Thursday, March 12, 2009

PEMBOHONGAN POLITIK TERBARU

Apakah Malaysiakini dan Mohd Sayuti Omar (MSO) berbohong?

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini menafikan laporan kononnya beliau mengadakan perbincangan dengan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa menghadiri satu majlis keagamaan di Hulu Langat, semalam.

Jika kedua-duanya membuat pembohongan besar dalam politik seperti ini, apakah kita perlu membiarkan terus orang yang sewaktu seperti Malaysiakini dan MSO ini terus melakukan pembohongan?

Sedangkan pembohongan politik seperti ini boleh menjejaskan kestabilan politik negara.

Selain itu ia mendatangkan pelbagai reaksi. Semalam seseorang yang disegani dalam politik negara menelefon saya bertanyakan apakah benar pertemuan Abdullah dan Anwar.
Untuk apa pertemuan itu sedangkan negara akan diambil alih oleh Datuk Seri Mohd Najib Razak dalam beberapa hari lagi.

Menurut tokoh berkenaan, pertemuan seperti itu tidak bermakna lagi, melainkan jika Abdullah mempunyai agenda lain.

Malah menurutnya, apa yang disebut oleh MSO itu, jika ada kebenaran menyerlahkan lagi peranan Khairi Jamaluddin dalam usahanya menjamin Najib tidak menjadi Perdana Menteri.

Katanya, beliau tahu tujuan MSO membuat spekulasi berkenaan. Yang tepat dan khusus ditujukan kepada Datuk Seri Mohd Najib Razak.

Lebih jauh ada meramalkan Anwar kini dalam proses ambil alih jawatan Perdana Menteri secara rundingan.

Ini kerana menurut beberapa blog, sejak kejutan pertemuan empat mata yang penuh misteri dan tandatanya antara Abdullah dan Anwar itu, teori pengambilalihan jawatan Perdana Menteri secara rundingan dilihat mendominasi kebanyakan percakapan politik.

Kata mereka Abdullah dilihat sedang berusaha untuk memastikan jawatan Perdana Menteri yang disandangnya tidak dianugerahkan sebegitu mudah kepada kononnya bakal penganti beliau iaitu Najib Razak.

Dalam politik, segalanya mungkin. Tidak ada yang mustahil dalam politik. Mungkinkah benar wujud satu persefahaman dan juga rundingan antara Anwar dan Abdullah berkenaan dengan peralihan kuasa, tanya blog-blog berkenaan.

Apa pun, semalam di Kota Kinabalu, Abdullah yang juga Menteri Pertahanan berkata beliau menghadiri majlis itu atas undangan seorang tokoh agama, Syeikh Mahmud al-Majzub sempena sambutan ke-40 "Ritual Building Strength".

"Saya dijemput dan saya pergilah, dan semasa kami sedang makan tengah hari, Datuk Seri Anwar Ibrahim datang. Beliau dijemput duduk dan menikmati hidangan. Itu saja.
"Tidak ada perbincangan. Syeikh Mahmud ada memberi pandangan kepada saya mengenai pelbagai masalah yang berlaku di dunia sekarang dan menekankan keperluan pemimpin negara ini untuk bersikap adil dan memastikan keamanan.

"Dia(Syeikh Mahmud) cakap dengan saya, dia tak cakap dengan Anwar. Tidak lebih daripada itu," katanya kepada pemberita semasa melawat pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di Sepanggar, dekat sini.

Ketika ditanya sama ada laporan portal berita Malaysiakini cuba menimbulkan spekulasi mengenai perkara itu, beliau menjawab, "Dia (Malaysiakini) agak-agak aje".
Menurut Malaysiakini semalam, pertemuan Perdana Menteri dengan ketua pembangkang semalam terus menarik minat media untuk menggali lagi apa yang tersirat di sebalik kejutan tersebut.

Malaysiakini semalam difahamkan kedua-duanya bertemu empat mata dengan kehadiran pengasas Madrasah Nurul Iman, Syeikh Mahmud al-Majzub selama 20 minit.
MSO pula melalui blognya berkata sepanjang peristiwa itu Sheikh Mahmud senantiasa berada di tengah manakala Anwar dan Abdullah di sisi.

“Dalam konteks dan suasana hari ini tidak salah kalaupun Anwar mengadakan rundingan dengan Abdullah. Dan jika berlaku mini rundingan itu mestilah berhubung dengan pelan peralihan kuasa yang bakal berlaku dalam Umno selepas Mac nanti.

