tidakkan dalam usaha Nik Zain membersihkan diri daripada dosa lampaunya dengan memasuki PAS dan mendedahkan berlakunya rasuah dalam skerajaan akan   menyebabkan timbulnya syak wasangka bahawa di kementerian lain atau KSU lain khususnya turut  melakukan perkara seperti beliau lakukan?

Apakah semua KSU dalam kementerian kerajaan membiarkann rasuah berleluasa dan semua takut mendedahkan kerana bimbang hilang gaji besar dan pelbagai kemudahan keraian lain? Atau takut nanti terbang pencen?

Berkaitan dengan ceritanya juga, apakah kontraktor yang mendapat anugerah projek terpaksa membayar 10 peratus kepada pihak-pihak tertentu?

Apakah kontraktor dengan jabatan kerajaan juga kaki rasuah? Kenapa tidak kerana menurut Dr Nik Zain, ketika memegang jawatan terakhir sebagai KSU, suatu kontrak telah ditawarkan kepada seorang kontraktor anak saudara kepada orang politik tertentu.

Beliau yang telah dilantik sebagai ketua bagi jawatankuasa menilai kontrak terbabit berkata, kontraktor terbabit mempunyai saham 70% dalam syarikat tersebut.

Semasa proses kontrak tersebut dalam proses penganugerahan, beliau telah datangi kontraktor itu. Beliau telah mengucapkan tahniah kepada kontraktor terabit kerana telah berjaya mendapat kontrak yang bernilai lebih RM100 juta itu.

Namun, konraktor tersebut tidak gembira tetapi agak rungsing kerana terpaksa mencari wang sebayak RM20 juta untuk disumbangkan sebagai ‘dana politik’ kepada ahli politik yang telah meluluskan kontrak tersebut.

Jika tidak benar apa yang diperkatakan oleh Nik Zain ini KSU dan kontraktor kerajaan jangan berdiam diri.

Berdiam diri bermakna mereka mengiakan kata-kata Nik Zain. Dan jika ia, layak dan wajarkah KSU yang ada sekarang dikekalkan dalam kerajaan Datuk Seri Mohd Najib Razak?

Dan Perdana Menteri pula wajarkah mengekalkan KSU yang bersubahat dan tahu mengenai ‘rasuah 10 peratus’ tetapi mendiamkan diri?

Ranap kerajaan pimpinan Najib nanti jika membiarkan KSU jenis ini terus kekal dalam kerajaan Barisan Nasional yang sedang berusaha mendapat mandat semula daripada rakyat.

Bertindaklah Najib terhadap mereka yang sewajarnya dikenakan tindakan.