Friday, January 16, 2009

BN ADA SEDIKIT KELEBIHAN

Barisan Nasional dan PAS diramal mempunyai peluang sama rata untuk menang.
Malah mini, kelebihan adalah kepada Barisan Nasional (BN) berikutan beberapa pengumuman penting kerajaan membantu rakyat.

Yang menang dikatakan akan mendapati majoriti kecil dan ada meramalkan majoriti yang akan didapati oleh parti yang menang tidak akan melebihi 400 undi.

Kuala Terengganu mempunyai 80,229 pengundi termasuk 838 pengundi pos. Lebih 88 peratus atau 70,834 pengundi di situ adalah Melayu, 8,735 atau 10.89 peratus pengundi Cina, 518 atau 0.65 peratus pengundi India dan 142 atau 0.18 peratus pengundi lain.

Sebanyak 36 pusat mengundi akan dibuka dari 8 pagi hingga 5 petang esok.

Sejak penamaan calon 6 Januari lepas, tumpuan pertandingan adalah antara Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh daripada BN dan Mohd Abdul Wahid Endut daripada PAS. Turut bertanding calon Bebas, Azharudin Mamat.

Keputusan pilihan raya kecil itu dijangka diketahui sekitar 10 malam.Tidak harianlah sehingga petang ini, jentera kedua-dua parti masih meneruskan kempen sebagai usaha terakhir mendapatkan sokongan pengundi sebelum tempoh kempen tamat 12 tengah malam.

BN ada kelebihan sedikit dengan pengumuman terbaru, khususnya program membabitkan bantuan kepada penduduk tempatan.

Walaupun cuba dipersoalkan pembangkang mengenai royalti minyak tetapi penduduk di Terengganu dapat menerima dengan baik pemulangan royalti minyak itu ke pangkuan rakyat Terengganu menerusi cek bernilai RM408 juta yang saya serahkan iaitu baki bagi tahun 2007/2008.

Diharapkan dengan duit royalti dikembalikan kepada kerajaan Terengganu, prestasi pembangunan akan lebih rancak lagi. Ini sedikit sebanyak rakyat Kuala Terengganu boleh memberi mesej dan isyarat bahawa mereka memilih BN kerana mereka yakin BN boleh membuat perubahan yang besar kepada negeri dan rakyat.

Selain itu penubuhan Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA) umpamanya bertujuan menjaga kepentingan generasi Terengganu akan datang, hasil daripada kutipan royalti yang akan dilaburkan semula.

Apapun, ia tidak berkisar sekitar wang royalti semata-mata tetapi juga pendekatan baru Barisan Nasional (BN) yang merakyatkan pembangunan.

Apa buktinya?

Kerajaan Pusat melalui Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) memperuntukkan RM138 juta tahun ini bagi menaiktaraf mutu pendidikan Terengganu selain membantu meringankan beban ibu bapa.

Daripada jumlah itu, Parlimen Kuala Terengganu menerima RM13.2 juta yang bakal diagihkan secara berperingkat ke setiap sekolah

Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, Dato’ Alimuddin Mohd Dom, berkata minggu lalu, bagi sekolah di bawah KPM, sejumlah RM3.39 bilion diperuntukkan khusus untuk bantuan pelajar dan murid miskin.

“Peruntukan itu diagihkan melalui 17 saluran termasuk bantuan makanan asrama sebanyak RM1 billion, Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin (RM4 Juta), Rancangan Makanan Tambahan (RM270.4), Biasiswa Kecil Persekutuan (RM238 Juta), Skim Bantuan Tuisyen (RM180 Juta) dan Bantuan geran Perkapita (RM740 juta).

“Bantuan yang disalurkan itu membuktikan keprihatinan kerajaan dalam menjamin mutu pendidikan yang berkualiti,” katanya.

Selain itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib dan beberapa menteri sudah menyatakan beberapa projek besar Kerajaan Pusat sudah dirancang untuk rakyat Terengganu.

Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata Kementerian Pelajaran sedang mengadakan perundingan untuk menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) dengan beberapa buah kerajaan negeri bagi membolehkan 101 sekolah agama mendaftar sebagai sekolah yang mendapat bantuan kerajaan (SABK).
Angka itu tidak termasuk 27 sekolah agama di Johor yang telah menyampaikan hasrat untuk mendaftar di bawah kementerian.

