Wednesday, December 31, 2008

UNDI SIAPA BOLEH DAPAT PAHALA?

Semalam ketika berbual-bual sambil menikmati bihun goreng dan kopi-O pada ketika hujan renyai-renyai bersama beberapa rakan dari Kuala Lumpur di Kuala Terengganu - termasuk bekas ‘orang kuat’ Utusan Malaysia dan Kosmo, Haji Hamzah Sidek - antara perkara yang diperkatakan ialah apakah Amanat Haji Hadi masih terpakai.

Amanat Haji Hadi yang menyebabkan perpecahan besar umat Islam – kafir-mengkafir – di beberapa tempat di Kelantan dan Terengganu masih sebati dengan pemikiran dan tindakan orang Islam – sebenarnya semakin dilupakan oleh generasi baru.

Amanat yang merujuk kepada suatu sedutan ceramah umum yang disampaikan oleh Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang di Kampung Benggol, Peradong, Kuala Terengganu pada 7 April 1981 itu dicetak dalam bentuk poster dan ditampal di dinding markas PAS sekitar tahun itu.

Daripada bukti kertas putih mengenai Memali bertarikh 26 Februari 1986, Amanat Hadi telah dicetak dalam empat versi. Pertama dalam tulisan jawi, dicetak oleh bahagian Penerangan PAS Kelantan untuk sebaran pilihan raya kecil Selising, Kelantan pada tahun 1983.

Versi latar belakang hitam dengan tulisan rumi, dicetak oleh PAS Pusat dan dua versi lagi (rumi dan jawi) dicetak oleh Sekretariat Pemuda PAS Pusat. Versi latar belakang hitam dapat dilihat dalam rakaman video polis mengenai peristiwa Memali pada 19 November 1985.

Sedutan ucapan Hadi yang dijadikan Amanat adalah seperti berikut:

Saudara-Saudara Sekelian Percayalah,
Kita menentang UMNO, bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan Perlembagaan Penjajah, mengekalkan Undang-Undang Kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka.

Perjuangan kita adalah Jihad, ucapan kita adalah jihad, Derma kita adalah jihad. Bergantunglah kita kepada Allah dengan (Menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah Syahid. Mati kita adalah Islam. Kita tidak perlu masuk Buddha, Kita tidak perlu masuk Hindu, Kita tidak perlu masuk Kristian, Tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan 'Politik Suku, Agama Suku'.

Namun, apakah ia akan kembali muncul pada pilihan raya kecil Kuala Terengganu ini?
Sejauh ini amanat berkenaan tidaklah menjadi perkara penting dalam ceramah PAS sebaliknya isu-isu semasa dan tempatan menjadi tumpuan, khususnya wang royalti minyak.
Dalam menilai apakah Amanat Haji Hadi akan timbul semula, tiba-tiba timbul perbincangan mengenai 'fatwa' sesiapa mengundi PAS mendapat pahala daripada Allah”.

Persoalannya, jika orang Melayu menolak Barisan Nasional (BN) berdasarkan 'fatwa' itu, bagaimana pula kedudukan orang Melayu di negeri lain yang menyokong DAP dan parti bukan Islam lain?

Perkara ini diperkatakan calon BN yang juga Timbalan Menteri Dalam Negeri, Senator Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh yang meminta Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menjelaskan kedudukan orang Melayu yang menyokong DAP sedangkan ia secara terang-terangan menentang Islam.

Beliau yang juga Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu berkata, jika Menteri Besar Kelantan itu boleh mengeluarkan 'fatwa' sesiapa mengundi Pas mendapat pahala daripada Allah, maka beliau perlu menjelaskan kedudukan orang Melayu yang menyokong parti bukan Islam.
Wan Farid meminta penjelasan Nik Aziz bagi mengelakkan kekeliruan kerana selagi penjelasan itu tidak dibuat, maka 'fatwa' beliau mengenai dosa dan pahala terbukti semata-mata bertujuan untuk memancing undi.

''Saya fikir kenyataan Menteri Besar Kelantan itu tidak mungkin boleh mempengaruhi pengundi Melayu di sini kerana mereka semua tentunya berniat baik, mengundi BN kerana inginkan kebaikan dan kesejahteraan.

''Apakah mengundi BN mendapat dosa? Beliau harus buat penjelasan berhubung Melayu yang menyokong DAP," katanya selepas menziarahi penghuni Rumah Pangsa Seri Kolam di Kuala Terengganu semalam.

''Yang anehnya fatwa menghukum hanya dikeluarkan kepada Melayu di Kuala Terengganu tetapi di negeri lain tidak," katanya.

Dalam ceramahnya di mana-mana juga, Nik Abdul Aziz konsisten dalam mendakwa mana-mana pengundi yang mengundi PAS akan mendapat pahala daripada Allah.

