Saturday, February 4, 2012

LANGKAH UMNO KELANTAN DEKATI KU LI AMAT BAIK UNTUK MENANG

Elok sangatlah jika UMNO Kelantan mahu meminta pandangan Anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) dalam usaha memastikan Barisan Nasional (BN) kembali memerintah Kelantan pada pilihan raya umum ke-13 nanti.

Bukan apa, UMNO bukan jenis parti yang lupakan jasa dan pengorbanan pemimpin terdahulunya.

Lagipun Ku Li dah cakap pun peluang Barisan Nasional BN untuk menawan semula negeri Kelantan pada pilihan raya umum ke-13 nanti, tetap ada jika BN mempunyai persediaan secukupnya.

"Bagi kita sentiasa yakin, tetapi soalnya terletak atas persediaan dan kesungguhan kita," kata Ku Li

Malah ketika menjawab sama ada beliau akan bekerjasama dengan pemimpin parti pembangkang bagi mengukuhkan kedudukannya dalam politik, Tengku Razaleigh sambil berkata: "Saya sudah kahwin kan, lebih baik bergabung dengan isteri saya."

Jelas dan tepat apa yang dikatakan Ku Li itu. Buat apa mahu berpindah parti sedangkan Umno menjadi darah dagingnya.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed (Tok Pa) hari ini berkata Tengku Razaleigh mempunyai pengaruh yang sangat besar dalam politik negara dan Kelantan dan sebab itu pandangan tokoh Umno itu diperlukan dalam usaha menawan kembali negeri itu daripada PAS.

"Kita akan meminta nasihat Ku Li (Tengku Razaleigh) bagaimana untuk menjalankan gerak kerja Umno dengan lebih mantap dan berkesan dalam usaha merampas Kelantan daripada tangan PAS," katanya kepada pemberita selepas menutup Ekspo Usahawan Mara di Tok Bali dekat Pasir Puteh hari ini.

Memang benar kata-kata Tok Pa tu. UMNO jangan jadi ‘kacang lupakan kulit’.
Malah kalau boleh kumpulkan semua hulubalang UMNO dan minta nasihat serta berpakat untuk tawan Kelantan.

Penat sudah dengan perselisihan dalaman dan cah keting. Tak akan ke mananya UMNO Kelantan kalau terus bersikap sedemikian.

Kehadiran Tengku Razaleigh pada mesyuarat badan perhubungan UMNO Kelantan dua hari lalu sebenarnya memberi impak dan semangat kepada anggota Umno untuk bekerja keras dalam menghadapi pilihan raya umum itu nanti.

Kelmarin, Tengku Razaleigh menafikan beliau memboikot mesyuarat Badan Perhubungan Umno Kelantan kerana sering tidak menghadiri mesyuarat badan itu sejak beberapa lama.

Tengku Razaleigh, yang juga Ketua Umno Bahagian Gua Musang, berkata beliau bukan sengaja tidak mahu menghadiri mesyuarat itu kerana kadang-kadang surat jemputan mesyuarat itu lewat diterimanya.

"Saya tak hadir, bukan tak nak hadir, tapi (surat) jemputan kadang-kadang lewat sehari selepas mesyuarat atau sehari sebelumnya," katanya kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat Badan Perhubungan Umno itu bersama Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Pejabat Perhubungan Umno Negeri di Kota Bharu.

Pemimpin veteran ini ditanya mengenai kedudukannya yang sudah lama tidak kelihatan menghadiri mesyuarat Badan Perhubungan Umno itu, sejak selepas pilihan raya umum ke-12 pada Mac 2008.

Bagi Tok Pa, Umno Kelantan akan menjadikan amanat Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika melawat Kelantan dua hari lalu sebagai perangsang untuk terus melipatgandakan usaha menawan Kelantan.

"Saya ada berbincang dengan Timbalan Perdana Menteri tentang beberapa perkara seperti sokongan golongan muda yang perlu diberi perhatian termasuk kawasan-kawasan tertentu," kata Tok Pa.

Umno Kelantan perlu bekerja lebih keras dan tidak akan mudah berpuas hati dengan sokongan yang dikatakan begitu meningkat terhadap Umno ketika ini.

"Saya memang gembira dengan peningkatan sokongan yang begitu meningkat tetapi saranan Timbalan Perdana Menteri untuk terus bekerja kuat akan dijadikan azimat kepada anggota Umno di Kelantan," katanya.

TRAGEDI LEMBAH PANTAI - ANWAR, NURUL IZZAH KANTOI

Seronok baca berita dalam berita lembahpantai.blogspot.com kerana tragedi yang menimpa pemimpin dan penyokong PKR di Lembah Pantai yang mereka anggap kubu.