Hishammuddin berkata, setakat ini sebanyak 154 buah sekolah agama telah berdaftar dengan kementerian. Katanya, daripada angka tersebut di negeri Perlis (6), Kedah (14), Pulau Pinang (11), Perak (25), Selangor (23), Johor (3), Melaka (14), Pahang (5), Kelantan (22), Negeri Sembilan (15), Terengganu (14) dan Sabah dua buah.

Ini bermakna sekolah agama di Terengganu sebanyak 14 buah itu akan turut terlibat apabila kerajaan mengagihkan sebanyak RM454 juta kepada sekolah agama rakyat (SAR) dan sekolah agama negeri (SAN) dalam tempoh tahun 2005 hingga akhir tahun lalu.

Angka itu tidak termasuk tambahan peruntukan sebanyak RM200 juta sebagaimana diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak pada 4 November lalu.

Daripada RM200 juta itu, SABK akan menerima RM50 juta yang akan digunakan untuk pelbagai kegunaan termasuk pembelian aset dan modal dan naik taraf bangunan sekolah.

Selain itu, kerajaan memperuntukkan sebanyak RM206.3 juta dalam Rancangan Malaysia Ke-Sembilan (RMK-9) untuk melaksanakan 10 projek bekalan air di Terengganu.

Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi, Datuk Shaziman Abu Mansor berkata kelamrin, selain itu, di bawah wang Dana Khas pula sebanyak RM813 juta telah diperuntukkan yang melibatkan pelaksanaan sebanyak 12 projek.

''Ini menjadikan jumlah keseluruhan peruntukan untuk melaksanakan projek-projek bekalan air di negeri Terengganu sebanyak RM1.012 bilion. Semua itu menunjukkan kegigihan dan komitmen yang tinggi kerajaaan Pusat dan negeri untuk melaksanakan projek itu yang bertujuaan memberi manfaat kepada setiap lapisan rakyat di negeri ini," katanya.

Shaziman berkata, pada masa ini semua projek di bawah RMK-9 sedang rancak berjalan, manakala bagi projek yang sedang dilaksanakan di bawah peruntukan Wang Dana Khas pula, daripada 12 projek, 6 daripadanya telah disiapkan sepenuhnya yang memberi banyak manfaat kepada penduduk di negeri Terengganu.

Selain itu kerajaan semalam turut mengumumkan penubuhan Tabung Kecemasan Nelayan dengan dana permulaan berjumlah RM1 juta bertujuan membantu nelayan yang ditimpa musibah.
Najib berkata tabung ini perlu memandangkan nelayan berdepan dengan pelbagai cabaran dan risiko yang amat tinggi ketika keluar mencari rezeki.

Tabung kecemasan sebagai bantuan kepada nelayan yang ditimpa musibah, sekiranya mereka meninggal dunia atau bot tenggelam, rumah terbakar dan sebagainya.

“Banyak faktor luar kawalan yang dihadapi mereka, cuaca tak menentu dan sebagainya. Dengan risiko yang dihadapi ini amat sesuailah diwujudkan satu tabung bagi membantu mereka dengan dana RM1 juta sebagai permulaan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Perhimpunan Bersama Nelayan di Pelabuhan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Chendering.

Selain itu, Majlis Peletakan Batu Asas Kompleks Pakar Materniti dan Kompleks Psikiatri Kesihatan Mental, Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) turut dilakukan.

Kompleks lima tingkat bernilai RM115 juta itu akan memberi kemudahan rawatan bayi, ibu hamil dan ibu bersalin yang lebih baik yang diharapkan dapat mengurangkan kadar kematian bayi dan ibu di negeri ini.

Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, banyak lagi program pembangunan sedang dirancang untuk Terengganu dan kesemuanya hanya boleh dilaksanakan dengan memastikan kerajaan negeri dan kerajaan Pusat bernaung di bawah parti yang sama iaitu BN.

Selain itu, kini terbukti terdapat persefahaman antara dua kerajaan apabila Kementerian Penerangan meluluskan serta-merta pertukaran kegunaan tanah untuk kerajaan negeri menjalankan Projek Perumahan Rakyat (PPR) di Padang Hiliran, Kuala Terengganu.

