Saturday, April 17, 2010

ISU APCO CABAR BN, UMNO & NAJIB

Melihat kepada jumlah borang penamaan calon yang dijual semalam, berkemungkinan pilihan raya kecil Hulu Selangor akan ditandingi lebih daripada tiga calon.

Atau mungkin ia akan mengulangi keadaan seperti pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Bukit Selambau tahun lepas apabila 13 calon Bebas, seorang calon BN dan seorang PKR.

Semalam sebanyak 37 borang penamaan calon bagi pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor terjual.Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof mengesahkan semalam.

Borang-borang itu dibeli oleh ejen-ejen parti politik daripada Barisan Nasional (BN), Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan juga Bebas.

SPR berharap calon pilihan raya kecil di Hulu Selangor tidak seramai seperti di Bukit Selambau.
Ada kemungkinan ajen-ejen parti membeli lebih daripada satu borang sebagai persediaan jika borang rosak atau tersilap isi. "Tidak semestinya jumlah borang sama dengan jumlah calon,” kata Abdul Aziz.

Deposit untuk pencalonan pilihan raya kecil Hulu Selangor yang berlangsung hari ini juga diterima daripada seorang calon Bebas dan juga BN.

Sehingga semalam BN mengumumkan Ketua Penerangan MIC P. Kalamanathan sebagai calonnya pada pilihan raya kecil di Hulu Selangor manakala PKR mencalonkan Datuk Zaid Ibrahim.

Sekiranya ramai calon yang bertanding, isu-isu yang dikemukakan akan bertambah hangat kerana selain isu nasional, ia juga akan membabitkan isu tempatan dan dalaman MIC sendiri.

Melihat kepada kenyataan-kenyataan politik sehingga ini, MIC semakin tertekan kerana diharap menang kali ini. Pakatan pembangkang khususnya PKR lebih releks dan mendapat sokongan padu PAS yang sudah memulakan ‘kempen pilihan raya’ dengan demonstrasi aman.

Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak semalam menegaskan MIC yang sekali lagi diberi kepercayaan bertanding bagi kerusi Parlimen Hulu Selangor, perlu menang dalam pilihan raya kecil di situ 25 April ini.

MIC membawa maruah BN dan ia perlu membuktikan yang ia sebuah parti nasional yang berkhidmat bukan saja untuk masyarakat India tetapi juga untuk semua kaum.

Dengan mesej jelas Najib berkata beliau memutuskan P Kamalanathan (sebagai calon BN) adalah untuk memenuhi kehendak pengundi tempatan. Ia bermakna apa pandangan rakyat mengenai calon yang sesuai menjadi wakil parlimen tetap diutamakan.

Walaupun bunyinya berseloroh apabila Najib mengatakan "Ini yang menjadi perhitungan pertama kerana kawasan Hulu Selangor ini kawasan BN. Kita pinjamkan kepada PKR sementara waktu. Sudah sampai masanya tempoh pinjaman ini ditamatkan dan kembali kepada BN. Sebab itu kita mesti letak calon yang boleh menang," tetapi hakikatnya MIC mesti kerja kuat.

Di bahu MIC ini tergalas harapan dan maruah BN yang kini diserang habis-habisan khususnya berkaitan 1Malaysia yang dikaitkan kerjasama dengan Yahudi.

Penilaian rakyat terhadap BN kini bukan sekadar peranannya dalam memenuhi hasrat rakyat tetapi dengan mengaitkan 1Malaysia dengan Apco Worldwide, BN kini berdepan dengan serangan terhadap identity dan kredibiliti parti dan pemimpin khususnya UMNO.

Dengan kata lain, MIC bukan sahaja perlu mempertahankan BN tetapi juga rakan komponennya UMNO dan Perdana Menteri.

Serangan terhadap BN ini banyak dilakukan oleh PAS dan siri perhimpunan secara aman sudah dimulakan di Ipoh di pecan Kulim-Bandar Baru dan di Kampung Baru dan saya yakin ketika kempen pilihan raya berjalan, ia akan berlaku lagi di tempat lain.