Anwar berhak menyatakan apa-apa pandangannya kepada Abdullah sebagai sahabat dan atas kapasitinya sebagai ketua pembangkang pada pertemuan seperti itu.

Sebagai ketua pembangkang Anwar tentu mempunyai maklumat-maklumat yang bermanfaat untuk diketahui dan dikongsi oleh Abdullah sebagai perdana menteri untuk kebaikan bangsa dan negara.

Setidak-tidaknya Anwar menasihati Abdullah agar jangan begitu mudah menyerahkan jawatan perdana menteri kepada Mohd Najib Razak. Sekiranya Anwar meluahkan itu atau membuat rayuan begitu ia juga bukan perkara baru, kerana dalam parlimen Anwar pernah menyatakan kesediaan untuk menyokong Abdullah terhadap apa-apa tindakan dan keputusannya yang memerlukan suara ahli parlimen.

Bahkan Anwar sempat bangun dan meminta rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat ikut bangun menunjukkan menyatakan sokongan kepada Abdullah. Mesej yang ditunjukkan oleh ketua pembangkang itu jelas bagi Abdullah.

Kalaupun Anwar membuat rayuan itu dalam mini prundingan ia berpandukan kepada perkembangan terkini di sekitar Najib. Dan adalah wajar kalau Abdullah mendengar apa yang mungkin disuarakan oleh Anwar pada pertemuan tadi, baik ketika di meja makan ataupun di dalam bilik.”

Kata MSO lagi, “Saya difahamkan sendiri oleh seorang ahli MPT PKR yang turut hadir, (berkedudukan seperti Shamsul di dalam rumah itu) menurutnya ada berlaku pertemuan enam biji mata antara mereka bertiga; Anwar, Abdullah dan Sheikh Mahmud. Pastilah Shekh Mahmud berada ditengah.

Menurut ahli MPT itu Sheikh Mahmud ada mengatakan sesutau yang penting untuk kedua pemimpin itu. Tidak terniat untuk saya mencatatkan antara dialog Sheikh Mahmud dalam bilik itu seperti mana dituturkan oleh ahli MPT berkenaan, tetapi cukuplah kalau dikatakan ia sangat menarik. Ia sangat menarik.”

Membaca dan memahami penafian Abdullah memberikan makna bahawa politik Malaysia hari ini semakin kusut dan sesiapa sahaja boleh membuat spekulasi biarpun ia akan membawa keburukan kepada negara.

Apapun, pembohongan tidak akan dapat dilakukan jika tidak ada ‘pengarah’ atau ‘tok dalang’.

Bagi saya Malaysiakini dan MSO bairpun sedikit bersalah dalam melakukan pembohongan politik seperti ini tetapi yang perlu dicari sebenarnya ialah ‘tok dalang’ yang cuba mengkelam-kabutkan politik Malaysia ketika ini.

Dan orang ini sepatutnya dikuburkan segera agar politik Malaysia kembali pulih!

APA NAK BUAT, MELUAT SAHAJALAH

Anwar Ibrahim sudah pasti marah.

Kalau tidak masakan beliau meluahkan perkataan ‘meluat’.

Ketua Umum Pakatan itu 'meluat' dengan hasil laporan polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang mendapati Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan tidak bersalah memalsukan bukti siasatan kes mata lebam beliau kira-kira 10 tahun lalu.

Selepas ini, tidak perlulah lagi Anwar menimbulkan kes ini kerana ternyata apa yang cuba dibangkitkan oleh beliau itu tidak berasas jika berpandukan kepada hasil laporan polis dan suruhan jaya berkenaan.

Anwar membuat laporan sebanyak dua kali sebelum ini iaitu pada 1 Julai 2008 dan 21 Februari 2009 terhadap Abdul Gani dan Musa dengan mendakwa kedua-dua individu terbabit memalsukan bukti siasatan kes mata lebam beliau kira-kira 10 tahun lalu.

Bagaimanapun, Abdul Gani dan Musa menafikan dakwaan itu. Musa sudah memfailkan saman fitnah terhadap Anwar, manakala Abdul Gani juga turut menyuarakan hasratnya untuk menyaman Anwar.

"Saya rasa ia sesuatu yang mengecewakan bagi kes ini memandangkan terdapat bukti yang kukuh," kata Datuk Seri Anwar di Parlimen semalam.