Katanya, Menteri Penerangan (Dato’ Ahmad Shabery Cheek) meluluskan permohonan itu serta merta apabila Dato’ Ahmad Said (Menteri Besar) meminta tanah milik Kerajaan Pusat untuk dimajukan dengan projek PPR.

“Oleh kerana yang diminta itu Menteri Besar Barisan Nasional (BN) yang diluluskan itu Menteri Penerangan BN, maka tiada hal (masalah) untuk dilulus dengan serta merta.

Bagaimana dengan kepentingan orang Cina di Kuala Terengganu?

Dalam konteks orang Cina, sejarah masyarakat Cina di Kuala Terengganu, mereka tidak pernah diberi kerusi Bandar Kuala Terengganu itu dan dilantik sebagai exco. PAS tidak pernah dalam konteks di Terengganu memberi kerusi kepada bukan Melayu. Begitu juga dengan pemberian royalti minyak yang mana orang Melayu pun dapat dan orang Cina pun dapat.

Dalam konteks ini semua dapat dan inilah ciri-ciri merakyatkan pembangunan. Kalau melihat dari diskriminasi, apa yang dilakukan oleh PAS kepada orang Cina di Kuala Terengganu sebenarnya lebih teruk. Sebagai contoh, apa yang berlaku kepada sebuah tokong bersejarah berusia 113 tahun di tengah-tengah bandar Kuala Terengganu yang begitu penting dan memberi makna kepada orang Cina.

Sewaktu PAS memerintah, mereka mengeluarkan notis untuk mengambil tokong itu tetapi terpaksa dibatalkan selepas masyarakat Cina membantah.

Kaum Cina di Terengganu juga akan mendapat manfaat daripada pengumuan Najib bahawa kerajaan akan menyalurkan terus bantuan kewangan berjumlah RM200 juta kepada empat kategori sekolah bantuan kerajaan (SBK) melalui pakej rangsangan ekonomi yang diumumkan pada sesi Parlimen tahun lepas.

“Kerajaan yakin melalui pemberian dana ini, ia memberikan lebih kepuasan dalam sistem pendidikan negara dan memajukan lagi tahap pendidikan untuk ke peringkat antarabangsa,” katanya berucap pada Majlis Penyampaian Cek Bantuan Kewangan kepada SJK (C) di SJK (C) Chee Yen, Subang Jaya baru-baru ini.

Pada majlis tersebut sebanyak 237 sekolah Jenis Kebangsaan Cina seluruh negara menerima bantuan kewangan berjumlah RM27 juta yang disalurkan terus kepada setiap lembaga pengelola sekolah SJKC. Keseluruhan bantuan kewangan itu akan diagih-agihkan kepada keempat-empat kategori sekolah tersebut dalam masa terdekat untuk digunakan tahun ini juga.

Terlalu banyak senarai projek yang diumumkan ,termasuk oleh kerajaan negeri. Kerana itu, rakyat Terengganu berfikirlah!

Undi anda menentukan nasib anda dan masa depan generasi anda.

Jangan mengundi kerana rancangan fantasi tetapi undilah parti yang bercakap berasaskan realiti!

PAS HALALKAN SERANGAN PERIBADI

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menasihatkan calon dan penyokong jangan menyerang peribadi.

Malah, dari segi etikanya, serangan peribadi atau ‘membunuh peribadi seseorang’ (character assassination) dalam pilihan raya adalah amalan buruk yang sepatutnya tidak dilakukan. Apalagi jika serangan itu dilakukan oleh penyokong parti yang melaungkan ia memperjuangkan Islam.

Saya perhatikan sejak nama Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh diumumkan sebagai calon, serangan pertama ialah kononnya beliau berkaraoke dengan seorang gadis muda.

Ternyata gadis itu, anak saudara Wan Farid sendiri yang juga "berpangkat cucu kepada seorang pemimpin PAS"."Kalau saya mendedahkan identiti orang tersebut, nanti ada orang yang susah hati. Kempen saya ialah kempen yang positif dan bukannya negatif," katanya kelmarin.

Gambarnya berkaraoke itu telah menjadi senjata terhadapnya bagi berdepan calon PAS Mohd Abdul Wahid Endut dalam kempen di kawasan parlimen Kuala Terengganu.

