Tuesday, May 1, 2012

BENARKAH ANGGOTA POLIS KAWAL BERSIH 3.0 MACAM 'AFRICAN WILD DOG'?

 Sambungan semalam


Realiti Bersih 3.0:

BERSIH 3.0 yang kononnya mahu MENUNTUT PILIHAN RAYA YANG ADIL BERTUKAR GANAS.  Penyokong Bersih bertindak mencederakan 11 anggota polis serta merosakkan harta benda awam ketika menyertai perarakan haram menuju ke Dataran Merdeka Sabtu lalu. Dua daripada anggota itu ditumbuk dan dipukul dengan kon dalam insiden sebuah kereta peronda Proton Waja diterbalikkan di hadapan kompleks beli-belah Sogo.

1. ANTARA YANG MENYERTAI BERSIH 3.0 IALAH KETUA PEMBANGKANG, DATUK SERI ANWAR IBRAHIM, PRESIDEN PAS, DATUK SERI ABDUL HADI AWANG DAN PENASIHAT DAP, LIM KIT SIANG. 

Abdul Hadi berkata, beliau sempat berjalan bersama rakyat dan pimpinan Pakatan Rakyat dari Masjid Negara hingga ke tengah bandar raya Kuala Lumpur. "Saya bersyukur kepada ALLAH SWT dan moga semua yang menjayakan diberi ganjaran oleh ALLAH”.

 2. MURSYIDUL AM PAS, DATUK NIK ABDUL AZIZ NIK MAT, MENGUCAPKAN TAHNIAH KEPADA RAKYAT yang telah menyatakan sokongan tuntutan Bersih 3.0. Pada masa yang sama beliau melahirkan rasa terharu terhadap rakyat Malaysia yang berada di hampir seluruh dunia seperti Sydney, Melbourne, Makkah, Madinah dan Mesir turut menganjurkan perhimpunan Bersih 3.0.

"Tuntutan ini jelas membuktikan rakyat tidak ingin lagi berada di bawah pentadbiran kerajaan yang tidak adil khususnya dalam ketelusan pilihan raya yang bersih dan adil."

3. RAPIDKL, penyedia perkhidmatan Transit Aliran Ringan (LRT) dan bas di Lembah Klang, akan mengambil tindakan undang-undang terhadap penganjur perhimpunan semalam kerana MENGALAMI KERUGIAN BESAR AKIBAT TINDAKAN LIAR OLEH KUMPULAN DEMONSTRAN.

"Kami mengalami kerugian besar seperti kerosakan pada penutup gulung dan pagar, pintu tandas serta orang menggunakan perkhidmatan kami tanpa membayar dan operasi bas juga terjejas teruk kerana penutupan jalan," kata Pengarah Urusan Kumpulan, Syarikat Prasarana Berhad (Prasarana) Datuk Shahril Mokhtar dalam kenyataan hari ini.

4. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata PIHAK POLIS AKAN MEMAPARKAN RAKAMAN VIDEO mengenai apa sebenarnya berlaku semasa perhimpunan Bersih 3.0 menuntut pilihan raya bebas dan adil, di ibu negara kelmarin.

"Penting bagi polis untuk paparkan apa sebenarnya berlaku. Polis tidak akan tutup ada apa-apa termasuk jika ada salah laku yang dilakukan oleh anggota polis sendiri," katanya kepada pemberita selePAS mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno malam semalam.

5. PERSATUAN BEKAS POLIS MALAYSIA mengingatkan pembangkang dan penganjur perhimpunan Sabtu lePAS agar TIDAK MENGAMBIL KESEMPATAN MENUDUH POLIS DIRAJA MALAYSIA (PDRM) sengaja mencetuskan rusuhan dan huru-hara.mereka tidak rela PDRM diperkotak-katikkan pembangkang yang hanya mahu menyuntik kebencian rakyat terhadap PASukan keselamatan itu dan meruntuhkan kerajaan sedia ada.

6. POLIS BERJAYA MENGAWAL KEADAAN, malah berjaya menyekat para penyokong Bersih 3.0 daripada memasuki Dataran Merdeka. Polis yang mendapat perintah daripada Mahkamah Majistret Kuala Lumpur melarang pihak berkenaan daripada berkumpul di Dataran Merdeka mulai tengah malam kelmarin hingga 1 Mei.

Polis terpaksa melepaskan gas pemedih mata dan meriam air kerana perusuh bertindak ganas.

7. PERKASA semalam meminta Raja-raja Melayu menggunakan kuasa yang diizinkan di bawah undang-undang untuk MELUCUTKAN TARAF KERAKYATAAN kepada mereka yang tidak menghormati Raja-Raja Melayu dan Perlembagaan Negara.

Presidennya Datuk Ibrahim Ali ketika membacakan perisytiharan perhimpunan "Raja Berdaulat Kasih Dijunjung" di sini, berkata terdapat anasir-anasir yang cuba memporak-perandakan struktur teras Perlembagaan Negara yang termaktub di bawah Fasal 153 dan prinsip Rukun Negara.

