Sunday, February 2, 2014

SELEPAS JADI MB, ANWAR AKAN BALAS DENDAM TERHADAP PEGAWAI KHALID?


Kemuncak perang Twitter di antara pegawai Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dengan Timbalan Speaker Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad membuktikan Khalid tidak boleh mengawal pegawai-pegawainya.

Malah, ia menggambarkan kebimbangan pegawai Khalid bahawa mereka akan ‘terlepas’ jawatan yang mereka pegang sekarang jika Datuk Seri Anwar Ibrahim benar-benar menjadi Menteri Besar Selangor.

Dengan kata lain, jika Anwar benar-benar menjadi Menteri Besar Selangor, ramai pegawai Khalid akan ‘dicampak oleh Anwar’ keluar dari pejabat Menteri Besar, lebih-lebih lagi ada kritikan bukan sahaja ditujukan kepada Anwar, tetapi juga Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali.

Anwar dan Azmin tidak akan melepaskan mereka begitu sahaja. Akan ada tindakan besar dan 'membalas dendam' terhadap mereka yang mengkritik atau cuba menggagalkan usaha Anwar!

Bermula Khamis lalu bekas Setiausaha Politik Menteri Besar, Faekah Husin, seolah-olah membidas Ketua Pembangkang itu berikutan kontroversi yang berlaku di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang.

Faekah secara beralas menggesa Penasihat PKR itu meneliti terlebih dahulu Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959 ekoran mahu bertanding di kerusi DUN Kajang.

Beliau mendesak Anwar meneliti kesemua proses dan prosedur undang-undang berkenaan dan tidak sesekali terlalu yakin dalam merealisasikan matlamat peribadi semata-mata.

Selain itu, beliau meminta Anwar untuk tidak menghina Sultan Selangor, Sultan Sharafudin Idris Shah.


Khalid semalam (1 Februari 2014) menafikan penglibatannya dalam kenyataan bekas setiausaha politiknya, Faekah Husin, yang dikatakan membidas Anwar berhubung isu pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang.

Faekah yang kini Ketua Pegawai Eksekutif Menteri Besar Incorporated (MBI) dilaporkan meminta ahli politik dari luar Selangor agar belajar terlebih dahulu sebelum membuat apa-apa tindakan dan kenyataan. 

"Ahli politik di luar Selangor, belajarlah Perlembagaan negeri, proses dan prosedurnya. Jangan menghina Sultan dan jangan terlalu yakin dengan diri sendiri," katanya dalam akaun Twitternya Jumaat (31 Januari 2014).

Khabar angin bertiup kencang kononnya Khalid akan meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar Selangor bagi memberi laluan kepada Anwar menggantikannya, susulan Anwar diumumkan sebagai calon PKR bagi kerusi DUN Kajang.

Lee, yang meletakkan jawatannya pada 27 Jan lepas, dilaporkan sebagai berkata bahawa keputusan itu dibuat "demi kepentingan bersama dan bertujuan memperkukuh keupayaan Pakatan memberi khidmat kepada rakyat." Khalid berkata kenyataan Faekah menerusi akaun Twitter tidak mewakili beliau secara rasmi sama sekali sebab ia bukan daripada Pejabat Menteri Besar.

"(Kenyataan Faekah dalam Twitter) bukan mewakili saya, Yang mewakili saya ialah kenyataan akhbar rasmi (daripada Pejabat Menteri Besar). SMS (khidmat pesanan ringkas) dan komunikasi menerusi internet (media sosial) bukan kenyataan rasmi," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis bersama penyokong bola sepak Selangor di kediaman rasmi Menteri Besar, di Shah Alam semalam.

Abdul Khalid mengulas kenyataan Faekah itu yang seolah-olah membidas Anwar susulan perkembangan kerusi DUN Kajang yang dikosongkan oleh Lee Chin Cheh dari PKR pada 27 Jan lepas.

Ia menjadi panas apabila Nik Nazmi membidas tindakan Faekah, yang kemudian tampil mempertahankan kenyataannya di laman sosial sama.

"Nasihat yang baik dari mantan setiausaha politik juga. Kempen minima di Kajang, jimat kos," katanya yang dipetik dalam laman Twitternya, petang semalam.


Terdahulu, Nik Nazmi menerusi laman mikro Twitternya berkata, Faekah tidak perlu bercakap soal politik ekoran tidak lagi memegang jawatan sebagai Setiausaha Politik, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

"Kata sudah bukan Setiausaha Politik, tapi masih banyak cakap soal politik. Anda perlu tahu masa anda sudah tamat," tulisnya.

Walaupun Faekah dilihat cuba mempertahankan Khalid daripada segenap aspek, namun bekas majikannya itu tidak bersetuju medium laman sosial digunakan bagi tujuan itu.

Menurut Khalid, penggunaan laman mikro Twitter sebagai alat komunikasi dalam konteks ini boleh mencetuskan kemarahan awam.

"Saya juga mengharapkan kita tak boleh guna itu (laman sosial), sebagai satu usaha untuk membangunkan atau menjatuhkan orang lain. Satu usaha yang mungkin mencetuskan kemarahan dan juga mencetuskan rasa tidak percaya dan juga cuba menyokong sama lain.. juga sebagai satu alat komunikasi," katanya pada sidang media di kediamannya.

Faekah aktif membuat serangan balas di laman sosial Twitter apabila pentadbiran Adun Pelabuhan Klang terbabit mendapat kritikan keras daripada pimpinan PKR.

Sebelum ini, Faekah telah membela Khalid dengan menyifatkan pihak yang mengejar jawatan itu bernafsu besar dan pemimpin politik "luar" daripada Selangor perlu mempelajari undang-undang negeri itu.

Perkara ini semakin panas selepas Azmin meminta Faekah tutup mulut. Faekah sebelum ini beberapa kali membidas Azmin berhubung isu PKNS.

Dalam perkembangan sama, Khalid menjelaskan, kenyataan Faekah itu adalah bersifat peribadi dan tidak mewakili dirinya. "Tidak, biasanya mewakili saya melalui kenyataan akhbar…” selain itu, Abdul Khalid juga berkata tidak pernah merasa tersepit ekoran timbulnya kemelut PKR di Selangor.