Selepas itu, melalui ‘bantuan’ media perdana, pembangkang khasnya media yang bersimpati dengan PAS dan Keadilan menggambarkan Wan Farid sebagai seorang yang sombong, tidak mesra dan sukar diterima orang bawahan.

Gambaran ini juga berupa serangan peribadi yang sewajarnya tidak digunakan.
Dengan kedudukan ini jelas PAS menghalalkan serangan peribadi dan bagi mereka untuk mendapatkan kuasa, semuanya halal segala-halanya!

Pengundi boleh membandingkan antara yang bekerja dan menyumbang kepada rakyat dengan yang hanya bercakap kosong dan mementingkan kuasa semata-mata.

Apapun, Wan Farid meramalkan beliau mempunyai sedikit kelebihan untuk menang dalam pilihanraya, Sabtu ini.

Tambahnya, keyakinannya itu berdasarkan maklum balas yang diperolehi hasil daripada lebih 65,000 pengundi yang ditemui jentera pilihanraya BN.

Kuala Terengganu mempunyai 80,229 pengundi berdaftar - 88 peratus Melayu dan 11 peratus Cina.

Kenapa Wan Farid berani mengatakan demikian?

Ini kerana Wan Farid mempunyai peranan penting untuk dimainkan demi rakyat Kuala Terengganu. Kerana kseungguhan untuk berbakti, Wan Farid sanggup menjadi ‘lilin’.
Ternyata segala perang psikologi oleh PAS terhadap calon Barisan Nasional itu hanya untuk memperlekehkannya.

Selepas tiada isu besar boleh diperkatakan oleh PAS terhadap BN di Terengganu, mereka mengumpul tenaga memperkecil-kecilkan ketokohan dan kemampuan calon BN itu untuk pilihan raya kecil Kuala Terengganun. Itu sahaja.

Namun, di sebalik semua kritikan dan tindakan untuk memperlekehkan calon BN itu, Ahmad Farid sebenarnya bagaikan sebatang lilin.

Pengerusi BN Terengganu, Datuk Ahmad Said menyifatkan pengorbanan Wan Farid bagai ‘sebatang lilin yang cuba menerangi rakyat Terengganu’ dan pilihan raya kecil Kuala Terengganu akan membuktikan kebenaran kata-kata itu.

Kenapa Menteri Besar Terengganu berkata demikian?

Ini kerana Wan Farid menawarkan diri untuk berbakti. Kalau dia mahu ‘bersenang-lenang’, dia boleh menjadi Senator dan Timbalan Menteri, tidak payah letak jawatan dan bertanding.
“Bagi saya Wan Farid memang bagai lilin. Dia mahu berbakti kepada Kuala Terengganu.

Dia sanggup mengambil risiko,” kata Ahmad Said pada majlis Menandatangani Memorandum Perjanjian Di Antara Universiti Kuala Lumpur dengan Kolej Tesdec dan Memorandum Persefahaman di Antara Lembaga Tabung Amanah Warisan Negeri Terengganu dengan Koperasi Ladang Pekebun-Pekebun Kecil Malaysia Berhad Ahad lalu.

Hakikatnya, Wan Farid bertanding bukan kerana jawatan. Menang pun, beliau hanya akan menjadi Timbalan Menteri, iaitu jawatan yang disandangnya sekarang. Dia tahu apa risiko yang akan dihadapinya.

Tetapi risiko bagi Wan Farid ialah jika kalah. Dia bukan sahaja akan kehilangan jawatan Senator tetapi juga Timbalan Menteri. Ini bermakna bahawa Wan Farid akan hilang “pangkat dan pendapatannya” selama ini.

Apakah dengan mengatakan sebegini bermakna Ahmad Said memperjuangkan kemenangan untuk peribadi Ahmad Farid?

Bukan. Yang sebenarnya Ahmad Said cuba memberitahu orang Terengganu bahawa UMNO meletakkan calonnya yang tidak tamak jawatan dan bersiap sedia untuk berkhidmat.
Jelas ia berbeza dengan calon PAS?
Calon PAS rela mengambil dua jawatan serentak. Dia sudah ADUN dan sanggup pula bertanding untuk kerusi Parlimen.
Kalau menang siapa dapat untung?

