Saturday, December 15, 2012

MENGATA DULANG - PEMIMPIN PAS 'BUAT BODOH MACAM LEMBU KENYANG'

 
"Ada kalangan mereka yang mengatakan Terengganu sebagai ‘negeri kaya, rakyat miskin’ dan hero-heronya adalah beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang sebenarnya perlu bertanggungjawab kepada kerugian...Lebih malang ada antara ADUN ini menduduki Lembaga Pengarah Eastern Pacific Industrial Corporation Berhad (EPIC) ketika itu dan sewajarnya mengambil tanggungjawab terhadap kegagalan itu."
  
SIRI PERTAMA
Oleh HAMBALI ABDUL LATIFF

Hakikat yang perlu ditelan dan terpaksa dipikul oleh kerjaan PAS Terengganu (1999-2004) ialah kegagalan mereka mentadbir negeri. Ini  bukan sahaja gagal membawa pembangunan, menguruskan hasil minyak secara berhemah tetapi juga pelaburan yang merugikan negeri dan rakyat.

Kerajaan PAS Terengganu pimpinan Datuk Seri Abdul Hadi Awang tidak pernah secara terbuka mengakui beberapa kelemahan dan ‘dosa pentadbiran’ mereka berkaitan pelaburan pada peringkat antarabangsa yangmengalami kerugian.

Sebaliknya mereka boleh buat ‘bodoh bagai lembu kenyang’.

Mungkin dengan menuduh kerajaan Barisan Nasional (BN) yang memerintah Terengganu sejak 2004 hingga sekarang sebagai kerajaan yang suka membazir serta lemah, PAS cuba menutup aib dan kegagalannya. Kini ternyata ‘bangkai gajah’ yang tidak boleh diselindungkan.

Kepimpinan PAS antara 1999 dan 2004 tidak boleh lari daripada kenyataan bahawa mereka telah meninggalkan timbunan ‘najis’ yang terpaksa dibersihkan oleh kerajaan BN.

Pada ketika mereka dengan bangga melalui ceramah, forum atau juga di Dewan Undangan Negeri (DUN) menuduh kerajaan BN Terengganu sebagai berbelanja sesuka hati, hakikatnya mereka adalah ‘MENGATA DULANG, PAKU SERPIH…”.

Malah ada kalangan mereka yang mengatakan Terengganu sebagai ‘negeri kaya, rakyat miskin’ dan hero-heronya adalah beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) seperti Abdul Wahid Endut, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, Datuk Seri Abdul Hadi Awang juga Datuk Tengku Hassan Tengku Omar sebenarnya perlu  bertanggungjawab kepada kerugian-kerugian yang akan diperkatakan selepas ini.

Lebih malang ada antara ADUN ini menduduki Lembaga Pengarah Eastern Pacific Industrial Corporation Berhad (EPIC) ketika itu dan sewajarnya mengambil tanggungjawab terhadap kegagalan itu.
 
Namun sebaliknya yang berlaku apabila mereka mempersoalkan pula langkah kerajaan BN yang berusaha memulih dan melonjakkan kedudukan EPIC.

Sikap ADUN PAS mempertikaikan langkah kerajaan BN negeri memulihkan EPIC cukup jelas apabila pada Selasa 11 Disember 2012,  ADUN Batu Buruk, Dr Syed Azman pada sidang DUN mempersoalkan  kewajaran EPIC tidak lagi disenaraikan di bursa saham. Ini kerana menurutnya ia menjadi percakapan banyak pihak.

Dr Syed Azman mengemukakan pertanyaan itu merujuk kepada kes sama ada wajar disenaraikan di bursa saham atau tidak.


Jawapan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said mudah dengan satu pertanyaan : “Mana yang lebih baik untung RM100 juta setahun dengan untung RM4.5 juta setahun?”

Kenapa Ahmad Said menjawab sedemikian? Soal keuntungan besar sebenarnya lebih penting daripada soal sama ada disenaraikan atau tidak kerana keuntungan yang diperolehi boleh menjadi milik sepenuh syarikat milik kerajaan negeri.

Menurut Ahmad Said syarikat milik kerajaan negeri Terengganu itu mencatat keuntungan besar setelah tidak lagi disenaraikan dalam pasaran Bursa Saham Securities.

Beliau menjelaskan dalam tempoh sepuluh tahun, EPIC disenaraikan di Bursa Saham keuntungan terkumpul hanyalah RM45 juta sahaja atau RM4.5 juta setahun.

“Akan tetapi sekarang keuntungan boleh mencapai RM100 juta setahun setelah tidak disenaraikan lagi di bursa saham,”katanya.

Tahun lalu, EPIC memperolehi keuntungan bersih RM69.6 juta dan sejak kerajaan negeri mengambil alih EPIC Januari lalu, EPIC beroperasi di kawasan perindustrian Teluk Kalong.

