Wednesday, January 25, 2017

DR AHMAD ZAHID JANGAN BAGI NYAWA KEPADA ‘IKAN BURUK KEPALA’…


“Jika Dr Ahmad Zahid maksudkan "rosak ikan bermula di kepala" itu pembangkang, maka kenyataan itu adalah pengecut. Nak sebut pembangkang pun takut dan terpaksa berkias-kias?”
  
Isu  "rosak ikan bermula di kepala" oleh Ahli Parlimen Bagan Datoh Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi Jumaat lalu menggambarkan diri beliau sendiri?

Beliaukah yang sudah rosak yang akan menyebabkan UMNO /Barisan Nasional (BN) akan roboh pada pilihan raya akan datang?

Memang tidak logik berandaian sedemikian. Tak kanlah Dr Ahmad Zahid mengutuk diri sendiri. Mesti ada sasaran, sama ada individu atau kumpulan.

Jika pembangkang, apa  pula mahu berkias-kias. Terus sahaja sebut pembangkang, habis cerita.

Tetapi berselindung di sebalik cerita ‘ikan’ akan menyebabkan banyak tafsiran.

Persoalannya kenapa pula kenyataan Ahli Parlimen Bagan Datoh itu ‘berbelit-belit’ jika dimaksudkan ‘ikan’ itu sebagai pembangkang?

Untuk elak salah banyak tafsiran, jangan buat kenyataan yang boleh menyebabkan wujudnya tafsiran.

Katakan sahaja pembangkang memang mahu beliau kalah. Itu sahaja.

UMNO Perak boleh menafikannya. Juga jika perlu,  UMNO Pusat pun boleh menafikannya.

Namun realitinya, jika Dr Ahmad Zahid maksudkan "rosak ikan bermula di kepala",  itu  pembangkang, maka kenyataan itu boleh dianggap pengecut.

Saarani...cuba bersilat.
Nak sebut pembangkang pun takut dan terpaksa berkias-kias?

Mengetahui Dr Ahmad Zahid bukan begitu.

Apa beliau nak takut sangat. Dengan bekas Presiden UMNO ketika menjadi Ketua Pemuda UMNO pun beliau berani timbulkan isu ‘rasuah dan kolusi’ pada 1990-dan.

Inikan pula dengan pembangkang. Lagipun, pembangkang adalah musuh terang-terangan. Lojiklah jika pembangkang mahu jatuhkan Najib Presiden UMNO dan pemangku Timbalan Presiden.

Pada Jumaat lalu Timbalan Perdana Menteri itu mendedahkan terdapat usaha untuk menjatuhkan beliau sebagai Ahli Parlimen Bagan Datoh dalam PRU ke-14 akan datang.

Beliau menyifatkan usaha tersebut umpama 'rosak ikan bermula di kepala' ketika beliau berucap pada majlis Perjumpaan Khas Bersama Kepimpinan BN Empat Peringkat di Bahagian Bagan Datoh.

Dr Ahmad Zahid yakin usaha menjatuhkan beliau tidak akan berhasil sekiranya jentera BN melipatgandakan usaha pada PRU14 yang akan diadakan pada bila-bila masa (mandat kerajaan BN bakal berakhir pada Jun 2018).

Jadi tidak usahlah Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perak, Datuk Saarani Mohamad mahu ‘main wayang’ atau ‘bersilat dalam isu ini’.

Jika banyak Saarani bercakap, nanti akan ada pula tohmahan lin bahawa ada pihak UMNO Perak pula yang terlibat.

Saarani semalam menafikan terdapat usaha untuk menjatuhkan Ahli Parlimen Bagan Datoh itu dalam Pilihan Raya Umum ke-14 akan datang. Malah katanya, "rosak ikan bermula di kepala" yang diucapkan oleh Dr Ahmad Zahid adalah ditujukan kepada pembangkang bukan ahli UMNO-BN.

Walaupun beliau berada di majlis Dr Ahmad Zahid pada hari Timbalan Presiden UMNO itu berucap, tetapi  apa yang diucapkan oleh Saarani sebagai usaha  mengagalkan bos beliau di Bagan Datoh itu sebenarnya bukan dari pembangkang.

Siapa tidak mahu menjatuhkan Dr Ahmad Zahid kalau mereka daripada pembangkang?

Sudah pasti semua parti dalam Pakatan Harapan (PKR, DAP dan AMANAH) serta Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) mahu mengalahkan Dr Ahmad Zahid.

