Thursday, January 10, 2013

MURAHNYA DENDA SEBAR BERITA PALSU MELALUI SMS, MEDIA SOSIAL

Keratan laman web mendakwa Najib mengalami strok pada 5 Januari lalu.
“Kami mengambil serius perkara ini. Siasatan sedang dijalankan dan seperti biasa kami bekerjasama dengan Polis dan jika didapati melanggar undang-undang, mereka yang terlibat akan dikenakan tindakan mengikut undang-undang yang sedia ada.” 
- Pengerusi SKMM, Datuk Mohamed Sharil Tarmizi.

Berbaloikah denda RM50,000 terhadap penyebar berita palsu melalui SMS atau media sosial yang boleh mendatangkan kerosakan kepada ekonomi dan politik negara?

Hukuman terhadap mereka yang melakukan kerja seperti ini sepatutnya amat berat kerana perbuatan menyebarkan berita palsu sedemikian boleh mengganggu gugat keselamatan negara.’

Selain itu, perbuatan tidak bertanggungjawab seperti ini boleh menggugat kesejahteraan masyarakat dan merupakan pengaruh buruk terhadap kedudukan ekonomi masa kini.

Ada pemimpin pembangkang yang turut terpengaruh dengan berita palsu ini apabila meminta penjelasan melalui media sosial.

Tidak tahulah apakah ia benar-benar mahukan maklumat atau sengaja panaskan hati berita palsu berkenaan. Hanya tuan punya diri sahaja yang boleh menjelaskannya seperti mana dia meminta orang yang disebut dalam berita palsu itu menjelaskan kedudukan sebenar.


Laman Malaysia Chronicle pula menyedapkan berita palsu ini dengan mengemukan soalan :”Betul-betul sakit atau helah pesaing Umno memaksanya berhenti?”

Menurut laman itu, “terdapat spekulasi bahawa parti Najib sendiri mahu dia digantikan menjelang pilihanrayaumum ke-13, untuk memberi laluan kepada Muhyiddi Yassin, timbalannya untuk menggantikannnya. Muhyiddin dipercayai telah mendapat sokongan daripada bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad, yang masih mempunyai pengaruh besar dalam parti Umno itu.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) semalam mengakui kesan buruk yang diakibatkan oleh perbuatan buruk oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.

Kalau masih ada Akta Keselamatan Dalam Negeri, sewajarnya mereka seperti ini ditahan agar menjadi pengajaran kepada orang lain dan apabila di bawa ke mahkamah, jika didapati bersalah, kenakan hukuman berat dan maksimum.

Perbuatan mencemarkan imej dan menyebabkan keselamatan dan menggugat kesejahteraan negara tidak boleh dikompromi.

Walaupun ada pihak khususnya pembangkang gemar dan merasakan ia sebagai sesuatu yang boleh membantu mereka tetapi percayalah jika mereka ditakdirkan memerintah, merekalah dulu yang bertindak tegas!

Kerajaan wajar meminda Di bawah seksyen 233 (1) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, seseorang yang menggunakan internet atau telefon untuk menyebar berita palsu boleh dikenakan tindakan undang-undang.

Jika didapati bersalah mereka boleh didenda RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya sekali.

Akhir-akhir ini nampaknya penyangak media sosial bagaikan tidak takut malah berani memperlekehkan pihak bekuasa kerana tiada tindakan atau hukuman pengajaran terhadap mereka yang sengaja memainkan sentiment rakyat yang kesannya akan menyebakan negara mengalami kerugian.


Menghairankan pemimpin pembangkang enggan sama-sama pihak berkuasa mengutuk dan menyeru agar mereka yang melakukan perbuatan seperti ini dikenakan tindakan tegas, bukan sekadar denda RM50,000.

Atau apakah mereka tahu dan buat-buat tidak tahu kerana dengan denga yang begitu rendah atau murah, mereka tidak heran kalaupun dikenakan hukuman.

Wajar sekali semalam, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) memperingatkan orang ramai tentang bahayanya penyebaran berita palsu menerusi internet dan SMS ekoran penyebaran berita palsu mengenai kesihatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak baru-baru ini.

“Kami mengambil serius perkara ini. Siasatan sedang dijalankan dan seperti biasa kami bekerjasama dengan Polis dan jika didapati melanggar undang-undang, mereka yang terlibat akan dikenakan tindakan mengikut undang-undang yang sedia ada,” kata Dato’ Mohamed Sharil Tarmizi, Pengerusi SKMM.

Blog politik Sarawak Report dalam satu tulisannya pada 5 Januari lalu, mendakwa Najib yang juga presiden Umno diserang "minor stroke".

Tulisan bertarikh 5 Januari itu menimbulkan spekulasi bahawa ia adalah kesan daripada tekanan yang dialami Najib ekoran siri pendedahan oleh ahli perniagaan Deepak Jaikishan melibatkan perdana menteri dan keluarga.

Akhbar The Malay Mail kelmarin memetik kenyataan setiausaha akhbar perdana menteri Datuk Tengku Sharifuddin Tengku Ahmad bahawa bosnya itu berada dalam keadaan sihat. Malah, Najib juga dilapor hadir dalam perhimpunan mingguan Jabatan Perdana Menteri pagi Isnin.


"Sudah tentu tidak ada apa-apa yang tidak baik dengannya. Perdana menteri kita sihat. "(Dakwaan) ini semuanya mengarut dan saya menggesa umum supaya jangan mendengarnya dan mengabaikan desas-desus ini," kata Tengku Sharifuddin dipetik.

Kelmarin (8 Januari 2013), Perdana Menteri sendiri menyangkal dakwaan kononnya beliau tidak sihat seperti yang dilaporkan dalam beberapa blog di Internet. Ketika berucap pada pelancaran Bon dan Sukuk Yang Diniagakan (ETBS) di Bursa Malaysia di Kuala Lumpur.

Najib menegaskan bahawa beliau sihat dan meminta rakyat Malaysia supaya tidak mendengar khabar angin. "Bursa Malaysia sihat, pasaran bon sihat, pasaran sukuk sihat dan saya juga sihat. Jadi tolong jangan percaya terhadap blog," katanya disambut dengan tepukan hadirin

Yang penting sekarang kita mahu melihat walaupun denda RM50,000 begitu murah berbanding kemusnahan yang dibuat, pihak bertanggungjawab menerbit dan menyebarkan berita palsu ini dihukum sewajarnya. Sekurang-kurangnya ia menjadi pengajaran!