Friday, April 25, 2014

The Unspinners - MASALAH UTAMA DI KABINET, IBU PEJABAT, PENASIHAT DAN GLC..

Ada dua tulisan The Unspinners (ini dan ini) sebagai reaksi terhadap tulisan saya bertajuk 'TUKAR MB - KENAPA MELATAH & PALITKAN NAJIB DALAM ISU CALON PRU-13 T'GANU?'(23 April 2014).

Terima kasih kerana memberikan reaksi yang saya anggap menarik dan polimik berguna dalam memperkatakan politik Terengganu dan kedudukan Datuk Seri Ahmad Said (bekas Bos saya).

Saya hormati pandangan rakan blogger yang jauh mendahului blog saya dari segi ulasan dan jumlah penjenguknya.

Saya lebih berminat dengan ulasan pertama beliau bertajuk 'Masalah Utama Bukan Di Negeri, Tapi Di Kabinet, Ibu Pejabat, Penasihat Dan GLC' yang saya perturunkan di sini:

 

Rakyat Malaysia di SINI seolah-olah menegur The Unspinners kerana mendahului Dato Najib dalam menuntut dikekalkan Dato Ahmad Said.

Mungkin ada tujuan tersirat yang lain. Namun perlu difahamkan bahawa Unspinners bukan mahu mendahului Dato Najib tapi hanya memainkan peranan dalam demokrasi dan keterbukaan bersuara yang diamaklakan Perdana Menteri.

Seperti yang sering diulangnya, government does not know everything.

Maka baik kerajaan mahu pun pucuk kepimpinan perlu mendengar suara orang biasa supaya tindak tanduk kerajaan dan kepimpinan tepat, diterima bawah dan bukan keputusan yang berdasarkan tujuan dan membawa impak yang salah.

Jika penambah baikan yang mahu dicapai, kita harus berlaku ikhlas dan hadapai kebenaran dengan hati terbuka.

Menghukum Ahmad Said di atas sesuatu yang bukan dia penyebabnya adaah salah. Menuduhnya melakukan sesuatu yang bukan dia yang mulakan pun salah.


Banyak pihak menganggap dan menuduh Ahmad Said yang mengatur rampasan kuasa dan menikam belakang mantan Menteri Besar Dato Idris Jusoh untuk dilanik DYMM Sultan Terengganu menjadi Menteri Besar.

Anggapan sedemikian amat jelas sekali meleret.

Ahmad Said adalah pilihan Sultan dan Tuanku sendiri yang memanggil Ahmad Said untuk datang mengadap dan nyatakan hasrat mahukan Ahmad Said menjadi Menteri besar ketika itu.

Tak payah nak dengar suara-suara kedai kopi yang penuh konspirasi. Orang yang dikerah membawa Ahmad Said ke istana sendiri yang menghubung Unspinners untuk menjelaskan.

Kini Dato Idris Jusoh menerima realiti itu di atas tindak tanduknya dan antara kedua-dua mereka sudah tidak ada buruk sangka.

Ketika PRK Kuala Besut, Ahmad Said merelakan Idris Jusoh dilantik Pengarah dan dia turun dengan sedia untuk berkempen bersama.

Tidak perlu ada lagi perseteruaan dalam mempertahankan Terengganu. Nampaknya Idris Jusoh pun sudah berperanan di pusat dalam Kementeriaan yang amat penting. Dia juga ada peranan dalam war room parti.

Malah Idris Jusoh pun bagai tidak berminat lagi dengan politik tempatan Terengganu apabila dia tidak lagi bertanding sebagai ketua Bahagian.
 

Sebarang keputusan Dato Najib harus ingat bahawa dari segi transformasi mahu polisi yang lebih menjurus kepada merakyatkan ekonomi, Ahmad Said lebih jauh ke hadapan dalam menghayati falsafah pembangunan sedemikian.

Tiada negeri lain yang begitu fokus, prihatin dan melengkapi dalam hal kebajikan rakyat dan kemajuan modal insan seperti dilakukan di Terengganu.

Kalau dibenarkan calun yang winnable kepada rakyat bertanding, sepatutnya BN boleh pukul habis Terengganu.

Jawatankausa penasihat tertentu dalam parti tidak berpijak dibumi nyata yang telah masuk campur dan mengubah sesuka hati.

Ianya banyak menjejaskan negeri-negeri seperti Terengganu, Pahang, Selangor dan Perak.

Malah tuduhan yang mengatakan Ahmad Said letak orang dia untuk cantas orang Derih pun tak betul kerana bukan Ahmad Said yang putuskan senarai calun.

Jika ada anggapan demikian, maknanya orang dipusat yang mahu cantas orang Derih.

Untuk Dato Najib mahu menambah baikkan BN, sebenarnya lebih elok dimulakan di peringkat kabinet dan ibu pejabat UMNO serta pasukan Penasihat PM sendiri.

Baca Apanama SINI

Banyak Menteri-Menteri yang tidak berfungsi dan agak lewa dalam tanggungjawab mereka.

Rata-rata rakyat mahu lihat PM tukar mereka-mereka seperti Dato Hasan Malek. Dato Shahidan Kassim lebih menembak kaki sendiri dari menempis serangan pembangkang di Parlimen.

Dato Shaberry Cheek pun tidak kelihatan efektif dan RTM lagi kerap menyiarkan salah nama, dan jawatan Menteri.

Polisi yang dijana oleh Dato Idris jala dan PEMANDU hanya membuat rakyat marah dan benci kerajaan dari menghargai dan menghormati parti.

Di peringkat ibupejabat, ada pemegang jawatan penting yang hebuh kini dikatakan lebih mengisi poket sendiri dengan kontrak-kontrak persediaan PRK dari memantapkan parti untuk berhadapan pembangkang.

Parti kini kelihatan lesu dan tak tersusun.

Akibat terlalu banyak birokrasi dan kepentingan tertentu, gerak kerja politik di peringkat bahagian dan cawangan terjejas. Gambar hiasan dari kejadian terkini.

Tahap perkhidmatan parti tidak seperti dulu malah membuat orang ramai mengangggap parti tidak prihatin dengan masaalah rakyat dan hanya menambahkan marah baik penyokong mahupun orang ramai kepada parti.

Terlampau ramai Penasihat dan Ketua-Ketua GLC yang tidak berpijak dibumi nyata dan melakukan tindak tanduk yang terus menghilangkan keyakinan dan sokongan penyokong yang ada pada parti..

Belum cakap lagi atas pagar yang bertambah membenci parti.

Pada kami bukan kepentingan apa melainkan mahu melihat juga anak rakyat marhaen yang bapa hanya panjat kelapa kumpul ayer nyiur pun boeh jadi pemimpin agar hasrat dan harapan rakyat di bawah juga dapat sampai ke telinga pucuk kepimpinan.

Takkan kepimpinan hanya monopoli anak aristokrat dan orang kaya saja?

Penyokong pembangkang langsung tiada usaha dan keupayaan untuk ditarik dan dipujuk kembali. Ikan usuk dari kepala dan bukan dari ekor. Pereyulkan dulu di atas, barulah cuba membaiki di bawah. Jangan pula tersalah baiki yang sedang elok hingga akhirnya seperti tikus membaiki labu.

Sekali lagi terima kasih The Unspinners!