Perhimpunan diadakan mudah sahaja matlamatnya. Mendesak kerajaan menamatkan kontrak syarikat perunding perhubungan media, Apco Worldwide yang didakwanya terbabit dengan ciptaan gagasan 1Malaysia yang menyerupai gagasan One Israel.

Laungan "Undur Apco" dan "Hancur Israel" turut bergema di perkarangan masjid Kampung Baru, di Kuala Lumpur semalam.

PAS berusaha merosakkan imej BN bukan sekadar kontrak antara kerajaan dan Apco serta Asiasoft Malaysia sebagai penasihat dan perunding. Pembangkang menggunakan isu ini kononnya Malaysia tidak ikhlas membantu Palestin menentang Israel.

Perhimpunan damai itu sempat menuduh ahli UMNO sebagai pengkhianat bangsa dan juga Islam kerana pembabitan mereka dengan syarikat yang berkaitan dengan Israel.

Lebih jauh mereka mengatakan kerajaan sanggup mengeluarkan wang RM77 juta untuk mengagung-agungkan Najib. Sedangkan wang sebanyak itu boleh digunakan untuk membina rumah, membekalkan bekalan air paip serta elektrik kepada ribuan rakyat miskin di negara ini.

Pemimpin muda pembangkang dengan berani mengatakan pembaziran wang rakyat itu sepatutnya dibayar oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dengan wangnya sendiri.

Kesemua ini adalah tuduhan berat yang pastinya akan menjadi isu di Hulu Selangor apalagi dalam konteks isu Palestin ia bukan isu umat Islam semata-mata tetapi ia isu membabitkan agama-agama lain juga.

Apa yang mencabar MIC kini ialah selain menjadi ‘hero’ kepada BN ia juga perlu memastikan kemenangan pada pilihan raya kecil ini supaya ia kekal relevan dalam konteks politik nasional.

Dan dengan perisytharan calon BN sendiri – Kamalanathan - bahawa dia calon 1Malaysia, apa juga serangan terhadap konsep atau slogan itu, beliau bertanggungjawab mempertahan dan menegakkanya.

Pilihan raya ini juga akan ‘menguji’ kenyataan Presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu, bahawa semua 72 cawangan MIC di Hulu Selangor akan menyokong calon BN itu sambil parti komponen BN juga memberi kerjasama terbaik kepada MIC dalam usaha untuk merampas kembali kerusi Parlimen Hulu Selangor.

Namun, lebih penting bak kata Najib yang juga Pengerusi BN, kemenangan calon BN daripada MIC itu penting bagi membolehkan parti berkenaan terus dilihat sebagai sebuah parti nasional, yang bukan sahaja mewakili kaum India tetapi juga kaum-kaum lain.

Hakikatnya, MIC benar-benar tertekan dan kekalahan parti itu yang mewakili BN mungkin mendatangkan kesan besar terhadap kedudukan parti itu di masa depan, sama ada dalam konteks survivalnya, mahupun kedudukannya dalam BN!

SAYA CALON 1MALAYSIA – KAMALANATHAN

Utusan Malaysia

UTUSAN: Nama anda disebut-sebut sebagai antara yang akan dicalonkan di sini sejak dari awal. Tetapi anda pernah membuat kenyataan menyokong G. Palanivel sebagai calon sebelum semuanya terjawab semalam. Mengapa terjadi begitu?

Kamalanathan: Pada mulanya, memang MIC hanya calonkan Palanivel. Nama saya pula timbul setelah disebut oleh rakan-rakan media dan MIC yang memahami cara saya bekerja. Saya ikhlas ketika membuat kenyataan itu (menyokong Palanivel) dan tidak berharap untuk dicalonkan kali ini.

Sebenarnya saya pasti, nama saya turut direstui bukan sahaja oleh Datuk Seri Samy Vellu, malah Palanivel sendiri. Jika tiada restu daripada kedua-dua pemimpin itu, tidak mungkin saya dapat dicalonkan. Justeru, saya yakin dapat bertemu Palanivel dalam masa terdekat untuk meminta bantuan beliau bagi mendekati pengundi Hulu Selangor kerana beliau amat arif tentangnya.

