Tuesday, September 7, 2010

ZAID IBRAHIM BARU TERGADAH

"Pelik sungguh tabiat dan tindakan mereka ini, semasa saya diterima masuk setahun dahulu saya digelar wira, seorang orang yang berani dan berprinsip, pejuang politik yang tidak mementingkan jawatan dan kedudukan. Dua belas bulan kemudian saya sudah menjadi orang yang tidak setia, pengacau dan akan menjual parti kepada Umno. Tuduhan terhadap peribadi saya juga ditingkatkan." - Zaid Ibrahim

Orang sebijak Datuk Zaid Ibrahim tidak seharusnya membuat keputusan silap.

Orang yang sebijak Zaid Ibrahim seharusnya tahu tendang terajang politik.

Dan orang yang sebijak Zaid Ibrahim sewajarnya lebih awal sedar bahawa dalam politik pepatah Melayu “ habis manis, sepah dibuang” adalah amalan yang bukan luar biasa!

Kesian, Zaid tidak sepatutnya melepaskan jawatan Menteri di-Jabatan Perdana Menteri begitu mudah. Beliau lakukannya kononnya kerana prinsip.

Ada yang ‘lambung’ Zaid kononnya beliau seseorang yang tidak kisah dengan jawatan tetapi prinsip pejuangan lebih utama.

Zaid seharusnya menilai anugerah Allah kepadanya yang jarang didapati orang lain. Dia dilantik menjadi Menteri pada ketika beliau ditolak menjadi calon dan kedudukannya dalam Bahagian UMNO Kota Bharu tidak stabil.

Jarang - malah hanya kadang-kadang sahaja - orang UMNO yang memperolehi atau dianugerahkan kedudukan sedemikian. Ia hanya berlaku pada era Tun Abdullah Ahmad Badawi! Yang lain sanggup bertanding, berhabis duit dan tenaga dan apabila memang tidak pun dilantik sebagai Menteri.

Zaid yang di Bahagian UMNO pun digugat kedudukannya dan menghadapi masalah mempertahankan kerusinya di Parlimen Kota Bharu melepaskan jawatan Menteri (melalui Senator) dengan begitu mudah.

Zahid mungkin mendapat nasihat tidak betul dan tukang ‘lambung’ melalui blog dan sebagainya hanya melihat kepentingan membangkang dan mahukan Zahid berpindah di sebelah mereka.

Zahid yang termakan ‘lambung’ tidak melihat bahawa dalam politik – ketika orang sukakan kita mereka puja dan sebagainya – tetapi apabila sudah nampak melawan atau menggugat seseorang lain, seseorang itu dipijak selumat-lumatnya.

Zaid yang kini Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) Parti Keadilan Rakyat semalam mendakwa menerima ugutan bahawa karier politiknya akan dikuburkan sekiranya meneruskan hasrat bertanding jawatan Timbalan Presiden.

Beliau mendakwa menerima amaran akan menerima nasib yang sama dengan bekas Timbalan Perdana Menteri, Allahyarham Tun Ghafar Baba daripada pihak yang tidak selesa dengan keputusannya untuk bertanding pada pemilihan parti itu akan datang.

"Ada yang memberi amaran bahawa saya akan dikuburkan seperti Ghafar Baba. Saya teringat lagi peristiwa 1993 di mana Tun Ghafar dibelasah oleh Umno sehinggakan pencalonannya tidak mencukupi dan terpaksa menarik diri," katanya.

Kenapa Zaid tidak sebutkan siapa belasah Ghafar?

Bukankah Anwar Ibrahim yang melakukan segala-galanya. Zaid bukan tidak tahu perangai Anwar.

Tan Sri Mohd Rahmat sudah meninggal untuk bertanya benar atau tidak perkara ini. Tetapi Tan Sri Sanusi Junid masih ada. Tanyalah beliau.

Zaid yang sebelum ini pernah menolak untuk bertanding pada pemilihan PKR kali ini bagaimanapun mengubah pendiriannya minggu lalu. Selain Zaid, Naib Presiden PKR, Azmin Ali turut dilaporkan berminat untuk merebut jawatan yang bakal dikosongkan oleh penyandang, Dr Syed Husin Ali.

Kenyataan Zaid bahawa beliau akur sekiranya bakal menerima nasib yang sama seperti Ghafar adalah salah. Kenapa mesti xepat mengalah? Zaid mahu melakukan kesilapannya sekali lagi.

"Kalau nasib saya seperti Pak Ghafar pun saya rela. Dalam perjuangan politik saya, sifirnya mudah... kalau benar saya sokong, kalau palsu saya bantah," katanya.