Rakyat? Jauh sekali. Sudah tentu Mohd Abdul Wahid Endut. Kemenangan akan membolehkan beliau bercakap di Parlimen, selain pada persidangan DUN Terengganu. Selain itu mudahlah untuk beliau tinggalkan kawasan – ada alasan katakan.

Dan sebenarnya inilah pun budaya wakil rakyat PAS – khususnya Ahli Parlimen PAS – iaitu meninggalkan kawasan dengan alasan sibuk di Kuala Lumpur.

Bandingkan apa pula yang boleh Wan Farid lakukan. Bukan sekadar boleh berkhidmat untuk rakyat Kuala Terengganu.

Dengan menjadi Timbalan Menteri, beliau boleh berbakti dan menyumbangkan tenaga dalam banyak perkara bagi membela rakyat Kuala Terengganu.

Dalam konteks Wan Farid ini, Datuk Seri Najib Tun Razak ada menyatakan bahawa beliau dan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, sama-sama bersetuju mengenai pemilihannya. Jadi, tidak perlu timbulkan cakap-cakap bahawa Ketua Umno Bahagian Kuala Terengganu itu "orang Pak Lah".

Cakap-cakap itu lebih kapada untuk meremeh atau memperlekehkan calon berkenaan, apa lagi jika orang UMNO sendiri terikut-ikut dengan perang psikologi PAS.

Yang penting sekarang ialah BN memastikan Wan Farid dipilih sebagai wakil rakyat. Selepas ia benar-benar menjadi kenyataan, rakyat akan tahu mereka sebenarnya membuat pilihan tepat memilih Wan Farid.

Wan Farid nantinya akan menjadi penggerak utama memajukan Kuala Terengganu bukan setakat menjayakan visi Allahyarham Datuk Razali Ibrahim tetapi juga dengan pendekatan dan strategi baru pembangunan Kuala Terengganu.

MAT RAZALI DARIPADA DUA SUDUT

Nak cakap ikut sedap mulut memang mudah.

Ada pendapat mengatakan situasi awal berpihak kepada PAS dan Pakatan Rakyat apabila moral Umno terjejas teruk setelah Pegawai Pengurus pilihan raya, Datuk Mat Razali Kassim menarik diri.

Pendapat mengatakan belum pernah berlaku dalam sejarah pilihan raya di negara ini apabila pegawai pengurus pilihan raya menarik diri di saat-saat akhir menjelang hari pengundian, memang benar.

Tetapi ia ada implikasi tersendiri. Yang paling penting ialah tindakan itu langkah terbaik bagi menjaga integriti dan kewibawaan SPR.

Pesuruhjaya PAS Terengganu, Datuk Mustafa Ali berkata, tidak pernah lagi berlaku dalam sejarah pengendalian pilihan raya di negara ini pegawai pengurus pilihan raya menarik diri.
"Tindakan itu sekurang-kurangnya menjejaskan moral Umno yang kini sedang berusaha keras bagi menarik sokongan rakyat.

"Kita mempunyai bukti yang kukuh pegawai terbabit cuba mengugut kakitangan di bawahnya di Majlis Bandaraya Kuala Terengganu bagi memberi sokongan kepada calon BN," katanya ketika ditemui selepas Munajat Perdana di Masjid Penghadang Baru di Kuala Terengganu pagi ini.
Petang semalam pegawai pengurus pilihan raya tersebut membuat kejutan apabila melepaskan jawatan bagi mengendalikan pilihan raya terbabit.

Beliau yang juga Datuk Bandar Kuala Terengganu menyerahkan surat perletakan jawatan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Menurut Dato Ngah bin Senik, Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia, Setiausaha Majlis Bandaraya Kuala Terengganu yang juga Penolong Pegawai Pengurus Pilihan Raya Kuala Terengganu, Wan Mustafa Wan Hassan menggantinya berkuat kuasa serta-merta.

Ngah Senik menjelaskan SPR mengadakan mesyuarat khas dengannya dan memperhalusi daripada pelbagai sudut permohonan penarikan diri Datuk Bandar itu sebagai Pegawai Pengurus Pilihan Raya.

