Sunday, February 1, 2009

APABILA MB PERAK MEROYAN

(terkini) Hari ini ternyata Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin gelabah bagai orang gila meroyan.

Beliau meminta dua Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang “hilang” sejak Isnin lepas supaya mengisytiharkan segera pendirian jika telah keluar daripada kerajaan negeri Pakatan Rakyat Perak.

Mereka yang dikatakan hilang itu adalah Jamaluddin Mat Radzi (ADUN Behrang) dan Mohd Osman Jailu (ADUN Changkat Jering).


Jamaluddin, 52, adalah Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Usahawan, Koperasi, Pertanian dan Perladangan manakala Osman, 57, adalah pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Pembangunan Insan dan Pertubuhan Bukan Kerajaan.

Yang turut hadir pada mesyuarat itu adalah Pengerusi DAP Perak Datuk Ngeh Koo Ham, Pesuruhjaya PAS Perak Ahmad Awang, Pengerusi PKR Perak Osman Abdul Rahman dan Adun Bota Datuk Nasaruddin Hashim.

Pakatan Rakyat kini mempunyai 32 Adun termasuk Nasaruddin yang menyertai PKR minggu lepas manakala BN dianggotai 27 Adun dan jika dua Adun PKR berkenaan keluar, kerajaan negeri masih mempunyai majoriti satu kerusi.

Dan kalaulah…ini kalau – Nasaruddin tidak menyertai PKR, sudah pasti BN boleh membuka langkah luas untuk mengambil Perak kembali dan bermenteri besarkan orang baru!

Dengan kedudukan kelebihan satu kerusi seperti yang pernah berlaku di Kelantan sebelum pilihan raya umum lalu, kedudukan di Perak sangat membimbangkan kerajaan kerajaan Pakatan Rakyat bukan solid seperti di Kelantan yang kesemuanya wakil rakyat PAS,
Di Perak, Pakatan Rakyat kini telur di hujung tanduk.

Mohammad Nizar berkata, kerajaan negeri telah bersedia untuk membuat persiapan dan strategi mengikut peraturan yang ada bagi menghadapi sebarang kemungkinan.

Kalau sudah bersedia, kenapa pula minta nyatakan pendirian. Buatlah apa yang patut. Anggaplah dua exco dari PKR itu sudah tidak mahu lagi bersamanya.

Sebenarnya, ‘kalau BN Perak cerdik’ perkara seperti ini boleh dilakukan lebih awal oleh BN sebalik keputusan pilihan raya umum Mac 2008 diumumkan.

Namun waktu itu peneraju BN Perak bagaikan ‘tidur’ dan tidak memimpin parti seperti orang yang celik di alam nyata.

Kerana tindak-tanduknya yang lembab dan tidak bermaya untuk memimpin UMNO dan BN Perak, peluang kehilangan begitu sahaja!

Apapaun, kita berharap aka nada kesan besar daripada gandingan Datuk Seri Mohd Najib Razak dan Datuk Seri Zahid Hamidi kali ini.

Bab membentuk kerajaan negeri ini, belajarlah daripada pemimpin Sabah. Mereka tahu bagaimana mahu melakukannya, walaupun dalam keadaan tidak memiliki majoriti atau tidak menang pun!

Mohammad Nizar kini terkacapai-kapai dan meroyan apabila dua anggota exco dari PKR itu telah ghaib dan mereka tidak dapat dihubungi termasuk oleh keluarga mereka sendiri sejak 26 Januari lalu.

Selepas mempengerusikan mesyuarat dengan pemimpin PAS, DAP dan PKR negeri di kediamannya di Ipoh, Menteri Besar itu mahu mengambil langkah yang memungkinkan kepada laporan polis berhubung kehilangan dua anggota Exco itu selepas berbincang dengan keluarga mereka.

Kedua-dua mereka menghadapi tuduhan rasuah melibatkan kelulusan sebuah projek pembangunan bernilai RM180 juta di Seri Iskandar dan perbicaraan kes berkenaan akan didengar di Mahkamah Sesyen di sini pada 10 Feb ini.

Menteri Besar Perak itu berkata kerajaan negeri Pakatan Rakyat di Perak masih kukuh walaupun dalam keadaan sekarang kerana semua Adun yang lain masih bersamanya.
Mohammad Nizar yang juga timbalan pesuruhajaya PAS Perak berkata usaha menjatuhkan kerajaan negeri dengan melarikan dua ADUN berkenaan adalah satu penghinaan kepada kerajaan negeri yang ada.

Soalnya sekarang bukan hina-dina. Kalau sudah orang tidak mahu dengan kita, apa lagi mahu dikata?