 
8. TAN SRI MUHYIDDIN YASSIN berkata penganjur perhimpunan Datuk S. Ambiga dan pembangkang, harus bertanggungjawab atas insiden keganasan di sekitar ibu negara Sabtu sehingga menyebabkan kemusnahan harta benda awam serta kecederaan serius. Menyifatkan insiden itu sebagai 'amat malang', Timbalan Perdana Menteri berkata sebagai penganjur, AMBIGA HARUS MENGHADAPI TINDAKAN UNDANG-UNDANG kerana menyebabkan kerosakan harta benda dan mencederakan anggota polis.

"Ambiga tidak boleh lepas daripada tanggungjawab sebab dia kata dia jadi penganjur utama. Jadi kita serah kepada pihak berkuasa apakah tindakan wajar yang boleh diambil. Bukan kita ikat kebebasan. Itu kita sudah bagi!" tegas Muhyiddin.

Daripada apa yang dapat disaksikan selain kenyataan pihak-pihak yang terbabit secara langsung dalam menjamin keamanan pada perhimpunan ini, PAS tetap mendakwa bahawa provokasi berpunca daripada tindakan Unit Cawangan Khas polis dan bukan menyebabkan berlakunya kekecauan.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata, penyokong Bersih 3.0 tetap berada dalam keadaan terkawal walaupun jumlahnya mencecah puluhan ribu.

Baginya rempuhan yang berlaku di Dataran Merdeka jam 3 petang Sabtu itu dilakukan oleh individu profesional kerana mereka dapat boleh memotong kawat duri dalam tempoh singkat. "Kekecohan ini berlaku kerana kawat duri itu dipotong, oleh itu pihak polis perlu siasat siapa yang memotong dan dakwa individu itu di mahkamah," katanya pada sidang media di Kuala Lumpur, semalam.

Pengerusi Lajnah Guaman PAS Pusat, Asmuni Awi menyifatka nggota polis macam 'African wild dog', tidak berakhlak, malah lebih teruk dari polis Israel. Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Dr Hatta Ramli pula meminta polis menangkap individu yang dikatakan bertindak mengasari polis di sekitar Sogo.

Di pihak polis pula, ia sudah mengenal pasti penyokong, penganjur termasuk pemimpin politik yang dilihat mencetuskan provokasi sehingga menyebabkan penyokong Duduk Bantah Bersih 3.0 merusuh.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar menyifatkan perhimpunan yang diadakan Sabtu lalu, bukan perhimpunan aman, sebaliknya demonstrasi jalanan yang bertukar menjadi rusuhan. "Kita sudah kenal pasti individu yang memulakan rusuhan tersebut.

Siasatan yang dijalankan bukan hanya meliputi mereka yang terlibat secara langsung tetapi juga terhadap mereka yang dianggap pencetus perhimpunan ini. Apa yang berlaku merupakan satu kesalahan merusuh, melanggar perintah mahkamah dan beberapa kesalahan lain yang akan diPAStikan,” katanya pada sidang media di Bukit Aman semalam.

Yang pasti  penganjur tidak mengotakan janji di mana gagal memastikan perhimpunan tersebut tidak bertukar ganas. Insiden menjadi ganas ialah selepas penyokong memecahkan halangan terakhir iaitu penghadang dan kawat duri di Dataran Merdeka.

Siapa yang memberikan ‘kebenaran’ untuk memecahkan halangan itu? Perbahasan kini jelas bahawa ia datangnya daripada arahan pemimpin pembangkang. 

Akta Perhimpunan Aman 2012 benar-benar teruji Sabtu lalu dan pastinya ia tidak akan terhenti di situ sahaja kerana tindakan susulan pihak berkuasa akan membuktikan sejauh mana Akta itu lebih baik daripada Akta sebelumnya.

Polis pasti  akan meneliti dan menyiasat semua dakwaan termasuk kejadian Unit Amal PAS merempuh polis di KLCC serta serangan terhadap anggota polis dan jurugambar TV Al-Hijrah, Mohamad Azri Salleh di Jalan Tunku Abdul Rahman. Juga akan diteliti ialah serangan terhadap PASukan keselamatan termasuk rakaman video dan gambar yang tersebar di internet.


Ismail berkata, pihaknya menerima lebih 10 laporan daripada penyokong dan wartawan yang mendakwa dipukul polis dan beberapa laporan daripada polis yang cedera dipukul perusuh..“Kita menjanjikan siasatan yang telus untuk semua.

Dalam waktu terdekat, kertas siasatan akan diserahkan kepada Peguam Negara,” katanya.

Yang nyata penganjur tidak mengambil peluang tawaran Datuk Bandar Kuala Lumpur untuk menganjurkan perhimpunan di stadium, antaranya Stadium Bukit Jalil dan Stadium Merdeka.

Benar kata Ketua Polis Negara, sekiranya senario ini terus berlangsung, ia menggalakkan budaya agresif di masa akan datang yang akan mengancam ketenteraman awam dan keselamatan negara.


Bersambung...Ambiga Bukan Anwar Layak Ganti Najib Sebagai Perdana Menteri!