Monday, March 18, 2013

PENGGANAS KIRAM III MAHU LANCAR PERANG GERILA DI SABAH

Jamalulu Kiram III tarik balik gencatan senjata dan minta diteruskan gerakan mengganas.
Jamalul Kiram III (saya sngaja tidak gunakan nama Sultan) hari ini mengarahkan pengikut-pengikutnya supaya tidak berganjak dari Sabah dan melancarkan serangan gerila terhadap pasukan keselamatan Malaysia.

Menurut laporan media, Kiram berkata berundur dari Sabah bukanlah satu pilihan untuk tentera-tenteranya.
"Mereka sudah di tanah air mereka jadi mengapa kembali?" kata Kiram kepada pemberita di kediamannya di Taguig, menurut laporan 'The Philippine Star'.
 
Anggota Rela menyambut bayi berusia sebulan yang dipindahkan di pusat penempatan sementara di Dewan Besar Cenderawasih, dekat Felda Sahabat, semalam.
Jamalulkiram III sebelum ini dipertikaikan menamakan dirinya ‘Sultan’ dan saya tidak mengguakan namanya berpangkatkan ‘Sultan’ bimbang orang ramai menyamakan kedudukannya dengan Sultan Melayu di Malaysia yang berdaulat dan dilindungi Perlembagaan Malaysia.

Lagipun Persatuan Suluk Bersatu Sabah (PSBS) semalam turut menggesa kerajaan dan media tempatan di negara ini menukar panggilan pengganas Sulu kepada pengganas Kiram.

Pemangku Presiden PSBS, Faizal Sisar berkata, tindakan melabelkan penceroboh sebagai pengganas Sulu turut terpalit tempiasnya kepada masyarakat Suluk yang menetap di Semenanjung

 Kata-kata ini ada kebenarannya kerana melabelkan semuanya ‘Sulu’ akan menyebabkan pihak yang bersih dan taat kepada pemerintah Malaysia akan terpalit sama. Amat wajar jika Faizal bimbang masyarakat Suluk di negara ini turut dilabel pengganas gara-gara tindakan kejam penceroboh Kiram.


“Kita menggesa kerajaan dan media melabelkan pengganas Sulu kepada pengganas Kiram kerana kami masyarakat Suluk di negara ini tidak mahu terpalit dengan insiden berkenaan. Kita tak mahu turut dianggap pengganas,” tegasnya semalam.

Dengan keputusan Kiram hari ini, amat jelas dia tidak mahu mengaku ‘kalah’ dan mahu kesemua anggota pengganas di bawah perintahnya terdedah kepada bahaya serangan pasukan keselamatan Malaysia.

Bagi Kiram III, nafsu dan kehendaknya lebih penting daripada anggota pasukan bersenjatanya walaupun tahu masyarakat antarabangsa sudah mengiktiraf Sabah dalam Malaysia.


Malang sekali apabila jurucakap Kiram III, Abraham Idjirani menyifatkan tindakan memasuki Sabah sebagai satu 'perjuangan' berkata tenteranya akan meneruskan 'perjuangan' mereka.

Katanya, Kiram III telah menarik balik perintah gencatan senjata yang dikeluarkan dan tentera-tentera Diraja telah diarahkan melancarkan operasi secara "serang dan lari" terhadap pasukan keselamatan Malaysia.

Kiram III berkata adik lelaki kepada Sultan Sulu, Agbimuddin Kiram dan pengikut-pengikutnya masih berada di Sabah dan ini bertentangan dengan laporan dari Malaysia yang mendakwa mereka telah melarikan diri. Idjirani juga mendakwa Agbimuddin dan kumpulan pengikutnya masih kuat berdasarkan perbualan telefon dengan Agbimuddin pada malam Sabtu.

Tentera Diraja yang pada masa ini mempunyai 170 orang telah berpecah kepada tiga kumpulan bagi mengelak daripada pesawat pengintip yang berlegar di sekitar Lahad Datu
 

Kita kesian dengan ‘keyakinan palsu’ diberikan kepada askar Kiram III yang masih di Sabah bahawa mereka akan menang dalam perjuangan tetapi sebenarnya berdepan dengan Operasi Daulat yang semakin kukuh bertapak di Negeri Di Bawah Bayu Itu.

Adalah baik sekiranya persatuan Suluk dan pemimpinnya menyedarkan penyokong Kiram III meletakkan senjata daripada ‘mati tanpa tujuan’ dengan menurut perintah Kriam III yang hanya meletakkan kepentingan peribadi, bukan asasi dalam tindak tanduknya.