Tuesday, February 21, 2012

KERAJAAN BN BAGAI AYAM JANTAN YANG BERGELUMANG TAHI…


Pertemuan Anwar, Nik Aziz Tidak Bawa Apa-apa Erti

Kecoh je yang lebih. Hasil tarakkk…

Itulah yang boleh dirungkaikan hasil pertemuan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Kuala Lumpur pagi tadi.


Anwar tetap dengan pendiriannya mengiktiraf kewujudan negara Israel dengan syarat tentera negara tersebut perlu berundur dari tanah Arab, keganasan dihentikan serta aspirasi dan kewujudan rakyat Palestin dihormati.

Anwar sudah mengakui wujud perbezaaan pendapat di antara beliau dan PAS berhubung konflik Israel dan Palestin dan kewujudan negara Yahudi itu dan beliau tidak akan berpatah balik.

Akhirnya yang kena tempelak kerajaan Barisan Nasional (BN) juga apabila Nik Aziz mengatakan melalui facebooknya:

"Hairannya sesetengah pihak yang kelihatan sangat anti Yahudi masih tergamak menjalinkan hubungan dagang dengan Israel bahkan membenarkan pelabuhan negara disinggahi kapal Israel.

 "Pihak-pihak ini hakikatnya hanyalah ayam jantan yang berkokok gagah sedangkan ekornya bergelumang najis.”

 Nik Aziz turut mengecam pihak yang menjalinkan hubungan perdagangan dengan Israel yang secara tidak langsung dimaksudkan ialah kerajaan Malaysia.

Kecaman tersebut dipercayai merujuk kepada dua kapal milik Israel yang didakwa berlabuh di Westport, Pelabuhan Klang pada 16 Februari lalu.

Amat jelas bagi Nik Aziz, biarpun Anwar terang-terangan menyokong negara Israel tetap boleh dimaafkan kerana disebalik apa yang heboh diperkatakan, beliau tetap ada hujah dan sebab lain untuk ‘melindungi’ kenyataan Anwar itu.

Beliau hanya mengulangi pendirian PAS bahawa parti itu tidak akan sekali-kali mengiktiraf negara Israel walaupun sekutunya dalam pembangkang iaitu Parti Keadilan Rakyat (PKR) mempunyai pendirian yang berbeza.

"Saya ingin mengulangi pendirian saya dan Majlis Syura serta pendirian PAS khususnya bahawa (kami) tidak sekali-kali mengiktiraf walaupun seinci hak Yahudi terhadap bumi Palestin yang dirampas pada hari ini. "Berbeza atau tidak dengan sesiapa, PAS tetap dengan pendirian ini," katanya di Kuala Lumpur.

Nik Aziz tidak pula mengulas mengenai keengganan Anwar menyaman The Wall Street Journal (WSJ) yang ternyata akhbar itu jelas tidak salah lapor.

Walhasil Balik Asal.

Apapun setidak-tidaknya kita semakin kenal bagaimana pendirian Nik Aziz dan PAS apabila Presiden dan Majlis Syura juga terpaksa tunduk kepada pendirian Nik Aziz mengenai Anwar.

Hanya penyokong PAS dibawah mungkin akan terus menunjukkan keresahan mereka tetapi yang di atas terpaksalah pejam mata dan pekak telinga.

Yang penting dan tidak ada lebih penting ialah PAS mahukan kuasa dan bersama-sama rakan sekutunya, DAP dan PKR ke Putrajaya.

Soal nasib orang Palestin tidak penting, ia mungkin boleh dilakukan penyelesaiannya selepas mendapat kuasa.

Ternyata, definisi dan perjuangan politik bagi PAS ketika ini ialah KUASA SEMATA-MATA dan bukan lagi Islam serta perjuangan menegakkan negara Islam.

SANDIWARA PERTEMUAN ANWAR, NIK AZIZ...PAS TAKUT BUAT KENYATAAN?