Anwar berkata, beliau menghantar semua bukti yang ada kepada ahli-ahli panel penyiasat.
"Adalah sesuatu perkara yang biasa bagaimana mereka menguruskan sistem (siasatan) ini," katanya," katanya.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz semalam berkata, Abdul Gani dan Musa didapati tidak bersalah dalam memalsukan bukti siasatan kes mata lebam Anwar 10 tahun lalu berdasarkan siasatan yang dijalankan pihak polis dan SPRM.

Katanya, SPRM telah melantik tiga panel bebas yang terdiri daripada bekas hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Abdul Kadir Sulaiman dan Datuk Mohamad Noor Abdullah serta bekas hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Wira Mohd Noor Ahmad bagi mengkaji dan membuat perakuan terhadap kes tersebut.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Ahmad Said Hamdan menjelaskan tidak wujud sebarang kes jenayah terhadap kedua-dua individu tersebut.

Kata beliau, memandangkan kes ini amat sensitif, berprofil tinggi dan berkepentingan awam dan mengambil kira tanggapan dan persepsi negatif yang mungkin timbul, SPRM telah mencadangkan tiga orang ahli panel bebas dilantik sebagai timbalan pendakwa raya untuk mengkaji dan membuat perakuan.

"Setelah mengkaji dengan teliti dan mendalam, majoriti ahli panel memperakukan bahawa Abdul Gani dan Musa tidak melakukan sebarang kesalahan jenayah sepertimana yang didakwa oleh Anwar.

"SPRM juga berpendapat tidak wujud sebarang kes jenayah terhadap kedua-dua pihak yang disiasat," kata beliau dalam kenyataan.

Kata beliau, siasatan yang dijalankan telah merakam percakapan saksi-saksi termasuklah Anwar sendiri yang dibuat secara teratur melalui peguamnya.

"Oleh yang demikian tidak timbul isu suruhanjaya ini tidak mengambil tindakan siasatan berkaitan aduannya itu," kata beliau lagi.

Biasalah bagi Anwar, apabila sesuatu keputusan tidak menyebelahinya beliau akan meluat dan sebagainya.

Apapun, itulah hakikatnya. Bilakah agaknya masa Anwar akan dapat menerima dengan dada terbuka pelbagai ‘ujian terhadapnya’?

PEMUDA TIADA KAITAN PELURU

Siapa gabrah dan buat fitnah sebenarnya apabila Pemuda UMNO disahkan tiada kaitan peluru?

Siapa jahat dan siapa ‘celaka’?

Ternyata polis tidak menemui apa-apa bukti bagi mengaitkan Pemuda UMNO dengan dua peluru yang diterima oleh Pengerusi DAP Karpal Singh di rumahnya di Jalan Utama di sini pada 20 Feb lepas.

Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Ayub Yaakob berkata, sehingga hari ini juga, belum ada mana-mana pihak atau individu tampil membuat keterangan mengatakan mereka terlibat melakukan perkara itu.

"Tiada keterangan atau maklumat mengaitkan kes tersebut dengan Pergerakan Pemuda UMNO malah tiada mana-mana pihak atau individu sekali pun (dikaitkan dengannya setakat ini).

"Siasatan membabitkan kes itu sedang giat dijalankan dan sesiapa yang mempunyai maklumat diminta tampil untuk membantu polis," katanya pada sidang akhbar semalam.

Karpal pada 19 Februari lalu mendakwa menerima sekeping sampul mengandungi sepucuk surat berserta dua butir peluru hidup yang diposkan ke alamat rumahnya di Jalan Utama, di sini.

Pada persidangan Dewan Rakyat 25 Februari lalu, pemimpin pembangkang yang sering mencetuskan kontroversi itu menyebut perkataan 'celaka' kepada Pemuda UMNO dan menuduh mereka yang mengirim peluru tersebut.

Keesokan harinya, suasana di pekarangan bangunan Parlimen kecoh apabila sekumpulan ahli Pemuda UMNO Selangor mendesak Karpal meminta maaf berikutan tuduhan itu.
Hingga hari ini pun Karpal tetap berdegil.

Apa langkah Pemuda UMNO selanjutnya?

Dan apa pula hukuman terhadap orang yang membuat tuduhan palsu di mata polis? Lebih buruk tuduhan ini bersifat politik dan berbau perkauman.

Bolehkah kita membiarkan Karpal Singh ‘bebas’ begitu sahaja daripada tuduhannya?