Monday, July 15, 2013

WAJAH HODOH PEMIMPIN PAS TERENGGANU : CUBA SELINDUNGKAN DOSA ‘BAHAM BALAK’…

Bahagian Pertama

Jika ada yang bertanya apakah PAS layak memerintah kembali Terengganu, jawapannya TIDAK!

Bukan sekadar gagal memanfaatkan dengan baik kuasa yang dianugerahkan Allah antara 1999 dan 2004 bagi memperkenalkan dasar-dasar yang membantu rakyat keluar daripada kemiskinan dan pembangunan berimbang, pemimpin PAS sehingga kini tetap terpalit dengan dosa-dosa di atas kegagalan mereka menguruskan harta negeri dengan baik.


Kita masih ingat dengan jelas sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 lalu apabila pemimpin PAS Terengganu merencanakan ‘projek memfitnah Ahmad Said’ dengan bantahan dan label kononnya ‘Ahmad Said Terbabit Rasuah Balak’.

Pemimpin dan penyokong PAS, termasuk yang beberapa hari berjinak-jinak dengan PAS cuba membalas dendam melalui strategi ‘pembunuhan karier’ Menteri Besar Terengganu itu apabila mengatakan Kerajaan Barisan Nasional Terengganu, khususnya Datuk Seri Ahmad Said melakukan rasuah dalam pemberian konsesi balak.

Berikutan itu Ahmad Said terpaksa bersumpah dengan nama Allah pada satu majlis integrity untuk membersihkan dirinya.

Sedangkan yang menuduh dan membuat fitnah tidak pun bersumpah dengan nama Allah bahawa tuduhan dan butiran tuduhan mereka itu 'Semuanya Benar Belaka dan Tiada Yang Tidak Benar’.

Akibatnya, penyokong dan sebahagian rakyat Terengganu teruja dengan taktik kotor PAS ini.

Kesan ini besar kepada sokongan rakyat khususnya di kawasan Kuala Terengganu kerana bantahan di buat di Kuala Terengganu dan kempen mengenai rasuah ini banyak berkisar di dalam Parlimen Kuala Terengganu yang dimenangi oleh PAS.

Namun di sebalik cuba menghodohkan orang lain, pemimpin PAS sebenarnya berwajah HODOH kerana berselindung di sebalik kemunafikan dan kejahatan yang mereka lakukan ketika memerintah berkaitan isu balak ini.

Kita tetap tidak boleh lupa mengenai skandal balak pemimpin PAS. Ada yang melalui cakap-cakap dan ada yang terang-terangan tidak terjawab sehingga kini.

Kini skandal balak akan terdedah lagi  yang dilakukan pemimpin PAS dan akan meletup tidak lama lagi.

Kerajaan PAS Terengganu (1999 hingga 2004) dan kemungkinan besar beberapa pemimpin PAS yang sering memperkecilkan pemimpin UMNO khususnya Ahmad Said sebenarnya terbabit dalam skandal yang menggemparkan.

Jangan haraplah mereka akan mengaku atau berusaha membersihkan dosa yang mereka lakukan sebaliknya akan menuding kepada kerajaan BN dengan pelbagai helah.

Harapkan Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk berterus terang?

Dia lagilah mungkin akan menjawab tidak tahu apa-apa mengenai isu berkenaan kerana beberapa pemimpin PAS antara 1999 hingga 2004 dikatakan memiliki kuasa pentadbiran dalam soal kewangan, pelaburan atau juga konsesi balak lebih daripada Hadi.

Logo Syarikat yang membuat tuntutan kepada Kerajaan Terengganu
Kes terbaru yang akan meledak sebenarnya sudah berlarutan kira-kira 11 tahun membabitkan sebuah syarikat yang diberikan konsesi untuk mengeluarkan 1.2 juta metrik tan balak yang nilainya dianggarkan RM2.1 bilion (RM2,100 juta).

Menurut fakta, mahkamah memberikan kemenangan kepada syarikat konsesi tersebut untuk menuntut ganti rugi gara-gara kerajaan PAS menamatkan perjanjian sewenang-wenangnya.

Sedangkan, menurut sumber syarikat berkenaan, sejumlah wang sudah dibayar kepada kerajaan negeri dan mungkin individu tertentu.

Ini bermakna Kerajaan PAS Terengganu 1999-2004 adalah jenis yang ‘mungkir janji’ dan pemimpinnya ‘baham duit balak’.


