Wednesday, October 7, 2015

1MDB – RAJA-RAJA MELAYU MAHU PEMIMPIN LAKSANAKAN AMANAH ILAHI…


Kita tidak pasti apakah ia suatu amaran atau hanya peringatan semata-mata apabila Raja-Raja Melayu semalam bersuara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Yang pasti, apabila Raja-Raja Melayu bersuara ia memang kes berat.

Malah, mereka yang menyebabkan krisis ini, yang tidak jujur dan yang cuba melengah-lengahkan siasatan dan penyelesaian adalah yang MENSABOTAJ ekonomi negara – pasaran kewangan dan iklim ekonomi.

Ada kebenaranya jika  Raja-raja Melayu bimbang jika isu ini tidak ditangani secara bijak.

Dengan membiarkan ia berlarutan dan memakan masa terlalu lama, dibimbangi berpotensi menjejaskan keadaan ekonomi negara dan memudaratkan kehidupan rakyat jelata.
  
Bagi Raja-Raja Melayu, ia dikhuatiri berkemungkinan pula menjejaskan ketenteraman awam serta keselamatan negara.

Jadi kenapa mereka ini dibiarkan dan tidak dikenakan TINDAKAN TEGAS kerana melakukan sabotaj terhadap negara, termasik kejatuhan ringgit?


Bukan sekadar itu sahaja, RAJA-RAJA MELAYU MENGINGATKAN INSTITUSI-INSTITUSI KERAJAAN YANG BERKAITAN, PERLU MENYEMPURNAKAN AMANAH ILAHI DAN KEPERCAYAAN RAKYAT SECARA TELUS, BERKREDIBILITI DAN BERINTEGRITI.

Semalam, Raja-raja Melayu mahu kerajaan menyelesaikan secepat mungkin siasatan berkaitan dengan 1MDB dan mengambil tindakan tegas yang sewajarnya terhadap pihak-pihak yang terlibat.

Di sini secara jelas disebut ‘KERAJAAN’.

Siapa kerajaan? Siapa memimpin kerajaan?

Dalam satu kenyataan semalam, Raja-Raja Melayu (baginda sekalian) menegaskan semua pihak bertanggungjawab untuk memberi kerjasama yang sebenar dan jujur agar usaha serta maksud siasatan tersebut berjaya.

"Penemuan siasatan ini hendaklah dilaporkan secara lengkap dan telus supaya rakyat dapat diyakinkan akan keikhlasan kerajaan yang sama sekali tidak akan melindungkan fakta dan kebenaran," menurut kenyataan itu.

Kenyataan dikeluarkan Penyimpan Mohor Besar Raja-raja Datuk Seri Syed Danial Syed Ahmad berikutan mesyuarat Pra-Majlis Raja-raja yang diadakan di Istana Negara semalam.

Dalam kenyataan itu disebut secara jelas bahawa SEMUA PIHAK BERTANGGUNGJAWAB UNTUK MEMBERI KERJASAMA YANG SEBENAR DAN JUJUR AGAR USAHA SERTA MAKSUD SIASATAN TERSEBUT BERJAYA.

Fahami betul-betul perkataan yang disebut iaitu semua pihak, bertanggungjawab, jujur dan berjaya.

Amat nyata bahawa isu 1MDB ini sudah menjadi sesuatu yang berlanjutan begitu lama dan ada sesetengah pihak yang `TIDAK MEMBERIKAN KERJASAMA dan TIDAK JUJUR.

Raja-Raja Melayu mahukan agar segalanya mencapai KEJAYAAN.

Raja-Raja Melayu memberi amaran: "Kegagalan memberikan penjelasan dan jawapan yang meyakinkan, dikhuatiri telah mengakibatkan berlakunya krisis keyakinan.

"Akibatnya rakyat percaya, sama ada dengan realiti mahupun secara persepsi, bahawa ia turut menjadi antara sebab yang telah mempengaruhi kejatuhan nilai mata wang Ringgit 

Malaysia secara mendadak, sehingga memberi impak negatif ke atas pasaran kewangan dan iklim ekonomi negara dan sekali gus telah menjejaskan pandangan dunia terhadap Malaysia.

Jadi, kepada yang berpendapat bahawa !MDB tidak ada kena mengena dengan kejatuhan ringgit, baik menilai semula pendirian mereka.

Ternyata pendapat mereka salah dan bertentangan dengan pendirian Raja-Raja Melayu.

Memburukkan keadaan, perbuatan merea menyebabkan wujudnya suasana negative ke atas pasaran kewangan dan iklim ekonomi negara.

Menurut kenyataan itu, Raja-raja Melayu bimbang jika isu ini tidak ditangani secara bijak, apatah lagi jika berlarutan dan memakan masa terlalu lama, ia berpotensi menjejaskan keadaan ekonomi negara dan memudaratkan kehidupan rakyat jelata.
  
Ia juga dikhuatiri berkemungkinan pula menjejaskan ketenteraman awam serta keselamatan negara.
  
"Raja-raja Melayu dengan ini, mengingatkan semua pemimpin agar pada setiap masa mendukung prinsip-prinsip Keluhuran Perlembagaan dan Kedaulatan Undang-undang menurut yang termaktub di dalam Rukun Negara.
  
"Demi memastikan kerajaan mendapat kepercayaan, pemimpin dihormati, kestabilan politik terus terjamin dan ekonomi negara terus berkembang, semua pemimpin wajib pada setiap masa memastikan keadilan dilaksanakan secara saksama lagi telus berpaksikan undang-undang," menurut kenyataan itu.

Untuk itu, Raja-Raja Melayu berharap  badan-badan penguatkuasaan serta institusi-institusi kawal selia seperti Polis Diraja Malaysia, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah, Bank Negara, Jabatan Peguam Negara dan Badan kehakiman, begitu juga badan-badan serta institusi-institusi kerajaan yang berkaitan, perlu menyempurnakan amanah Ilahi dan kepercayaan rakyat secara telus, berkredibiliti dan berintegriti.
 
Raja-raja juga mahukan para pemimpin sentiasa mengutamakan faktor-faktor keselamatan, ketenteraman, keamanan dan keharmonian serta meletakkan kepentingan negara dan rakyat mengatasi kepentingan peribadi.

Kepentingan peribadi?

Pemimpin atau siapa yang ada kaitan antara 1MDB dengan kepentingan peribadi?

Merekalah sebenarnya yang perlu menunjukkan ketaatan kepada seruan Raja-Raja Melayu dan mematuhi perintah Ilahi kerana masalah 1MDB adalah masalah rakyat dan negara.

TERIMA KASIH RAJA-RAJA MELAYU KERANA PERINGATAN INI!