Menurut laporan itu, Hari Wilayah baru-baru ini, iaitu pada 1 Februari 2012, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah cuba menggegarkan Lembah Pantai dengan membuat 2 program besar di Lembah Pantai.

Program pertama mereka ialah di kubu kuat Nurul Izzah tahun 2008, di Taman Seri Sentosa, Jalan Kelang Lama. Semasa PRU-12, peti undi Taman Seri Sentosa Selatan memberikan majoriti paling besar untuk Nurul Izzah ke atas Datuk Shahrizat dari 18 Peti Undi di Lembah Pantai. 4 Peti undi di sini, Taman Seri Sentosa Selatan, Taman Seri Sentosa Utara, Kg Bahagia dan Kg Bohol, membentuk separuh jumlah pengundi Cina seluruh Lembah Pantai.

Anwar telah membawa angkatannya yang dijangka dapat menarik jutaan penduduk Lembah Pantai terutama di Taman Seri Sentosa turun.

Yang pertama, dibawanya Nurul Izzah, Ahli Parlimen Lembah Pantai yang lebih kerap turun ke London dan Jakarta dari turun melawat Lembah Pantai.
Yang kedua, Tian Chua Raja Menyelit Program yang dipercayai sudah banyak mengajar Nurul Izzah tentang ilmu Menempel di Program Orang Lain dan Mencuri Kredit, dan yang ketiga, Hero India baru Anwar iaitu N. Surendran yang menggantikan semua hero India Anwar sebelum ini (Datuk Nallakaruppan, YB Gobalakrishnan) yang sudah ditikam beliau dari belakang selepas digunakan.

Program mereka ada dua:

Yang pertama Majlis Chinese New Year di Taman Seri Sentosa, sebanyak 10 khemah telah didirikan dan target PKR ialah 5,000 jemputan.


Surat jemputan & flyers dihantar terus ke rumah-rumah.
Sakai Lim dan Sundra telah diminta mendapatkan crowd 5,000 orang ini. Tapi yang datang akhirnya hanyalah sekitar 300 orang lebih sikit, bercampur-campur.

Dari laporan wartawan kami yang merupakan orang Flat AC4 Sentosa iaitu anak tempatan, banyak muka-muka Cina yang dilihatnya ialah muka yang dia sendiri tak pernah nampak.

Muka-muka oldtimer PKR Taman Seri Sentosa, termasuk Ketua Ranting PKR Taman Seri Sentosa iaitu Sifu Chan juga tidak turun, sedangkan Sifu Chan sentiasa hadir dalam semua Program lain di Sentosa, termasuk juga program Raja Nong Chik.


Memandangkan ini program Tahun Baru Cina, ang pow juga diedarkan. Tapi macam tak percaya wartawan kami bila tengok jumlah ang pow yang diedarkan, 2 ringgit saja satu ang pow!? 2 ringgit !!!!


Memang dasar Nurul Izzah, nak terbang ke London, ke Turkey, ke Jepun setiap minggu duduk di hotel kelas satu banyak pulak duit, tapi ang pow untuk pengundi Lembah Pantai dia dibaginya 2 ghinggit je!
Adusss kedekutnya Ratu Selit ni!

Yang paling kelakar bagi wartawan kami ialah apabila beberapa pemuda Cina mula menjerit-jerit memerli Anwar semasa dia berucap, sebab bagi ang pau 2 ringgit.

Antara yang dilihat menjerit ialah si Danny, cina PKR sini jugak tu. Bayangkan Cina PKR Lembah Pantai sendiri dah takde respek kat Ketua Umum dan Sang Ratu!
Lantak korang ler! Untuk cover malu, orang-orang Nurul cuba alih perhatian dan komplen dalam twitter yang banner kena potonglah, kena sabotaj lah dan sebagainya. Sedangkan jelas pengundi di sini sudah jelak dengan Nurul Izzah.

Bak kata seorang uncle Cina, "ini Ijah manyak cantik elok kasi masak sama laki saja la kat dia punya rumah!

"
Yang pasti ini adalah petanda awal kekalahan PKR di Sentosa dan Lembah Pantai. Nampak gayanya kerja-kerja Raja Nong Chik sejak hampir 2 tahun lalu di Taman Seri Sentosa (tengok FB Raja Nong Chik) sudah berjaya mengukuhkan kedudukan BN di situ.

Wartawan kami juga turun ke program Anwar selepas itu di Brickfields, situ lagi best Anwar kena dengan orang India. (Tunggu laporan dalam post seterusnya.)

Terima kasih kerana laporan menarik ini. Jelas orang Lembah Pantai dah tahu perangai anak beranak ini!