SPR bersetuju menerima penarikan diri Mat Razali sebagai Pegawai Pengurus Pilihan Raya kecil P36 Kuala Terengganu berkuat kuasa serta-merta.

Hakikat di sebalik semua ini mempunyai kesan berikut:

1. Tindakan Mat Razali mempunyai dua aspek. Pertama, beliau bertindak sebagai ketua kepada sebuah jabatan dengan ‘menasihati’ kakitangan; dan kedua, beliau ‘terlupa’ dirinya juga Pegawai Pengurus pilihan raya kecil ini.

2. Perletakan jawatan adalah jalan terbaik dan ini menggambar cirri-ciri ‘bersihnya’ SPR dan Barisan Nasional (BN) agar sesuatu pilihan raya memang telus dan pegawainya tidak berpihak.
Kenapa saya katakan begini?

Mat Razali sudah menafikan beliau mengugut. Tetapi menjadi tanggungjawab Mat Razali menjamin kerajaan berhemah terus memerintah Terengganu dan beliau tiada pilihan selain ‘menasihati’ pegawainya untuk membuat pilihan. Apakah ini salah?

Apakah pemimpin Kerajaan PAS tidak melakukan perkara yang sama untuk mengekalkan kerajaannya. Kita lihatlah nanti sama ada Menteri Besar Perak , Selangor dan Kedah ‘berkecuali’ dalam soal menasihati kakitangannya untuk mengundi PAS, DAP atau Keadilan.

Dan dalam menasihati kakitangannya, Mat Razali meletakkan dirinya sebagai ketua eksekutif sebuah jabatan atau majlis.

Bagaimanapun, oleh kerana beliau juga Pegawai Pengurus pilihan raya, nasihatnya itu dianggap kempen dan ugutan. Beliau melakukan perkara yang betul dengan meletakkan jawatan.
Memburukkan keadaan, semalam dua pemuda - Raja Arizal Raja Arif, 32 dan Mohd Fadzil Wahad - membuat laporan polis terhadap pegawai pengurus pilihan raya kerana membuat ugutan terhadap pengundi.

Kerana itu, Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat – Mustafa Ali berani mengatakan pihaknya mempunyai bukti yang kukuh mengenai kenyataan mengugut bekas pegawai pengurus pilihan raya terbabit terhadap kakitangannya supaya menyokong BN.
Mustafa berkata, perkara seperti itu tidak sepatutnya berlaku, memandangkan pegawai pengurus pilihan raya perlu bersikap berkecuali.

Katanya sebagai pengadil pegawai berkenaan perlu bertindak adil kepada calon-calon yang bertanding.

Mat Razali tidak berkempen di luar tetapi dalam jabatannya dan ‘tidak bernasib baik’ kerana kebetulan dia Pegawai Pengurus. Itu sahaja.

Mat Razali dipetik sebagai berkata, semua dakwaan pembangkang beliau berjumpa kakitangan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) dan meminta mereka menyokong BN tidak benar.
Precedent untuk membuat laporan polis seperti yang terjadi kepada Mat Razali sudah ada.

Percayalah akan banyaklah laporan polis di masa hadapan.

Saya percaya dan yakin, ia akan dilakukan terhadap pembangkang pula, khususnya PAS!

PERLUKAH DIBAHAS ISU ROYALTI MINYAK?

Soal pertama ialah siapa yang mencadangkan supaya perbahasan diadakan?

Jawapannya ialah, Majlis Permuafakatan Rakyat Tereng¬ganu (Mampat). Siapa Mampat? Apakah ia NGO bebas atau berpihak? Kalau berpihak, tidak payahlah menjadi penganjur.

Pengerusi Mampat, Mohamad Fauzi Abu Samah berkata, rasional debat royalti itu diadakan bagi memberi ruang dan peluang seluas-luasnya kepada bakal Ahli Parlimen menjelaskan pendirian dan komitmen masing-masing terhadap isu tersebut.

"Kita mahu isu royalti terus dibela kerana ia (royalti) adalah hak rakyat dan kedua-dua pihak boleh berhujah untuk menjelaskan kekeliruan kepada rakyat," ujarnya.

Siapa Mampat untuk memaksa calon untuk berdebat?