Kita jangan lupa kepada kes Riyapadu Sdn Bhd (Riyapadu) - di mana kerajaan PAS juga ‘mungkir janji’. Berikutan ‘tindakan zalim dan tidak profesional’ kerajaan PAS, syarikat berkenaan turut dibebani hutang lebih RM8 juta dengan kontraktor dan pembeli balak selain kerugian bayaran premium dilakukan.

Menariknya syarikat Bumiputera berkenaan menang di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu pada 12 November 2010 lalu dan gara-gara perbuatan kerajaan PAS Terengganu, kerajaan Barisan Nasional (BN) pimpinan Ahmad Said pula terpaksa menanggung beban sebanyak RM1 bilion berkenaan. Kalau satu syarikat mungkin kita boleh katakan sebagai terkhilaf.

Tetapi jika berlaku juga kepada syarikat lain, ia bukan terkhilaf tetapi sama ada sengaja melakukannya, tidak cekap atau mungkin juga TIDAK BERUPAYA untuk mentadbir.
Duit daripada hasil balak ialah harta rakyat yang sepatutnya dibelanjakan untuk kemajuan dan kepentingan rakyat.

Modus operandi yang dilakukan pemimpin PAS ketika itu ialah menawarkan tender terbuka untuk syarikat konsesi mendapatkan projek.

Bagaimanapun Kerajaan PAS ketika itu menetapkan bahawa syarikat yang mendapat konsesi perlu membayar RM280 juta kepada Kerajaan Negeri. Tidak kurang dan tidak lebih.

Difaham ada lapan atau sembilan syarikat berminat. Tetapi akhirnya sebuah sahaja syarikat ditawarkan atau berjaya mendapat konsesi.


Syarikat yang mendapat konsesi ini sebenarnya membeli sebuah syarikat yang disenaraikan di Bursa Saham dengan keseluruhan kos termasuk modal dan perbelanjaan lain hampir RM60 juta demi mendapatkan konsesi bernilai RM2.1 bilion itu.

Memang berbaloi kerana Kerajaan Negeri hanya mahukan RM280 juta sahaja. Jika dihitung secara mudah, selepas ditolak modal membeli syarikat sebanyak RM60 juda dan kos membalak yang dianggarkan RM500 juta, syarikat masih membuat untung kira-kira RM360 juta.

Tetapi selepas membayar kepada Kerajaan Negeri dan individu tertentu sejumlah wang, syarikat berkenaan ditamatkan perjanjian.

Kes dibawa ke Mahkamah Tinggi dan akhirnya sekitar 2007, syarikat berkenaan mendapat perintah untuk menuntut kerugiannya daripada kerajaan negeri. Siapa memerintah pada 2007?

Jawabnya ialah Kerajaan BN dan difahamkan Menteri Besar ketika itu Datuk Seri Idris Jusoh tahu mengenai perkara ini, namun tiada apa-apa tindakan di buat


Ini bermakna selepas tiga tahun jatuhnya kerajaan PAS, beban yang dibuat oleh pemimpin PAS dan Kerajaan PAS terpaksa dipikul oleh Kerajaan BN.

Berapakah jumlah yang dibenarkan untuk dituntut kepada kerajaan negeri?

Mencecah RM2.1 bilion, iaitu sama dengan jumlah Bajet 2013 untuk perbelanjaan setahun bagi tujuan pembangunan negeri.

Pihak syarikat beberapa kali menghubungi kerajaan negeri dan difahamkan Kerajaan Negeri pimpinan Ahmad Said ketika ini terpaksa ‘menguruskan isu’ ini dengan baik kerana tempoh enam tahun selepas keputusan mahkamah semakin menghampiri.

Dengan kata lain, perundingan perlu dibuat dengan syarikat berkenaan untuk mengelakkan wang rakyat sebanyak RM2.1 bilion terpaksa dibayar kepada syarikat berkenaan.

Ini bermakna Ahmad Said terpaksa uruskan dua ‘beban yang ditinggalkan kerajaan PAS berkaitan balak’, iaitu dengan syarikat terbaru ini selepas dengan Riyapadu - sedangkan pemimpin PAS yang kini ‘kehilangan kerja selepas kalah pilihan raya umum 2004, 2008 dan 2013’ menuduh Kerajaan BN sekarang ‘baham balak’.

Bahagian Kedua – Pemimpin PAS Cuci Tangan, Ahmad Said Kena Cari Sekurang-Kurangnya RM800 Juta…Adilkah?