Wan Ahmad Farid mempersoalkan adakah berdosa jika masyarakat Melayu mengundi BN yang sentiasa melaksanakan pelbagai program untuk kebaikan dan kesejahteraan umat.

''Apakah mereka yang menyokong kerajaan BN yang ternyata banyak melaksanakan pembangunan, sekolah, masjid dan kemudahan lain itu berdosa hukumnya," ujarnya.
Menurutnya, beliau tidak hairan dengan 'fatwa' berkenaan kerana pemimpin PAS sering mengeluarkan fatwa menjelang pilihan raya.

SEJARAH HITAM PAS MASIH MELEKAT

Penyokong PAS sudah senang hati dan lega seperti juga Mohd Sayuti Omar (MSO), beliau senang hati sebab calon PAS pilihan raya kecil Kuala Terengganu sudah ditentukan.
Walaupun nama itu masih dalam poket Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, ia hanya 24 jam sahaja lagi.

Apapun, MSO ini sangat istimewa kerana beliau tahu apa yang ada dalam poket Hadi.
Siapa ya? Boleh MSO bisik-bisik sikit calon PAS yang akan menentang Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh, calon Barisan Nasional (BN)?

Bagaimanapun, menurut MSO, atas amanah dan ikrar beliau tidak boleh menyebut nama calon berkenaan walaupun nama yang dirahsiakan itu sudah ke pengetahuan beliau.

Jelaslah PAS sudah memutuskan nama calon dan dengan maklumat terbaru mengenai siapa calon Pas untuk pilihan raya kecil P 36, Kuala Terengganu pada 17 Januari depan, nama berkenaan sudah final.

Dengan Hadi sudah pun mendapat ilham - tokoh berkenaan akan memikul tanggungjawab besar parti Islam itu.

Menurut MSO, sumbernya di Kuala Terengganu berkata: "Sudah, Tuan Guru Abdul Hadi Awang sudah pun ada nama itu. Kini ia tidak perlu dihebohkan lagi," begitulah sebut sumber berkenaan dari Kuala Terengganu kepada saya selepas Asar tadi.

Bagaimana pun sumber itu menjelaskan atas ikrar dan amanah beliau tidak mahu menyebutnya, cuma menegaskan berkali-kali masalah calon Pas tidak menjadi isu lagi kerana ia sudah ada!

Ditanya oleh MSO apakah calon itu termasuk tiga nama yang disebut-sebut sebelum ini sumber itu tidak menyebut dengan jelas sebaliknya berkata calon yang diturunkan Pas pasti tidak akan mengecewakan sesiapa.

"Semua pihak akan berpuas hati dengan calon pilihan Tuan Guru Abdul Hadi dan kita yakin calon itu akan membawa kemenangan, insyaAllah!" katanya.

Jadi ini bermakna pertelagahan antara kumpulan Erdogan + Klon dan ulama sudah dapat diatasi?

Benarkah semua pihak berpuas hati? Dengan perkembangan ini MSO mengajak kita semua tunggu pengumuman rasmi esok, 1 Januari 2009.

MSO berdoa mudahan calon yang diturunkan PAS dapat membawa kemenangan dan seterusnya sinar baru kepada Pakatan Rakyat.

Hakikatnya, kalau orang PAS kerana BN sukar menang berdasarkan jumlah undi yang diterima oleh BN pada pilihan raya umum lalu dan faktor calon menjadi penentu, pada umumnya, pengundi di Kuala Terengganu mahu BN terus diberi mandat mewakili mereka pada pilihan raya kecil pada 17 Januari depan.

Kerana apa?

Kerana pengundi di kawasan N 36 itu masih tidak dapat melupakan pelbagai kisah perit yang melingkari kehidupan mereka ketika negeri ini ditadbir kerajaan PAS.

Sentimen mahukan pembangunan dibawa BN jelas kerana BN mempunyai rekod baik sama ada dalam bidang pentadbiran, pembangunan mahupun personaliti pemimpinnya yang tidak gila kuasa.

Antara beberapa kejadian hitam yang tidak dapat dilupakan pengundi ketika Terengganu ditadbir Pas pada 1999 hingga 2004 ialah insiden berebut menjadi imam serta bilal, masjid dijadikan sebagai medan mencerca sesama Islam dan pemimpin Pas yang dikatakan kemaruk kuasa dan menyalahguna harta negeri hingga akhirnya mereka dihukum rakyat pada Pilihan Raya Umum Ke-11 pada 2004.

Rekod kepimpinan PAS Terengganu diketahui umum kerana mereka hanya pandai berhujah mengenai isu agama termasuk akan melaksanakan pelbagai program meningkatkan syiar Islam.