 Pening...pening...Anwar pertahan pendirian dan tidak mahu saman WSJ. Benarkah Nik Aziz terima?

Ada kira-kira apa pula ni sampai bertangguh-tangguh nak keluarkan kenyataan medi?

 PAS mulai bimbang kerana Datuk Seri Anwar Ibrahim bertegas dengan kenyataannya?

Usaha pemberita untuk mendapatkan kenyataan Datuk Nik Aziz Nik Mat tidak berhasil kerana beliau enggan mengeluarkan sebarang kenyataan setakat ini.

Wakilnya memberitahu, satu kenyataan media mengenai pertemuan itu akan dikeluarkan lewat hari ini.

Nampak gayanya PAS benar-benar tersepit. Anwar bertegas dan tidak akan saman akhbar luar negara itu.

Satu Malaysia nak dengar komen Nik Aziz mengenai pertemuan ini apabila pertemuan semalam tidak jadi.

Pertemuan pagi ini berhubung kenyataan kontroversi tentang Israel Ketua Umum PKR dan Nik Aziz berlangsung selama 40 minit (kata Malaysiakini). Bernama kata satu jam.

Tak apalah, mana-manalah. Anwar berkata kenyataannya yang dibuatnya sebelum ini selari dengan Hamas dan FATAH.

 Anwar kata beliau rasa lega dapat menerangkan kepada Nik Aziz.

Anwar kata bahawa Mursyidul Am PAS itu menerima dan memahami penjelasan beliau mengenai Israel sebagaimana yang disiarkan dalam akhbar The Wall Street Journal (WSJ), bulan lalu.

"Tok guru terima dan faham pendirian saya. Saya pun faham pertimbangan PAS yang cukup tegas dalam soal Israel. "Saya jelaskan jangan ada salah tafsir tentang pengiktirafan Israel. Ia tidak berbangkit selagi syarat-syarat tidak dipenuhi," katanya ketika ditemui pemberita di lobi sebuah hotel di ibu negara, sebentar tadi. Ia turut ditemani Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Ibrahim.

Anwar berkata, beliau menjelaskan secara terperinci mengenai perkara itu untuk meleraikan keraguan mengenai hal tersebut. "Akhirnya saya beritahu saya juga tunduk kepada Hamas dan Fatah sepertimana yang dirunding di Doha, dua minggu lalu atas inisiatif Hanif Qatar," katanya.

 Anwar berkata, "media Umno tidak mengeluarkan petikan penuh wawancara beliau bersama WSJ. Masalahnya sekarang media Umno hanya guna satu bahagian yang menyebut bahawa adakesediaan mengiktiraf dan mengawal keselamatan tetapi tidak ditekankan perkataan 'contingent' iaitu tertakluk kepada syarat,"

Ketua pembangkang itu turut memberitahu Nik Aziz mengenai reaksi pertemuan beliau dengan Ketua Hamas, Khalid Mashal. "Bila dia lihat penekaan pra syarat itu iaitu 'contingent' Israel menerima sekian...sekian...sekian syarat. Apa dia syarat? Syarat yang diletakkan termasuk pengunduran tentera Israel dari wilayah Palestin dan Arab," katanya.

Anwar berkata, antara syarat lain ialah menghentikan keganasan, menghentikan kepungan terhadap Gaza dan mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu kota Palestin.

Sehubungan itu, beliau tidak akan menyaman WSJ kerana akhbar tersebut menyiarkan kenyataan penuhnya dalam laporan wawancara berkenaan.

"Kenapa saya nak saman WSJ? Mereka letak perkataan 'contingent' yang tidak disebut. Mereka hanya melapor fitnah," katanya.

Sejurus selepas pertemuan itu, Anwar menuju ke Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur.

Yakin ke Nik Aziz dengan Anwar. Percayakah dia?

Kita tunggu sandiwara sterusnya...