Apakah dengan tidak berdebat, hak rakyat tidak boleh ditunaikan dan rakyat terus keliru. Siapa sebenarnya yang mengelirukan rakyat?

Dalam konteks ini Mampat juga bertanggungjawab menjadikan rakyat keliru kerana jelas Mampat ada agenda.

Apa agendanya? Dan dengan mengatakan agenda 'Debat Perdana' kini telah menjadi pentas baru bagi negara-negara maju menampilkan calon kepimpinan yang bakal bertanding, apakah jika tiada debat, pilihan raya dan negara di Malaysia tidak ‘maju’?

Apakah calon yang bijak dalam debat boleh menjadi pemimpin terbaik dan yang tidak ‘keras keng’ tidak boleh menjadi pemimpin baik?

Juga Mampat bertanggungjawab menggambarkan PAS sebagai parti yang mempunyai sebahagian pemimpinnya yang ‘keras keng’ dan mencari pengaruh melalui debat.

Apakah hanya melalui debat sahaja akan menon jolkan pemimpin yang baik? Apakah kerana Datuk Husam Musa berdebat, pemimpin seperti Nik Amar Nik Abdullah atau juga Datuk Mustafa Ali bukan pemimpin baik?

Di Malaysia ini, berapa ramai yang bijak berhujah dan ‘tersohor dengan keras keng’ mampu menjadi pemimpin yang baik dan membela rakyat?

Jawapan ada di depan anda. Yang ‘keras keng’ di Parlimen itu apakah benar-benar berbakti kepada rakyat? Kebanyakannya hanya pandai menimbul dan mempermainkan idu tetapi turut mempermainkan rakyat dengan janji yang tidak tertunai.

Tahniahlah kerana Mampat berjaya mendapat dua pengesahan daripada calon Pas, Mohd Abdul Wahid Endut dan Dekan di Universiti Malaya (UM), Profesor Datuk Paduka Mohamad Abu Bakar sebagai moderator untuk menyertai debat perdana berhubung wang royalti minyak.

“Hanya daripada calon BN sahaja kita belum dapat sebarang maklum balas dan kami amat berharap supaya beliau memberi maklum balas positif kerana mereka inilah yang akan perjuangkan hak rakyat di Parlimen.

“Sebagai badan bukan kerajaan (NGO), Mampat tidak berpihak kepada mana-mana pihak, debat ini peluang terbaik kedua-dua calon membahaskannya. Kita harap masing-masing boleh tunjuk kekuatan sebagai Ahli Parlimen.”

Bagi saya, bukan semua bersetuju dengan debat dan melihat debat sebagai cara terbaik memilih pemimpin dan menghuraikan kekusutan.

Soal kedua, calon Barisan Nasional (BN) tidak pernah menyatakan beliau bersetuju. Dengan kenyataan Mohamad Fauzi bahawa hanya daripada calon BN sahaja pihaknya belum dapat sebarang maklum balas dan dengan berharap Wan Farid akan memberi maklum balas positif kerana mereka inilah yang akan perjuangkan hak rakyat di Parlimen, ia membawa gambaran negative kepada calon BN itu.

Perangkap NGO seperti ini tidak perlu dilayan dan tidak wajar ada pihak ketiga seperti Mampat menangguk di air keruh dalam isu royalti ini.

Memanglah calon Pas, Mohd Abdul Wahid Endut bersetuju membahaskan isu wang royalti minyak pada bila-bila masa sahaja terutama sebelum hari pembuangan undi, 17 Januari ini kerana melihat ia akan memberikan kebaikan kepadanya.

Abdul Wahid berkata, pihaknya telah memberi maklum balas kepada pihak penganjur, Mampat kelmarin berhubung kesudian menyertai debat perdana itu.

Beliau juga Yang Dipertua Pas Kawasan Kuala Terengganu berkata, debat dan perbahasan dilihat langkah terbaik bagi memberikan penjelasan kepada rakyat mengenai kedudukan sebenar wang royalti minyak.

“Saya bila-bila masa (sedia), beritahu mana-mana tempat. Royalti daripada dulu (belum selesai). Ini pengkhianatan UMNO,” katanya kelmarin.