Bagaimanapun, , tiada satu pun usaha untuk memartabatkan syiar Islam dilakukan, selain berebut untuk menjadi imam dan bilal pada semua surau serta masjid yang sebelum itu PAS mendakwa rumah Allah itu haram kerana dibina kerajaan BN.

Ramai berpendapat, dalam tempoh singkat mengambil alih semula pentadbiran kerajaan pada 2004, terlalu banyak program pembangunan yang dilaksanakan BN, justeru agenda itu perlu diteruskan dan hanya pemimpin BN yang mampu melakukan dan memenuhi tuntutan masyarakat.

Di kalangan orang muda, BN menyediakan banyak peluang termasuk peruntukan untuk memberi peluang kepada golongan belia menceburi bidang perniagaan dan keusahawanan serta kursus kemahiran.

Kerana itu, pada ketika PAS bergelumang dengan masalah calon sehinggalah semalam, BN yakin dapat menambah bilangan undi termasuk dari kawasan kubu kuat PAS pada pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu 17 Jan depan berbanding yang diperolehi pada Pilihan Raya Umum 8 Mac lalu.

Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said berkata usaha yang dilakukan bagi menarik
sokongan kepada BN terutama sejak pilihan raya umum itu, mendapat respons positif dari penduduk setempat.

Katanya perhatian khusus diberikan terhadap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dikuasai PAS iaitu Wakaf Mempelam, Ladang serta Batu Buruk namun dalam masa yang sama tidak mengabaikan DUN Bandar yang dikuasai BN.

"Apa strategi yang kita gunakan untuk tarik pengundi, tak bolehlah saya beritahu, itu rahsia parti. Tetapi saya berkeyakinan, Insya-Allah kita dapat tambah undi di Wakaf Mempelam berdasarkan sambutan yang diberikan penduduk di kawasan-kawasan terbabit terhadap langkah yang telah kita laksanakan, ” katanya beberapa hari lalu.

Ahmad berkata usaha kerajaan membawa perubahan dan pembangunan di kawasan terlibat juga lebih mudah sekiranya kawasan itu dikuasai BN.

Sementara itu, Wan Ahmad Farid berkata usaha gigih jentera parti dalam menarik sokongan rakyat di kawasan kubu kuat PAS semakin menampakkan hasil apabila sokongan rakyat kepada BN dilihat semakin meningkat.

MANIKAVASAGAM SEKADAR BUAT KECOH?

Tidak akan ada teka teki lagi hari ini bagi ‘Mike’, Ahli Parlimen Kapar.

Hotel Crystal Crown, Petaling Jaya akan menjadi tempat perbincangan Parti Keadilan Rakyat (PKR), pada sebelah pagi dan disusuli sidang akhbar pada pukul 3 petang.
Selepas dua kali mengugut untuk keluar daripada PKR iaitu komponen Pakatan Rakyat, Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam akan membuat keputusan.

Namun, ada pihak meramalkan Manikavasagam tidak akan keluar PKR dan sekadar membuat kecoh sahaja.

Jawatan yang dipegangnya sekarang adalah Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) parti, Timbalan Perhubungan Negeri Selangor, Naib Ketua Bahagian Kapar dan Ketua PKR Dewan Undangan Negeri (DUN) Sementa.

Apa pun, bukan sekadar Manikavasagam sahaja tetapi lebih 50 pemimpin India sebelum ini mengugut akan keluar daripada Pakatan Rakyat dan tubuh parti sendiri.
Pemimpin India peringkat nasional dalam Pakatan Rakyat, khususnya dalam PKR bertemu di hotel berkenaan hari ini - pertemuan terbesar sejak pilihan raya umum Mac lalu - bagi menentukan hala tuju kedudukan dan sokongan mereka dalam ikatan pembangkang itu.
Dianggarkan 150,000 ahli parti komponen Pakatan Rakyat merupakan masyarakat India.

PKR adalah anggota komponen Pakatan Rakyat yang memerintah lima negeri iaitu Selangor, Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan.
Malah hari ini, mesyuarat Biro Politik PKR iaitu badan tertinggi penentu dasar politik parti itu akan membincangkan semua perkara yang berkaitan dan mencari penyelesaian.

Ia akan dipengerusikan oleh Timbalan Presiden PKR, Dr Syed Husin Ali kerana Presiden PKR, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dan Ketua Umum, Datuk Seri Anwar Ibrahim berada di luar ibu negara sehingga 6 Januari ini.

Pertemuan yang dilihat sebagai “amat penting” akan membincangkan rasa tidak puas hati dan kekecewaan ekoran dakwaan bahawa masyarakat India juga terus ‘didiskriminasi dan dipinggirkan’ oleh kepimpinan ikatan pembangkang itu.