Tak cakap pasal ikan, buruk di kepala atau apa sahaja kiasan, rakyat Malaysia atau juga rakyat luar negara memang maklum.

Dr Ahmad Zahid sendiri tidak usah berkias dan Saarani pula tidak usah mahu memusingkan isu mengenai  apa yang dikatakan oleh Dr Ahmad Zahid.

Timbalan Pengerusi BN Pusat sudah pasti mahu dijatuhkan oleh pembangkang. Itu strategi dan rancangan politik pembangkang Malaysia.

Kata-kata Saarani bahawa “…(Dr Ahmad Zahid) jika ibarat ikan, maka mereka akan busukkan kepala terlebih dahulu (dirinya),” tidak akan dapat mempengaruhi pendapat umum.

Begitu juga dengan permintaan Dr Ahmad Zahid agar jentera BN Bagan Datoh bekerja lebih kuat, tiga kali ganda daripada PRU13 lalu, menjelaskan lagi apa yang dimaksudkan pemimpin penting UMNO itu.

Dr Ahmad Zahid tidak bimbang musuh dari depan, belakang, atas atau bawah. Yang dibimbanginya musuh dari dalam selimut.

Tidak guna menyebut atau salahkan pembangkang, khususnya di Bagan Datoh atau Perak kerana kerja mengalahkan UMNO/BN itu kerja mereka. Ia kerja tidak sukar.


Namun mengesan musuh dari dalam itu yang sukar, kerana itu kena kerja kuat tiga kali ganda.

Saarani yang juga Ketua UMNO Bahagian Lenggong turut menafikan sebarang krisis dalaman UMNO di negeri itu membabitkan pimpinan utama negeridengan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak.

"Setahu saya tiada krisis kepimpinan di Perak. Terdapat solidariti kukuh menyokog Datuk Seri Zahid sebagai timbalan perdana menteri dan Datuk Seri Zambry Abd. Kadir sebagai menteri besar juga perdana menteri Datuk Seri Najib.

"Malah tidak ada gerakan di mana mahu menjatuhkan kedua-dua pemimpin besar dari Perak ini oleh mana-mana kepimpinan pusat," ujarnya.

Apakah factor itu yang membolehkan Saarani berkata pembangkang putar-belit kenyataan Dr Ahmad Zahid?

Saarani pun berbelit-belit dalam  menafi dan menangkis isu ini dan menyalahkan  pembangkang dengan menganggap ia sebagai suatu spin yang  jelas menggambarkan tembelang pembangkang.

Hakikatnya tidak kerana ‘ikan’ yang disebut Dr Ahmad Zahid itu sebenarnya mendedahkan ‘tembelang  pemimpin UMNO/BN sendiri’ yang menggambarkan ada ketua atau orang penting yang sedang mengintai jawatan Dr Ahmad Zahid.

Tidak usahlah bermain politik kebudak-budakan dan ‘lempar batu sembunyi tangan’.

Daripada menyalahkan pembangkang melalui isu ‘ikan’, baik Dr Ahmad Zahid cepat-cepat buang ‘ikan’ yang sedang membusuk itu.

Itu lebih baik dan bermaruah. Menyalahkan pembangkang akan memberikan ‘nyawa semula’ kepada ikan berkenaan.


Kesannya kelak Dr Ahmad Zahid yang akan ditelan oleh ‘ikan yang pernah memburuk di kepala’.

Kerana gagal membuang ‘ikan’ itu, Dr Ahmad Zahid akan jadi mangsa.

Pembangkang tidak berwajah ‘ikan’ berkenaan tetapi wajah ‘ikan’ itu sebenarnya ada dalam UMNO/BN.

Memang budaya ‘ikan’ ini sudah menjadi amalan dan ‘makanan harian’ UMNO.

Dr Ahmad Zahid sendiri janganlah berkias-kias lagi.

Anggaplah ia sebagai suatu game atau strategi DO OR DIE. Tidak membunuh ikan itu, ikan itu akan 'membunuh beliau'.

Gunakan jentera Bagan Datoh sebanyak tiga kali ganda untuk menghapuskan ‘ikan’ yang berbahaya yang mungkin menyerang pada waktu malam atau subuh itu terlebih dahulu,  sebelum berdepan dengan pembangkang  yang menjadi musuh beliau dan UMNO/BN di bawah terik matahari pada hari siang.

Itulah sebaik jalan untuk Dr Ahmad Zahid, bukan melalui kenyataan berkias-kias atau kenyataan yang boleh mendatangkan berbagai tafsiran.!