Saturday, November 8, 2008

PERTANDINGAN MAJLIS TERTINGGI SEMAKIN MERIAH

Apa nasib mereka yang tidak memegang jawatan penting kerajaan dan agensinya tetapi bertanding kerusi Majlis Tertinggi UMNO (MT)?

Mampukah di kalangan mereka yang tidak berjawatan memenangi atau mempertahankan kedudukan mereka sebagai ahli MT?

Sejarah sebelum ini menunjukkan ada di kalangan mereka yang memenangi jawatan MT biarpun tidak memegang jawatan penting dalam kerajaan negeri atau Pusat.

Pada pemilihan 2004, mereka ialah Tan Sri Annuar Musa yang menang tempat ke lapan, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik (14) dan Dato Dr. Norraesah Haji Mohamad (20). Annuar tidak bertanding kali ini sementara Rahim dan Dr Norraesah mempertahankan jawatan.

Pada pemilihan kali ini, mereka yang tidak berjawatan penting dalam kerajaan perlu berdepan dengan hampir 30 orang termasuk sembilan menteri, sembilan timbalan menteri, serta enam menteri besar dan ketua menteri, telah memperolehi pencalonan yang mencukupi untuk bertanding kerusi Majlis Tertinggi (MT) Umno dalam pemilihan parti itu Mac depan.

Mungkin ada lagi yang akan layak dengan mesyuarat Bahagian berlangsung lagi hari ini dengan esok.

Malah beberapa bahagian yang bermesyuarat selepas 9 November (esok) juga boleh membuat pencalonan.

Kali ini antara mereka yang tidak memegang jawatan Menteri atau Timbalan Menteri tetapi mempertahankan jawatan ialah, bekas Timbalan Menteri yang juga Pengerusi PNS Datuk Dr. Awang Adek Hussin ( 56 pencalonan), bekas Menteri Besar Terengganu dan kini Pengerusi Mara, Datuk Idris Jusoh ( 44), bekas Menteri, Datuk Dr Jamaluddin Jarjis ( 23), bekas Timbalan Menteri, Datuk Abdul Rahman Bakar ( 23), bekas Menteri, Datuk Abdul Aziz Shamsuddin ( 22), serta (yang turut hadir pada mesyuarat MT) iaitu bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Mahdzir Khalid ( 74 pencalonan).

Kalangan mereka yang langsung tidak memegang jawatan agensi kerajaan dan turut layak ialah Ahli mParlimen Batu Pahat, Datuk Dr Mohd. Puad Zarkashi ( 72 pencalonan) bekas Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim ( 49), Seantor Datuk Syed Ali Alhabshee ( 32), Datuk Radzi Manan (19) dan Datuk Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar ( 19). Yang lainnya ialah bekas Exco Perak, Datuk Dr. Zambry Abd. Kadir ( 53) dan bekas Naib Ketua Pemuda UMNO, Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir ( 53), bekas Timbalan Menteri, Datuk Anifah Aman (45) serta Datuk Abdul Latif Mirasa ( 35).

Sementara Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk Mohd. Alwi Che Mat ( 34), Datuk Dr Hilmi Yahya (34), dan Ketua Putera UMNO, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim ( 30) turut layak.

Turut layak bertanding ialah Penasihat Kementerian Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Zainal Abidin Osman (106), Pengerusi SPNB, Datuk Azian Osman ( 99), Pengerusi Felcra, Datuk Tajuddin Abdul Rahman ( 98), dan ahli MT dilantik, Datuk Mohamad Norza Zakaria ( 55).
Turut mendapat pencalonan yang mencukupi ialah Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan (BBC), Datuk Bung Moktar Radin yang mendapat 27 pencalonan.

Selebihnya adalah mereka yang menjawat jawatan penting dalam kerajaan Pusat dan negeri. Mereka termasuk Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Noh Omar ( 125 pencalonan), diikuti Ketua Menteri Sabah, Datuk Musa Aman (117); Menteri Kerjaraya, Datuk Mohd Zin Mohamed ( 112); Menteri Pertanian dan Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed (111); Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman ( 107); Pengerusi SPNB, Datuk Azian Osman ( 99); Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Tajuddin Abdul Rahman ( 98); Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakob ( 98) dan Menteri Besar Pahang, Datuk Adnan Yaakob yang memperolehi 89 pencalonan.

Menteri yang turut layak bertanding MT ialah Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Samad ( 80); Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Cheek ( 65); Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Zulhasnan Rafique ( 59); dan Menteri Tenaga, Air dan Komunikas, Datuk Shaziman Abu Mansor (49).

Turut layak bertanding ialah Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Dr. Abdul Latif Ahmad yang memperolehi 85 pencalonan); Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Hamzah Zainudin ( 77); Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Husni Ahmad Hanadzlah ( 71); Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Idris Haron ( 56); Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Johari Baharom ( 55); Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Saifuddin Abdullah ( 51); Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Lajim Ukin (49), dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Hasan Malek ( 24).

Calon wanita pula ialah Menteri Pelancongan, Datuk Azalina Othman Said ( 89), Datuk Noraini Ahmad, Timbalan Menteri Sumber Manusia (71), Ketua Wanita Umno Johor, exco Wanita Umno, Datuk Dr Noraesah Mohamad (29) dan Datuk Halimah Mohd Sadique yang mendapat 20 pencalonan. Turut mendapat pencalonan ialah Naib Ketua Wanita Pusat, Datuk Shahrizat Abdul Jalil (22),

TIDAK WAJAR JADIKAN 3 HAKIM JUTAWAN SEGERA

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Abdul Aziz mengelirukan Parlimen?
Demikian menurut Anggota Parlimen Bukit Gelugor Karpal Singh yang menyifatkan kenyataan Nazri bahawa hakim-hakim yang terlibat dalam krisis Kehakiman 1988 tidak dipecat tetapi diminta bersara awal, sebagai mengelirukan.