EPIC ditubuhkan pada 17 Jan, 1981 dan bertukar menjadi sebuah syarikat awam sembilan tahun kemudiannya dan tersenarai dalam pasaran Bursa Saham Securities dengan perniagaan melibatkan industri minyak dan gas, perkhidmatan pelabuhan dan lain-lain perkhidmatan.

Persoalannya apakah ketika PAS memerintah EPIC membuat keuntungan?

Jawapannya ialah beberapa pelaburan EPIC mengalami kerugian besar dan seperti dikatakan awal tadi, ‘tahi yang ditinggalkan kerajaan PAS’ terpaksa dibersihkan oleh kerajaan BN sejak ia mengambil alih kerajaan pada 2004.

Ikuti siri kerugian pelaburan EPIC mulai esok dengan kes pertama membabitkan pelaburan Eastern Pacific Industrial Corporation Berhad (EPIC) dalam VELA Energy Holdings Limited (“VELA”) mulai esok.

BERSAMBUNG...

PENGERUSI DAP - KARPAL MAKIN SASAU TAKUT KENA GULING

"Beberapa ahli berjanji akan mendedahkan ‘kekotoran’ dan perkara ini dijangka dilakukan semasa sesi perbahasan perwakilan pada kongres parti itu yang sedang berlangsung...Bagimanapun, saya boleh beri jaminan kepada anda bahawa keseluruhan prosiding akan dijalankan dengan demokratik…Saya juga mengetahui rancangan untuk menggulingkan saya." - Karpal Singh

Ternyata sudah orang kuat DAP yang menentang negara Islam dan Hudud - Pengerusi DAP Kebangsaan, Karpal Singh - seorang yang penakut dan pengecut.

Dia semakin sasau dan takut  kepada bayang-bayangnya sendiri.

Menurut laporan media pada 25 November lalu, Karpal berkata, dakwaan kononnya terdapat konspirasi untuk menyingkirkan beliau pada pemilihan parti yang sedang berlangsung sekarang hanya satu rekaan semata-mata.

Bagaimanapun kenyataannya selepas itu menunjukkan beliau risau dan bimbang akan digulingkan.

Kongres DAP dua hari hingga esok akan dihadiri seramai 2,576 perwakilan dari 730 bahagian untuk mengundi bagi jawatankuasa eksekutif baru pusat, iaitu 66 calon akan bersaing untuk 20 jawatan.

Jemputan juga terdiri daripada kira-kira 700 pemerhati dan 50 tetamu istimewa dari Pakatan Rakyat (PR) dan wakil-wakil kedutaan. Karpal berkata, dakwaan konspirasi itu adalah perkara biasa di dalam politik terutamanya menjelang pilihan raya.


"Ini adalah perkara kecil dan saya tidak beri maklum balas kepada perkara seperti ini. Tidak ada masalah (di dalam parti), ini semua rekaan. Ini adalah salah satu daripada demokrasi. Semua ada hak untuk menyuarakan apa yang diingini.

Tiada Masalah...macam-macam (akan berlaku) walaupun pilihan raya umum, pilihan raya satu parti politik... ini biasa. Tapi akhirnya apa yang disuarakan oleh wakil-wakil itu yang penting," katanya pada sidang media pada hari berkenaan.

Beliau mengulas laporan sebuah portal berita yang memetik kenyataan bekas pemimpin parti DAP, Tan Tuan Tat, yang mendakwa terdapat konspirasi untuk menyingkirkan pemimpin veteran itu pada pemilihan parti bulan depan.

Kemudian kelmarin, (13 November 2012), Karpal Singh berkata, beberapa ahli berjanji akan mendedahkan ‘kekotoran’ dan perkara ini dijangka dilakukan semasa sesi perbahasan perwakilan pada kongres parti itu yang sedang berlangsung.

“Bagaimanapun, saya boleh beri jaminan kepada anda bahawa keseluruhan prosiding akan dijalankan dengan demokratik…Saya juga mengetahui rancangan untuk menggulingkan saya."

"Tetapi saya tidak takut, saya telah membuktikan diri saya dan rekod saya bercakap untuk dirinya sendiri…Selain itu, konvensyen itu tidak membuat keputusan parti. Keputusan hanya dibuat oleh jawatankuasa eksekutif pusat (CEC). Konvensyen ini adalah semata-mata mengenai siapa yang mendapat dipilih ke CEC,’’ katanya.

Karpal yang berbelit-belit cakapnya itu pernah ditegur pada 19 Mac 2012 oleh Pengerusi Jawatankuasa Disiplin DAP Tan Kok Wai kerana membangkitkan rasa tidak puas hati berhubung keputusan Jawatankuasa Disiplin parti itu di khalayak ramai.

Tan, yang juga Naib Pengerusi DAP ditanya berhubung komen Karpal yang dilaporkan mencabar jawatankuasa disiplin parti yang memutuskan Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang Dr P.Ramasamy tidak melanggar disiplin parti selepas mendalangi satu protes Disember lalu.