Ketika ditanya mengenai calon Barisan Nasional (BN), Datuk Wan Ahmad Farid yang mengatakan perkara itu telah selesai dan tidak perlu debat, Mohd Abdul Wahid menegaskan beliau tidak akan mengikut pihak lain.

“Saya tidak tahu hal dia (Wan Ahmad Farid), saya bersedia bila-bila masa, isu royalti sampai sekarang tidak selesai. Janji bayar September, tidak bayar. Memang saya bahaskan dalam Dewan Dewan Undangan Negeri (DUN).

“Senarai panjang mengenai duit yang dibahaskan termasuk RM800 juta buat jalan raya dalam hutan, RM700 juta syarikat perumahan negara guna, RM800 juta negeri lain dapat. Manfaat itu bukan hak orang lain, hak kita,” katanya.

Hakikatnya, jangan cuba membuat andaian melampau dan memperkecilkan Wan Farid dalam isu royalti ini.

Harakahdaily yang membawa tajuk “Wan Farid 'takut': Debat royalti minyak batal” ia bukan sahaja jahat tetapi juga tersasar jauh.

Apakah Mampat mengatakan demikian? Apakah Mampat berpendapat Wan Farid takut?
Menurut Harakahdaily semalam, Mampat hanya melahirkan rasa dukacita ekoran tindakan calon Barisan Nasional yang tidak (bukan gagal) memberi sebarang respon terhadap undangan menyertai 'debat royalti'.

Mengikut perancangan asal Mampat akan menganjurkan Debat Perdana bertajuk 'Royalti: Antara Hak dan Maruah Rakyat Terengganu' yang akan diadakan malam semalam. Jelas dalam konteks ini, perancangan semuanya datang daripada Mampat, tanpa rundingan awal dengan calon BN sedikit pun.

Bagaimanakah kita mahu menganjurkan majlis membabitkan seseorang tanpa persetujuan orang berkenaan pun.

Apakah wajar Mampat memaksa Wan Farid? Melihat kepada apa yang cuba dianjurkan itu tidak member faedah kepada UMNO, Barisan Nasional dan orang Melayu, sudah pasti wajar bagi Wan Farid tidak mengambil endah mengenainya.

Mohamad Fauzi mengakui surat jemputan undangan sebagai salah seorang ahli panel debat tersebut telah dihantar kepada Pejabat Perhubungan Umno Negeri Terengganu dan Pejabat Umno Bahagian Kuala Terengganu pada 12 Januari 2009.

"Kami rasa dukacita dan kesal kerana langsung tidak mendapat 'respon' dari pihak Umno terutama calon BN.

"Saya sendiri yang hantar ke Pejabat Perhubungan Umno Negeri Terengganu dan Pejabat Umno Bahagian Kuala Terengganu," katanya.

Kenapa UMNO tidak respon?

UMNO mempunyai sebab-sebab tersendiri untuk mendedahkan perkara ini kerana ada sebab-sebab tersendiri dan umum tahu bagaimana pendapatan Petronas dibelanjakan untuk pembangunan dan kesejahteraan rakyat.

PAS jangan terpengaruh dengan DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam isu wang royalti ini. Memang PAS Terengganu yang pernah menerajui kerajaan negeri antara tahun 1999 hingga 2004 pernah menghadapi saat getir apabila hak mendapat royalti disekat serta oleh kerajaan pusat. Ada sebab-sebab kukuh yang Wan Farid juga tahu kepada tindakan itu dilakukan.

Kerajaan negeri di bawah pimpinan PAS ketika itu bertindak menyaman pihak Petronas dan Kerajaan Persekutuan kerana didakwa melanggar perjanjian serta Akta Petroleum 1974.

PAS Terengganu tidak sepatutnya tersinggung kerana wang royalti itu sudah dikembalikan dan
Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak sudah menyerahkan sejumlah wang RM408.6 juta kepada Menteri Besar Terengganu, Dato Ahmad Said pada akhir Disember 2008 lalu.

Lagipun, Ahmad Said sudah berikrar, wang royalti akan dibelanjakan untuk rakyat melalui dasar kerajaan yang merakyatkan pembangunan dan pentadbiran.

Tunggu dan pantau. Kalau Ahmad Said tidak melaksanakan janjinya, belasahlah dia. Jangan samakan