Sinar Harian yang membawa tajuk “3 bekas Hakim Jadi Jutawan” (jutawan segera?) semalam melaporkan, ketika menjawab soalan soalan Wee Choo Keong (PKR-Wangsa Maju) sama ada hakim berkenaan dipecat atau diarahkan berhenti lebih awal, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamad Nazri Azizi berkata, tidak pernah ada tribunal ditubuhkan di mahkamah yang memutuskan memecat mereka.

“Tidak pernah panel dipanggil dan dibentuk untuk memecat...soal pemecatan itu satu hukuman, soal syor berhenti awal juga satu hukuman...tidak ada tribunal dibentuk untuk memecat (mereka),” katanya.

Karpal berkata Nazri mesti menjelaskan mengapa beliau membuat kenyataan secara terbuka di Parlimen yang memberi tafsiran bahawa nama-nama hakim itu telah dibersihkan oleh tribunal, bertentangan dengan hasil siasatan dua buah tribunal berkenaan.

Karpal merujuk kepada Malayan Law Journal (MLJ) bertarikh 28 Okt 1988 yang melaporkan Ketua Hakim Negara Tun Salleh Abas dan hakim-hakim Mahkamah Agung Allahyarham Tan Sri Wan Suleiman Pawan Teh dan Datuk George Edward Seah dipecat dari jawatan selepas tribunal mendapati mereka bersalah kerana salah laku.

Mereka bagaimanapun, menerima pencen penuh.

Tiga hakim lain, Tan Sri Datuk Mohd Azmi Kamaruddin, allahyarham Tan Sri Eusoffe Abdoolcader dan Tan Sri Wan Hamzah Mohd Salleh telah digantung tugas tetapi dikembalikan jawatan mereka.

Bagi Karpal, ketika membuat kenyataan di Istana Kehakiman di Kuala Lumpur semalam katanya, bagi mengembalikan penghormatan dan digniti hakim-hakim yang dipecat itu, Kerajaan sepatutnya telah menubuhkan dua tribunal untuk membersihkan mereka daripada tindakan yang telah diambil terhadap mereka dan bukan memberikan bayaran ex-gratia.

"Apa yang sepatutnya telah dilakukan ialah bukan membayar ex-gratia kepada hakim-hakim itu tetapi mengadakan sebuah lagi tribunal bagi membersihkan nama mereka.

Ini masih boleh dilakukan. Membayar ex-gratia kepada mereka tidak membersihkan mereka daripada didapati bersalah kerana salah laku," kata beliau.

Karpal berkata bayaran ex-gratia itu malahan bererti yang Kerajaan berpendapat bahawa mereka (hakim-hakim itu) sebenarnya tidak bersalah.

Karpal berkata beliau akan membawa usul mengemukakan Nazri di bawah Peraturan Tetap 36 (12) kerana mengelirukan Parlimen Isnin lalu dimana beliau kemudian akan dirujuk kepada Jawatankuasa Hak Istimewa untuk tindakan diambil.

Jadi daripada apa yang dikatakan oleh Karpal itu, menjadikan tiga bekas hakim itu sebagai jutawan (jutawan segera) tidak wajar?

Apakah ini bermakna ‘buta-buta’ sahaja hakim-hakim berkenaan mendapat sejumlah RM10.5 juta itu?

Wang siapa itu? Jika Karpal berpendapat tidak perlu membayar untuk membersihkan kesemua mereka, cukup dengan ditubuhkan dua tribunal membersihkan nama mereka, kenapa keputusan ‘memberi duit’ berkenaan dibuat?

Bagaimana kerajaan boleh memilih cara ‘membayar ex-gratia’ berbanding tribunal yang lebih telus?

Siapa mahu bertanggungjawab kepada soal ini? Datuk Zaid Ibrahim sudah berhenti menjadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Mungkin Nazri terpaksa pikul beban ini?

Kerajaan baru-baru ini membayar ex-gratia sebanyak RM10.5 juta kepada bekas Ketua Hakim Negara, Tun Mohd Salleh Abas dan lima lagi bekas Hakim Kanan.

Bayaran kepada Mohd Salleh melibatkan RM5 juta, Allahyarham Tan Sri Wan Suleiman Pawanteh (RM2 juta) dan Tan Sri George Edward Seah Kim Seng juga RM2 juta.

Tan Sri Wan Hamzah Mohd Salleh, Allahyarham Tan Sri Eusoffe Abdolcadeer dan Tan Sri Azmi Kamaruddin pula masing-masing menerima bayaran berjumlah RM500,000, katanya.

Nazri berkata, keputusan secara dasar telah dibuat Jemaah Menteri sama ada untuk membayar atau tidak ex-gratia kepada hakim berkenaan.

“Kita memutuskan untuk membayar dan soal menentukan berapa, perkara itu dilakukan oleh pihak ibu pejabat kewangan untuk tentukan berapa nilainya.

Kita cuma berikan bayaran ex-gratia tapi jumlahnya ditentukan (diluluskan) oleh Kabinet,” kata Nazri ketika sesi penggulungan Rang Undang-undang Perbekalan 2008 peringkat jawatankuasa di Dewan Rakyat di sini, semalam.

Selain bayaran ex-gratia, beliau berkata, lima bekas hakim itu turut menerima pencen bulanan iaitu Mohd Salleh sebanyak RM5,102.16, Wan Suleiman (RM4,815), Eusoffe (RM4,815), Wan Hamzah (RM6,508.59) dan Azmi (RM5,916.90).