Menurut mstar, forum hari ini yang berpusatkan isu Manikavasagam, yang telah mengumumkan hasrat untuk keluar Parti Keadilan Rakyat (PKR) - akan membincangkan beberapa opsyen.

Antara opsyen ialah keluar beramai-ramai daripada Pakatan Rakyat dan menubuhkan parti sendiri yang bagi mewakili kepentingan masyarakat India ataupun kekal dalam Pakatan Rakyat dengan terus mendesak agar tuntutan masyarakat India dibela dengan adil dan lebih baik berbanding kerajaan Barisan Nasional (BN).

Pertemuan itu dianjurkan oleh Jawatankuasa Perhubungan Masyarakat India.Ketika dihubungi mStar Online lewat petang kelmarin, Pengerusinya, P. Jenapala berkata, “kami mengadakan pertemuan ini untuk mencapai satu pendirian kukuh sama ada mahu kekal dalam PKR, Pakatan ataupun sebaliknya.”

“Jika mahu kekal, kami akan kekal bersama dan jika mahu keluar, kami akan keluar bersama,” kata beliau sambil menegaskan, pertemuan esok sebagai adalah amat penting bagi menentukan nasib masyarakat India selepas sembilan bulan pilihan raya umum ke-12 berlalu.

Jenapala merupakan Timbalan Setiausaha Agung PKR dan telah menyatakan hasrat untuk keluar PKR minggu lalu.Sambil mengakui sudah wujud perasaan tidak puas hati di kalangan sebahagian besar ahli dan pemimpin India dalam Pakatan Rakyat, Jenapala memberitahu, pihaknya mahu mengambil satu pendirian bersama diambil bagi memastikan kepentingan masyarakat India di negara ini terus dipertahankan dalam Pakatan Rakyat.

“Sejak kebelakangan ini banyak pemimpin dan wakil rakyat India dalam Pakatan Rakyat menyatakan pendirian masing-masing, satu persatu satu tentang rasa tidak puas hati mereka.”Jadi kami hendak mendengar semua pandangan bersama dan membuat satu pendirian bersama,” kata beliau.

Beliau menambah, ramai di kalangan pemimpin India dalam Pakatan Rakyat khususnya dalam PKR menyedari bahawa “mereka tidak boleh kembali kepada Barisan Nasional.”
“Kami mahu tubuhkan satu badan di bawah satu payung iaitu mempunyai satu parti sendiri,” katanya.

Justeru, katanya, perlu membuat pendirian tegas untuk menentukan hala tuju masa depan dengan kemungkinan memikirkan menubuhkan sebuah parti baru bagi masyarakat India.

Jelas beliau, rasa tidak puas hati timbul sekitar isu pelantikan pemimpin India untuk memegang jawatan sebagai ahli majlis kerajaan tempatan serta memegang jawatan dalam agensi-agensi hubung kait kerajaan (GLC) dan dalam jawatankuasa kampung.

Pertemuan itu diadakan lima hari selepas Manikavasagam menyatakan hasrat untuk keluar PKR.

Pendirian Manikavasagam itu juga berkisar pada perkembangan dalam Pakatan Rakyat dan juga PKR, salah satu komponen ikatan pembangkang itu.Pakatan Rakyat dibentuk selepas prestasi pembangkang dalam pilihan raya umum 8 Mac lalu.

Manikavasagam juga dijadual mengumumkan pendiriannya selepas pertemuan tersebut.
Menurut Utusan Malaysia, semalam Manikavasagam membayangkan mungkin tidak akan meninggalkan parti tersebut.

''Kemungkinan besar yang akan saya umumkan esok ialah untuk melepaskan jawatan sebagai MPT atau Timbalan Perhubungan Negeri.

''Apa pun tunggulah petang esok kerana sebarang keputusan hanya akan dibuat selepas pertemuan dan perbincangan dengan lebih 50 pemimpin India PKR peringkat nasional.
''Saya juga ingin jelaskan yang sebarang keputusan yang saya buat akan dituruti oleh mereka," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia semalam.

Ditanya sama ada beliau akan melepaskan jawatannya sebagai Ahli Parlimen Kapar, beliau memberitahu, ia akan diputuskan selepas pulang daripada menghadiri satu persidangan di India yang bermula minggu depan.

Sebuah akhbar hari ini melaporkan Manikavasagam akan menemui pemimpin pertubuhan haram Hindraf yang berada di luar negara, P. Waythamoorthy.

Sementara itu mengulas kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan Masyarakat India, P. Jenapala yang disiarkan di muka hadapan sebuah akhbar berbahasa Inggeris hari ini, Manikavasagam mengesahkan dakwaan itu adalah benar dan beliau memang mengetahuinya.
''Sebab itu saya kata tunggu esok kerana keputusan hanya akan diputuskan esok," katanya semalam.