Karpal yang bertelingkah dengan Ramasamy dilaporkan berkata bahawa empat anggota jawatankuasa yang diketuai Tan tidak layak untuk menyiasat Ramasamy dan prosiding itu patut dibatalkan sejak awal lagi. Bukan sekadar itu sahaja, semalam.

Ketua Pemuda Sosialis DAP, Anthony Loke berkata tiada sebarang kekacauan atau kekecohan akan berlaku ketika Konvensyen DAP ke-16, hari ini, seperti yang diramalkan Pengerusi DAP Kebangsaan, Karpal Singh.

Baginya dakwaan Karpal bahawa terdapat pihak tertentu untuk mengacau perhimpunan itu adalah tidak benar. “Mustahil situasi seperti yang dinyatakan Karpal berlaku. Pihak kami akan memastikan segala persiapan atau perjalanan majlis ini berlangsung dengan aman dan lancar,” katanya kepada semalam.

Timbalan Pengerusi DAP, Dr Tan Seng Giaw berkata, perkara tersebut di luar pengetahuannya dan tiada sebarang maklumat mengenai kekacauan atau penggulingan terhadap Karpal.

Kita lihat sejauh mana kebimbangan Karpal akan berlaku dan jika berlaku ia tidak lain dan tidak bukan mungkin disebabkan wujudnya dinasti dalam DAP itu sendiri!

RATING NAJIB NAIK - SOKONGAN PENGUNDI 30 TAHUN, ORANG CINA & INDIA MENINGKAT

Apabila satu tinjauan yang dijalankan selepas pengumuman Belanjawan 2013 menunjukkan populariti Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak meningkat - walaupun satu takah iaitu ke takah 65 peratus pada November berbanding 64 peratus pada Jun tahun ini - media propembangkang jelas tawar hati.

Malaysiakini meletakkan berita itu hanya tiga paragraph sahaja berbanding berita lain yang disiarkan hampir secara penuh.

Ini jelas membuktikan betapa media propembangkang khsususnya Malaysiakini kurang seronok jika rating Najib naik.

Kata Malaysiakini “Belanjawan terakhir sebelum pilihan raya umum ke-13 itu, yang perlu diadakan sebelum Jun 2013 dilihat sebagai 'belanjawan pilihan raya' yang mencadangkan antara lainnya bayaran tunai kepada isirumah berpendapatan rendah dan golongan muda.


Tinjauan itu dijalankan pusat kajian Merdeka Center di antara 22 Oktober hingga 20 November - kira-kira sebulan selepas pembentangan Bajet 2013, sebelum perhimpunan agung Umno - untuk menilai persepsi pengundi ke atas perkembangan semasa di dalam negara,”

Apapun yang nyata, populariti Najib tetap mengalami peningkatan pada ketika pembangkang berusaha memperkecilkan sumbangan Perdana Menteri.

Berasaskan kajian ini, biarpun orang Melayu belum berubah sikap menyokong Najib namun sikap orang Cina dan India semakin berubah kea rah menyenangi dasar-dasar diperkenalkan oleh Najib.

Kenyataan Merdeka Centre menyebut, sebagaimana dijangka, kajian ini mendapati tahap puas hati ke atas Perdana Menteri bertambah baik di kalangan pengundi berusia 30 tahun, meningkat daripada 61 peratus pada Mei 2012 kepada 68 peratus pada November 2012.

"Peningkatan ini kemungkinan disebabkan fokus ke atas segmen pengundi ini, yang dijanjikan secara langsung dengan bantuan wang tunai, rebat untuk membeli telefon dan juga disebabkan anjuran karnival kerja, aktiviti sosial dan program-program hiburan," kata Merdeka Center.

Pengarah Eksekutif Merdeka Center, Ibrahim Suffian, berkata tahap populariti Najib di kalangan kaum Cina turut mengalami sedikit peningkatan berbanding kaum Melayu.

"Kajian kali ini didapati tahap populariti Najib di kalangan kaum Cina meningkat. Kemungkinan kerana bajet dan juga tiadanya sebarang isu besar sepanjang tempoh kajian," katanya lagi.

Ibrahim berkata, meskipun tahap puas hati ke atas Perdana Menteri masih tinggi, kajian ini juga mendapati bahawa pandangan pengundi ke atas kerajaan kekal tidak memuaskan, hanya 48 peratus responden mengatakan mereka "gembira dengan kerajaan." Paras semasa tidak berubah berbanding situasi Mei lalu.

"Di kalangan orang Melayu, paras yang mengatakan mereka gembira dengan kerajaan merosot daripada 65 peratus kepada 63 peratus. Bagaimanapun angka membabitkan kaum India meningkat daripada 46 peratus kepada 52 peratus antara Mei dan November lalu," katanya.