Begitu juga dengan V. Mugilan. Kami kawan karib ketika sama-sama berjuang di dalam pemuda MIC. Saya yakin beliau akan membantu saya bukan sahaja kerana MIC dan BN, malah atas dasar persahabatan.

UTUSAN: Di pihak UMNO pula, ada yang berpendapat Parlimen Hulu Selangor perlu diberi kepada mereka sebelum ini. Setelah tercalon, bagaimana anda melihat desakan itu?

Kamalanathan: Dalam UMNO, ahlinya mempunyai budaya yang amat menghormati pemimpin sejak dari zaman Tunku Abdul Rahman lagi. Justeru, apabila Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri telah beri restu untuk saya bertanding, saya yakin mereka akan patuh.

Lebih dari itu, Saya yakin mereka akan membantu sepenuhnya menggerakkan jentera bagi memperoleh kemenangan. Saya menganggap diri sebagai calon 1Malaysia. Jika UMNO, MCA, PPP, GERAKAN, IPF tidak beri bantuan, mustahil saya akan menang. Saya tidak akan mampu berdiri sendiri.

Semalam sempat saya bisikkan kepada Pengerusi UMNO Bahagian Hulu Selangor untuk mendekati ahlinya. Saya mahu ikhlas bekerjasama dengan mereka kerana ini bukan soal bantu MIC atau bantu Kamalanathan tetapi ia lebih kepada membantu Barisan Nasional menegakkan kepentingan rakyat.

UTUSAN: Boleh jelaskan apa yang anda maksudkan dengan calon 1Malaysia?

Kamalanathan: Saya dapat pesanan daripada seorang teman di laman sosial Twitter yang mengatakan nama saya sendiri sudah ada 1Malaysia.

Sebabnya, di awal nama saya ada Kamal (Melayu), Alan (Cina) dan Nathan (India).

Namun apa yang lebih penting saya sentiasa mengutamakan soal penyatuan kaum. Setiap aktiviti dilakukan termasuk dalam Pesta Ponggal baru-baru ini, saya pastikan mempunyai penglibatan masyarakat majmuk di negara ini.

Saya juga menganggap rukun negara dan lagu Negaraku sebagai dua elemen penting dalam penyatuan rakyat negara ini. Semua prinsip itu akan saya pegang dan sebarkan sebaik mungkin kepada masyarakat sekiranya terpilih menjadi pemimpin.

UTUSAN: Aspek yang akan diberi perhatian di Parlimen sekiranya terpilih nanti?

Kamalanathan: Pembangunan yang dapat memperkasa rakyat Hulu Selangor bakal menjadi perhatian saya. Di peringkat nasional pula, saya akan sentiasa berada di belakang Perdana Menteri dalam apa jua situasi bagi menyampaikan hasrat serta matlamat beliau kepada rakyat di akar umbi.

Impian besar saya adalah untuk memastikan setiap yang dilakukan Perdana Menteri difahami di kawasan Parlimen ini supaya dapat diwujudkan keluarga besar 1Malaysia di sini.
UTUSAN: Bagaimana takrifan anda terhadap diri sendiri?

Kamalanathan: Saya peramah, senang didekati dan suka mendengar. Keunikan saya rasanya terletak kepada kefasihan penggunaan Bahasa Melayu. Guru-guru saya dahulu pun terkejut dengan kelancaran saya menggunakan bahasa kebangsaan.

Pergaulan saya juga tidak terbatas kepada sesuatu agama, kaum atau bangsa. Sudah 43 tahun saya tinggal di sini dan semua itu bakal memberi kelebihan bagi menghadapi pilihan raya kecil ini sekali gus membantu menunaikan hasrat MIC menghadiahkan Hulu Selangor kepada Perdana Menteri sempena setahun pemerintahannya.