Mohammad Nizar boleh berkata apa sahaja tetapi seperti juga UMNO, ia tidak boleh menghalang kehendak Nasarudin yang melompat ke PKR. Hormatilah pendirian mereka dan jika tidak mahu – gulingkan mereka pada pilihan raya.

Sementara Utusan Online yang memetik Bernama sebagai berkta, anak Jamaluddin, Ali, 25, mendakwa bapanya tidak akan menyertai BN tetapi mungkin mengumumkan akan menjadi wakil rakyat bebas.

Ketika bercakap kepada pemberita di pejabatnya, beliau mengesahkan keluarganya tidak dapat menghubungi Jamaluddin sejak Isnin lepas tetapi seorang rakan bapanya menghubungi beliau semalam memaklumkan bapa akan keluar PKR untuk menjadi Adun Bebas.

“Saya tak percaya dia hilang...dia tahu jaga dirinya tetapi emak saya memang tertekan,” tambahnya.

BN SEMAKIN HAMPIR TUMBANGKAN PAKATAN DI PERAK?

Lebih tiga ADUN Pakatan Rakyat di Perak sertai BN?

Gegak gempita seluruh ‘Malaya’ apabila Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) UMNO di Perak menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) baru-baru ini.

Pada ketika Pakatan Rakyat – khususnya PKR dan DAP seronok kononnya ada anggota Umno Negeri Sembilan melompat ke gabungan pembangkang, Pakatan Rakyat, lain pula ceritanya di Perak.

Jika benar kata-kata Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini bahawa ada ADUN pembangkang akan sertai UMNO atau BN di Perak, pastinya Pakatan Rakyat akan lebih parah.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin mengesahkan dua ADUN yang juga Ahli Exco negeri menghilangkan diri sejak 26 Januari lalu.

Bercakap di Ipoh pagi ini, Mohammad Nizar berkata mereka ialah Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang) dan Mohd Osman Jailu (Changkat Jering), kedua-duanya daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Beliau mendakwa kehilangan mereka disembunyikan Barisan Nasional (BN) yang dikaitkan dengan usaha melompat parti.

Apa pun, saya seronok nak tenguk apa kata pemimpin PAS terutamanya yang nampak ‘lebih sudu daripada kuah’ mengenai ADUN UMNO yang lompat parti baru-baru ini.

PAS terpaksa beria-ia menyatakan pendirian mengenai isu ini kerana tahu partinya lemah berbanding DAP di Perak dan mengharapkan sokongan Keadilan, kerana itu terpaksa berlebih-lebih!

Hari ini, Abdullah tidak menolak kemungkinan terdapat ADUN daripada pembangkang di negeri Perak akan menyertai Barisan Nasional (BN).

Perdana Menteri, bagaimanapun enggan mengesahkan identiti serta bilangan wakil rakyat pembangkang yang dijangka berbuat demikian.

“Insya-Allah betul,’’ katanya ketika menjawab soalan pemberita yang meminta beliau mengesahkan laporan terdapat dua ADUN Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Perak akan menyertai BN.

Semalam Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamid mengingatkan PKR jangan berangan bahawa ada lagi wakil rakyat BN di Perak yang akan mengikuti jejak Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bota, Datuk Nasaruddin Hashim.

Ini kerana menurutnya, tindakan tersebut termasuk penghijrahan sekumpulan ahli UMNO di Bota untuk menyertai PKR hanya bersifat sementara.

Beliau yang baru diumumkan sebagai Timbalan Pengerusi UMNO Perak berkata, cita-cita PKR itu juga tidak akan menjadi kenyataan kerana sokongan rakyat terhadap BN masih lagi kukuh.

"Mereka bercakap kedudukan semakin kukuh dan ada yang akan lompat lagi, itu semua kenyataan politik tetapi membidas dakwaan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa PKR semakin kukuh di Perak selepas Nasaruddin meninggalkan UMNO dan menyertai parti itu.

Beliau berkata, kumpulan yang meninggalkan UMNO ketika ini adalah penyokong Nasaruddin yang hanya mengikut tindakan beliau menyertai PKR.

Hakikatnya, penduduk di Bota dan Parit (kawasan Parlimen) sudah rasa dipimpin oleh pembangkang sebelum ini (pilihan raya umum 1999) dan tentunya mereka tidak mahu membayar harga yang mahal sekali lagi.

Tahniah kepada BN Perak kerana semua Ahli Dewan Undangan Negeri BN di Perak mendapat peruntukan RM300,000 bagi membantu rakyat di kawasan masing-masing tidak lama lagi.

Mereka juga mendapat peruntukan tambahan sebanyak RM1 juta melalui Projek Penyelenggaraan Infrastruktur Awam dan Infrastruktur Asas, khusus bagi meningkatkan taraf hidup penduduk setempat.

Proses pengagihan peruntukan itu sedang dilakukan.