Selain itu katanya, sejak mengumumkan hasrat untuk bertanding, beliau menerima banyak tohmahan.

"Sejak saya umumkan hasrat nak bertanding jawatan dalam PKR minggu lepas, sibuk sekali mereka yang tidak selesa dengan keputusan ini. Ada yang cuba memberi upah kepada seorang blogger Melayu yang popular untuk memburukkan nama saya. Blogger itu diminta menulis yang saya akan membayar RM20 ribu kepada cabang yang mencalonkan saya, dan menulis bahawa saya kononnya orang suruhan Tun Daim Zainuddin untuk menghancurkan PKR," dakwanya.

Sekarang Zaid merasanya. Sebenarnya sepak terajang politik bukan berlaku dalam UMNO sahaja. Ia berlaku dalam PAS dan tidak terkecuali PKR.

Rupa-rupanya ketika dalam UMNO, Zaid begitu selesa. Dia tidak merasai sepak terajang poliitk yang sebenarnya.

Hakikatnya beliau tidak pernah merasa apa-apa tekanan di peringkat nasional, cumanya di Kota Bharu beliau merasa sedikit tergugat apabila beliau menghadapi saingan Datuk Mohd Fatmi Salleh yang kebetulan Setiausaha Politik Timbalan Perdana Menteri.

Mungkin kecewa tidak ada pembelaan untuknya di bahagian, apalagi digantung, beliau merasakan UMNO menghukumnya.

Tetapi kini dalam PKR, apa bezanya? Politik bukan sahaja siapa mendapat apa, bila dan bagaimana. Juga, politik bukan sahaja kuasa tetapi politik adalah sepak terajang dan hanya yang kuat dan mampu menahan badai serangan sahaja yang boleh bertahan.

Jika jenis mengalah, merajuk atau tidak bermaya seperti Zaid, mereka akan menjadi ‘sampah politik’ yang akan dihanyutkan arus pemilihan, pilihan raya atau juga persaingan di luar pertandingan termasuk tanggapan dan populariti.

Zahid merungut kononnya kesetiaan beliau dipersoalkan oleh sesetengah ahli-ahli Parlimen PKR. Kekecewaan Zahid terserlah apabila ada sokongan kepada gandingan hebat Anwar Ibrahim-Azmin Ali.

Baru tergadah - Zaid, kini sedar beliau bukan sahaja 'diserang' oleh Umno malah turut menjadi sasaran ahli parti yang baru disertainya sejak setahun yang lalu.

Kata Zaid: “Pelik sungguh tabiat dan tindakan mereka ini, semasa saya diterima masuk setahun dahulu saya digelar wira, seorang orang yang berani dan berprinsip, pejuang politik yang tidak mementingkan jawatan dan kedudukan. Dua belas bulan kemudian saya sudah menjadi orang yang tidak setia, pengacau dan akan menjual parti kepada Umno. Tuduhan terhadap peribadi saya juga ditingkatkan. Teringat saya semasa di Hulu Selangor dulu, cuma masa itu Umno yang membelasah saya," katanya.

Itulah yang saya katakana di atas bahawa dalam politik yang biasa berlaku ialah habis manis sepah dibuang.

Zaid kini tidak lagi dilihat sebagai seseorang yang berprinsip dan pejuang politik. Zaid adalah pengacau dan boleh merosakkan PKR.

Itulah nasib yang menimpa Zaid gara-gara terpengaruh dengan puji-pujian dan ‘jek atau lambungan politik ‘ daripada mereka yang tidak ikhlas.

Jelas sudah Zaid bukannya berada pada kedudukan peribadi yang semakin baik dalam PKR.

Jika sebelum ini pada pilihan raya Hulu Selangor Zaid dikatakan ‘ditelanjangkan peribadinya’ oleh UMNO dan Barisan Nasional, dalam menghadapi pemilihan PKR November ini, Zahid ‘ditelanjangkan politiknya’ oleh PKR sendiri apabila dia dicop sebagai pengacau dan cuba menjual parti kepada UMNO.

Apakah ada jalan keluar lagi untuk Zaid?

Atau Zaid akan dikuburkan melalui PKR dan selepas November ini akan turut menjadi ‘sampah politik’ kerana tidak boleh ke mana-mana lagi.

Mengharapkan PAS? Zaid tidak layak menyertai parti itu kerana pendapatnya sebelum ini banyak bercanggah dengan PAS.

Mungkin di hati kecil Zaid ketika ini ada sedikit kekesalan apabila beliau ‘meludah UMNO’ sedangkan UMNOlah yang menjadikannya kaya dan terkenal dalam politik.

Oleh kerana Zaid orang berprinsip, dia tidak akan menjilat kembali ludahnya!